Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny o pełnym paśmie 20hz-20khz

NOWOROSYJSK

Rekomendowane odpowiedzi

maracz, 7 Mar 2010, 13:45

>Wygląda na to że masz super wypasione kolumny,bo u mnie przy 23hz ni hu hu a kolumny mam na

>głośnikach 12 calowych,plus membrana bierna do tego.

Jedyne co pokazuje ten test, to to że inaczej słyszycie.

Nie no bas normalnie slychac, ale watpie by w akompaniamencie reszty instrumentow byl slyszalny. Ogolnie sygnal nie jest zbyt wielki, ale normalnie wyczuwalny i dzieje sie tak do 41Hz jak napisalem. Potem jest znaczny wzrost (41-43Hz), a potem znow sila spada.

?👈

to że najniższych częstotliwości nie słychać to nie znaczy że ich nie ma, u mnie np kilkanascie Hz przy średniej głośności powoduje wpadanie drzwi w silny rezonans a mierząc mikrofonem jest spory sygnał.

Makgajwer,niskie częstotliwości chociaż widać po zachowaniu się membrany głośnika.Trzeba uważać na częstotliwości powyżej 15khz,bo są tacy ,co już ich nie słyszą i podkrecają moc,a wtedy jest duża szansa na spalenie głośników.

Były i takie do 150khz,ale z reguły początek pasma miały jeszcze w słyszalnym zakresie.Zresztą,zawsze głośnik generuje jakiś nawet cichy słyszalny z bliska sygnał.Gdy jest całkowicie głuchy,to wtedy wiadomo,ze coś jest z nim nie tak.

crusher07, 7 Mar 2010, 20:37

>Po czym poznać że sie spaliło głośniki wysoko lub ultra wysoko tonowe ?. Nie słychać przecież już

>20khz a znam głośniki co mają 100khz ?

W monitorach gdzie podział jest przy ~2,5 Khz odpowiedź jest oczywista :)

rafal735r, 7 Mar 2010, 16:17

>napisalem. Potem jest znaczny wzrost (41-43Hz), a potem znow sila spada.

Pewnie masz jakiś rezonans przy tych ~42 Hz ... albo kolumny w tych okolicach mają "górę". ... ja mam też podbicie przy ~123 Hz i usuwam przy pomocy YPAO ... lepiej byłoby wstawić jakieś pułapki basowe ale nie zawsze można paskudzić pokój ;)

• 1 miesiąc później...

Chciałbym sie dołączyć do tematu,

mam w domu kolumny IRS Beta, słucham je na torze lampowym (tube technologies propfet - preamp, betley 5.604 końcówka mocy na wysokie i denon T-10 na niskie

wierzcie lub nie jest to cos niesamowitego.

słychać uszami i całym ciałem

w czasie odsłuchu po prostu uchem staje sie cały słuchacz.

Nie będe sie prześcigał w mówieniu , ze to jest najlepsze. Nie wiem nie znam wielu innych, ale jest to przeżycie nie do opisania.

namawiam was do spróbowania kiedyś gdzieś

Pozdrawiam

Piotr

p.s.

za dwa tygodnie podłącze je do wzmacniacza Tact millenium II lub III (w pełni cyfrowy i musze odpiąć oryginalne servo - bedzie sie działo :) )

Też sobie cenię niski basik który potrafi delikatnie wstrząsnąć całym ciałem,niestety ma to u mnie miejsce dosyć rzadko,ponieważ na bardzo niewielu płytach jakie posiadam tak niski bas jest nagrany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.