Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe V-Capy CuTF

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

A tu jak zwykle...

Albo wyważanie otwartych drzwi (oby nie w celach komercyjnych), albo licytacja kto ma dłuższego

Proponuję Panowie, wyjąć na stół jak w starych dowcipach, czyli:

Ranking kto pierwszy kupował te teflony

1.

2.

3.

4.

i wrócić do tematu brzmienia samego kondensatora w kontekście usytuowania go pomiędzy innymi,

...czyli pewnie zamknąć wątek, bo ile osób porównało go z 10-ma innymi?

Ja np nie podważam tego że V-Cap nie robi najlepszych tefloników, jednakże już dość dużo osób miał styczność z tym kondensatorem przynajmniej tym TFTF i różnice pomiędzy innymi teflonami nie były aż tak duże, więc podejrzewam że z nowym CuTF dużej rewelacji też nie będzie. Dałem taki przykład żeby tych których niestać na V-Capa kupili sobie tańszy Rosyjski odpowiednik równie dobrze wykonany, przy którym cena przynajmniej wydaje się odpowiednia. Zaoszczędzone pieniądze proponuję wydać chodźby na nowe płyty ;D

Przykład:

FT-3 0.22uF/600V - ~3$ sztuka cena z ebay, oczywiście ZSSR NOS prosto z pudełka

V-Cap FTFT 0.22uF/600V - ~134$ sztuka, 2-4szt. ~100$ sztuka

V-Cap CuFT 0.22uF/600V - ~178$ sztuka, 2-4szt. ~133$ sztuka

kolejne plastiki które mają grać lepiej od wszystkiego...

z plastików wybieram multicapy bo są uczciwe cenowo i świetne, natomiast jeśli wchodzimy w takie ceny jak te v-capy to NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI żeby zagrały tak dobrze jak np. jenseny miedziane PiO.

A zdanie:

"Very similar in sonic signature to Mudorf Gold/Silver/Oil but better".

potwierdza tylko, że jest to bełkot kolejnego głuchego odkrywcy albo celowa robota...

W sumie też wolał bym już włożyć Duelunda PIO niż takiego V-Capa (Duelund jak narazie najlepszy kond z którym się spotkałem, niestety cena też powalająca jest). A to co cenowo uczciwie i świetnie to ja akurat najczęściej korzystam z niemickich olejaków coś typu MP, MKV.

• 2 lata później...

dzisiaj wlutowałem

grzeją się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

po 240 godzinach wygrzewania...

słuchać się da

nie jest to na pewno ich szczyt ...

po wrzuceniu jednej z płyt t wjonowicza ,na sali pełnej instrumentów ,pojawia się wręcz holograficzny obraz poszczególnych dźwięków

następuje ogromna przebudowa samej sceny dźwiękowej ,lokalizacji ,wyrazistości instrumentów ,pojawia się pogłos każdego z osobna .harmoniczne w każdej lokalizacji sceny usłyszeć można solo

fortepianowi na tej płycie ja dla mnie zawsze czegoś brakowało ,aż do teraz....

• 3 tygodnie później...

k 300godz wygrzewania

ponad przeciętna sugestia przekazu .wszystkie dźwięki są klarowne i szalenie precyzyjne.sama barwa raczej ciepła .ogromna ilość informacji .

piekielnie szybki !

szybkość ta związana jest z pełnią dźwięku ,nie ma mowy o spłyceniach czy skróceniach .najniższe rejestry przekazywane są co najmniej z podwójną siła w porównaniu do jupiterów,z dużo większym rozciągnięciem całego pasma

średnie i wysokie rejestry mocno podkreślone i przejrzyste

po trzech godzinach słuchania dotarło do mnie że moje cd ,gra jak nie moje:)

co ciekawe na tym etapie 300godz ,dźwięk bardzo podobny do jupitera lecz o dwie klasy lepszy

dość powściągliwy w przekazywaniu emocji ? nie wiem czy byłem zbyt skoncentrowany na innych aspektach dźwięku czy jest może nie dogrzany?

czy może ten typ już tak ma ...

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Ukryta Zawartość

ok 440 godzin wygrzewania (na tym koniec) :)

środek ciężkości przesunął się w okolice średnich tonów

cholernie przejrzysty ,dwa razy większa scena dźwiękowa niż w przypadku jupiterów

brzmienie jasne ,a zarazem masywne, nawet wysokie tony są bardziej dociążone,pełniejsze niż w przypadku innych kondensatorów .

nadal piekielnie szybki.

niskie tony potrafią zaatakować ze wzmożoną siłą ,większą niż wskazuje charakter utworu .

niestety jak dla mnie bardzo wstrzemięźliwy w oddawaniu emocji utworów ...

Ukryta Zawartość

to może warto równolegle wstawić jupitery?

można by próbować tak zrobić, ale moim zdaniem, to tylko pogorszy całościowy przekaz, szybkość CuTF o której pisze kolega jest

niesamowita, szczególnie to słychać przy dużych składach orkiestrowych .. mimo dużej jasności nie wierci w głowie, nawet przy dość dużej głośności,

te kondensatory nie mulą ! :), emocji moim zdaniem im nie brakuje.

CuTF - to znakomita rozdzielczość i szybkość

moim zdaniem równoległe łączenie kondensatorów psuje dźwięk

owszem niweluje pewne braki lecz obraz dźwięku jest tragiczny

kilka dni temu znajomy przyniósł do mnie ruskie teflony .jak się dowiedział "zamienniki v cap-ów "

niestety...przepaść do jupiterów a dalej jeszcze dalej ...

kilka dni temu znajomy przyniósł do mnie ruskie teflony .jak się dowiedział "zamienniki v cap-ów "

niestety...przepaść do jupiterów a dalej jeszcze dalej ...

zgoda, porównywałem ruskie FT3 z v-capami

• 4 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...

czasami może nie podejść Ci sygnatura ( a raczej może jej brak ) - ja miałem w lampie wcześciejsze FTFT i usunołem na rzecz mundorfów silver/gold żeby dodać dźwiękowi barwy - przyznać trzeba że FTFT to był poprostu kryształ ( nie odbierał bym tego negatywnie - nie było sucho ani nic z tych rzeczy ), dlatego dalej leżą w szufladce i czekają na nowego biorcę

Same zalety, żadnych wad ( no może poza ceną :) ) ???

CuTF bardzo długo wygrzewają się, min 500h - to jest jedyna wada i cena oczywiście, najbardziej otwarte kondy jakie miałem...

a sygnatura dźwięku przepiękna...

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.