Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory podłączamy do mocnego wzmacniacza, a podłogówki do słabego

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla, 17 Mar 2010, 16:25

>Zapewne. Zapewne słuchając Vollenweidera czy Oldfielda do poduszki w 16 metrach kwadratowych

>monitorki są tak wysilone, że nie tylko nie pracują optymalnie, ale aż dziw bierze, że w ogóle

>jeszcze pracują.

Napisałeś że podłogówki grają swobodnie a monitory "skompresowanie" ... to w końcu są wysilone czy nie ? Jak jest kompresja to znaczy że są wysilone albo kiepskie / kiepsko napędzane.

Chyba dużo bardziej są wysilone moje szare komórki, żeby w kilku zdaniach przekazac o co mi chodzi.

Poczytaj wątki chłopaków, którzy nawet całkiem spore podłogówki dopalają subwooferami

albo siedem razy w roku zmieniają jedne monitory na inne, bo każde następne są lepsze od poprzednich... przez miesiąc, góra dwa, dopóki się człowiek z nimi nie osłucha i mija zauroczenie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>bo miałem monitorów różnych sporo (na węglowkach

>Scan Speaka, magnezach Seasa, kewlarach Focala, papierówkach Grundiga, celulozach Vify i sam już nie

>pamiętam czym tam jeszcze) i niestety żaden z nich jakoś nie chciał grac rewelacyjnie

Powiem Ci, że ja kierunkowałem się na kolumny patrząc tylko i wyłącznie pod kątem głośników. Wierzyłem, że tylko vifa, peerles lub scan speak grają dobrze. Przewaliłem trochę monitorów na takich właśnie gośnikach i wszystko było w miarę ok do czasu gdy nie usłyszałem monitorków REVOX MKI u znajomego. Pobiegłem dla porówania po swoje 2 pary monitorków opartych na vifa i scanach, bo nie wierzyłem własnym uszom. Niewielkie, przeciętnie wyglądające REVOX MKI które na pierwszy rzut oka nawet nie próbowałbym odsłuchiwać rozłożyły mnie na łopatki do tego stopnia, że planuje odkupić je od kumpla i narazie dać sobie spokój z poszukiwaniami. Zagrały najprzyjemniej dla mojego ucha. Podpięte pod grundiga 9000 potem marantza pm62 nie dały szans moim monitorkom. Brak suchosci, świetna detaliczność, puktowy super skontrolowany bas, a co najważniejsze nie męczące w odsłuchu. Nie wiem na jakich przetwornikach oparte są te kolumny bo znajomy nie zgodził się na rozkręcanie ich, ale brzmią fantastycznie. Szukałem tanich kolumn na dobrych przetwornikach kupując i sprzedając różne pudełeczka na vifach itp. Oczywiscie bilans finansowy mocno ujemny po tych handlach no ale to tak na marginesie. Poprostu dotarła do mnie stara i sprawdzona zasada - kupuj kolumny po ich wcześniejszym odsłuchaniu i nie skreślaj z niczego z góry po wyglądzie. Podobnie miałem podczas odsłuchu Elac bs123 ale i tak przyjemniej dla mnie zarzmiały owe REVOXy. Zastanawiam się czy większe konstrukcje REVOX brzmią jeszcze lepiej bo jeśli tak to już wiem w jakim kierunku iść. Oczywiście żeby nie było że są to dla mnie najlepsze kolumny na świecie. Poprostu są to pierwsze monitorki w których stosunek jakości do ceny jest bezkonkurencyjny. Wcześniej "wyhaczałem" kolumny z przedziału 300-400 zł i uważałem, że w tej cenie cięzko znaleźć coś lepszego niż miałem. Jednak się myliłem bo znajomy wydał za nie niewiele więcej a radocha ze słuchania duzo większa.

>Tu masz rozkręcone. Nie Twoje ?

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak to są te :) ale tak jak pisałem ja ich nie mam

Ale teraz wiem skąd ma je mój znajomy i jaką mogę mu cenę zaproponować :) dzięki!

Ukryta Zawartość

ale nie jednak nie jego bo te co słuchałem miały terminale złocone i maskownice jaśniejsze.Ale ogólnie to ten model.

• 2 tygodnie później...

Witam

A co myślicie Panowie o monitorach w salonie ok 30m2 otwartym na jadalnię i kuchnię (łączenie ok 50m2) podłączonych do Denona pma1500ae. Powyższy wzmacniacz mam od kilku lat i z Jamo d570 grał nawet przyjemnie, niestety jestem zmuszony do zmiany kolumn, ponieważ jamo są za duże do warunków panujących w salonie (nie mam ich jak postawić) i dlatego potrzebuje monitorów na odpowiednich stand'ach. Monitorki do wszelakiej muzyki na średnim poziomie głośnści.

Pierwsze pytanie to jakie monitory możecie polecić do powyższego wzmacniacza?

W ucho w salonie audio wpadły mi w ucho Chario Constellation Delphinus i Monitor Audio Silver RX2 - nawet przyjemnie to grało, ale nie słyszałem razem z pma1500ae.

Drugie pytanie odnośnie samego denona, prawdopodobnie będę miał okazję sprzedać go za jakieś 2000 i tutaj pytanie czy za kwotę ok 2500 znajdę wzmacniacz który odpowiednio napędzi monitory w dużym salonie? Czy warto go sprzedawać, czy nie jest za słaby do wysterowania monitorów?

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za rady i opinie

Jak masz za dużo wolnej kasy, to możesz mi oddac, nie obrażę się ;)

a w tych swoich jamo zapchaj skarpetą wylot BR (jeśli to jest kłopot w ustawieniu, bo jaki może byc inny, to nie wiem) i masz sprawę załatwioną. Chociaż nie wiem czy do 50 metrów, to D-590 nie byłyby bardziej akuratne.

P.S.

jakikolwiek monitor na jakimkolwiek standzie, tak czy siak zajmuje więcej miejsca niż wąziutkie Jamo D-570, które przynajmniej jakiś bas mają i się nie zatkają przy gałce volume na dwunastej.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Źle mnie zrozumiałeś, pisząc o tym, że nie mam gdzie postawić Jamo mam na myśli fakt, że wzdłuż ściany przy której mają stać głośniki jest długa półka kominkowa o wysokości ok 30cm, więc jakbym postawił na tym jamo D570 to musiałbym chyba siedzieć na drabinie żeby dobrze słyszeć, a tak niskie standy załatwią sprawę.

A tam na drabinie od razu. Wystarczy Jamo do góry nogami postawic, a kasę wysłac na moje konto ;)

Nie no rzeczywiście takiej półki, to akurat nie przewidziałem, hmm...

Bardzo interesujace.

Z powyzszego wolno by chyba wysnuc wniosek ze z podlogowkami i mocnym wzmacniaczem bedzie dobrze i w malym i w duzym pokoju czyli wszedzie...

No więc właśnie o tym mówię, że "pan z Yamahy" snuje jakieś bezsensowne teorie, które kupy się nie trzymają, no bo na co komu w takim razie ułomne pod pewnymi względami monitory, tym bardziej że według "pana z Yamahy" nie chcą one grac ze słabymi wzmacniaczami, a duże podłogówki, według tego samego "pana z Yamahy" grają obojętnie z czym i obojętnie gdzie? Albo jakiś debil ten tekst tłumaczył, albo ten cały "pan z Yamahy" jest tam zatrudniony w dziale marketingu...

Jakew, 2 Kwi 2010, 13:54

>Bardzo interesujace.

>Z powyzszego wolno by chyba wysnuc wniosek ze z podlogowkami i mocnym wzmacniaczem bedzie dobrze i w

>malym i w duzym pokoju czyli wszedzie...

Był już o tym temat :

Ukryta Zawartość

Jeszcze w tym temacie można by poruszyć temat o jakości grania tonów średnich przez głośniki o sporej średnicy i o typowej niewielkiej monitorowej średnicy przy umiarkowanej i wyższej głośności ,bo ponoć głośnik o sporej średnicy lepiej gra tony średnie przy umiarkowanej głośności a monitor z głośnikiem o mniejszej średnicy będzie lepiej grał przy głośnościach powyżej średniej .I jeżeli ten ostatni czynnik by się potwierdził ,to można by wtedy powiedzieć że ,to co powiedział projektant z yamahy obejmuje pełny całokształt czynników wziętych do kupy ,mających wpływ przy typowych głośnościach w odniesieniu dla uzyskania optymalnej jakości w małych i dużych pomieszczeniach .

Ukryta Zawartość

No więc właśnie - dochodzilibyśmy do radykalnej konkluzji że monitory od podłogówek w ogóle nie sa korzystniejsze nigdy, a słaby wzmacniacz jest korzystniejszy od mocnego (ale tylko ze względu na koszt) tylko w przypadku podłogówek w małym pokoju. Pomijając zagadnienie b.efektywnych głośników nie lubiących mocnych wzmacniaczy.

im wzmak mocniejszy tym większego odkręcenia potencjometru będzie wymagał dla osiągnięcia optymalnej jakości w małym pomieszczeniu ,i przy wysokoskutecznych głośnikach może być już zbyt głośny przy optymalnej minimalnej głośności przy której mocny wzmak będzie brzmiał optymalnie i przy takiej samej umiarkowanej głośności mierzonej w SPL w małym pokoju jakość może być na korzyść słabszego wzmaka .

Jest wręcz odwrotnie.Czym mocniejszy wzmacniacz tym lepszy dzwięk przy niskim poziomie głośności.

ale to wszystko zalezy jaki poziom basu jest dla nas satysfakcjonujacy, jednym wystarczy ledwo slyszalne pykniecie a inni potrzebuja duzych podlogowek i do tego jeszcze wspomagacza w postaci 2 subwooferow(no to akurat extremalny przypadek ktorych mysle ze az tak duzo nie ma w kazdym razie dla takiego osobnika najwyzszej klasy monitor ktory kiedykolwiek powstal bedzie zle gral,

ale rozpatrujac dzwiek w calej skali kiedy nie potrzebujemy poteznego basu, monitory potrafia wiecej w danej kategorii cenowej - a dla tych ktorzy nie chca przekraczac sumy xxtys zl dostana wiecej za mnijsza kase od monitorow, oczywiscie warunek - bas nie moze byc priorytetem brzmieniowym

""" im wzmak mocniejszy tym większego odkręcenia potencjometru będzie wymagał dla osiągnięcia optymalnej jakości w małym pomieszczeniu ,i przy wysokoskutecznych głośnikach może być już zbyt głośny przy optymalnej minimalnej głośności przy której mocny wzmak będzie brzmiał optymalnie i przy takiej samej umiarkowanej głośności mierzonej w SPL w małym pokoju jakość może być na korzyść słabszego wzmaka . """

no wlasnie mialem zalozyc watek o wzmacniaczach o odpowiedniej potedze i dokladnosci zeby dopasowac do monitorow i uzyskac z nich bardziej pelne brzmienie - to dla tych ktorzy ze wzgledu na wymiary pomieszczenia(jak ja) maja pomitory ale oczekuja calego pasma a nie jakiejsc przestrzeni srednicy itp nie wymagajacych potegi elementow brzmien ia tylko calosci(ciekawe czy ktokolwiek sie bedzie znal!!!! )

ale z 2 strony musze dac sobie spokoj z audio

kali77, 3 Kwi 2010, 08:02

>Jest wręcz odwrotnie.Czym mocniejszy wzmacniacz tym lepszy dzwięk przy niskim poziomie głośności.

No nie bardzo:

Ukryta Zawartość

0,18% THD+N przy mocy 1W

Ukryta Zawartość

0,092% THD+N przy tej samej mocy

... chyba że dla kogoś lepszy nie oznacza z mniejszymi zniekształceniami, tylko na jakiś tam gust ... ale ponieważ gustów jest tyle co ludzi to może lepiej się skupić na obiektywnym spojrzeniu od strony urządzeń pomiarowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Moim skromnym zdaniem dlatego, że spora częśc osób ma tak głęboko zakorzenione zasłyszane gdzieś mity i legendy (często kierując się nimi również przy wyborze sprzętu)

że nie dopuszczają nawet możliwości (czy to świadomie czy podświadomie) spróbowania czegoś innego.

Tak jak posiadacz małego, ciasnego, twardego, podskakującego, skrzypiącego i buczącego auta "sportowego" klasy compact, nie przyjmuje do wiadomości, że można miec znacznie lepsze osiągi, dużo większą funkcjonalnośc i jeszcze większy komfort podróżowania (o bezpieczeństwie nie wspominając) w "normalnym" seryjnym sedanie...

tak samo większośc posiadaczy podstawkowców nie chce przyjąc do wiadomości faktu, że dobrej klasy trójdrożna podłogówka prawdopodobnie raz na zawsze wyleczy go z miłości do monitorków.

Tylko żeby się o tym przekonac, to najpierw trzeba spróbowac (najlepiej we własnym pomieszczeniu stawiając jedne obok drugich, bo jakiekolwiek inne "porównania" są dla mnie bezsensowną stratą czasu) a nie z góry zakładac że to niemożliwe, bo ktoś tam gdzieś tam tak powiedział czy napisał.

Według mnie jedyne kryterium w jakim można rozpatrywac ewentualną lepszośc monitorów, to ściśle ograniczony budżet na sam zakup kolumn. Jeśli kwestia ceny nie gra roli, to ja osobiście nie widzę żadnej przewagi monitorów nad *DOBREJ KLASY kolumnami podłogowymi.

*DOBREJ KLASY kolumna podłogowa - to nie jest dla mnie dwudrożny monitor przepakowany do wolnostojącej obudowy, także proszę nie mylic pojęc ;)

Hmm, niby taki istotny temat a jakoś się specjalnie nie rozwinął. Ciekawe dlaczego.

Może nikt nie chce obalać audiofilskich mitów? ;)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

tak samo większośc posiadaczy podstawkowców nie chce przyjąc do wiadomości faktu, że dobrej klasy trójdrożna podłogówka prawdopodobnie raz na zawsze wyleczy go z miłości do monitorków.

Tylko żeby się o tym przekonac, to najpierw trzeba spróbowac (najlepiej we własnym pomieszczeniu stawiając jedne obok drugich, bo jakiekolwiek inne "porównania" są dla mnie bezsensowną stratą czasu) a nie z góry zakładac że to niemożliwe, bo ktoś tam gdzieś tam tak powiedział czy napisał.

Według mnie jedyne kryterium w jakim można rozpatrywac ewentualną lepszośc monitorów, to ściśle ograniczony budżet na sam zakup kolumn. Jeśli kwestia ceny nie gra roli, to ja osobiście nie widzę żadnej przewagi monitorów nad *DOBREJ KLASY kolumnami podłogowymi.

*DOBREJ KLASY kolumna podłogowa - to nie jest dla mnie dwudrożny monitor przepakowany do wolnostojącej obudowy, także proszę nie mylic pojęc ;)

No to popatrz i pośliń się na widok tych monitorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , słuchałem ich skromniejszych wyrobów i odstawiały na bok Genelece,Adamy, PMC, KRK,Beckers &Miler i parę jeszcze innych firm nie tylko z grupy PRO.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to popatrz i pośliń się na widok tych monitorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , słuchałem ich skromniejszych wyrobów i odstawiały na bok Genelece,Adamy, PMC, KRK,Beckers &Miler i parę jeszcze innych firm nie tylko z grupy PRO.

Amplitude Linearity (±2dB) 50Hz-12kHz

Dziwnie wąskie pasmo jak na takie ... krówki ;)

Ukryta Zawartość

No to faktycznie monitory żeś zapodał... większych już nie było?

Może jeszcze B&W Nautilus 801 i 802 do grupy "monitorów" zaliczymy (bo w końcu stoją w paru studiach) tylko ciekawe kto i z czego zrobi do nich podstawki...

Albo gadamy jak ludzie, albo czepiamy się słówek. Przecież wiadomo, że nie o takie "monitory" w tym wątku się rozchodzi.

No to faktycznie monitory żeś zapodał... większych już nie było?

Może jeszcze B&W Nautilus 801 i 802 do grupy "monitorów" zaliczymy (bo w końcu stoją w paru studiach) tylko ciekawe kto i z czego zrobi do nich podstawki...

Albo gadamy jak ludzie, albo czepiamy się słówek. Przecież wiadomo, że nie o takie "monitory" w tym wątku się rozchodzi.

A takie to jeszcze monitory czy juz nie???

Ukryta Zawartość

post-1391-099890400 1288017738_thumb.jpg

post-1391-087291600 1288017752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Amplitude Linearity (±2dB) 50Hz-12kHz

Dziwnie wąskie pasmo jak na takie ... krówki ;)

Zobacz lepiej w jak szerokim kącie promieniowania jest zachowane z taka tolerancją to pasmo. Przed większością kolumn także tych podłogowych przesunięcie o 15 stopni robi nam nagle z "równej charakterystyki" góry i doliny

A czytałeś wątek od początku czy nie?

Pewnie nie, więc Ci ułatwię zadanie. Cała dyskusja zaczęła się od "mondrości" jakiegoś "pana z Yamaha" a dotyczyła kolumn na fotce poniżej.

Klasyczny przykład "monitora" w klasycznym tego słowa znaczeniu, także nie bardzo rozumiem co próbujecie udowodnic zdjęciami półtonowych szaf z 30cm wooferami...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego z Yamahy to sobie pooglądaj NS1000, daj Panie Boże wielu innym kolumnom w cenie do 4kzł (aktualna cena rynkowa tego zabytku) żeby tak zagrały

Kolego z Yamahy to sobie pooglądaj NS1000

Kolego, ale temat nie jest o NS1000, kolejnych wielkich kolumniskach na wielkich głośnikach, które z dzisiejszym "monitorem" w klasycznym wydaniu nie mają nic wspólnego.

Zapytam jeszcze raz - czytałeś temat od początku? Konkretnie mam na myśli pierwszy wpis autora. Polecam lekturę, a później możemy wrócic do tematu, który zaczyna przypominac dziecinne przekomarzanki w stylu A WCALE ŻE BO NIE. Tam facet wyraźnie mówi o małych głośnikach w małych kolumnach, a nie o trójdrożnych potworach z basowcami wielkości miski, które w nazwie mają słowo "monitor".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.