Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtuś z życia jak widzę to TY siebie tylko znasz i tak trzymaj, nie daj się poznać z mediów.

Nie życzę Tobie tego.

To co masz w mediach to jest tragiczny pikuś i to niewielki.

Co do szpitali, to znam je od strony życia i śmierci.Nie jest to szczególnie budujące przeżycie.

Niekiedy wpisuje się w część tytułu tego wątku - niestety.

a ja z życia.

Być może wpadłeś w rutynę lub gorzej zobojętniałeś, tego nie wiem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To tak jak z tymi filmami na temat których się wypowiadałeś nie widząc ich.

Ale wróćmy do tematu.Wierzysz w piekło czy nie?I nie wymiguj się słowami,że piekło jest na Ziemi.Chodzi o Piekło rozumiane dosłownie,tak jak to się przedstawia na lekcjach religii.

Jakoś tego nie widać.

I z taką świadomością możesz spać spokojnie?A,pewnie uważasz,że Ciebie to nie dotyczy.Piekło powinno być dla tych,którzy w nie wierzą.

.Piekło powinno być dla tych,którzy w nie wierzą.

Piekło mityczne istnieje wyłącznie w głowach tych, którzy w nie wierzą. Mylnym jest przekonanie wierzących, że ci którzy to piekło lekceważą i w nie nie wierzą tam się znajdą.

Niemożliwe, ponieważ musieliby trafić do wszystkich synonimów owego piekła we wszystkich religiach, a w wielu miejsce kaźni po śmierci nie występuje wcale.

Gdzie więc trafią wyznawcy innych bogów niż Hebrajski JHWH? :-))) Nawet wyznawcy JHWH mają odmienne raje wiecznej szczęśliwości i odmienne szeole i piekła. Żydzi, Muzułmanie i Katolicy mają bardzo odmienną ofertę w swych rajach i piekłach :-)))

To człowiek wykreował mity, nie odwrotnie.

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

Gdyby przestać wierzyć w śmierć, może żylibyśmy tutaj wiecznie :)

Ależ jako katolik nie wierzysz w śmierć, wierzysz że śmierć jest jedynie drogą do życia wiecznego, więc jedynie epizodem w życiu wiecznym, lub ofertą piekielnych rozrywek :-)))

To ludzie kategorycznie postrzegający rzeczywistość mają przesrane, wiedzą że śmierć jest ich definitywnym końcem.

Widzisz jak Tobie lżej żyć w błogiej ułudzie? :-)

Włodek.

tak

Jeśli tak do tego podchodzisz to właściwie nie ma o czym z Tobą rozmawiać.

Dla mnie wiara w istnienie piekła jest głupotą.Natomiast czy można uważać się za chrześcijanina i negować piekło?Nie wiem.Nie mam wiedzy co Jezus mówił na ten temat.Oczywiście chodzi o Ewangelie a nie o teksty późniejsze.Choć i one są z drugiej ręki.

Nieistotne.

Jeśli jakakolwiek wiara ma w swych dogmatach coś czego TY nie przyswajasz i nazywasz głupotą to jest to jednak obrażanie wiernego tym samym Twoja neutralność jest fikcją a nawet nazwałbym to wrogim nastawieniem do ludzi wierzących. Inni być może nazwali by to obrażaniem uczuć religijnych ale przecież TY masz w dupie czyjeś uczucia jakiekolwiek.

Jesteś hipokrytą - biorąc pod uwagę to co wypisujesz tu i w innych wątkach.

I kto to mówi?Ktoś kto wielokrotnie obrażał mnie wyzywając od lewaków,bezideowców,cyników,bolszewików itp!Możesz sobie wierzyć w co chcesz,nawet w święte dęby.Ja Ci tego nie zabraniam ale nie wymagaj ode mnie abym akceptował Twoje wyobrażenia.

Piekło mityczne istnieje wyłącznie w głowach tych, którzy w nie wierzą. Mylnym jest przekonanie wierzących, że ci którzy to piekło lekceważą i w nie nie wierzą tam się znajdą.

Niemożliwe, ponieważ musieliby trafić do wszystkich synonimów owego piekła we wszystkich religiach, a w wielu miejsce kaźni po śmierci nie występuje wcale.

Gdzie więc trafią wyznawcy innych bogów niż Hebrajski JHWH? :-))) Nawet wyznawcy JHWH mają odmienne raje wiecznej szczęśliwości i odmienne szeole i piekła. Żydzi, Muzułmanie i Katolicy mają bardzo odmienną ofertę w swych rajach i piekłach :-)))

Dziadek Włodek, a co jeśli istnieje jedno piekło? Obiektywne, niezależne od wielu religii i subiektywnej wiary ludzi? Bo to, że sobie 10 różnyhch osób wierzy w różne formy życia po śmierci lub jego braku nie określa wcale, że te 10 form istnieje.

Powrót po dłuższej przerwie...

mnie wyzywając od lewaków,bezideowców,cyników,bolszewików

Jeśli wyznajesz te pseudo dogmaty to dlaczego czujesz się obrażony?

Ja Ci tego nie zabraniam ale nie wymagaj ode mnie abym akceptował Twoje wyobrażenia.

Moje wyobrażenia ja sam akceptuję lub nie i wara Tobie do tego.

Jesteś dość bliski od tego aby wejść do Kościoła opluć krzyż i wykrzyczeć wewnątrz "nie wierzcie w głupoty", póki co możesz to robić tu anonimowo.

Hipokryta.

Dziadek Włodek, a co jeśli istnieje jedno piekło? Obiektywne, niezależne od wielu religii i subiektywnej wiary ludzi? Bo to, że sobie 10 różnyhch osób wierzy w różne formy życia po śmierci lub jego braku nie określa wcale, że te 10 form istnieje.

Nie może istnieć wspólne dla wszystkich wyznawców i nie, piekło. Przyczyna jest prosta, wyłącznie religie powstałe na kanwie pism hebrajskich i żydowskich propagują doktrynę o piekle w sensie kary po śmierci i miejsca wieczystych mąk. Inni więc nie mogą doznać takiej kary, ponieważ jej nie znają i nie są pouczeni jak jej uniknąć. To kara wyłącznie katolicka i islamska.

Nawet wśród religii wywodzących się z Chrześcijaństwa pojecie piekła jest bardzo różne.

Choćby nie wiem jak bardzo chcieli katolicy, ich bóg nie jest jedynym bogiem na tym świecie. Więc wizja ich piekła również nie dotyczy wszystkich ludzi.

W.

Ps.

Nie jestem "Dziadkiem Włodkiem" z naszego forum. Choć oczywiście jestem dziadkiem :-)

Pozdrawiam, Włodek.

Widzę,że emocje odbierają Ci jasność myślenia.Przecież wyraźnie napisałem,że możesz sobie wierzyć w co chcesz.Nic mi do tego.I oczekuję tego samego od Ciebie czyli żebyś nie oczekiwał ode mnie zrozumienia czegoś czego nie akceptuję.Nie odczuwam również żadnych potrzeb nawracania kogoś na cokolwiek.Wyrażam tylko swoją opinię.Tak więc ostatnie zdanie traktuję jako obraźliwy bełkot a może właściwie jako pogróżkę?("póki co ")

to do xniwaxa

Katolicy i Prawosławni mają jeszcze Czyściec, tak więc tragedii nie ma. :)

Więc wizja ich piekła również nie dotyczy wszystkich ludzi.

Choćby nie wiem jak bardzo chcieli katolicy, ich bóg nie jest jedynym bogiem na tym świecie.

Tu nie chodzi o "chcenie" lecz wiarę.

Choćby nie wiem jak bardzo chcieli ateiści, ich wiara w brak Boga nie jest jedyną wiarą na tym świecie.

Z tego co wiem to Jezus nic nie mówi o czyśćcu,to wymysł klechów 1000 lat po nim.Protestanci go nie uznają.

Wyobraź sobie,że zdajemy sobie sprawę iż jesteśmy w mniejszości.Dla mnie to nie jest problem.Nie mam instynktów stadnych.

Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię

przeciwnik nie podał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia.Zaprawdę powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz.

Myślę Wojciechu, że nie powinno akurat Ciebie to zajmować, prawda?

Poza tym wolę wiarę w Niebo i Czyściec mimo piekła.

Czyżbyś kwestionował czyjąś wolę wiary i prawo do wyznawania innego światopoglądu?

Hipokryta.

Religie jako zjawiska socjologiczne,psychologiczne i polityczne interesują mnie tak samo jak i inne zachowania ludzkie.Poza tym jestem byłym chrześcijaninem a z punktu widzenia KK jestem nim nadal.

Żeby była jasność.Akceptuję,że można wierzyć w jakiegoś Boga,mniej już w życie pozagrobowe, w stworzenie świata.Ale wiara w piekło,czyściec,świętych,egzorcyzmy itp. to głupota.

Nie akceptujesz z tego wynika, a Tym którym przypisujesz głupotę nie jest szczególnie przydatne co o nich myślisz.

Znowu wychodzi hipokryzja, ponieważ od nich oczekujesz żeby Tobie przytaknęli.

Tylko niby dlaczego?

Nie oczekuję tego.

Czy jeśli ktoś wierzy,że jeśli obejdzie święty dąb trzykrotnie( co jest zgodne z jego religią) to wyleczy się z podagry to jak to nazwać?Oczywiście z mojego punktu widzenia.Choć z Twojego chyba też?I czy to jest brak tolerancji?Przecież mu tego nie zabraniam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.