Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybór Pioneer, Yamaha czy Onkyo

andy84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od kilku dni szukam dla siebie sprzetu. Ma to być sprzęt 50 na 50 muzyka i kino domowe. Do tej pory posiadałem sprzęcik Onkyo DVD 525 i Amplituner 474. I przyszła pora na zmiany. Tylko teraz jest problem i nie wiem co wybrać. Mam trzy zastawienia

1. Yamaha 540 i Ampli 740

2. Onkyo DVD 501 i Ampli 601

3. Pioneer 565 i Ampli D912

Wszystko to jest mniej więcej w porównywalnej cenie (patrz cennik Allegro :) ) tylko nie wiem co wybrać. Proszę o jakieś sugestie. Może ktoś z forumowiczów posiada wymniony wyżej sprzęt i ma jakieś uwagi. Przyznam że moim faworytem po odwiedzeniu sklepu Audiocolor w W-wie jest Pioneer, ale chętnie wysłaucham Waszch rad.

Pozdrawiam

proponuje zostawic grajka (z tego co widze to wszystkie propozycja sa bardzo zblizone, wiec nie spodziewalbym sie znacznego poprawienia jakosci przez zmiane grajka; skan progresywny to mily dodatek - przy zalozeniu ze sie posiada tv/projektor ktory ma wejscia komponentowe).

mozna sie zastanowic na wzmacniaczem....

zalezy w glownej mierze ile na to chcesz przeznaczyc i jakie masz do tego glosniki.

osobiscie bym sie jednak najpierw przygladnal glosnikom, potem wzmacniaczowi, a grajka jak mowilem zostawilbym w spokoju...

Ja bym wybrał takie zestawienie: dvd Pioneer 565,ampli Yamaha ale nie 740 tylko 640,szkoda pieniędzy na 740 bo sprzęt jest praktycznie taki sam jak 640,tylko 5 W więcej mocy która jest niezauważalna w czasie użytkowania,wizualnie są te 2 modele identyczne więc szkoda tych paru stów dokładać,więc taka jest moja propozycja Tobie pozostaje się z nią zgodzić lub nie.POZDRO

Dzięki Embargo za odp. Grajek już poszedł do żyda. Do filmów był super, ale oprócz DVD i CD orginałów nic innego nie odtwarzał. Ani VCD ani płytek kopiowanych. Więc się go z pozbyłem. Co do kolumn posiadam Paradigmy 5 pierwsza edycja i narazie chyba je zostawie. Co do kasy to na amplituner chcę przeznaczyć ok 3000, a na DVD max 1500.

A może coś z Denona ? Może ktoś mi jeszcze wytłumaczy o co chodzi z tym że niektóre sprzęty posiadają konwertery C/A audio 96 kHz, 24-bit a niektóre konwertery C/A audio 192 kHz, 24-bit. O co w tym wszystkim chodzi. Z czym to się je. Jestem w tym temacie zupełnie niezorientowany.

Yamaha 640 i 740 to DOKŁADNIE TO SAMO minus OSD. Piszą że ma 5W więcej, bo inaczej nikt by nie kupił.

Jeżeli nie zależy ci aby mieć "firmowy" zestaw, to bierz DVD Pioneera i 640 Yamahy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zawsze byłem zwolennikiem sprzętu od jednego producenta. Ale jak ktoś to ładnie na forum nazwał postanowiłem skundlić mój zestaw i po przeglądaniu niniejszego forum oraz studiowaniu gazet i netu wybrałem zestaw, który zresztą zasugerował Vorpane. Czyli Ampli Onkyo 601E i DVD Pioneer 565A. Ale chyba nie do końca, bo ostatnio zacząłem przyglądać się Denonowi. I może szanowne forum mi jeszcze podpowie w temacie takiego zestawienia. Ampi Onkyo 601E i DVD Denon 1400. Co prawda Denon u znajomego importera jest 800 stówek droższy od Pioneera, ale zamiast 3000 na ampli wydam 2200. Więc i tak zostaje. Tylko czy wydane 800 na Denona jest tego warte??? Co o tym sądzicie??

Onkyo - raczej nie , przerzuciłem kilka ich klocków nie polecam (szczególnie słabe tunery - do yamahy to przepaść)

Proponuję Yamaha 1400 - na allegro za 3100

i dvd 540 , niczego im nie brakuje i nie będziesz za 3 miesiące myślał o zmianie

Pozdrawiam

->Ralph Tak tylko 540 Yamahy nie obsługuje SACD I DVD Audio. I z tego co mi wiadomo brak w niej odtwarzania wybranych utworów jeżeli chodzi o Mp3 oraz bardzo kiepskie meni. Wiadomo coś za coś Yamaszka kosztuje tylko 750 zł. I chyba to już mówi samo za siebie. Chyba lepiej więcej zainwestować w żródło dźwięku niż ampli. Ale to moje zdanie. Fakt jeżeli chodzi o Onkyo to posiadałem tylko model 474 i nie mam zbytnio do czego go porównać, ale słyszałem że Onkyo ma dosyć dobre notowania jeżeli chodzi o ampli. Chciałbym też aby mój sprzęt wzorniczo chociaż troszkę pasował do siebie, a nie lubie za bardo czarnego koloru. :)

Dla mnie ogromne znaczene ma amplituner a zrodlo mniejsze z kolei. Zmieniajac zrodlo odczujesz mniejsza roznice niz zmieniajac amplituner danej marki. To moje zdanie.

Elberoth w kwestii formalnej, to 740 ma jeszcze wejście phono przydatne do podłączenia gramofonu. 640 nie ma takiego wejścia. Pozostaje pytanie, czy za takie wejście warto płacić tyle pieniędzy (równie dobrze można kupić używany phono preamp lub poskładać coś DIY).

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.