Skocz do zawartości
IGNORED

Panele akustyczne z wełny mineralnej

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Sufit pochylić zgodnie z kierunkiem promieniowania dźwięku około 7 stopni mogą to być nawet trzy elementy, ale o różnych długościach i masie, aby mody drań były różne. Elementy z piaskowca,dobrze by było wszystkie odsunąć od ściany, a zewnętrzne końcami lekko skierować w kierunku odsłuchu, aby złamać geometrię ściany.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Sufit pochylić zgodnie z kierunkiem promieniowania dźwięku około 7 stopni mogą to być nawet trzy elementy, ale o różnych długościach i masie, aby mody drań były różne. Elementy z piaskowca,dobrze by było wszystkie odsunąć od ściany, a zewnętrzne końcami lekko skierować w kierunku odsłuchu, aby złamać geometrię ściany.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kazik wielkie dzięki - bardzo cenne rady i myślę, że nawet wykonalne :-)

Rozumiem, że sufit ma być pochylony tak by odbijał fale w kierunku miejsca odsłuchowego (niższa część nad sprzętem) i 'od' sprzętu?

Powrót po dłuższej przerwie...

Panele akustyczne z wełny mineralnej, jak w tytule wątku nieumiejętnie stosowane mogą zabić muzykę,zginą mikrodetale i wybrzmienia będą nienaturalne. Zresztą na stronie ich producenta brak jest pomiarów jak działają dla rożnych częstotliwości, dla mnie to takie DIY, które może troszkę pomóc, zwłaszcza jak systemy sieją nadmiarem wysokich. To tylko moje zdanie.

Wygląda na to że iwanicki myśli podobnie, więc jest nas dwóch, ciekawe kto tak samo uważa? Wiem że nie możesz adoptować większego, więc musisz walczyć z większymi problemami. Życzę powodzenia.

Jestem na etapie wykonywania paneli, sztuk 6:

4x 500x600

2x 500x1000

Grubość gąbki i samych paneli 40mm.

Koszty:

15 paneli gąbkowych 500x500x40 - 110zł (wziąłem na zapas)

Wykonanie listewek na ramki (bez klejenia) - 42zł

Materiał 2,8 na 1,5 metra - 12zł (z wyprzedaży)

Klej do drewna - 6zł

Klej butapren do wklejania paneli w ramki - 0zł (miałem w domu:P)

Razem: 170zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A na drugim planie Metal Zone Boss'a i chyba sterownik do Randall prawda?;-)

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

romekjagoda, 19 Kwi 2010, 11:22

>Po pierwsze, to fantastyczne, że powastają wątki o akustyce! Nareszcie.

Wątków o akustyce jest kilkadziesiąt, tylko nikt ich nie podbija do góry. Proponuję użyć wyszukiwarki.

Zgadzam się ze Skali`m.

Morświn, dlatego też w salonie zbudowałem bibliotekę i wypchałem książkami i bibelotami. Za zespołami przednimi wiszą ciężkie kotary, ku początkowej zgrozie żony (już przywykła;). Miodzio! Oczywiście trzeba pomanipulować nieco z procesorem dźwięku lub korektorem. . .

jozefkania, 20 Kwi 2010, 20:28

>romekjagoda, 19 Kwi 2010, 11:22

>

>>Po pierwsze, to fantastyczne, że powastają wątki o akustyce! Nareszcie.

>

>Wątków o akustyce jest kilkadziesiąt, tylko nikt ich nie podbija do góry. Proponuję użyć

>wyszukiwarki.

Józefie, jestem świadom większośći tych, które istnieją. Nareszcie odnosiło się raczej do powolnego coraz większego docenienia wpływu akustyki na brzmienie muzyki w domu. Napisałem 'nareszcie' także dlatego, by podkreślić, że jednak proporcje między wątkami typu 'kabel rozjaśniający', a aktustyka pomiesczenia, są na forum zaburzone.

Pozdrawiam.

Tylko dlaczego gąbki, a nie wełna ? Przecież przy małej gęstości gąbki pochłonie ona tylko wysokie tony, zamiast pochłaniac na całej średnicy.

Było o tym wielokrotnie.

Efekt finalny wygląda tak.

Powiedzcie że chociaż trochę ładne :D Dźwiękowo - jest mniej "hałasu", więcej ciepła, lepsza scena, ogólnie przyjemniej się słucha, i gra.

Ukryta Zawartość

post-12979-100006551 1272023983_thumb.jpg

post-12979-100006552 1272023983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra jest na podłogę, ale nie do pomieszczenia gdzie non stop się chodzi po tym. Łatwo się zbija. Zda egzamin "rzucona" na podłogę w salonie, gdzieś przy stoliku lub pod kominkiem. U mnie idealnie spisuje się na ścianie, żeby ją zawiesić konieczny jest stelaż z drutu który wykonałem i przyszyłem do niego skórę. Jest to naturalna skóra barania, jednoczęściowa (z całego barana). Można powiedzieć, że w pół surowa, bo bardzo gruba i przez jakiś czas po kupieniu mocno "pachnie" charakterystycznym piżmowym baranim zapachem. Kosztowała mnie 110zł, nie polecam kupować przez internet bo sam wybierałem z pośród kilku skór, i tylko ta była ładna i odpowiednio gruba.

Mikkonen.

Jesli mam być szczery to myslałem, że będzie lepiej. Ja bym zostawił te ramy drewniane na zewnątrz i obił samą gąbkę. Kolory tez nie moje, no ale cieszy, że ktoś zamiast żonglować kablami, robi coś mądrego.

Niestety panele jeszcze przede mną. Ja kombinuję, żeby w ramki włozyć wytłumienie z gęstej wełny mineralnej lub wełny i miękkiej płyty pilśniowej. Wnętrze obite jakimś czarnym materiałem.

Mikkonen, mi się te panele podobają - esttetyczne, fajne kolorki :)

Baran też daje radę ;-)

A co do ramek do paneli - robiłeś sam, jak rozumiem?

Na stronie avconu pokazała się oferta paneli, jest to jakiś krok do przodu na rodzimym rynku. Na bazie tej koncepcji można stworzyć rozsądnie działające ustroje, ja wprowadziłbym asymetrię elementów rozpraszających np.różne wymiary i łuki o różnych promieniach.

Kazik II, 23 Kwi 2010, 17:23

>ja wprowadziłbym asymetrię elementów rozpraszających np.różne wymiary i łuki o różnych promieniach.

Myslisz, ze miałoby to jakis korzystny wpływ? Szukam własnie paneli w miejsca pierwszych odbić. Te moim zdaniem wyglądaja całkiem estetycznie. Z tego co czytałem, mozna zlecić wykonanie wg, własnego pomysłu. Warto byłoby cos zmienić Twoim zdaniem?

whitesnake moim zdaniem elementy łukowe wykonał bym o różnych wymiarach wysokości np; 5cm 15cm, 25cm i.t.p w przypadkowej kolejności, długości też bym zrobił różne, poza tym koncepcja nie najgorsza . I jeszcze, czym dalej cały panel od ściany tym lepiej.

Kazik II, 23 Kwi 2010, 17:41

>I jeszcze, czym dalej cały panel od ściany tym lepiej.

Poznałem Przemka z Avconu przy okazji zakupu kolumn, więc pewnie przełknąłby kilka kolejnych fanaberii przy zamówieniu :), ale dlaczego chcesz je wieszac daleko od ściany - to raczej mało praktyczne. Warto?

Odsuwając od ściany wzrasta pochłanianie dźwięku przez panele, czym dalej tym niższe pasmo pochłaniają, ja myślałem tak z 10 cm jak można i więcej ( liczą się też walory estetyczne ) i jeszcze czym większy cały panel to też lepiej, to samo tyczy się elementów łukowych czym większe tym lepiej rozproszą coraz niższe częstotliwości. Ale to na pewno będzie drożej.

Fakamada

Zrobienie paneli tak jak piszesz, czyli obicie gąbki + drewniane ramki na zewnątrz, tworzące fajną "otoczkę" to była jedna z moich pierwszych koncepcji. Niestety wykonanie tego w ten sposób nie jest wcale takie proste, jak się wydaje. Po 1, panel trzeba by wykonać tak jak teraz plus dopiero na to dać drewniane boczki, nie da się obić samej gąbki nie obijając razem z nią prostopadłych do niej desek. Trzeba by więc na jedną ramkę 2 razy tyle listewek, w tym jedne na wymiar gąbki, a drugie uwzględniające wymiar całej ramki wewnętrznej. No i bok miałby 36mm, zamiast 18. A trudno dostać cieńszą płytę niż 18mm. Kolejna sprawa, zrobienie zewnętrznych drewnianych ramek na tyle estetycznie aby mogły wisieć, wymagało by masę pracy a efekt niekoniecznie był by zadowalający. No i tu jak widzisz użyłem listew po surowym cięciu, nie oklejanych, co kosztowało w sumie grosze. Te ramki zamawiałem w meblowym, zrobili mi listewki na wymiar i ścieli brzegi, kleiłem sam.

Wiem, że to nie takie proste. Niestety.

Zastanawia mnie na ile sztywne są płaty gestej wełny mineralnej. Możnaby je chyba obić bez listewek, ale wtedy wypadałoby dać jeszcze jakieś "plecy". Kolejny problem konstrukcyjny i wiecej potrzebych częsci.

Nie da rady. Będzie to wyglądało tak, jak byś wsadził w ramkę kwadratową poduszkę. Tkanina musi być naciągnięta, równa, tworzyć coś w stylu ekranu. Da się to uzyskać tylko zawijając ją pomiędzy dwie listwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.