Skocz do zawartości
IGNORED

flac 24 bit jak nagrać na CDR?

grehotnix

Rekomendowane odpowiedzi

ściągnęłem muzykę w formacie FLAC, przerobiłem na WAV i chciałem wypalić na CDR ażeby odtwarzać w stacjonarnym CD.

Ale żaden program nie chce tego wypalić. Sprawdziłem i wyszło że pliki są 24 bitowe ( to remasterowana płyta gold z HDCD.

Czy nie da rady tego nagrać? Trzeba zamienić na 16 bitów? Czym?

Używałem wyszukiwarki i znalazłem kilka wątków o 24 bitach ale na mój problem rozwiązania nie znalazłem.

https://www.audiostereo.pl/topic/62894-flac-24-bit-jak-nagra%C4%87-na-cdr/

Na 100 % wypalisz EACiem i Feurio.W locie zamieni na odpowiedni format.Z Feurio możesz mieć problemy.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Płytka Purpli, In Rock - chciałem porównać z moją - mam jakieś stare wydanie, jedne z pierwszych wypustów CD.

EAC przyjmuje WAVy ale pokazuje inny czas każdej ścieżki, CDRa wypalił ale nagrał tylko HISSSSSSSSSSSSSSS :-)

NERO (6) WAVów nie przyjmuje - FLACi tak, i nawet pokazuje czas OK, ale gdy przechodzi do nagrywania to wyrzuca błąd

także zmarnowałem już kilka Verbatimów i qpa :-(

bez konwerski na 16 bitów się nie obejdzie, jak to zrobić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26782-100007552 1270902329_thumb.jpg

post-26782-100007553 1270902329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamieniłem na 16 bit bez problemu jakimś audio extractorem do filmów,

hehehe :-)

dzięki w każdym razie za chęć pomocy,

jak to jest że oryginał miał 24 bity i odtwarzacz to czyta a kopii nie można zrobić?

to chyba jest ograniczenie CDR wg Red Book?

grehotnix - tak ja robilem kopie HDCD i dioda sie swiecila a dowiedzialem sie dopiero jak zrobilem kopie - wlasnie po diodzie i mialem napisac czy znacie jakies wydania HDCD wiec moze dzisiaj...

-> grehotnix

"jak to jest że oryginał miał 24 bity i odtwarzacz to czyta a kopii nie można zrobić?

to chyba jest ograniczenie CDR wg Red Book?"

Oryginał nie był 24-bitowy. Jest to płyta 16-bit 44,1kHz, tylko że z HDCD. Kodowanie to przy zastosowaniu dekodera HDCD umożliwia uzyskanie 20-bitów.

Twój ściągnięty z neta rip został najprawdopodobniej przygotowany przy pomocy programu dbpoweramp, który w przypadku płyt HDCD potrafi je "rozkodowywać" i zapisywać do plików 24-bit.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeśli to jest flac robiony z płyty CD to jest 16-bitowy. Pewnie remaster był robiony na 24b. Jednak nie sądzę by Nero nie był w stanie wypalić WAVów - to wręcz niemożliwe! Co fo flaców, to tak, nie wypali ich bo niby z jakiej racji? To niszowy format kompresji i Nero nie posiada ich kodeków. Trzeba rozpakować je do WAVe osobnym softem (kodek FLAC + GUI flac fontend).

-> Molibden

"Jeśli to jest flac robiony z płyty CD to jest 16-bitowy."

Ale jeśli jest to flac robiony z płyty HDCD (a tak jest w tym przypadku, co widać na skanach okładek oryginału) przy pomocy dBpoweramp z włączoną funkcją dekodowania HDCD, to będzie 24-bitowy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nero posiada pluginy do flaca (trzeba dodac plik dll) ale problem był taki ze te pliki i jako FLAC i jako WAV mialy 44100hz i 24 bit,

zaden program nie chcial tego nagrać ani burrrrn ani nero ani eac, eac nagrał ale wyszedł szum SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSs

>nedj, 10 Kwi 2010, 16:17

>Ale jeśli jest to flac robiony z płyty HDCD (a tak jest w tym przypadku, co widać na skanach okładek

>oryginału) przy pomocy dBpoweramp z włączoną funkcją dekodowania HDCD, to będzie 24-bitowy.

Nie do końca. HDCD rozszerza rozdzielczość płyty CD do 20bitów.

Żeby FLAC był 20(24)bitowy, to wartswa HDCD musiałaby zostać zdekodowana i dopiero zakodowana jako FLAC.

W innym przypadku jest to skompresowany, zripowany 16-bit materiał CDDA z nie zdekodowanym, utajonym HDCD (które nadal można rozkodować).

-> Molibden

"Nie do końca. HDCD rozszerza rozdzielczość płyty CD do 20bitów."

Zgadza się. Dlatego w posiadanym przez grehotnixa ripie jest 20 bitów pełnych, a 4 najmłodsze są puste.

"Żeby FLAC był 20(24)bitowy, to wartswa HDCD musiałaby zostać zdekodowana i dopiero zakodowana jako FLAC."

Taki zabieg przeprowadza właśnie dBpoweramp i dlatego o nim wspomniałem jako o sofcie, który najprawdopodobniej został wykorzystany podczas ripowania.

"W innym przypadku jest to skompresowany, zripowany 16-bit materiał CDDA z nie zdekodowanym, utajonym HDCD (które nadal można rozkodować)."

Dokładnie. Tak by zrobił EAC i inne softy. Ale dBpoweramp potrafi dekodować HDCD podczas ripowania.

Tym niemmniej, mając na myśli wypalanie FLACa na CD korzystniejsze będzie chyba przeniesienie oryginalnej 16-b zawartości z zakodowanym HDCD tak jak jest, a w przypadku odtwarzania na komputerze (z lub z PC na 20/24b DACu) w postaci 20/24bitowej ze zdekodowanym HDCD.

no po prostu rozkodowac flac na wave o parametrach 16bit 44.1kHz i wszystko co tutaj wiecej kombinowac

a czym? no sprawdzaj po prostu pokolei az ktorys zacznie to robic - ale mysale ze bardzo krutko bedziesz szukal

-> futu

Grehotnix napisał:

"zamieniłem na 16 bit bez problemu jakimś audio extractorem do filmów"

Czyli on już problem rozwiązał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.