Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga na HiLife-Broker !!!

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem szczerze, że jak mi te kolumienki koło nosa przeszły, to nabrałem na nie jeszcze większej ochoty. Nowe ok. 50 kPLN - trochę drogo. Gdyby ktoś wiedział o jakiejś ofercie na używane, to będę wdzięczny za informację.

Co do zgłoszenia oszustwa organom ścigania, to nie chcę robić tego u siebie. Opiszę wszystko dokładnie, dołączę maile, umowę, printscreaay i wyślę do KGP. Będę teraz przez kjilka dni w Warszawie, to może podejdę i porozmawiam z kimś od przestępstw internetowych. W końcu to proceder na skalę międzynarodową, więc i tak wszystko przechodzi przez KGP. Niewykluczone, że mają już podobne zgłoszenia. Zdaje się, że w Europie sporo ludzi dało się podejść. Duża dyskusja jest na norweskim forum audio.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Słyszałem nawet opinie że te nowe Bowery 8xx czasami wysiadają przy tych starych matrixach.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

"Firma" nadal działa. Musieli się nieźle zaszyć. Wysłałem z innego komputera zapytanie o te same kolumny, podając inne namiary. Oto odpowiedź:

Sent: Thursday, April 15, 2010 3:45 PM

Subject: RE: ORDER INQUIRY: B&W 801D - HiLife Broker KFT‏‏‏

Dear Robert Koss,

The B&W 801D are still available. The speakers are in very good condition, no damage, no scratch, used in a non smoking room. We offer 36 months warranty. You will receive all the original manuals, accessories and packing materials. The price is for the pair.

Shipping: 3-7 days via UPS Freight, DHL or Bax Global, on your choice. The price is 5,200 USD including shipping and insurance to Poland. The package will be shipped as soon the payment is cleared by the bank. There will be no extra duties or customs fees.

Payment: Bank Account Transfer to our company account.

Send us your full name, shipping address and phone number in order to send you the Sale Contract containing all the payment, shipping and return policy details.

You will have a Return Policy of 21 Days in case something doesn't suits your expectations or the any damages appears during shipping. We have to add that we never had problems as we ship our products fully insured. You'll have to print, sign and fax it back to us, attaching the bank transfer receipt.

Waiting your confirmation.

Thank you,

Jeffrey K. Bass, Support Dpt.

HiLife Broker KFT

www.HiLife-Broker.com

no widzisz - rzucili palenie. Jakiś postęp jest.

A na serio - ile byś kasy nie miał, to trzeba to zgłosić. Wyobraź sobie tego Rumuna ktory Twoją kasę pakuje dalej w handel żywym towarem. Bo nikt nie zgłosił, że te pieniądze ma z przęstępstwa.

JEŚLI UŻYWAŁEŚ PRZELEWU BANKOWEGO TO ZORIENTUJ SIĘ W PROCEDURACH CHARGEBACK

w przypadku oszustw można dokonać anulowania przelewu

rozmawiaj z policją bankiem i ogólnie google oraz hasło "chargeback" twoim przyjacielem

to ja już nie rozumiem, goście robią "takie" wałki i wciąż nikt nie zablokował ich strony ???

co robi policja (MO czy zwał jak zwał) ???

wystarczy wejść w googla wpisać who is who a następnie adres ich strony - i mamy wszystkie info.

jak widzę takie rzeczy to się "nóż w kieszeni otwiera". Tyle wałków a oni wciąż swoje?? ciekawe ile jeszcze osób naciągną ??

----------------------------------------------------

Myślę, że coraz mniej, bo zrobiło się o nich głośno na forach internetowych w Europie. Jak ja sprawdzałem (na początku kwietnia) było jeszcze cicho. Że też musiałem się natknąć na to ogłoszenie akurat wtedy.

Podsumowując jednak ten wątek muszę przyznać Marku, że popisałeś się skrajną naiwnością i byłeś wyjątkowo łatwym celem dla tych spryciarzy.....no ale cóż, kto nie popełnia błędów ?....

Panowie, tu została ukarana chytrośc i całkowita nieodpowiedzialnośc. Kilka tysięcy złotych potrafi odebrac rozum.

Mój znajomy też z tej firmy kupił kable MIT'a Oracle MA. Kupił tam bo były tańsze niż te same sprowadzone z USA.

Oczywiście kasę wysłał a kabli nie ma. Sam proponowałem żeby najpierw poprosił numery, sprawdzimy autentycznośc i drogę sprzedaży jak tam trafiły.

Dla 2 tysięcy dolarów stracił 7 tysięcy dolarów, tak to jest w Polsce, lepiej dac zarobic Węgrowi niż Polakowi.

To widzę chłopaki niezły biznes rozkręcili :-)

A ile osób wysłało, o których nie wiemy - i nie tylko z Polski.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W przypadku kabli MIT'a było tak, że ja sam wysłałem zapytanie o numery seryjne ale odpowiedzi żadnej nie było. Monitowałem kilka razy i też nic. Kategorycznie odradzałem mu kupowania w takiej sytuacji.

Powiedziałem mu o tych wszystkich moich działaniach ale to tylko najwyraźniej utwierdziło go, że robi dobrze. Dostał małpiego rozumu, nic nie docierało.

Najważniejsze było to, że kupuje taniej niż na Audiogon'ie.

Osobiście uważam, że dobrze się stało bo na głupotę i zarozumialstwo nie ma recepty. Ja sam czasem w sytuacji nie pewnej, pomimo już dużego doświadczenia staram się podpytać znajomych czy w chodzić w coś czy nie.

przy tym co tu czytam to można pewnie sądzic że sprawa poszła conajmniej w 1mln$ - szczęście że na biednych nietrafiło ( bez obrazy ) - chciwość przesłania wielu zdrowy rozsądek

obecnie internet jest tak pełny oszustów że naprawde trzeba sie mocno zabezpieczyć - to co tutaj widzimy to i tak nic - skala oszustw klientów komercyjnych jest dla wielu nie do wyobrażenia - przodują w tym "firmy" z Chin - czytałem już o oszustwach na kwoty tak duże jak 500 k$ - oszustwa internetowe są tak opłacalnym "interesem" że oszuści potrafią założyć całe fikcyjne firmy istniejące w rzeczywistości - a najlepsze dla nich jest to że policja jest niemal bezradna w ich tropieniu ( albo sie nieda albo zadużo zachodu i się niechce ) ponieważ sprawy są na międzynarodowa skale i praktycznie zawsze brakuje uprawnień

Marek B., 17 Kwi 2010, 22:58

>Powiem szczerze, że jak mi te kolumienki koło nosa przeszły, to nabrałem na nie jeszcze większej

>ochoty. Nowe ok. 50 kPLN - trochę drogo. Gdyby ktoś wiedział o jakiejś ofercie na używane, to będę

>wdzięczny za informację.

>Co do zgłoszenia oszustwa organom ścigania, to nie chcę robić tego u siebie. Opiszę wszystko

>dokładnie, dołączę maile, umowę, printscreaay i wyślę do KGP. Będę teraz przez kjilka dni w

>Warszawie, to może podejdę ..........>>>>

To może podejdę........Bardzo przepraszam, że Twoje podejście do problemu świadczy, że albo masz kasy jak lodu i strata tych pieniędzy nie jest dla Ciebie żadnym problemem albo jesteś bardzo niefrasobliwy. Niby poważny człowiek obracający sporą gotówką a podejście do spraw oczywistych i poważnych bardzo dziecinne. Pogadać to można przy kawie, przeslać mailem to można ciekawostki z youtube. W policji obowiązują pewne procedury bez których nic się nie załatwi.

Zauważyłem też, że innym bardziej zależy na rozwiązaniu tego problemu niż Tobie.

Nie wiem czy w Twojej wypowiedzi bardziej ważna jest przewałka z firmą czy dużo bardziej zależy ci na zachwalaniu tych kolumien. Zaczynam wątpić po pierwszej części postu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ludzie dajcie juz na luz autor watku wie ze zrobil zle a teraz musi wysluchac epitety pod swoim adresem prosto z pod budy z piwem !

Nawet gdy ma sie nadmiar gotowki to cos takiego jest przykre i boli jednego ze stracil a drugiemu jest poprostu wstyd przed samym soba.

robix

A z drugiej strony to jest ciekawe, że wystarczy cenę opuścić 30-40% poniżej rynkowej, aby ludzie stracili resztki zdrowego rozsądku ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Siema jeżeli masz ich nr konta to możesz sprawdzić na kogo jest zarejestrowane .Następnie jak masz jakiegoś kolesia w gospodarczej może Ci sprawdzić w bazie dostępnej tylko dla policji a jak nie masz to poświęć pare złoty :)

Ludzie! Zgadzam się. Naiwność, głupota, nieodpowiedzialność, pazerność, chytrość... Wszystkiego po trochu, ale najwięcej ryzyka. Pisałem już o tym, że po prostu się napaliłem i zaryzykowałem, nie będąc świadomym, że takie obniżki cen są niemożliwe. Nie siedzę w tej branży, nie śledzę cen używanego sprzętu. Myślałem, że kolumny, których B&W już nie produkuje mogły tyle stracić na wartości. Poza tym wtedy jeszcze nie było w internecie żadnej negatywnej wzmianki o tej firmie, a przeglądałem fora angielsko-, francusko- i niemieckojęzyczne. A więc na tę historię składa się nie tylko moja naiwność, głupota, brak wiedzy, etc., lecz jeszcze okres braku rzetelnej informacji o tej firmie. Firma najprawdopodobniej wstrzymywała odpowiedzi i przesyłanie umów, aby wpłaty na jej konta (założone na tzw. "słupy") następowały w jak najkrótszym przedziale czasowym. Przeczytałem kilka dyskusji na forach audio w innych krajach. Wynika z nich, że konta były/ są w różnych krajach. Oszust pewnie nadal je sobie mnoży.

Namierzenie oszusta po numerze konta bankowego jest mało prawdopodobne. Raczej byłoby namierzeniem kogoś inego i to dopiero po interwencji węgierskiej policji, która nie wiadomo czy w ogóle zechce zająć się sprawą.

Anuśka, 18 Kwi 2010, 21:17

>Ja także... Chyba czas zacząć działać, Marku.B.

Na razie mam ważniejsze sprawy na głowie. Jak znajdę czas to dokładnie opiszę sprawę, załączę wszystko co z nią związane i wyślę do KGP. W miejscu swojego zamieszkania tego nie uczynię ze względów osobistych...

Marek B., 19 Kwi 2010, 01:24

KGP i tak nie będzie prowadzić sprawy, prześle ją co najmniej do właściwej KWP, jak nie KMP (KPP).

KGP może szybciej wykonać czynności na styku międzynarodowym ale sprawy ciąnąć nie będzie.

Reszta będzie w kompetencji działania jednostki w Twoim miejscu zamieszkania (zameldowania).

To od ciebie zależy czy policje zawiadomisz informacyjnie mailem ( wówczas ostatecznie sprawa wyląduje i tak w koszu) czy złożysz osobiście wniosek o ściganie karne, licząc na efekt. pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Marek B., 19 Kwi 2010, 01:24

>Anuśka, 18 Kwi 2010, 21:17

>

>>Ja także... Chyba czas zacząć działać, Marku.B.

>

>

>Na razie mam ważniejsze sprawy na głowie. Jak znajdę czas to dokładnie opiszę sprawę, załączę

>wszystko co z nią związane i wyślę do KGP. W miejscu swojego zamieszkania tego nie uczynię ze

>względów osobistych...

Obawiam się, że im dłużej będziesz zwlekał, tym trudniej będzie coś załatwić. Nie wiem jak Ty, ale ja pierwsze co zgłosiłbym sprawę na policję, potem kontaktowałbym się z bankiem dowiadując o możliwość cofnięcia przelewu na podstawie zgłoszenia o oszustwie. Jeśli nie prosiłbym bank o sprawdzenie danych posiadacza konta docelowego - nie pracuję w banku, ale wydaje mi się, że banki wymieniają takie dane. Posiadając dane o posiadaczu konta, z powrotem kontakt do policji.

Nie chcę Cię krytykować, bo nie o to chodzi - szczerze współczuję wtopy. Ale jeśli założyłeś ten wątek, to raczej dlatego, że Cię ta strata dotknęła. Więc nie do końca rozumiem, dlaczego nie próujesz zrobić wszystkiego co możliwe, by tym su***synom pokrzyżować szyki!? Przecież oni tylko liczą na opieszałość policji i to, że ludziom nie będzie się chciało zgłaszać, etc.! Mnie jak słysze takie historie gula skacze - może trzeba mieć czas i usposobienie odpowiednie, ale jednak o swoje trzeba się dobijać, bo nikt Ci nic nie da, jeśli nie napiszesz pisma/zgłoszenia, nie walniesz z grubej rury, etc.

Napisałeś kolejny email - poproś o numer konta aktualny do nich, podaj go policji - niech sprawdzą.

No po prostu tu trzba działania, albo całe Twoje ekspiacje tu na forum są niewiarygodne.

pozdrawiam i powodzenia.

Powrót po dłuższej przerwie...

Mam nadzieje że wszystko skonczy sie pomyslnie. Aż mi sie nie chce wierzyc że np na allegro mozna kogos okantowac na kilkanaście zlotych i z tego powodu mozna miec problemy z policją a tu taki walek i zero reakcji.

Dear77, 19 Kwi 2010, 15:37

>Ok powiem krótko podaj tutaj nr konta i namiary na tą firme podawałeś detale podaj i to -nawet w

>celu poniformowania innych.

Jestem do środy poza domem. Jak wrócę, wstawię tu "umowę", jaką od nich otrzymałem. Jest tam m.in. numer konta i nazwa węgierskiego banku. To jednak niewiele, zważywszy, że takich kont i podstawionych osób może być sporo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.