Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

A ja napiszę tutaj to samo co tyle razy na PW

Zróbcie liste, ustalcie termin zamknięcia zamówienia, a ja zamówię płytki do DACa czyli do części cyfrowej.

Niech ktoś otworzy zamówienie, czyli napisze swój nick, i ilość sztuk.

A ja napiszę tutaj to samo co tyle razy na PW

Zróbcie liste, ustalcie termin zamknięcia zamówienia, a ja zamówię płytki do DACa czyli do części cyfrowej.

Niech ktoś otworzy zamówienie, czyli napisze swój nick, i ilość sztuk.

Widzę, że mamy te same doświadczenia w podobnym temacie.

Widzę, że mamy te same doświadczenia w podobnym temacie.

ZANIM SIĘ WPISZESZ TU PRZECZYTAJ DO KOŃCA

Waldku,

ja rozmawiałem z Henryk Kwinto i z chęcią pomogę w realizacji zamówienia grupowego na część analogową, z tego co wiem też jest sporo chętnych.

Może przeniesiemy się do nowego wątku, co ty na to Waldku ??

Lista na cyfrę DAC PCM179x

Termin zamknięcia 25.02.2012

1. nick30 - 1 komplet

Lista na analog DAC PCM179x

Termin zamknięcia 25.02.2012

1. baxteros - 2 komplety

UWAGA!!!!

Proszę się wpisywać w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UWAGA !!!!

Ukryta Zawartość

Link do schematów z pierwszej strony nie funkcjonuje. Gdzie można znaleźć dokumentacje do tych tych projektów ? I pytanie zasadnicze czy do tego DAC'a nada się PCM1796 ???

O dokumentacje do PCM179x proszę zwrócić do Waldka bo nie chce się rządzić jego projektem.

Jak w tytule tematu, układ obsługuje wszystkie kostki PCM179x, czyli 1796 też.

Dokumentacja analogu Spencera, czyli schemat jest w jego manualu:

Ukryta Zawartość

PCB zrobione tylko pod analog.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

W koncu znalazlem troche czasu i poskladalem DACa. Dodatkowo analog zrobilem na lampach.

Mam w konfiguracji DACa PCM 1795 + SRC4192.

Uklad gra bardzo dobrze , tak dobrze , ze wyparl juz inny moj przetwornik na WM 8742.

Zdecydowanie bardziej odpowiada mi dzwiek z 1795 . W stosunku do Wolfsona jest bardziej dynamicznie, wiecej barwy i tzw. "miesa".

• 1 miesiąc później...

Czy C95 i 96 w analogu musi być koniecznie 22n? Mam Rifa CA2 10n akurat. Czy 10,0 uF BM telpodu na wyjście będą ok?

C95 i 96 -> cytat kolegi Rambo

Dzisiaj dobierałem snubbery w zasilaniu konwertera. Zaproponowałem do projektu 22nf i 330 omów. Takie też wartości w moim układzie całkowicie zlikwidowały wzbudzenia. Są to więc wartości mocno uniwersalne! Próbowałem jeszcze innych wartości ale 22n i 330 omów okazało się perfekcyjne i tak już zostało. Jest więc spora szansa, że u innych kolegów te uniwersalne snubbery też spełnią swoją rolę.

Kondensatory na wyjściu -> proponuje ustawić offset na zero i wpierw sprawdzić bez kondensatorów, wówczas się przekonasz ile psuje dany kondensator.

Wiem, kondensator to ostateczność, ale jeżeli już będzie trzeba, to chciałbym wiedzieć co się nada. Dzięki za przytoczenie wypowiedzi Rorbtinusa

Rorbtinusa - nie znam i nie miał z tą wypowiedzią nic wspólnego.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Koledzy !

Właśnie Krzych2 wykrył błąd na małej płytce do DACa - otóż tranzystor Q1 pracujący w zasilaniu generatora ma wadliwy footprint. Zamieniony jest kolektor z emiterem.

Zasilacz pracuje w takich warunkach "dość sprawnie" co oznacza, że napięcie w 95% przypadków jest prawidłowe. Dopiero Krzych2 miał problem z za niskim napięciem.

Bardzo proszę o poprawne przylutowanie owego elementu.

Za pomyłkę na etapie projektu przepraszam.

No i ciekawy jestem czy ktoś odczuje różnicę po zmianie Q1 :-)

Pozdr

Poprawne przylutowanie jest proste. Wystarczy wywinąć nóżki, czyli przegiąć na drugą stronę i tak spreparowanego trana wlutować odwróconego (napisem do PCB). Na zdjęciu lepiej widać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlutowałem prawidłowo Q1 i napięcie z 3,3V spadło do 3,28V, czyli błędnie wlutowany tranzystor dawał wzorcową wartość napiecia.

Mam dwie małe płytki, jedną z poprawnie wlutowanym Q1, a drugą po staremu i spróbuję sprawdzić czy jest słyszalna różnica ale dopiero wieczorkiem.

Wstępnie odsłuchałem obie wersje i wychodzi na to, że prawidłowo wlutowany Q1 poprawił scenę, dźwięk nabrał lekkości i swobody, wybrzmienia są pełniejsze, całość czaruje i wciąga.

Sprawdzę jeszcze raz za kilka dni aby się upewnić i bardzo jestem ciekaw jak zmiana w zasilaniu generatora zostanie odebrana przez innych użytkowników popularnego DACa.

Może przegapiłem któryś wpis lub czytałem dość dawno i już ktoś pisał o tym ale wydaje mi się, że tranzystor T3 BCP56 w zasilaniu również ma błąd na PCB.

Zasilanie wchodzi na emiter T3 a wychodzi z kolektora. Powinno być odwrotnie jak na schemacie.

Poniżej link do pdf'a BCP56.

www.bucek.name/pdf/bcp56.pdf

O tym już było.

Pad T3 jest od inny tranzystor, którego już nie ma w TME.

Oznaczenie dla BCP56 jest prawidłowe, ale należy tranzystor przylutować podobnie jak Q1, czyli na plecach i nieco obrócony.

Te dwa bugi (Q1 i T3) wyczerpują erratę.

Oba bugi nie grożą uszkodzeniami.

Pierwotnie był ten co jest czyli BCP56, potem znalazłem inny wynalazek, którego szybko zbrakło na stanie magazynowym, czytaj nie mieli ich na stanie. I szczerze pisząc to go nie pamiętam.

Teraz po temacie.

Jak robiłem wersję 1.1 i poprawiałem rezystor przy USB to chciałem i to zmienić, ale zapomniałem.

> Waldi_06

> Oznaczenie dla BCP56 jest prawidłowe, ale należy tranzystor przylutować podobnie jak Q1, czyli na plecach i nieco obrócony.

Można prosić o zdjęcie tej poprawki?

> Oba bugi nie grożą uszkodzeniami.

To prawda. Układ chodzi jak marzenie, napięcia są OKej, nic się nie pali...

Uważam, że jednak trzeba to poprawić, choćby dla elektronicznego spokoju sumienia ;-)

W tym wątku nie było jednak wcześniej nic na ten temat?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.