Skocz do zawartości
IGNORED

11m2 i niski bass ... możliwe ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

witam , chciał bym się poradzić otóż mam nieduży pokój o powierzchni 2,70 x 4,30 m i ostatnio myślałem o kupnie głośników lecz tu zaczyna się problem .... słucham muzyki w której dużą rolę odgrywa dolne pasmo a z tego co mi wiadomo to o niskim basie można w małych pomieszczeniach zapomnieć :(

jakie są wasze poglądy na ten temat ? wiem że mogę tu liczyć na fachową pomoc :)

pozdrawiam , bass ^^

szukam sam nie wiem czego :P

https://www.audiostereo.pl/topic/63249-11m2-i-niski-bass-mo%C5%BCliwe/

Audiofilski bas (nisko schodzący, wielobarwny, wybrzmiewający, nie poluzowany) w takim pomieszczeniu jest jak najbardziej możliwy do uzyskania przy odpowiedniej adaptacji akustycznej, która wyrównała by dołki i górki w charakterystyce spowodowane rezonansami pomieszczenia.

Jednak mam wrażenie że Tobie chodzi o zwykłe łubu dubu i przy długości pokoju 4,7m będziesz miał podbicie przy 40Hz więc łupać będzie tylko kupić głośniki Carvin Vega lub podobne.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Właściwie kolega wyżej wszystko już Tobie odpowiednio opisał:] Tak to wygląda ze strony realnej i praktycznej. Sam mam 13m2 a bas zgrywa się świetnie( nie trzęsie całym domem, lub też nie jest go za mało atak i muzykalność oraz wybrzmiewanie gitar basowych idealny:]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

właśnie się boję dudnienia i buczenia , czyli interferencji (chyba to było nakładanie się fal :P ) , np w tym kawałku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2:05)na słuchawkach słychać że jest tu "gruby" Niski bas a także tutaj

(4:15) choć w tym pierwszym wydaje się niższy lecz na słuchawkach czegoś brakuje , trudno określić czego .

w takim razie co byście polecili ? allegro jak najbardziej widziane :D

ceny na razie nie określę ponieważ chcę się pierw wszystkiego dowiedzieć ;]

Ukryta Zawartość

hmmm ciezko jesli chcesz wysokiej jakosci i w duzej ilosci ja kiedys mialem esa ostinato 2000 (klony) one mialy miekki i dosc duzy ilosciowo bas taka muzyke dalo sie sluchac juz w miare przyjemnie ale mimo tego zauwazalem ze powinno byc jeszcze lepsze uderzenie lepsza kontrola troche dynamiczniej... ale ogolnie klolumny esa polecam do takiej muzyki uzyskania przyzwoitego miekkiego basu - mozna wspomoc sobie przyzwoitym i dynamicznym z dobrym uderzeniem basowym wzmacniaczem.

LunaticAllegro, 30 Kwi 2010, 18:56

>Fajnie sie tego "chaosu" slucha...:) Im lepszy sprzet kupisz tym bardziej Ci sie bedzie odechciewac

>sluchac takiego klimatu. Znam to z wlasnej autopsji.

Zgadzam się z ta wypowiedzią.Sam to też przerabiałem.Kiedy zmieniałem sprzęt (a było to wiele razy),także zmieniały się style muzyki.

Bassfreak, 30 Kwi 2010, 17:58

>właśnie się boję dudnienia i buczenia , czyli interferencji (chyba to było nakładanie się fal :P )

>, np w tym kawałku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2:05)na słuchawkach słychać że jest

>tu "gruby" Niski bas a także tutaj

(4:15) choć w tym

>pierwszym wydaje się niższy lecz na słuchawkach czegoś brakuje , trudno określić czego .

>

>w takim razie co byście polecili ? allegro jak najbardziej widziane :D

posłuchałem /przez chwilę/ tych kawałków /wciągasz coś kiedy tego słuchasz ? / i wg. mnie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem były by kolumny typu "obudowa zamknięta" inaczej też nazywana "kompaktowa", czyli taka, bez dziury. Model i marka do wyboru.

Ukryta Zawartość

nie nie wciągam :P , trzeba być przyzwyczajonym to słuchania konkretnych gatunków muzyki ;)

to coś spokojniejszego teraz , tylko przesłuchajcie całe a nie oceniacie po początku :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trance (ang. trans, uniesienie) – styl muzyki elektronicznej rozwinięty w latach 90 :P

Ukryta Zawartość

Bassfreak, 1 Maj 2010, 10:35

>

Ukryta Zawartość

>

>Trance (ang. trans, uniesienie) - styl muzyki elektronicznej rozwinięty w latach 90 :P

przy czymś takim najlepiej się wciąga

:)

Ukryta Zawartość

ogólnie pojęcie muzyka elektroniczna jest znana jako muzyka tworzona GŁÓWNIE za pomocą sytezatorów syntezatorów

sory za double post ale nie mogę znaleźć edycji :(

powiedz to milionom fanów którzy są normalnymi ludźmi :P , nie wytłumaczę wam tego bo konkretną muzykę lubi się od małego :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4:34 tu można już samemu odpłynąć , nie trzeba być naćpanym .....

Ukryta Zawartość

Pewnie że na takim metrażu bendzie niski bas ! kiedyś na 12m miałem bardzo niski bas i nic nie dudniło a teraz na 30m nie ma basu takiego mocnego toche przydudni dopiero na samym końcu pkoju można usłyszec niskie częstotliwosci a w małym pkoju to wszędzie było słychać .

owszem , też jak byłem w media markt słyszałem ES 80 , 90 i 100 , no wiadomo że 100 najbardziej mi przypadły do gustu :D , ale takich krów nie wstawię

tylko się zastanawiam jak es 80 lub 90 by u mnie grały :?

wybaczcie znów za post pod postem ale tu nie ma chyba edycji postów :/

dziś słyszałem w media markt te oto kolumienki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak dla mnie miód i orzeszki , idealnie trafiły w moje gusta :) ale jednak będą za duże :P (chyba)

co myślicie o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że do "łupanki" powinien się sprawdzić zestaw z aktywnym subwooferem, najlepiej takim, który posiada filtr górnoprzepustowy (odfiltrowujący basy) dla kanałów L i R.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

poczytałem jeszcze dziś o tych

Ukryta Zawartość

będą dobre ? i czy ten woofer to nisko-tonowy czy nisko-średnio ?

Ukryta Zawartość

dużo zależy od akustyki (wytłumienia) pokoju, da się usłyszeć niski bas również i na 11m

te Klipsch będą dobre, zobacz jeszcze na Monitor Audio Rx2, bas będzie całkiem ładnie schodził ale jakiegoś olbrzymiego ciśnienia nie będziesz w stanie uzyskać przy dużej głośności

z mocnych podłogówek z kolei uzyskasz wysokie ciśnienie ale ciężko będzie takie kolumny ustawić aby bas nie wpadał w rezonanse w tak małym pomieszczeniu, choć słyszałem Monitor Audio BR6 na 15m blisko ścian i o dziwo nic z takich rzeczy nie miało miejsca...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.