Skocz do zawartości
IGNORED

Klub sympatyków marek Electrocompaniet i Abrahamsen

Rekomendowane odpowiedzi

O ile mi wiadomo to nie ma sieciówki która jest przezroczysta. Więc sporo zależy od reszty toru. To co komuś wybitnie pasuje tobie może psuć. Stąd pytanie.

Podobnie jest z budżetem. Jeden zapnie brahme albo nawet Valhalle inny Aurore wireworlda a inny supre. Pamiętam też jeden trenował fadelarty z niezłym wynikiem

Osobiście Nie balbym się srebrzonych lub rodowanych wtyczek. No może poza nordostami. Tu może być przegięcie

Yarbo 1100 i wtyki Valab rodowane mam od tygodnia i w porównaniu że zwykłymi, słychać wyraźniej instrumenty z drugiego planu,to tak na szybko moje spostrzeżenia.

Już osiągnąłem. Pytam użytkowników EC jakich oni używają sieciówek.

Dzięki Bartik za info. Pewnie skorzystam :-)

Ja używam z AW180 Verictum Demiurg. Przy ekstremalnym zasilaniu (kable sieciowe, bezpiecznik, filtr EMI/RFI Block) dźwięk tych monobloków jest znakomity.

Miałem również dużo tańsze Zu Mission i grały przyzwoicie z moimi AW, a więc kable o wyrównanej charakterystyce - neutralne. Na pewno nie polecam kabli sieciowych o mocno zmodulowanym paśmie.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Darpak wiadomo jest bezkonkurencyjny i tam mu jakiś nawet ref8 czy inne cyfrowe wynalazki w zakresie dźwięku nie podskoczy :) Tak wiec Mateuszek nie musisz mnie uświadamiać na temat rodzielczości i możliwości EC :) EC jako zamknięty system mi pasuje teraz najbardziej. Ktoś to kiedyś przemyślał i dobrze to gra. A że zawsze można lepiej, to wiadomo :)

..z tego wychodzi że kabel sieciowy droższy jest od wzmacniacza ;-)

Od kompletu AW180 :)

— Henryk Elzenberg

..z tego wychodzi że kabel sieciowy droższy jest od wzmacniacza ;-)

Ja miałem Eci 1 z Valhalla

Co prawda 1,7m tylko ale wychodziło na to samo

Grało ładnie

Electrocompaniet ECR1

Sa też zasilające ec

post-983-0-58405600-1527272399_thumb.jpg

Edytowane przez mateuszek

Od kompletu AW180 :)

...nie miałem i prawdopodobnie nie będę miał tego kala - no chyba że byłby tańszy o 30tys ;-)

z Verictuma miałem tylko X-Bulka....jak najlepsze zdanie mam o tej skrzyneczce...

Ja miałem Eci 1 z Valhalla

Co prawda 1,7m tylko ale wychodziło na to samo

Grało ładnie

Electrocompaniet ECR1

Sa też zasilające ec

miałem kiedyś ten kabel i myślę może pasować do urządzeń EC - oczywiście to jest tylko gdybanie

ta skrzyneczka o której wyżej wspomniałem X-Bulk robi coś podobnego do Valhalli

Edytowane przez Miroslav1

Valhalla jest mocno specyficzna ale do ec pasuje j ad k mało co. Nie należy natomiast do kabli objętych i dość mocno ingeruje w prezentacje.

Valhalla jest mocno specyficzna ale do ec pasuje j ad k mało co. Nie należy natomiast do kabli objętych i dość mocno ingeruje w prezentacje.

tak masz rację, nie wszędzie te kable pasują...kiedyś do Krella podłączyłem sieciówkę Valhalli + głośnikowy Nordosta SPM + IC Nordost SPM

......tego nie dało się słuchać - krew z uszu ;-)

Ale generalnie jestem na tak..

Jeden nordost w zestawie z ec w roli napędu nie zaszkodzi. Może nie Valhalla od razu no to jednak koszty ale taka brahma to czemu nie

post-56222-0-64434900-1527282056_thumb.jpg Ja skromniutko. Dwa beldeny i noname.

oryginalne ec miały za dużo basu

Jeśli mogę coś poradzić, to warto spróbować odsunąć sieciówki od kabla głośnikowego i "wyprostować" kabel zasilający listwę (pętla).

— Henryk Elzenberg

Ja używam z AW180 Verictum Demiurg. Przy ekstremalnym zasilaniu (kable sieciowe, bezpiecznik, filtr EMI/RFI Block) dźwięk tych monobloków jest znakomity

He,he, cenowy rekordzista !!! Kable zasilające droższe od monobloków EC AW 180 za które płacimy 27 000 zł w detalu.

Nie wiem czy ktoś oprócz samego producenta sieciówek wysiliłby się na taki AUDIO SZPAGAT ??? Jak dla mnie to wpis miesiąca a nawet i ROKU.

Jeśli mogę coś poradzić, to warto spróbować odsunąć sieciówki od kabla głośnikowego i "wyprostować" kabel zasilający listwę (pętla).

Tu pochwalam - dobra rada dla użytkowników ale może być mało miejsca - bo zazwyczaj tak jest ( przynajmniej u mnie )

Magnepan mam jeszcze inne wzmacniacze m.in. ARC REF150 i z nimi też grają. A AW180 są po prostu dobre i tanie.

Jak nie ma miejsca można spróbować rozsunąc kable również w pionie.

— Henryk Elzenberg

Paolo , jak na razie to dostałeś ' fajne ' rady jakich należałoby użyć sieciówek z EC a których unikać.

Jak dotąd to tylko Bartik zaproponował kabelek w rozsądnej cenie którego nie słuchałem z EC ale w innym zestawieniu tak - Yarboo ( ceny nie znam ) ale to może być kabelek w granicach 500 - 1000 zł któremu sieciówka no name a którą nasz u siebie pokazała miejsce w szeregu dla Yarboo :-) :-)

Zawsze można sprawdzić a nawet należy porównać te dwa przewody sieciowe i samemu wyciągnąć wnioski.

Magnepan mam jeszcze inne wzmacniacze m.in. ARC REF150 i z nimi też grają. A AW180 są po prostu dobre i tanie.

Jak nie ma miejsca można spróbować rozsunąc kable również w pionie.

Będę musiał zrobić spore przesunięcia szafek na których stoi sprzęt i widzę że to jest nieuniknione. Jestem ciekaw porównania ARC Ref 150 vs AW 180

bo też lubię Audio Research.Jeśli to nie problem napisz kilka słów. jak one grają w rankingu. Widać z tego że to co mają fajnego ARC nie ma EC

i odwrotnie .

Nie klasyfikuję urządzeń w jakiejś skali. Takie klasyfikowanie - pozycjonowanie ARC do EC jest dość trudne, bo oba urządzenia mają mocno odmienny charakter dźwięku. Piszę to w oparciu o głównie repertuar klasyczny. ARC to granie mocnym, pełnym środkiem ale zawierającym dużo informacji, z niezła mikro i makro dynamika oraz plastyczną, kolorowa góra pasma ale nieidącą bardzo "wysoko". Słychać też w dźwięku lekkie "upiększanie" i kreowanie w firmowej stylistyce. Nie jest to jednak wolny i spokojny "typowo lampowy, raczej prawie pełnopasomy i dość dynamiczny. Kreowanie sceny i zjawisk przestrzennych nie jest jej najmocniejszym punktem. Podaje dość duże bryły ale bez jakiejś super spektakularnej lokalizacji. Dobrze gra z firmowymi pre 5 i 5SE.

AW są z nowej serii i grają przede wszystkim równo, dynamicznie praktyczie bez zafalowania w paśmie. Z dobrym zasilaniem schodzą na Avalonach bardzo nisko. Świetnie pokazują wszelkie zmiany w systemie i nadają się jako narzędzie do testowania. Średnica jak na tranzystor jest bardzo prawidłowa - neutralna. Bardzo dobre oddanie zjawisk przestrzennych i sceny. Lepiej niż ARC róznicuje płyty. Mogą grać z ciężkimi obciążaniemi - kolumnami. Na wysoko efektywnych czasem górny środek potrafi być dosadny. Dobrze grają z pre lampowymi typu BAT-51SE ale dają radę nawet z 3ViSE. Wytrzymują porównanie z innymi dobrymi tranami jak Boulder 865, McIntosh MC601, a są sporo tańsze.

Edytowane przez mark11

— Henryk Elzenberg

Nie klasyfikuję urządzeń w jakiejś skali. Takie klasyfikowanie - pozycjonowanie ARC do EC jest dość trudne, bo oba urządzenia mają mocno odmienny charakter dźwięku.

Bardzo mądre słowa, wydawałoby się, że oczywiste....

Tak wiele urządzeń gra dość odmiennie w kwestii zarówno samej sygnatury brzmieniowej jak i kwestii wpasownia się i zgrania z urządzeniami towarzyszącymi, że trudno tak autorytatywnie je pozycjonować względem siebie..

AUDIO SZPAGAT

Czyżby nowa audiofilska manufaktura;-)

Nie klasyfikuję urządzeń w jakiejś skali. Takie klasyfikowanie - pozycjonowanie ARC do EC jest dość trudne, bo oba urządzenia mają mocno odmienny charakter dźwięku. Piszę to w oparciu o głównie repertuar klasyczny. ARC to granie mocnym, pełnym środkiem ale zawierającym dużo informacji, z niezła mikro i makro dynamika oraz plastyczną, kolorowa góra pasma ale nieidącą bardzo "wysoko". Słychać też w dźwięku lekkie "upiększanie" i kreowanie w firmowej stylistyce. Nie jest to jednak wolny i spokojny "typowo lampowy, raczej prawie pełnopasomy i dość dynamiczny. Kreowanie sceny i zjawisk przestrzennych nie jest jej najmocniejszym punktem. Podaje dość duże bryły ale bez jakiejś super spektakularnej lokalizacji. Dobrze gra z firmowymi pre 5 i 5SE.

AW są z nowej serii i grają przede wszystkim równo, dynamicznie praktyczie bez zafalowania w paśmie. Z dobrym zasilaniem schodzą na Avalonach bardzo nisko. Świetnie pokazują wszelkie zmiany w systemie i nadają się jako narzędzie do testowania. Średnica jak na tranzystor jest bardzo prawidłowa - neutralna. Bardzo dobre oddanie zjawisk przestrzennych i sceny. Lepiej niż ARC róznicuje płyty. Mogą grać z ciężkimi obciążaniemi - kolumnami. Na wysoko efektywnych czasem górny środek potrafi być dosadny. Dobrze grają z pre lampowymi typu BAT-51SE ale dają radę nawet z 3ViSE. Wytrzymują porównanie z innymi dobrymi tranami jak Boulder 865, McIntosh MC601, a są sporo tańsze.

Bardzo ładny i klarowny opis porównania brzmienia ARC Ref.150 vs EC AW 180

Bardzo lubię granie wzmacniaczy ARC z tych poprzednich lat jak np. monoboki VT 150 , VT 130 SE , monobloki VT 200 dla przykładu . Słychać

w nich dobre granie lampowe i jak napisałeś świetną , gęstą średnicę która może uwieść niejednego słuchacza.

AW 180 które miałem przez 3-4 miesiące w swoim systemie to również doskonałe granie ze sporą energią ale i aksamitnością wybrzmiewania.

One nie grają jak lampa ale ten dźwięk jest bardzo blisko lampy , przyjemny bez agresji i niesamowicie muzyczny poruszający za serce.

Generalnie urzadzenia EC grają tak jakbyśmy mieli muzyków w zasięgu ręki w swoim pokoju - chcę się ich słuchać i słuchać . To jest mały skret

związany z urządzeniami EC.

Też stosuję przedwzmacniacz lampowy z moimi EC AW 400 - to jest najlepszy mariaż dla tych urządzeń i generalnie dla muzyki (imho)

Edytowane przez Magnepan

W zasadzie wszyscy zgodni jesteśmy, co do charakteru AW180. Mateuszek jedynie ma inną opinię :)

Moje Nemusie już mi się dzisiaj przyśniły :) Wczoraj je odebrałem i niestety nie mogę sam wyciągnąć ich z samochodu... sobota, ciężko pracujący tygodniu ludzie jeszcze śpią i nie ma kogo obudzić aby mi pomógł :)

W zasadzie wszyscy zgodni jesteśmy, co do charakteru AW180. Mateuszek jedynie ma inną opinię :)

Moje Nemusie już mi się dzisiaj przyśniły :) Wczoraj je odebrałem i niestety nie mogę sam wyciągnąć ich z samochodu... sobota, ciężko pracujący tygodniu ludzie jeszcze śpią i nie ma kogo obudzić aby mi pomógł :)

Roxy , nie wywołuj wilka z norweskiego lasu :-)

To nasze gratulacje i witaj w Klubie Świadomego Audiofila który ma jedne z fajniejszych monobloków EC na Planecie.

Koniecznie musisz mieć pomoc bo naderwiesz się jak będziesz chciał sam coś podnieść . To solidne 40 kg dla kregosłupa w niewygodnej pozycji

wyjmowania z samochodu.

Czyżby nowa audiofilska manufaktura;-)

Raczej nie , bardziej cyrkowa dyscyplina .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.