Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, xajas napisał:

Co to „jest duzy biznes“?

Ja jestem w duzym biznesie (koncern 100.000 pracownikow). Big boss (Vorstand) chodzi w Adidasach.

Szefowa tez jest w duzym biznesie (koncern 60.000 pracownikow). Caly zarzad chodzi w Adidasach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest duży biznes, ale niekoniecznie muszą być oni dla kogoś wzorem do naśladowania, spekulując.

Ukryta Zawartość

Jednak zamówiłem ten prosty zegarek który niczego nie udaje. Forma czysto funkcjonalna, nie robię w dużym biznesie ani w polityce, też niczego nie muszę udawać. ALE... Japan! Przedostatnią sztukę wziąłem. Wizualnie na zdjęciach podoba mi się właśnie akurat ta wersja, akurat właśnie z tą grafiką i właśnie w takiej kolorystyce.

4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Casio retro, bo mi się podoba i mam sentyment.

Mi się z Casio Vintage podoba ten:

Ukryta Zawartość

A1100D--1EF_1689987607.webp

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No, ciekawy dość. Minimalistyczny, dość chłodno wygląda ta duża metalowa powierzchnia. Tamten stary Citroen XM by do niego pasował.

casio_a1100d1d_full_stainless__169693409

1989_Citroen_XM_Nuccio_Bertone.jpg

9 minut temu, Piotr_1 napisał:

Tamten stary Citroen XM

Faktycznie - Casio Vintage i XM to doskonałe połączenie. Jest to ulubione auto mojej żony. 🙂 

Design Bertone - i to widać. Do dziś wygląda awangardowo. Jeszcze entuzjaści jeżdżą ale już jest problem z częściami.

citroen-xm-20i-132-automat-automatyczna-

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

25 minut temu, Piotr_1 napisał:

dość chłodno wygląda ta duża metalowa powierzchnia

Można ocieplić pozłotką. 🙂

A1100G--5EF_1689987609.webp 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

Podobno to jest to najrzadziej kradzione auto, bo tak szpetne, ze nikt go nie chce

Teraz to już nikt tego nie kradnie. A w czasach, gdy XM był na ulicach - miałbyś odwagę ukraść samochód bez gwarancji że dojedziesz do dziupli po skoku? 😄

Ale faktycznie - i Casio Vintage i XM przypominają nam o epoce gdy ludzie nie bali się sięgać daleko.

Zrzut ekranu 2024-03-12 143700.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

6 minut temu, il Dottore napisał:

Design Bertone - i to widać. Do dziś wygląda awangardowo. Jeszcze entuzjaści jeżdżą ale już jest problem z częściami.

Problemem XM była jego waga, powodowało to problemy hydro-pneumatyki, ale większych problemów z częsciami raczej nie ma 

Gruchy, siłowniki, przewody dostępne

Lżejsza Xantia na blizniaczym zawieszeniu tych kłopotów była pozbawiona

Faktycznie - ta seria Casio Vintage wygląda trochę jak sprzęt dla astronautów. 🙂

Ukryta Zawartość

9 minut temu, frank1 napisał:

Problemem XM była jego waga

Problemem XM (jak każdego Citroena) było, że to był Citroen. 😄

Ukryta Zawartość

58 minut temu, il Dottore napisał:

Mi się z Casio Vintage podoba ten:

Ukryta Zawartość

A1100D--1EF_1689987607.webp

To raczej druga połowa lat 70-ch,wtedy był "dostępny" jedynie w katalogach "Burdy" czy 'Neckermana"pierwsze Casio miałem okazję pomacać w 1980 roku,cena była zaporowa muśiałem zadowolić śię namiastką z Hong-Kongu która po roku z koloru chromu przemieniła śię w złotą...

W dniu 22.02.2024 o 07:36, il Dottore napisał:

Limitka Casiotrona na 50 lat modelu. Rozejdzie się w moment. 4000 szt na cały świat.  Stal nierdzewna, 500 baksów. Premiera 28 lutego.

Casio-Casiotron-50th-Anniversary-TRN-50-

Ukryta Zawartość

Żebym abym miał się odmłodzić to taki bym se zapodał....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Piotr_1 napisał:

Ten mi się również spodobał.

Casio ma już swoją historię. Klasyczny F-51W był noszony zarówno przez Osamę jak i przez Obamę. 😄

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Casio ma już swoją historię. Klasyczny F-51W był noszony zarówno przez Osamę jak i przez Obamę. 😄

Hm, też właśnie miałem ten prosty czarny model z plastikowym paskiem jako młodzieniec. Ale... na 100% nie pamiętam czy to był dokładnie ten.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

F-91W

Jedyne Casio jakie mam i lubię to model jaki nosił Tom Cruise w pierwszym Mission Impossible czyli DW290-1V. Ten zegarek niczego się nie boi ani właściciel o niego.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

2 minuty temu, jarekb napisał:

na forum pisali że szmelc ze śmietnika znalazłem 

Bo świat jest pełen złych ludzi. 🙂 Ja nie zwracam uwagi, przecież kupuję dla siebie, a nie żeby komuś się podobało. No - może żonie, bez jej akceptacji bym się nie odważył nic kupić. 😄

Gość

(Konto usunięte)
Jednak zamówiłem ten prosty zegarek który niczego nie udaje. Forma czysto funkcjonalna, nie robię w dużym biznesie ani w polityce, też niczego nie muszę udawać. ALE... Japan! Przedostatnią sztukę wziąłem. Wizualnie na zdjęciach podoba mi się właśnie akurat ta wersja, akurat właśnie z tą grafiką i właśnie w takiej kolorystyce.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Casio_F-91W#Counterfeits

Sprawdź czy oryginał.
2 hours ago, il Dottore said:

Bo świat jest pełen złych ludzi. 🙂 Ja nie zwracam uwagi, przecież kupuję dla siebie, a nie żeby komuś się podobało. No - może żonie, bez jej akceptacji bym się nie odważył nic kupić. 😄

A propos kupowania dla siebie.

Sytuacja sprzed lat -dziesięciu. Rzecz miała miejsce latem w  sklepie Aldi gdzieś w zachodnim landzie. Pewien Niemiec zauważył, że mam t-shirta założonego na lewą stronę i świecę mu w oczy metką,  poruszony  zwrócił mi uwagę.  Uprzejmie mu podziękowałem ale odpowiedź go chyba zszokowała. Powiedziałem mu, że noszę tę koszulkę dla własnej przyjemności, a tak się złożyło, że ta delikatniejsza strona to ta bez żadnych szwów i metek 🙂

Co do zegarka używam pancernych obudów ochronnych (odległość od szkiełka do granic zewnętrznych obudowy około 5mm.), które niestety nie służą mi długo, bo nie mam zwyczaju jakoś specjalnie dbać o koordynację ruchów tylko dlatego, że chronometr jest na ręku. Ta ze zdjęcia służyła mi wiernie przez ostatnie 6 miesięcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W filmie Aliens porucznik Ripley nosiła kwarcowy chronograf Seiko projektu Giugiaro.

W 2015 Seiko wypusciło na przypomnienie limitowaną serię w 2 kolorach (bo jeszcze Bishop miał Seiko).

greenwatch.jpg

20 godzin temu, xajas napisał:

Coraz wiecej znajomych rezygnuje z noszenia zegarkow (Rolexy leza w szufladzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Tu się akurat nie dziwię...

Ale świat nie kończy się na Rolexach, nabytych  nie po to by mieć zegarek, a właśnie Rolexa.

Ukryta Zawartość

W 2015 roku na stalową daytone czekalem 5 lat. Wiem, że w tej chwili lista oczekujących na jakikolwiek sportowy zegarek roleksa w stali w mojej okolicy jest jeszcze dłuższa. Nowy, z niezłamaną plombą sprzedasz od ręki w dniu odbioru za kilka tysięcy dolarów drożej niż oficjalna cena. W patkach obecnie, zarobek jest jeszcze większy.

Jesteśmy w czasie hossy dla bogatych więc rosnące ceny towarów luksusowych nie powinny dziwić  Widać też w audio.

….be still and know….

11 godzin temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

Sprawdź czy oryginał.

Ciekawe, dzięki sprawdzę jak dojdzie.

13 godzin temu, il Dottore napisał:

No właśnie. A niektórzy jak kolega jeden i drugi potrzebują mocny zegarek po prostu w pracy.

wearing-unbranded-and-cheap-clothes-does

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź ile kosztuje 20 letni Rolex daytona flawless condition i pomyśl o synie, któremu mógłbyś go dać w dniu urodzin twojego pierwszego wnuka.

….be still and know….

14 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

W 2015 roku na stalową daytone czekalem 5 lat. Wiem, że w tej chwili lista oczekujących na jakikolwiek sportowy zegarek roleksa w stali w mojej okolicy jest jeszcze dłuższa. Nowy, z niezłamaną plombą sprzedasz od ręki w dniu odbioru za kilka tysięcy dolarów drożej niż oficjalna cena. W patkach obecnie, zarobek jest jeszcze większy.

Jesteśmy w czasie hossy dla bogatych więc rosnące ceny towarów luksusowych nie powinny dziwić  Widać też w audio.

Być może w twojej okolicy, ale globalnie z bańki spekulacyjnej na zegarkach już uszło powietrze i wbrew pierniczeniu fliperów, że to chwilowe, płytkie, etc, uchodzi w najlepsze dalej. Być może jakieś wybrane modele dadzą jeszcze zarobić, ale obecnie nie zainwestowałbym w ten biznes ani grosza, co więcej twierdzę, że niedługo doczekamy czasów, gdy po R. (a przynajmniej podstawowe modele) będzie się kupować jak każdy inny towar w sklepie. Drogo, ale tylko jak każdy inny.

• Moderatorzy

U mnie zegarki naręczne w całkowitej niełasce. Biorę tylko na wakacje gdzie nie ma taniego int i wi-fi więc telefon zostaje w sejfie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.