Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór pierwszej lampy

Darckar Caradrahs

Rekomendowane odpowiedzi

>>mamel

>

>>średniactwo średniactwem pozostaje

>

>Zależy co dla kogo jest średniactwem ;)

>Dla mnie to właśnie system na którym tylko niektóre

>nagrania brzmią dobrze...

>Proponuję w ramach testu odpowiedzieć sobie na jedno proste

>pytanie - czy jest jakieś nagranie, którego dawniej słuchałem

>często i je lubiłem, ale odkąd mam swój nowy zestaw audio

>odsłuch nie przynosi mi już tyle radości?

>Jeśli odpowiedź jest twierdząca to trzeba szukać dalej, bo chyba

>nie do tego dążymy?

>A myślenie, że na dobrym systemie złe realizacje brzmią tak, że

>nie da się ich słuchać z przyjemnością to wg mnie nieporozumienie

>nie mające nic wspólnego z audiofilizmem...

Wg mnie to zalezy od tego kto czego oczekuje od sprzetu. Jak juz pisałem wczesniej, wzmaki (lub reszta toru) albo mówia prawde o nagraniu (lub rescie toru) lub ukrywaja i upiekszaja. A to oznacza, ze jesli ukrywa/upieksza, to na dobrym nagraniu i/lub w dobrym torze tez pazur nigdy nie pokaze. Jak ktos woli miec mozliwosc przezycia niewiarygodnych doznan, i przy tym godzi sie (bo musi) ze w znacznie wiekszej czesci przypadków bedzie słuchał muzyki na poziomie przecietnym, to moge to zrozumiec. Natomiast jesli ktos woli pozbawic sie magicznych doznan za to prawie kazda płyte bedzie mógł przesłuchac w sposób miły dla ucha, to tez moge zrozumiec. To nie oznacza ze tylko jedna z tych dróg moze byc słuszna, wiec na ten temat dochodzic sie nie ma sensu. Ja poprostu wole pierwsza droge od tej drugiej, i własnie w audiofilstwie chodzi o to, zeby kazdy mógł znalezc odpowiednia droge dla siebie. A kolega który zadał pytanie jakiego wzmaka wybrac wg mnie powinien kierowac sie własnie takimi wskazówkami zamiast oczekiwac na konkretny typ wzmaka, bo po zakupie wylansowanego wzmaka moze sie okazac ze wzmak oferuje cos innego niz on by oczekiwał.

marekocska >>> Ameryki nie odkryles w swoich stwierdzeniach i od trzech dni staramy Ci sie to uswiadomic ,ze kazdy ma inny gust i ,,inna droge,, do sukcesu wiec niepotrzebnie tu elaboraty wypisujesz :)

Sprawa jest prosta ,na podstawie wpisow oceniamy jaki dzwiek mniej wiecej dany wzmak i typ lampy prezentuje ,okreslamy swoje preferencje i duuuuzo , dluuugo sluchamy by dokonac zakupu kolcka dla siebie a nie kolegow z forum ktorzy krzycza jeden przez drugiego ,,SE lepsze ,, lub ,,PP to jest to,, .

Moim zdaniem trzeba sie od tego umiec zdystansowac i tyle w temacie.

robix

kazek 680

Monobloki Pana Waldka laczysz konektami np.alpha core rcax2,oraz glosnikowe alpha core ag2-mozna

kupic za okolo 4000,monobloki z pre 5000,kolumny co najmniej poprawnie zrobione 6000,do tego dobre

sieciowki i za 20000pln masz h-end-takze nie mow ze wysylam ludzi w jakies zaswiaty,bo najgorzej

jak ktos nie wie co pisze.Do zlozenia systemu potrzebna jest wiedza,praktyka i cieprliwosc-chcac

oczywiscie troche pieniedzy zaoszczedzic i sie nie blakac szukajac niewiem jakich wymyslnych rzeczy.

McGyver

Wiem,ze sie orientujesz,lecz musisz sie niestety ze mna zgodzic chcac miec dzwiek h-end,tylko prosze

nie sprzeczaj sie ze mna bo niestety nie masz racji.Mozna podlaczyc kabelkami z markietu-tylko ze

to gra do dupy i bez efektu-tego tez jestem pewien.Tak samo jak pewien jestem tego ze dobre granie

musi kosztowac-podalem minimalistyczna kwote do uzyskania zadowolenia na wysokim poziomie-chodzi

o odbior muzy przez danego wlasciciela systemu,bo jesli twierdzisz inaczej to znowu sie mylisz.

Aha do tego zestawu cd theta miles ,ktory jest lepszy niz linn ikemi.ktory na rca po prostu gra zle.

McGyver wreszcie zrozum ze wzmaka lampowego nie sprawdzisz czy on jest dobrze zrobiony,jesli nie

bedziesz mial pozostalych elementow toru h-endowych,bo jesli wsio h-end,a wzmak nie gra,to wzmak

zrobiony zle i nie ma o czym gadac-wiec monobloki Pana Waldka tak zostaly sprawdzone i dzwiek po

prostu referencyjny.A NIE MYSL SOBIE ze mozna sprawdzic to inaczej np.kablami z mediamarkt,albo

kolumnami zrobionymi z elementow tzw.smietnimkowych.Wiec wybacz obaj bylismy ksztalceni w audio,

lecz przez innych nauczycieli-moj byl w tej dziedzinie inzynierem dzwieku,a TWOJ.Widzisz nie chce

sie Ciebie czepiac-tylko wypowiedzialem swoje zdanie.Teraz Twoja kolej-pozdrawiam.

I wrzucasz ten hi-end w przeciętną klitkę w blokowisku i jest czarna rozpacz-tyle kasy i nie gra.A jak słyszę o kablach za takie pieniądze do low-endowej elektroniki to chce mi się śmiać.Kable nie muszą być kosmicznie drogie,wystarczy że są dobre w sensie prawidłowej konstrukcji i dopasowania do zestawu.

Stary audiofilu, jak zwykle nie rozumiesz tego co czytasz i jak zwykle wynosisz siebie, swoją wiedzę i swój zestaw ponad wszystko inne. Jak zwykle też imputujesz mi coś czego nie twierdzę. ja nie lansuję kabelków z marketu, natomiast twierdzę że wsadzanie do zestawu kabli droższych niż cala elektronika i kolumny razem wzięte jest czystym nonsensem i absurdem. Tylko tyle.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bo ja wiem?

wszytko w końcu zależy czy kable się zgrają z resztą toru.

Słuchałem bardzo drogich zestawów spiętych tanim DNM Reson i było super.

Ostatnio miałem w domu kabel cyfrowy nieomal w cenie mojego DAC-a AN i transportu Audiomeca i też było świetnie.

Należy zatem postawić pytanie czy nie lepiej byłoby za cenę owego kabla kupić Audio Note DAC-5? Czy aby spożytkowanie owej gotówki raczej na DAC niż na drutologię nie przyniosłoby jeszcze świetniejszego dźwieku?

Po co w ogole kolumny i wzmak lepiej tylko kable samograjki kupic.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Naturalnie slusznego przekroju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

robix, 4 Cze 2010, 15:56

>marekocska >>> Ameryki nie odkryles w swoich stwierdzeniach i od trzech dni staramy Ci sie to

>uswiadomic ,ze kazdy ma inny gust i ,,inna droge,, do sukcesu wiec niepotrzebnie tu elaboraty

>wypisujesz :)

>

>Sprawa jest prosta ,na podstawie wpisow oceniamy jaki dzwiek mniej wiecej dany wzmak i typ lampy

>prezentuje ,okreslamy swoje preferencje i duuuuzo , dluuugo sluchamy by dokonac zakupu kolcka dla

>siebie a nie kolegow z forum ktorzy krzycza jeden przez drugiego ,,SE lepsze ,, lub ,,PP to jest

>to,, .

>

>Moim zdaniem trzeba sie od tego umiec zdystansowac i tyle w temacie.

>

>robix

no nie wiem czy tak długo mi tłumaczysz, bo jak do mnie sie odezwałes przedwczoraj, to zaraz mnie wychłostałes ze az sie popłakałem :). Oczywiscie nie przejmuje sie tego typu zaczepkami po prostu sie smieje, bo w przeciwienstwie do niektórych tutaj, ja zagladam do forum dla rozrywki ;D

Cze

pamiętajmy tez o budzetach, miało być 8 tysi.A Ty ciagle jednak przeginasz budzet.

Pozdr

Tak strasznie deprecjonujecia te kt88 ale jednaj dla kogoś z tranka to super zabawa

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

A może taki....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 4 Cze 2010, 18:05

>Należy zatem postawić pytanie czy nie lepiej byłoby za cenę owego kabla kupić Audio Note DAC-5? Czy aby spożytkowanie owej gotówki raczej na DAC niż na drutologię nie przyniosłoby jeszcze świetniejszego dźwieku?

Jakiś czas temu podpisałbym się obiema rękami za takim AN ale dziś mam już wątpliwości. Kości w drogich klockach są takie same jakich używamy w diy, dalej lipny analog, jak ktoś nie umie zawsze można do Fikusa (hahaha)

a kabelki? - no cóż, to już tylko kwestia wyboru - pragnienie czy zdrowy rozsądek (jeśli portfel pozwala), ale faktem jest, że drogie firmowe bezkompromisowo biją mocno rodzimą produkcję (ale żadnych puszek)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel, 4 Cze 2010, 23:01

>McGyver, 4 Cze 2010, 18:05

>>Należy zatem postawić pytanie czy nie lepiej byłoby za cenę owego kabla kupić Audio Note DAC-5? Czy

>aby spożytkowanie owej gotówki raczej na DAC niż na drutologię nie przyniosłoby jeszcze

>świetniejszego dźwieku?

>

>Jakiś czas temu podpisałbym się obiema rękami za takim AN ale dziś mam już wątpliwości. Kości w

>drogich klockach są takie same jakich używamy w diy, dalej lipny analog, jak ktoś nie umie zawsze

>można do Fikusa (hahaha)

No sorry, ale Fikus za najtańszy swój DAC liczy sobie 1300 ojro plus VAT. To już nas cenowo wynosi w rejony dobrego Audio Note z drugiej ręki. Ale jak ktoś potrafi (a przynajmniej umie lutować i czytać schematy) to faktycznie za ułamek takich kwot sporządzi sobie genialnie grające urządzenie.

>a kabelki? - no cóż, to już tylko kwestia wyboru - pragnienie czy zdrowy rozsądek (jeśli portfel

>pozwala), ale faktem jest, że drogie firmowe bezkompromisowo biją mocno rodzimą produkcję (ale

>żadnych puszek)

Ja nie mówię że drogie kable nie biją na głowę i tak dalej. Ja mówię że klocki za kwoty czterocyfrowe nie są bezkompromisowe, i na tym etapie inwestycje w absurdalnie drogie kable są... absurdalne właśnie (aczkolwiek w solidne, dobrze dobrane kable zainwestować warto, ale nie kwoty przekraczające wartość sprzętu). Natomiast jak ktoś już ma powiedzmy że bezkompromisowe i dobrze dobrane klocki - a takie kosztują z reguły więcej niż kwoty czterocyfrowe, nawet z drugiej ręki - to nawet zakup bardzo drogich kabli, o ile wniosą one coś dobrego do dźwięku nie jawi się już jako absurdalny. Jednakowoż ten wątek z założenia miał traktować o wyborze lampowca do 8000zł, a na tym poziomie zakup okablowania trzykrotnie droższego niż wzmacniacz jest zwyczajnie nierozsądny.

cino

Z tym kablem to troche przesadziles,wrecz nie badz zlosliwy.

To ma byc kara za niepozyczenie Tobie monoblokow Pana Waldka??

Jestes dzieckiem czy juz facetem,bo mysle ze.....

Aaaa, bym przeoczył. Analog w źródełkach Audio Note wcale nie jest lipny, polecam rozebrać, przeanalizować, i robić tak jak oni. To gra! I to jeszcze jak! A jak jakieś stare źródło Audio Note nie gra wybitnie, tylko dajmy na to bardzo dobrze, to tam wąskim gardłem na pewno nie jest analogówka, tylko dajmy na to starej generacji SPDIF-receiver.

Mc

Jak wzmak kosztuje mnie tysiaka a po dołożeniu kabla za 3, gra jak za 8 - to bym dał, 10 lat temu ale dziś już nie - kryzys Panie

(ale 10 lat temu tak nie umiałem i nie myślałem :))

Wiecie co jest fajnego na tym forum?

Że wszystkim tak naprawdę chodzi o to samo - o dobre brzmienie,

ale każdy dąży do tego swoją drogą...

Mam nadzieję, że nie będziemy się na siebie obrażać i każdy będzie

wnosił coś od siebie szczerze mówiąc to co faktycznie myśli,

bo nieźle się czyta te nasze "wypociny".

A i kłótnie też czasem są niezłe ;)

mamel, 4 Cze 2010, 23:43

>Mc

>Jak wzmak kosztuje mnie tysiaka a po dołożeniu kabla za 3, gra jak za 8 - to bym dał,(...)

Tylko że w takim wypadku istnieje poważne ryzyko graniczące z pewnością że sprzedanie tego w cholerę i zakup wzmaka za 3500zł plus kabla za 500zł (sumaryczna kwota identyczna) da efekt o niebo lepszy ;-))

• Użytkownicy+

Śledzę uważnie wątek, też zastanawiam się nad pierwszą lampą.

Skoro dyskusja ewoluowała w stronę kabli, to powiem kilka słów. DVD z drogim kablem cyfrowym podłączone do dac-a zagrało lepiej, niż droższy transport + tani kabel. Podobny efekt miałem ze wzmacniaczami, tańszy zagrał lepiej z DOPASOWANYM droższym kablem, od droższego wzmacniacza z NIEDOPASOWANYM kablem. Oczywiście droższy wzmacniacz zagrał nieco lepiej od tańszego z droższym kablem, natomiast tańszy wzmacniacz z tanim kablem zagrał po prostu źle. Obydwa wzmacniacze były zbliżone brzmieniowo, jeśli wzmacniacz miałby inne (ciepłe) brzmienie zapewne lepiej zagrałby z tańszym kablem (który wyostrzał).

Zatem zgadzam się, że system gra, niekiedy trzeba drogiego kabla żeby tak było. Często jednak można znaleźć i dopasować tanie stosunkowo kable, ważne żeby np. już przejrzystego systemu jeszcze nie wyostrzyły (to chyba największa bolączka tanich kabli).

Moje doświadczenia są związane z tranzystorami, być może w lampowcach można by wiele zmienić wymianą lamp i kable by miały mniejsze znaczenie (przynajmniej jeśli chodzi o barwę).

McGyver

Piszesz do Mamela majac mnie na mysli,wiec prosze jeszcze raz zrozum i przemysl caly wpis-

Monobloki Pana Waldka jako urzadzenie zostalo sprawdzone h-endowymi pozostalymi elementami toru-

-dzwiek nie ulegl degradacji,czyli monobloki sa h-end.Gralo pieknie Bog mi swiadkiem i Mamel tez.

Dalej zestalo podlaczone do kabli[tasm]ALPHA CORE-tzn.2xrca ,oraz glosnikowa tasma AC AG2-tez bylo

swietnie-musisz dodac jeszcze cztery sieciowki-i jak wiesz ktore sa dobre i tanie to chwala Ci za

to-a jesli nie wiesz to podpowiem-byly na allegro sieciowki power wedge po 400zl sztuka-czyli do

monoblokow mamy,dalej pre,oraz cd-tu proponuje cos drozszego np.transparent lub nordost.Calosc

okablowania okolo 6000-zrodlo proponuje krell 280 za 6000,i kolumny za 6000-i wiesz co sie dzieje

nie boje sie dzwieku z urzadzen pieciokrotnie drozszych-a wiesz dlaczego-bo to przerabialem.

Jeszcze cos CI powiem o kablach-mowia niektorzy na to po prostu bizuteria-musze CI powiedziec,ze

osobiscie to mysle,ze czeskiej takiej blyszczacej to nie warto uzywac,bo brudzi.

Dyskutujemy o wzmacniaczu lampowym do 8000,a rzeczony gra tak,ze wartosc dzwieku jest niemierzalna.

A już powiem szczerze, że kłótnie starego audiofila i McGyvera

wywułują u mnie szczególnie pozytywne emocje - chłopaki, oby tak dalej ;)

Ale jedno jest pewne - zgadzam się ze starym audiofilem, że

system ma zagrać dobrze każda muzykę, inaczej jest do poprawki.

A co do stwierdzenia, że słabe nagrania na świetnym zestawie

audio brzmią źle, gdyż obnaża on ich niedoskonałość, to pozwolę

sobie stwierdzić, że nie "obnaża", a raczej "uwypukla", co jest

całkowicie nieaudiofilską cechą...

alegz, 5 Cze 2010, 00:00

>A już powiem szczerze, że kłótnie starego audiofila i McGyvera

>wywułują u mnie szczególnie pozytywne emocje - chłopaki, oby tak dalej ;)

A wiesz co? Mnie się już powoli znudziło ;-)

>Ale jedno jest pewne - zgadzam się ze starym audiofilem, że

>system ma zagrać dobrze każda muzykę, inaczej jest do poprawki.

Zgadza się.

>A co do stwierdzenia, że słabe nagrania na świetnym zestawie

>audio brzmią źle, gdyż obnaża on ich niedoskonałość, to pozwolę

>sobie stwierdzić, że nie "obnaża", a raczej "uwypukla", co jest

>całkowicie nieaudiofilską cechą...

Tak jest.

Ze swej strony dodam, że jak ktoś ma dobry wzmacniacz, sensowne głośniki i prawidłową akustykę pomieszczenia, a mimo to u niego słabsze nagrania nie nadają się do słuchania, to z dużą dozą prawdopodobieństwa za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest niedostateczna jakość ŹRÓDŁA!

I jest to kwestia niestety nadal bardzo niedoceniana.

McGyver, 4 Cze 2010, 23:55

>Tylko że w takim wypadku istnieje poważne ryzyko graniczące z pewnością że sprzedanie tego w cholerę i zakup wzmaka za 3500zł plus kabla za 500zł (sumaryczna kwota identyczna) da efekt o niebo lepszy<

i tu się z Tobą kompletnie nie zgodzę; od każdego kabla za 500zl zdecydowanie wolę drut srebrny 9999 za 6-do15zł/mb a wzmacniacz za 3500 będzie tylko ładniej wyglądał

(Pietrek, nic tu po Tobie)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.