Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto nabyć wzmacniacz słuchawkowy?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

A to zależy czy odpowiada Ci jakość wzmaka we wzmaku :)

Słyszałem, że starsze integry miały dobre sekcje do słuchawek. Ale też jestem ciekaw, jak się ma np wyjście słuchawkowe w moim Luxmanie L230 do typowych wzmacniaczy słuchawkowych (nie mam takowego, zamierzam zbudować).

Warto.

Ale jedynie jak ma się dobre słuchawki.

Ale tylko dobry, dedykowany do tych słuchawek (impedancja, moc,. . .).

Taki, który da się skonfigurować z systemem (zależy też od systemu); abyś mógł mieć podsłuch na wszystkie źródła. Ma być tak jak z odsłuchem przez głośniki, bez przełączania wtyczek.

W efekcie nie jest to proste i może poprzestać na wyjściu słuchawkowym ze wzmacniacza. . .

To zalezy od jakości wzmacniacza słuchawkowego i sekcji słuchawkowej w integrze, a także od samych słuchawek. W moim przypadku okazało się, że nie opłaca się kupować Holdegrona, bo wyjście słuchawkowe w moim ponad 20-letnim Rotelu o wiele lepiej współgra z moimi słuchawkami (sprzęt jak w "o mnie").

<><

Czy warto kupować Holdegrona do takiego zestawu:

Sennheiser HD-580, CD Micromega Stage6, interkonekt Van den Hul First Ultimate.

Czy Holdegron wydobędzie coś więcej z takiego zestawienia? Nie wiem na ile dobre i jak zbudowane jest wyjście słuchawkowe w Micormedze.

2 dni temu dotarl do mnie Xiang Sheng 708B, sluchawki to Sennheiser HD 595. Mialem taki sam dylemat

zestaw do odtwarzania muzyki to :

xonar dx

denon avr 1906

Co do wyjscia sluchawkowego w denonie to moim zdaniem dzwiek jest gorszy niz poprzez odsluch bezposrednio z Xonara, moze to dlateog ze jest podlaczony poprzez przewod optyczny.

Czy sie oplacalo?

Roznice w dzwieku sa, jest czysciej, dynamiczniej ale czy warte wydatkow to nei potrafie powiedziec, moze za malo sluchalem

Ale moge powiedziec ze bardziej zaluje pieniedzy wydanych na sluchawki niz na przedwzmacniacz, u mnie dodatkowa zaleta ze moge Xianga wykorzystac jako przedwzmacniacz pod denona co tez znacznie poprawia dzwiek wydowbywajacy sie z glosnikow, dlatego nie zaluje ;)

wydaje mi sie ze roznice miedzy twoja obecna "dziurka" a wzmacniaczem sluchawkowym napewno uslyszysz, tylko zostanie pytanie czy warto bylo (poprawa/wydatki)

Mam nadzieje ze choc troche pomoglem

> Bednaar

> Holdegrona można za kaucją wypozyczyć od producenta na 5 dni na spróbowanie - polecam porównać i wtedy zdecydować.

Tylko ze w ciagu 5 dni wzmacniacz nie "rozwinie skrzydel" i nie bedzie mozna uslyszec jak naprawde zagra gdy sie wygrzeje.

Osobiscie mam pierwsza wersje Forum608 i w sluchawkach tylko na nim dzwiek jest wszechobecny.

Na kazdym innym zrodle, czy to karcie dzwiekowej z wtyczkami VST, czy wyjsciach wzmacniaczy zintegrowanych dzwiek jest rozny, lepszy, gorszy ale nie taki jak ze wzmacniacza dedykowanego.

Wszystko zalezy od ceny.

Czasem wydane duze kwoty nie przynosza az tak spektakularnego dzwieku jakiego by sie oczekiwalo.

A czasem bardzo male powoduja ze efekt dzwiekowy przekracza zamierzone oczekiwania.

Jak tak mam z Forum608, ktory kosztowal niewielkie pieniadze, ale micha cieszy sie po dzis dzien.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

chyba holdka do takiego zestawu bym nie polecał. nie wiem jak graja 580 ale z 595 to jest....hmmm...zimno, sucho i tyle.po przesiadce na lampowca sluchawki zaczely grac. polecam polowanie na jakas fajna diy lampe w takich samych lub odrobine wiekszych pieniadzach i eksperymenty.

HD580 to dobra klasa wyzej niz 595. ja bym jednak sprobowal najpierw z dziurki w cedeku - -watpie zeby wzmacniacz sluchawkowy za 300 zl zagral lepiej

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Demasked75, 11 Cze 2010, 21:28

>np. zagra lepiej od Soha II? Boże ratuj.

masz na sprzedaz Soha II za 3 stowki?

bez jaj - a zasilanie, lampy, obudowe i potka dostanie sie gratis w chipsach?

jest naprawde sporo cedekow/wzmakow z calkiem dobrym wyjsciem sluchawkowym. jak nie zagra z dziurki - trudno, trzeba bedzie cos kupic. jak zagra - to chyba dobrze??

Jak się dużo słucha na dobrych słuchawkach to warto. Przy czym trzeba jednak uważać. Np. Forum608 (nie wiem czy dobrze brzmi) bardzo dobrze działa z Sennheiserami, ale z AKG nie. Mam teraz Grahama Slee (Solo) i na nim każde słuchawki brzmią bardzo dobrze, jak i każde podłączone źródło. Każde brzmi znacznie lepiej. Aczkolwiek jestem pod wrażeniem wzmacniacza słuchawkowego Beresford TC-7510. Tylko na moje ucho nieco "skrzywia" charakterystykę w stronę wysokich.

• 3 miesiące później...

Odgrzewam temat.

1. Czy wzmacniacz za ~ cyrka about 400zł będzie lepszy niż dziurka np. w CD6002?

2. Czy pojawiły się jakieś fajne nowe oferty w tym budżecie?

3. Co myślicie o tym Bravo Audio?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podoba mi się wizualnie, ale bez zakup w ciemno to lipa. Czy ktoś ma i słuchał (oprócz sprzedającego :)

4. Czy ma ktoś na sprzedaż wzmacniacz Forum?

Ukryta Zawartość

Przydałby się jakiś przylepiony dobry FAQ odnośnie tematu słuchawkowego, coś w rodzaju jak poniżej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odgrzewam temat.

1. Czy wzmacniacz za ~ cyrka about 400zł będzie lepszy niż dziurka np. w CD6002?

3. Co myślicie o tym Bravo Audio?

Ukryta Zawartość

Podoba mi się wizualnie, ale bez zakup w ciemno to lipa. Czy ktoś ma i słuchał (oprócz sprzedającego :)

4. Czy ma ktoś na sprzedaż wzmacniacz Forum?

Witam,

temat zgłębiałem swego czasu bardzo intensywnie bo miałem taki, wcale niekrótki okres w życiu kiedy musiałem być bardzo mobilny i zestaw hifi był ograniczony do pudełka płyt CD, odtwarzacza i właśnie słuchawek. Wtedy - a było to dosyć dawno i daleko:-) a używane wówczas przeze mnie modele wzmacniaczy słuchawkowych zaliczane są już dzisiaj raczej jako vintage - odkryłem, że każdy rozsądny wzmacniacz słuchawkowy lepszy jest od każdej "dziurki" nawet w najdroższym sprzęcie. W pewnym momencie rozkręciłem się w tym temacie tak bardzo, że w końcu stałem się gorącym zwolennikiem, wręcz wyznawcą pewnej japońskiej firmy oferującej komplet - wzmacniacz i słuchawki;-)

Dobry albo bardzo dobry dźwięk ze słuchawek potrafi zafascynować i wciągnąć bardzo mocno, jest to inny rodzaj doznań muzycznych niż w przypadku zestawów głośnikowych ale moim zdaniem równie interesujący a może nawet bardziej głęboki a na pewno bardziej intymny, jeśli tego określenia w tym kontekście można użyć. Budowanie systemu słuchawkowego porównałbym nawet do budowy systemu analogowego: gramofon, ramię, wkładka, okablowanie wewnętrzne ramienia i ewentualnie i zewnętrzne, mata, docisk, podstawa - stolik, przedwzmacniacz i voodoo, którego nie powinno zabraknąć;-) Dopiero gdy się stworzy prawdziwy system słuchawkowy oparty na zgranych elementach czyli w tym przypadku: źródło, wzmacniacz słuchawkowy, słuchawki, właściwe okablowanie to można zacząć słuchać muzyki ze słuchawek na serio, delektować się nią, smakować sauté lub przyprawioną nocną ciszą, smakiem dobrego brandy i odpłynąć wraz z kolejnym krążkiem w nicość zwaną snem;-) Stworzenie takiego systemu wymaga przede wszystkim świadomości tego, że można lepiej słuchać i że warto nie zadowalać się bylejakością dźwięku ze słuchawek i wymaga chęci osiągnięcia pewnego stopnia nirwany przy odsłuchu. Później jest już łatwiej bo taki sposób odsłuchu muzyki i taki dźwięk uzależnia i jakby oczywiste jest, że tworzy się następny, jeszcze lepszy system.

Ze swojej strony mogę tylko zachęcić do poszukiwań i do odwagi pójścia w tym kierunku.

Nie ma czegoś takiego jak dobry wzmacniacz słuchawkowy, wzmacniacz solo może mieć tylko potencjał, który można wykorzystać lub go zmarnować. Istnieje tylko dobry system, który składa się z tych kilku elementów, z których każdy musi się ze sobą zgrać i razem zagrać co najmniej dobrze. Najważniejsze i jedynie istotne są samodzielne odsłuchy w docelowej konfiguracji.

Przepraszam za długie wywody i zachęcam do rozmowy;-)

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

=>'bluesboss'

Ależ rozwiązanie jest w zasięgu ręki u nas w kraju; polecam poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

odkryłem, że każdy rozsądny wzmacniacz słuchawkowy lepszy jest od każdej "dziurki" nawet w najdroższym sprzęcie.

Od tamtej pory minęło jednak trochę czasu i akurat w CD6002 wz słuch. nie jest wcale zły. Rzekłbym, że jest bardzo dobry. Dlatego pytam, czy w tym budżecie warto sie szarpać.

=>'bluesboss'

Ależ rozwiązanie jest w zasięgu ręki u nas w kraju; polecam poczytać

Ukryta Zawartość

Podałem kwotę 400zł. Ty proponujesz sprzęt za 1300. To powiem Ci, że za 2500 zł da sie kupić znacznie lepszy wzmacniacz niż ten za 1300, za 5.000 jeszcze lepszy niz ten za 2.500 i tak dojdziemy do Orpheusa.

Ukryta Zawartość

Ty proponujesz sprzęt za 1300. To powiem Ci, że za 2500 zł da sie kupić znacznie lepszy wzmacniacz niż ten za 1300, za 5.000 jeszcze lepszy niz ten za 2.500 i tak dojdziemy do Orpheusa.

Otóż byś się zdziwił ale ten wzmak jest po prostu dopieszczony i musiał byś czegoś szukać w okolicach 6kzł a za 6 kzł to kupisz słuchawki Beyerdynamic T1 wzmacniacz Black Pearl i jeszcze ci 1kzł zostanie na kable i płyty. i przez następne 8 lat nie musisz niczego szukać chyba ze Ci odbije lub dostaniesz podwyżkę.Czyli następny dobrze grający set zaczyna się dopiero od 12 kzł :)

Z ciekawostek na kolumnach w życiu nie będziesz miał takiej sceny generowanej w pionie :) (dotyczy BP+T1)

A jak bajecznie grają Sennheisery 595 mimo ze to niska półka, po prostu mimo braków pierdół typu szczegóły, wybrzmienia jest po prostu muzyka! W słuchanych Audio Technica ATH-W5000 za 3kzł jest scena w poziomie ale nie ma dla odmiany muzyki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do 'Therion'

Napisałem coś chyba o tym, że jest to system słuchawkowy a nie dowolna i przypadkowa kombinacja i w takich kategoriach należy to rozpatrywać. Jeśli zaś chodzi o postęp w dziedzinie audio w kwestii odtwarzaczy CD firmy Marantz to przepraszam, że nie wiem co to jest CD6002 i za to, że nigdy go nie posłucham ale wiem co to jest stary CD-94 mkII;-) W kwestii takich starych przestarzałych ;-) wzmacniaczy słuchawkowych to proponowałbym w takim razie kiedyś posłuchać konstrukcji tej pewnej japońskiej firmy, która oferuje komplety wzmacniacza i słuchawek, nawet tych sprzed 20 lat albo takiego angielskiego pudełka, może nawet kilku takich pudełek z wysp, tylko do nich słuchawki trzeba dobrać. Najważniejsza jest koncepcja i filozofia podejścia do sprawy o czym pisałem. Nawet nie cena bo to jest jakby drugorzędna sprawa ale koncepcja i jej wykonanie jest decydująca.

Są ludzie, którzy zabierają głos na forum i piszą, że grali na odtwarzaczu CD lub wzmacniaczu firmy 08/15 przez 10-15 lat i było super ale padł i teraz chcieliby coś extra za 300 zł japońskiej firmy XYZ ale widzieli coś na all za 500 zł i nie wiedzą czy warto się rzucać na taki "hajend" bo przecież tamto też jest "bardzo dobre" i "ładnie gra" ;-)

Ludzie pytają innych co gra dobrze i co mają kupić bo są głusi od urodzenia. Głusi jak pień;-)

Wielu pisze o pieniądzach za sprzęt zamiast o koncepcji, konfiguracji i synergii i albo się dławi w swoim budżecie albo z drugiej strony pławi w dużych liczbach rzucając nazwami firm, które czasami kosztują ale niekoniecznie grają. Uwolnienie się od tego to podstawa jakiejkolwiek drogi w hi-fi, o high-end nie piszę.

Stworzenie systemu z dobrze dopasowanego do CD wzmacniacza słuchawkowego budżetowej klasy i odpowiednio dobranych słuchawek, połączenie tego kablami po odsłuchach, dobre i stabilne zasilanie to zabawa za parę złotych, która w efekcie daje dźwięk jakiego niejeden nie słyszał. Tylko trzeba chcieć, otworzyć się i mieć świadomość, że można właśnie tak i nawet jeszcze lepiej.

Skoro jednak CD6002 jest taki "dobry" to po co te pytania?

Grać na nim, cieszyć się, grac do śmierci jego lub własnej, luzik.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Do 'Therion'

No i tak sie kończy pośpiech i pisanie skrótami myślowymi.

Bluesboss-sorry. Z przyjemnością czytałem oba Twoje wpisy. Duży szacun.

Słuchawki do tej pory traktowałem jako coś przymusowego - kiedy rodzina protestowała przeciwko dalszemu słuchaniu z kolumn.

Teraz wsiadłem na ciut wyższą półkę i stąd moje zainteresowanie i zauroczenie tematem.

Swój system (uważam, że bardzo zgrany choć niezbyt drogi) kompletowałem parę ładnych lat. Teraz małymi kroczkami chcę zmierzać w słuchawkowy świat. Staxy są zapewne cudowne, ale na razie poza moim zasięgiem. Podobnie jak przy kompletowaniu systemu kolumnowego, tak i tu chcę pójść we właściwą stronę (jak najmniej błądzić by nie odkrywać, już dawno odkrytych lądów).

bardziej spodziewałem się odpowiedzi - jeżeli chcesz mieć więcej niż dźwięk z CD6002 to nie ten budżet - musisz wydać xxxzł na porządny wzmacniacz, bo nie ma nic godnego po środku. Albo wręcz przeciwnie - forum608 za 250zł zagra tak, że nie będziesz musiał szukać niczego innego przez parę ładnych lat a dziurkę w CD zakleisz na stałe.

Z Twojej odpowiedzi wyczytałem, że warto iść tą drogą a z odpowiedzi Rafaell (w poprzednim wpisie źle zacytowałem) że w okolicach 1300zł (narazie tyle nie moge wydać) juz jest coś sensownego.

Dzięki za odpowiedzi. Będę szukał dalej.

Podoba mi się słuchawkowa prezentacja więc pewnie wkrótce jakaś nowość się w moim domu pojawi. tylko że nadal nie wiem jaka.

Odgrzewam temat.

Tak, pod warunkiem, że to będzie klon Lehmann Black Cube Linear marki Langshi Audio. On kosztuje na nasze jakieś 350zł z wysyłką. Inne propozycje to raczej będzie krok w tył.

Holdegron poszerzył ofertę o wariacje na temat AVT2850, ale nie wiem co to warte.

jeszcze raz zapytam - co myślicie o tym Bravo Audio?

Ukryta Zawartość

ktoś to ma lub miał? Kwota do zaakceptowania pod warunkiem, że jakoś gra. Bo jeżeli gra tak sobie, to szkoda nawet tyle.

Ukryta Zawartość

Czy tanie wzmacniacze słuchawkowe do 500 zł są lepsze niż wzmak w Beresfordzie T7520 ? Do słuchawek w podobnej cenie czyli koło 500 zł (jakieś AKG, Beyerdynamic, Sennheiser) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Czy tanie wzmacniacze słuchawkowe do 500 zł są lepsze niż wzmak w Beresfordzie T7520 ? Do słuchawek w podobnej cenie czyli koło 500 zł (jakieś AKG, Beyerdynamic, Sennheiser) .

Tak, choćby Forum608.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.