Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty XLR Albedo

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

Mario3456, 11 Cze 2010, 23:06

>stary audiofil, 11 Cze 2010, 22:37

>

>Ja zapytałem serio czy ktoś nie ma takiego wrażenia...jeśli nie to proszę nie odpisywać....jeśli nie

>porównywałeś zwykłych kabelków RTV z np. AQ to po co się odzywasz...

>a czy ktoś widział np. w jakimś wzmacniaczu takie twarde druty jak AQ?....bo chyba raczej firmy np.

>produkujące wzmacniacze nie stosują takich twardych, sztywnych kabli wewnątrz, a dlaczego jeśli są

>takie dobre?...czy sprzęt okablowany np. AQ nadal gra tak jak zaplanował to producent tego sprzętu?

>

>

>pozdrawiam

Przechodziłem przez to - na początku sądziłem, że wymiana kabli nie ma najmniejszego sensu. Dopiero jak posłuchałem najpierw kabli TMC, potem Albedo i Argentum doszedłem do tego, że jest to tak samo istotny element toru jak pozostałe . Nie rozumiem tego w żaden sposób - ale różnica jest ogromna

meloman 62, 11 Cze 2010, 23:33

Ja od samego początku wierzę w kable i nigdy nie kwestionowałem znaczenia dobrych kabli...zgadzam się, że kable to część systemu...mnie w poprzednim wpisie chodziło o coś innego...tzn. nie o jakoś droższych kabli, bo ta jest zazwyczaj dobra, tylko o znaczną zmianę w dźwięku jaką niektóre kable wprowadzają...ale, może szukam dziury w całym

Mario3456

Na poczatku moich wpisow na forum-pisalem,ze w systemie wsio wazne-zostalem wysmiany,bylem bardzo

grzeczny i ulozony-ale do czasu,bo nie zgodze sie z Toba,ze temat kabli-to jest kontrowersyjny.

Tylko glusi nie wierza w kable,bo ostatnio powiem CI sluchalismy urzadzen takich jak dwie lampy-

-obie w technice push-pull tzn.Air Tight ATM-1-CENA 23500-urzadzenie japonskie produkowane nadal na

slynnych trafach tamury,oraz Eico HF-60-urzadzenie amerykanskie na trafach Acrosounda-dziadek 52 lata

monobloki z oryginalnymi kablami sieciowymi-elektronika w oryginale.Do Air Tighta poszla sieciowka

transparent reference xl serii mm-rca bylo tez tr.ref.xl mm-glosnikowe ultramm-zrodlo to samo w

obu przypadkach-i Eico po prostu rozjechalo Air Tighta-a dlaczego,bo porzadnie zrobione jest,a na

kablach z Twojego sklepu-chlopie nie to-czyli h-endu nie ma.Kable daja wiecej niz niejeden wzmak,a

wiesz dlaczego to pisze,bo wiem i przerabiam ten temat non stop.Takze powiem CI,ze warto zapamietac,

ze przede wszystkim kable te najlepsze sa made in USA,a nie markietowe,bo nie badz uparty jak taki

zwierzaczek,bo piszesz,a sam nie wiesz co.Opisz jakies swoje doswiadczenie kablowe-tylko nie pisz

jak mama Cie bila kablem od zelazka!!-he,he,he.pozdrawiam.

Dobra-na poczatek te mocno wygrzane mamine od zelazka-jako zasilajace-ok.

Aha-tylko kaucja spora,bo to wartosc sentymentalna i pamiatka rodzinna-i jeszcze prad przewodza!!

Witaj meloman

Napisałeś: "Moje założenie wątku wzięło się stąd, że chciałbym kupić już kable "na resztę życia" i dać sobie spokój z wymianami." To są jakieś wolne żarty i fanaberie chyba ... :-)))

A poważnie, jeśli jesteś z W-wy lub okolic, to mogę Ci pożyczyć swojego MIT-a Magnuma M3 i głośnikowce. M3 to środek oferty, ale daje pewien obraz MIT-a. Odezwij się na PW.

Pozdrawiam Stempur

stary audiofil, 12 Cze 2010, 00:13

Chłopie, staraj się czytać ze zrozumieniem to co piszą inni...a może już czas na wizytę u okulisty?:-)

W sumie mamy takie same poglądy, a nie możemy się zgodzić...To co napisałeś to wszystko wiem, także nic nowego się nie dowiedziałem, bo nie chodzi mi o to czy droższe kable są lepsze od ,,markietowych'' bo to oczywiste...Poruszyłem tylko kwestie takich kabli jak AQ (nie krytykuję tych kabli tylko pytam)...

Ktoś może podłączył pod swój system kable AQ, tzn. sieciowe, sygnałowy i głośnikowy jednocześnie?...no bo kable podobno neutralne (rozumiem, że nie powinny wiele wnosić do dźwięku)...ciekaw jestem wrażeń, jak ktoś taki kład testował...zapewne grało lepiej niż na kabelkach RTV, ale czy nadal grało to tak jak dany sprzęt miał grać wg. producenta?

Zastanawiam się czy w droższych kablach chodzi o to aby przekazać wiernie dźwięk (może są neutralne kable, jakich nie słuchałem), czy aby dodać coś ekstra od siebie, co nie jest złe i za to je kupujemy

Ja np. testowałem ten sam drut w dwóch różnych izolacjach i grało inaczej, tzn. w izolacji bardzo miękkiej grało kluchowato, a w izolacji twardej znacznie szybciej i jaśniej...także mnie też już nic nie zdziwi w audio...

>Zastanawiam się czy w droższych kablach chodzi o to aby przekazać wiernie dźwięk (może są neutralne

>kable, jakich nie słuchałem), czy aby dodać coś ekstra od siebie, co nie jest złe i za to je

>kupujemy

Patrzysz ze zlej perspektywy. Żadne kable nic nie dodają, bo niby skąd miałyby brać cokolwiek do dodania. Dobre kable pokazują m.in. to, co grzęźnie w marnych. Stąd potocznie mówi się o dodawaniu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, 12 Cze 2010, 08:56

Patrzysz ze zlej perspektywy. Żadne kable nic nie dodają, bo niby skąd miałyby brać cokolwiek do

>dodania. Dobre kable pokazują m.in. to, co grzęźnie w marnych. Stąd potocznie mówi się o dodawaniu.

Jeśli okablujemy cały system kablami AQ (sieciowe, sygnałowy, głośnikowy) to dźwięk staje się, trudno mi to określić, żeby nie urazić fanów tej firmy.. ale np. krzykliwy i może być męczący w odsłuchu....czy to znaczy, że w tym wypadku kable AQ nic nie dodały? tylko tak system gra?...no niby nie dodały bo z jakiej racji...kable tylko przewodzą...w takim razie zmieniły dźwięk o czym od początku piszę i to w dość znacznym stopniu...czy wtedy nadal mamy neutralny dźwięk naszego systemu?

Gdyby była na to prosta i jednoznaczna odpowiedź to bym nie pytał o zdanie innych...póki co wszystkie odpowiedzi do tej pory są wymijające i nie na moje konkretne pytanie...co mnie nie dziwi bo ja też nie wiem na czym polega ta większa neutralność dźwięku w droższych kablach w porównaniu z tanimi z marketu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.