Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Na boki nie mam możliwości w tej chwili przestawiać przy obecnym ustawieniu reszty mebli.

A w jakiej odległości stoją od siebie kolumny? Patrząc na zdjęcie, co może być mylące, wydaje się, że są dosyć szeroko rozstawione i ja bym ich już nie rozsuwał na boki, ale ustawił bliżej siebie, po prostu zmniejszył bazę. Ale być może taki rozstaw jaki masz jest uzasadniony i daje najlepszy efekt.

Przyznaje-bardzo mnie zafrapowala ta marka.Przeczytalem wszystkie wpisy jak i wiele recenzji.99% amerykanskich-czyzby nie byly znane w Europie

Ad rem:zaniepokoila mnie informacja nt przelomu srodka i gory? Co wiecej powiecie?

Nazbyt doswietlony przelom srodka i gory wg wiekszosci recenzji

W samej średnicy, także w jej górnej części, w kolumnach Vandersteena dzieje się naprawdę dużo, jest niezwykle detaliczna i dokładna, ale w żadne sposób nie jest sztucznie podkreślona, nie doświadczysz także w kolumnach Vandersteena żadnych wyostrzeń. To wrażenie doświetlenia przełomu średnicy i wysokich tonów może brać się także stąd, iż te drugie są nieco łagodniejsze, ale mimo tej delikatności, nie mamy żadnego problemu z ich definicją. Na pewno nie jest to doświetlenie przez przerysowanie poszczególnych zakresów - takie mam na ten temat zdanie:) Najlepiej będzie jak ich po prostu posłuchasz.

Wracając do mojego pierwszego pytania z tego tematu... Chodzi mi o porównanie tych kolumn do KEF R700. Miały to być moje kolejne po KEF C7 paczki lecz trafiły się właśnie Vandersteen'y i ciekawość mnie zżera jak wypadają one względem siebie. Pewnie postawię je kiedyś koło siebie i porównam bo R700 wciąż mnie "kręcą" ale może jednak miał ktoś już przyjemność je ze sobą porównywać.

Pozdrawiam.

Wracając do mojego pierwszego pytania z tego tematu... Chodzi mi o porównanie tych kolumn do KEF R700. Miały to być moje kolejne po KEF C7 paczki lecz trafiły się właśnie Vandersteen'y i ciekawość mnie zżera jak wypadają one względem siebie. Pewnie postawię je kiedyś koło siebie i porównam bo R700 wciąż mnie "kręcą" ale może jednak miał ktoś już przyjemność je ze sobą porównywać.

Pozdrawiam.

Osobiście nie porównywałem bezpośrednio brzmienia R700 i 2Ce, ale R700 KEF'a to nieco inny charakter brzmienia, jest ono nieco chłodniejsze. W Vandersteenach akcent położony jest na średnicę, natomiast w R700 na mocny bas - bas jest mocniej eksponowany niż reszta pasma. Kreowanie sceny i przestrzeni jest lepsze po stronie Vandersteena. Jednak dużo zależy od własnych preferencji.

• 2 tygodnie później...

No stronka nareszcie prezentuje sie swietnie :D

Panowie man do was pytanko : posiadam MODEL 1 co sadzicie o wymianie elementow w zwrotnicy na nowe oczywiscie lepszej jakosci (te juz maja swoje lata) oraz okablowania wewnetrznego (man troche przewodu Tara Labs Prime 500) ???

Ciekawi mnie jeszcze kwestia wysokotonowki w nowszych modelach czy j

Sa duzo lepsze niz w moim modelu ?? Mode mial ktos okazje porownac :D

Panowie man do was pytanko : posiadam MODEL 1 co sadzicie o wymianie elementow w zwrotnicy na nowe oczywiscie lepszej jakosci (te juz maja swoje lata) oraz okablowania wewnetrznego (man troche przewodu Tara Labs Prime 500) ???

A co jest nie tak z Jedynkami, że chcesz ingerować w zwrotnicę? Chcesz wymienić elementy zwrotnicy na nowe, bo obecne są już leciwe czy też chcesz poprzez ten zabieg poprawić brzmienie?

Jestem ciejaw czy wymuana elementow I okablowania poprawia brzmienie. Najbardziej chcialbym poprawic jakosc wysokich ktore czasami draznia przy wieksztch glosnosciach ale nie najwyzsze czestotliwosci ktore regulujemy lecz bardziej przy zgraniu srednicy I gory...

Jestem ciejaw czy wymuana elementow I okablowania poprawia brzmienie. Najbardziej chcialbym poprawic jakosc wysokich ktore czasami draznia przy wieksztch glosnosciach ale nie najwyzsze czestotliwosci ktore regulujemy lecz bardziej przy zgraniu srednicy I gory...

Napisz do Richarda, na nowej stronie V. jest taka oferta. Deklaruje, że na każde pytanie odpowie. 1C to stara konstrukcja, inna niż nowe 1Ci, więc może coś ci doradzi, skoro już tego nie produkuje.

Posiadam Model 1 czy to te same glosniki co 1C?? Jak buszoealem w necie widzialem ze roznia sie wysokotonowka I chyba delikatnie zwrotnica.

Napisze do niego ciekaw jestem co doradzi :) ingerencje czy kombinowanie z ustawieniem :D

Podobnie jak SzuB chciałem zaproponować kontakt z Richardem. Uważam, że to jedyna kompetentna osoba, która może powiedzieć coś w tym temacie. Vandersteeny to specyficzne kolumny i już samo ich ustawienie, nie może być przypadkowe:)

• 2 tygodnie później...

Posiadam Model 1 czy to te same glosniki co 1C?? Jak buszoealem w necie widzialem ze roznia sie wysokotonowka I chyba delikatnie zwrotnica.

Napisze do niego ciekaw jestem co doradzi :) ingerencje czy kombinowanie z ustawieniem :D

Lolo989 skontaktowałeś się z Vandersteenem?

• 3 tygodnie później...
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Witam

Czy 1Ci mają mają szansę dobrze zagrać w pokoju 12,5 metra kwadratowego ? Taki pokój mam i zastanawiam się nad ich zakupem.

To jest za mały metraż,ale idealny dla p3esr:)

Witam

Czy 1Ci mają mają szansę dobrze zagrać w pokoju 12,5 metra kwadratowego ? Taki pokój mam i zastanawiam się nad ich zakupem.

Jak już tu wspominałem - i ta zasada się potwierdza - Vendersteeny nie są kolumnami, które możemy ot tak postawić, usiąść w fotelu i słuchać muzyki. Uważam, że 12.5 mkw to za mało, aby Vandersteeny zagrały poprawnie - jeśli jest to typowy pokój użytkowy. Chyba, że jesteś w stanie zapewnić im komfortowe warunki pracy. Vandersteeny to zacne kolumny, ale wymagające.

Oczywiście najlepiej byłoby gdybyś mógł je wypożyczyć i odsłuchać u siebie. Może mimo niesprzyjających warunków - według mojej opinii - brzmienie będzie Cię satysfakcjonować.

"Czy 1Ci mają mają szansę dobrze zagrać w pokoju 12,5 metra kwadratowego ?"

U mnie grały swego czau 1ci w 12m2. Teraz mam ATC. Jakie masz wymiary tego pokoju i gdzie będziesz siedział?

Gość intenser

(Konto usunięte)

a jaka wysokość pokoju ? ( błędem jest pomijanie tego b. istotnego parametru bezpośrednio wpływającego na kubaturę pomieszczenia)

Edytowane przez intenser

Podobne wymiary pokoju miałem u siebie. Wg mnie V. lepiej grały na krótszej ścianie tym bardziej, że trzeba pamiętać o zapewnieniu odległości kolumn od ściany (kolumny wentylowane do tyłu) i zapewnienia większej odległości m-sca odsłuchowego od ściany za słuchaczem (patrz instrukcja). Ponadto chcąc zapewnić ich spójność fazową i czasową należy siedzieć oddalonym od kolumn co najmniej 7-8 stóp i odpowiednio pochylić do tyłu. Co prawda scena nie będzie zbyt duża, ale będziesz miał więcej możliwości dostrojenia basu (wg własnych preferencji), a tego będzie raczej dość dużo (20 cm głośnik zrobi swoje w małym pokoju, w szczególności w okolicach modu związanego z długością) na szczęście dobrej jakości (kolumny są strojone dość nisko- nie na ilość, a właśnie na jakość). Ogólnie rzecz biorąc jedynki powinny zagrać nieźle, choć większy pokój byłby wskazany, jeżeli nie chciałbyś ograniczać ich możliwości w kreowaniu sceny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.