Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/vandersteen-2-ce-signature-ii-jak-nowe-i4737313322.html

Kolega jednak wystawił na alegroszu.

Kolumny są perfekt, jak ktoś szuka ostatnich dwójek to te są w 100% pewne

Ja to rozumiem, od strony technicznej, ale od strony dźwiękowej się to fatalnie przekłada...

Po samej powierzchni takiego multicore wędrują najwyższe częstotliwości, które cyna/cynk degraduje..

z drugiej strony zamiast tego mógłby być zielony tlenek miedzi, i tu, nie wiem właśnie co gorsze sonicznie !

DNM reson tak samo wycina najwyższą górę jak leci...

Wszystkie próby jakie robiłem z Solid corami u mnie tak akurat wykazały.

DNM wycina też najniższy dół..

Od paru dni przerzuciłem sporo kabli, od 19zł za metr po 7500zł za komplet, i głowa pęka, niestety ale wnioski są takie że to nie głowa powinna pękać, tylko porftel a tak nie jest ;)

jakiego resona słuchałeś?

bo jak solid cora klasycznego .65mm drut to się zgodzę ale absolutnie nie z resonem 1.3mm ten jest zdecydowanie lepszy

Focal + Naim

zdecydowanie lepiej, szersze pasmo czyli głębzy bas i dalej sięga wysokich rejestrów, lepsza kontrola na basie oraz detaliczniejsza góra, moim zdaniem więcej przestrzeni ale nie wymuszonej , lepsza dynamika ogólna, ciekawy drut.

Focal + Naim

• 1 miesiąc później...

Siema klubowicze.

Czy Vandersteen C1i sprawdzą się z Heglem H100 w niecałych 14m2 (3,9m x 3,5m) ??

Kolumny na dłuższej ścianie odsunięte max 1m od niej i niestety niesymetrycznie względem ścian bocznych (ok. [L] 1,5m x 0,8m [P] - inaczej niestety się nie da :P ).

Ja niestety z 0,5m od tylnej ściany :P

Edytowane przez marcin1987

No dobrze... a jak wygląda z basem w C1i ?

Producent Phoebe III porównywał swoje skrzynki do C1i, że to podobne granie, ale ja bardzo źle wspominam u siebie Phoebe III.

Bas z nich po prostu zmiażdżył wszystko i prawie niczego nie dało się słuchać.

Bardzo się dusiły w moim pokoju i żadne ustawienia kolumn nie przynosiły pozytywnych skutków.

Jak więc się ma dźwięk w C1i pod tym względem ??

No tak akustyka i jeszcze raz akustyka, a problem w tym, że to pokój dzienny i nie ma mowy o tworzeniu go pod kątem akustyki.

Wielki 50calowy TV na wprost z niskim stolikiem, po bokach pionowe regały i tutaj nie ma miejsca nawet na jakieś dodatkowe pułapki basowe lub dyfuzory chodź nie ukrywam, że kiedyś się zastanawiałem, ale odszedłem od tego pomysłu.

Trochę się boję, że kupie znowu złe podłogówki bo mam okazję w dość atrakcyjnej cenie na 3miesięczne C1i.

Ja obecnie mam stare Kef Q5 i wielu pisało, że one przy -6dB osiągają 70Hz czego ja osobiście nie słyszę bo jak na moje ucho to basu jest w sam raz, a i tak czasami jest podbarwiony przez pomieszczenie.

Ważne żeby bas nie był w żaden sposób rozlazły bo taki u mnie się masakrycznie lubi wzbudzać i wtedy pozostaje nic innego jak wyłączyć muzykę :(

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Siema klubowicze.

Czy Vandersteen C1i sprawdzą się z Heglem H100 w niecałych 14m2 (3,9m x 3,5m) ??

Kolumny na dłuższej ścianie odsunięte max 1m od niej i niestety niesymetrycznie względem ścian bocznych (ok. [L] 1,5m x 0,8m [P] - inaczej niestety się nie da :P ).

Nie wypowiadam się jako użytkownik lecz jedynie jako entuzjastycznie nastawiony do możliwości tychże. Śłuchałem Vandersteenów w dwóch różnych pomieszczeniach o podobnej kubaturze i również z powodów "życiowych" ustawionych kompletnie niesymetrycznie. Jeden zestaw napędzany był Lebenem 300L a drugi Cayinem CS55A. W obu przypadkach dźwięk był bardzo satysfakcjonujący, z basem nie było żadnych problemów- pełny i tzw. krótki

Edytowane przez wpszoniak
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Już kiedyś napisałem- jeśli miałbym komuś polecać jakieś głośniki (mimo, że jestem szczęśliwym posiadaczem Chario Delphinus) to byłyby to Vandersteeny 1Ci, bo uważam je za najbardziej uniwersalne spośród tych, które dane mi było usłyszeć. A było ich, wierz mi, bardzo dużo...

Edytowane przez wpszoniak

Phoebe III były porównywane z najtańszymi Vandersteenami i szkoła dźwięku jest podobna, ale to porównanie odbywało się w salonie ponad 40m, także pisanie, że Phoebe III zmiażdżyły basem wszystko w 14m jest chyba jak najbardziej na miejscu i nie powinno nikogo dziwić :) No i zależy też, jaka była elektronika w czasie odsłuchu?

No tak jest dużo zmiennych więc zwracam honor :)

Swoją drogą przed wypożyczeniem Phoebe III do domu usłyszałem je w 50m2 salonie sklepowym i zamurowało mnie bo te kolumny w większym pomieszczeniu grają OBŁĘDNIE :)

Tak jak niejedna osoba już pisała... mają ogromny potencjał więc wyrazy uznania konstruktorowi :) !!

Dziękuję bardzo :)

Dobrze, że trafiłeś do klubu Vandersteena, bo te kolumny jak na razie są dla mnie wzorem i prezentują realistyczny i prawdziwy dźwięk. Właśnie taki jaki powinien być i do którego ja dążę :)

Siema klubowicze.

Te 14m2 wydaje mi się trochę mało, ale nie przesądzam, bowiem nie słuchałem tych kolumn w tak małym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o Hegla H100 to miałem go przez kilka dni na testach. Nie zrobił na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia i już bardziej podobało mi się brzmienie Unisona z Vandersteenami aniżeli Hegla. Poza tym trzeba było mocno rozkręcić gałkę volume, aby ruszyć moje Vandersteeny.

tomek93 czytając to co piszesz na temat H100 to znów mam ochotę powtórzyć to co nie raz na tym forum o Heglu pisałem.

Jest kilka wersji H100 i każda brzmi inaczej... naprawdę :)

Możliwe, że słyszałeś tę gorszą, a różnice w klasie brzmienia są ogromne ...

Ten kto trafi na dobrą setkę ten jej już chyba nie sprzedaje :) coraz trudniej nabyć ten wzmacniacz na rynku wtórnym, chodź nie ukrywam, że słyszałem te "gorsze" setki i były jak dla mnie faktycznie beznadziejne.

Na dobrej wersji niczego nie analizujesz, wszystko brzmi spójnie i można w końcu odpocząć słuchając po prostu MUZYKI :)

tomek93 czytając to co piszesz na temat H100 to znów mam ochotę powtórzyć to co nie raz na tym forum o Heglu pisałem.

Jest kilka wersji H100 i każda brzmi inaczej... naprawdę :)

Możliwe, że słyszałeś tę gorszą, a różnice w klasie brzmienia są ogromne ...

Ten kto trafi na dobrą setkę ten jej już chyba nie sprzedaje :) coraz trudniej nabyć ten wzmacniacz na rynku wtórnym, chodź nie ukrywam, że słyszałem te "gorsze" setki i były jak dla mnie faktycznie beznadziejne.

Na dobrej wersji niczego nie analizujesz, wszystko brzmi spójnie i można w końcu odpocząć słuchając po prostu MUZYKI :)

Nie wiem czy jest jedna, czy też kilka wersji H100 - producent nic o tym nie wspomina i moje spotkanie z H100 odnoszę po prostu do modelu jako takiego.

Zdaję sobie sprawę.

Ja tylko chciałem poinformować, że tak na prawdę jest kilka wersji i "dobra" setka to naprawdę genialny wzmacniacz i 11tys zł to dość mało za takie brzmienie :)

Producent nigdy nic nie wspominał i tu niestety dla niego wielki minus :( bo to robienie w balona klientelę.

No dobrze... a jak wygląda z basem w C1i ?

Producent Phoebe III porównywał swoje skrzynki do C1i, że to podobne granie, ale ja bardzo źle wspominam u siebie Phoebe III.

Bas z nich po prostu zmiażdżył wszystko i prawie niczego nie dało się słuchać.

Bardzo się dusiły w moim pokoju i żadne ustawienia kolumn nie przynosiły pozytywnych skutków.

Jak więc się ma dźwięk w C1i pod tym względem ??

A może rozważysz do 14m2 raczej jakieś fajne monitorki? Łatwiej byłoby je ustawić, nie zajmowałyby dużo miejsca, mniejszy problem z basem itp. W cenie VC1i, a często dużo taniej, mógłbyś spokojnie znaleźć dorównujące im jakością dzwięku monitory (ATC SCM 7, KEF LS50 etc)

Okej klamka zapadła :P

W przyszłą środę powinienem otrzymać Vandersteen 1Ci.

Mam nadzieję, że nie pożałuję wyboru ...

Jak się osłucham to może napisze tu nieco na temat ich brzmienia z heglem :)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Dobrze zrobiłeś. Rozczarowania nie będzie. Jeśli mogę radzić- zanim zaczniesz słuchać dobrze zapoznaj się z zaleceniami zamieszczonymi w instrukcji, bo Pan Vandersteen wie co pisze i po co pisze!

Witam od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Vandersteen model 2. Jaki wzmacniacz możecie polecić do tych kolumn bo mój Xindak xa lampowo tranzystorowy za bardzo zaokrągla brzmienie na górze i brakuje trochę powietrza w dzwięku ...?

to ja także się pochwalę, kupiłem 2CE miesiąc temu, nadal jestem zachwycony brzmieniem dźwięku, szczególnie w nocy jak wszyscy śpią i z głośników sączy się cicho muzyka, dokładna, delikatna, fajny miękki bas, szczegółowe soprany, wreszcie usłyszałem dźwięki których wcześniej na tych samych płytach nie było wcale. Pokój 30 m2, ale głośniki ustawione w 1/3 pokoju, niestety ustawione w kierunku krótszym, niemniej jednak gra dla mnie dobrze.

Witam od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Vandersteen model 2. Jaki wzmacniacz możecie polecić do tych kolumn bo mój Xindak xa lampowo tranzystorowy za bardzo zaokrągla brzmienie na górze i brakuje trochę powietrza w dzwięku ...?

Ze swojej strony polecę Primare (długo grałem na A20mk2, teraz na A30.1) oraz Krella Kav300i. Na Twoim miejscu szukałbym czegoś mocnego - dwójki lubią prąd.

to ja także się pochwalę, kupiłem 2CE miesiąc temu, nadal jestem zachwycony brzmieniem dźwięku, szczególnie w nocy jak wszyscy śpią i z głośników sączy się cicho muzyka, dokładna, delikatna, fajny miękki bas, szczegółowe soprany, wreszcie usłyszałem dźwięki których wcześniej na tych samych płytach nie było wcale. Pokój 30 m2, ale głośniki ustawione w 1/3 pokoju, niestety ustawione w kierunku krótszym, niemniej jednak gra dla mnie dobrze.

Gratulacje! Z jakiego okresu są te 2CE? Powiem szczerze, że u siebie nie byłem do końca zadowolony z sopranów. Fakt, że moje były z początku lat 90-tych. Rysiek coś tam cały czas dłubał i ponoć ostatnia wersja 2CE sporo różniła się od tych wcześniejszych.

Edytowane przez muchatek

Ze swojej strony polecę Primare (długo grałem na A20mk2, teraz na A30.1) oraz Krella Kav300i. Na Twoim miejscu szukałbym czegoś mocnego - dwójki lubią prąd.

Gratulacje! Z jakiego okresu są te 2CE? Powiem szczerze, że u siebie nie byłem do końca zadowolony z sopranów. Fakt, że moje były z początku lat 90-tych. Rysiek coś tam cały czas dłubał i ponoć ostatnia wersja 2CE sporo różniła się od tych wcześniejszych.

Ale ten wzmak primare 30.1 ma 100wat przy 8 omach a cos mam wrażenie ,że to za mało jak na te kolumny żeby nad nimi w pełni zapanować?

Mój xindak ma 130 wat przy 8 omach i mam wrażenie ,że mógłby mieć trochę więcej...szkoda tylko ,że sie nie zgrywa w Vandersteenami

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.