Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zapoznaniu się z opiniami na forum nadal mam wątpliwosci czy zakupic V DAC czy DAC Pana Stelmacha jest mimo wszystko różnica w cenie na plus V DACA ,zastanawiam się również nad zakupem dobrego cd z drugiej ręki .Tylko czy znajde dobrą alternatywe do 3000 pln w stosunku do owych przetworników .Pozdrawiam wszystkich Jarek

Jaro weź wypożycz interesujące Cię DACe i je sprawdź we własnym systemie opierając się na własnych odczuciach. Informacje w wątku warto potraktować jedynie jako wskazówkę, a nie wyrocznię :)

Poza tym na rynku (zwłaszcza wtórnym) jest jeszcze wiele równie, a nawet bardziej interesujących propozycji. Gusta bywają różne a bywa, że za przysłowiowe "psie pieniądze" można zdobyć naprawdę ciekawie grające urządzenie.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Jak wyżej. DAC to akurat takie urządzenie, które się nie zużywa, dlatego warto szukać używek. Okazuje się, że PS Audio DL 3 można wyrwać za 1500zł jak się dobrze rozglądnąć. Mam u siebie chwilowo takiego. Prawdopodobnie wersja pierwotnie na USA, ale polski serwis zainstalował mu trafa na nasze napięcia. Reszta nie była ruszana, więc pozwoliłem sobie grzebnąć go nieco. Mogę powiedzieć tyle, że da się z niego zrobić niewielkim wysiłkiem coś sensownego. Można polecieć bardziej po całości, ale to już będzie niewiele za wiele. Póki co przybyło mu 26 elementów, bo policzyłem. :)

Poka foty, poka !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) reklama na forum sprawia, ze nawet za 2200 zł PS Audio DAC schodzi z Alledrogo :) Chociaż jeszcze czas na przebicie ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) reklama na forum sprawia, ze nawet za 2200 zł PS Audio DAC schodzi z Alledrogo :) Chociaż jeszcze czas na przebicie ;D

Po takiej reklamie sprzedającego to strach nie kupić :)

Ukryta Zawartość

I jeszscze przebicie było :D :D :D Ktoś w ogóle pytał za ile można kupić tego DAC-a w Audiosystemie po rabacie ? ;D Ehh, to forum, gostek sprzedawał tego DAC-a 2 miesiące, ale w końcu dopiął swego :D

na stereoplay testowali V dac i dacmagic i obydwa dostaly taka samo liczbe punktow za jakosc dzwieku. Co prawda dacmagic jest chyba ciut drozszy ale tez bardziej funkcjonalny.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

na stereoplay testowali V dac i dacmagic i obydwa dostaly taka samo liczbe punktow za jakosc dzwieku. Co prawda dacmagic jest chyba ciut drozszy ale tez bardziej funkcjonalny.

E tam, w Audio Dac Magic dostał 105 punktów, V Dac 110, a Styleaudio Carat Sapphire 115 jak Benchmark np. ;)

Testy to zło ! :D

Mam propozycję, skoro Vdac ma taki słaby zasilacz, że jego poprawa rozpoczyna grę, to proponuję zakup dwóch sztuk V Daców, po jednej na kanał :) Dwa zasilacze, a w dodatku dual mono :) Obudowy można skleić na taśmę i dace będą robiły za jedną szetukę.

E tam, w Audio Dac Magic dostał 105 punktów, V Dac 110, a Styleaudio Carat Sapphire 115 jak Benchmark np. ;)

Test niemieckiego AUDIO (V-DAC vs DACMagic, Project, King-Rex):

Ukryta Zawartość

Benchmark to chyba w innym teście był.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak za 1000zł to nic tylko brać :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Testy były w różnych numerach, ale klasyfikacja jest generalna.

Ukryta Zawartość

DacMagic jest po prostu za drogi. CA produkuje go w Chinach, czyli tak samo jak i inni producenci - powinien więc kosztować mniej niż 1000zł, a kosztuje prawie 1500zł (400 Euro) , czyli tyle samo co nowy (i świetny) rDAC Arcam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Hej, a ktoś z Was słuchał tego DAC'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i ma porównanie do bardziej popularnych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, w teście z sierpnia 2010.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tym, razem z Caratem był testowany, MF M1, NuForce, Moonem i jeszcze coś tam było.

Tak tu wszyscy mlaskaja nad V-daciem, a to Styleaudio był killerem testu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DacMagic jest po prostu za drogi. CA produkuje go w Chinach, czyli tak samo jak i inni producenci - powinien więc kosztować mniej niż 1000zł, a kosztuje prawie 1500zł (400 Euro) , czyli tyle samo co nowy (i świetny) rDAC Arcam.

Zgodził bym się z tobą, gdybyś pisał o brzmieniu. Bo faktycznie, jest o 50% droższy od V-DACa, a według wielu testów i relacji osób z naszego forum które testowały oba urządzenia, jest od niego słabszy brzmieniowo.

Natomiast jeżeli go rozkręcisz, to od razu widać na co dodatkowe pieniądze poszły - jest on dużo bardziej rozbudowany niż chyba jakikolwiek DAC na rynku w tej cenie.

Cambridge-Audio-DAC-Magic-All.jpg

A że nie do końca przekłada się to na brzmienie ... cóż, zrobić tanio i dobrze to też jest wielka sztuka. Kto wie czy nie większa niż zrobić dobrze i drogo.

Panowie mam problem.Szukam DAC pod laptopa i ps3.Potrzebuję dwóch wejść (usb i optical).Najlepiej zasilany ze sciany lub dobry akumulator w srodku a nie tylko przez usb.Zalezy mi na jak najwiekszym napieciu na wyjsciu i dobrej regulacji wzmocnienia.Ten dac używany bedzie jako preamp.Zasilałby lampowa koncówke mocy.Jezeli byłaby dziura słuchawkowa to dobrze jesli nie tez bedzie dobrze.

A najlepiej jakby był do kupienia w Polsce ;-)

No i jeszcze żeby grał fajnie...

Grundig High Fidelity

Panowie mam problem.Szukam DAC pod laptopa i ps3.Potrzebuję dwóch wejść (usb i optical).Najlepiej zasilany ze sciany lub dobry akumulator w srodku a nie tylko przez usb.Zalezy mi na jak najwiekszym napieciu na wyjsciu i dobrej regulacji wzmocnienia.Ten dac używany bedzie jako preamp.Zasilałby lampowa koncówke mocy.Jezeli byłaby dziura słuchawkowa to dobrze jesli nie tez bedzie dobrze.

A najlepiej jakby był do kupienia w Polsce ;-)

No i jeszcze żeby grał fajnie...

Zhaolu D 2.5 - nie ma usb, ale ma optical i coaxial, może pracować jako pre, napięcie wyjściowe 2,5 V, jest dziurka słuchawkowca. Czasem bywa na Allegro.

Niestety wejscie usb jest konieczne.A moze nuforce icon hdp ?ma wszelkie potrzebne wejscia a na wyjsciu 2,6v.Mam obecnie w domu uDac ale nie jestem do niego przekonany.Moze ten wyzszy model gra lepiej?

Grundig High Fidelity

Niestety wejscie usb jest konieczne.A moze nuforce icon hdp ?ma wszelkie potrzebne wejscia a na wyjsciu 2,6v.Mam obecnie w domu uDac ale nie jestem do niego przekonany.Moze ten wyzszy model gra lepiej?

Niekonieczne, od tego są konwertery USB-SPDIF - zazwyczaj lepsze od wejścia USB w Dac-ach ;)

Zgodził bym się z tobą, gdybyś pisał o brzmieniu. Bo faktycznie, jest o 50% droższy od V-DACa, a według wielu testów i relacji osób z naszego forum które testowały oba urządzenia, jest od niego słabszy brzmieniowo.

Natomiast jeżeli go rozkręcisz, to od razu widać na co dodatkowe pieniądze poszły - jest on dużo bardziej rozbudowany niż chyba jakikolwiek DAC na rynku w tej cenie.

A że nie do końca przekłada się to na brzmienie ... cóż, zrobić tanio i dobrze to też jest wielka sztuka. Kto wie czy nie większa niż zrobić dobrze i drogo.

Elberoth,

Porównywałem bezpośrednio CA DacMagic, chiński Matrix mini-i oraz Musical Fidelity X-DAC, a także (niestety, nie bezpośrednio z nimi) Musical Fidelity V-DAC. DacMagic był początkowo moim faworytem testu. Niestety, szybko przekonałem się, że to nie jest dźwięk, którego szukam. CA DacMagic jest dla mie za bardzo szklisty, zbyt bezpośredni, a nawet nachalny, narzucający się. Brrrr, okropne. Choć przyzanję, że w pewnych systemach może się sprawdzić.

V-DAC jest naprawdę niezły, ale i tak wszystkich pogonił Matrix mini-i :)

Swoje spostrzeżenia opisałem na łamach Stereo Underground.

Czy to nie jest przypadkiem klon Arcam rDAC?

ARCE MDAC II USB

Ukryta Zawartość

post-17176-061477700 1287123051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co w nim klonowatego ?

BTW - czytałem właśnie w AUDIO (w tym co ma się dopiero ukazać) test Xindak DAC-5 i myślę, że kolega który go kupił może bez stresu wybrać się do EMPIKu po gazetę ;-)

Poszukuje wlasnie odtwarzacza cd w cenie okolo 1000zl i zastanawiam sie nad DAC uzywanym ktory dalby mi najlepszej jakosci dzwiek, jaki mozecie polecic?

A odnosnie podlaczenia DACa, czy moge podpiac przez wyjscie cyfrowe w DVD i wykorzystac naped w DVD a sygnal wyprowadzic na DAC?

takie rozwiazanie byloby najlepsze gdyz napedy w DVD sa najtansze i nie maja problemow z odczytem plyt

I jeszcze jedno pytanie, czy DAC w cenie ok. 1000zl da lepszy dzwiek od uzywanego cd w tej samej cenie?

magic box lub phillips dcc730, zreszta na tych samych chipach phillipsa. filip wymaga czasu na tolerancje jednak tanszy- bo nie doceniony i gustowny- wiem bo sam uzywam. na lepszy tylko szkoda kasy. pozatym obraca sygnal na wszystkie wej/wyj w jednym czasie i nie pyta co ma zrobic, pozatyam ma strasznie zakrecone oprogramowanie, ale ma pilota wiec ograniczasz podnoszenie szanownej.... poczuj magie . pull push bardzo wdzieczy na zmiany podłączonego sprzetu swietnie z nim współgra. nie testowalem na innych końfiguracjach, ale zostaje.

A co w nim klonowatego ?

BTW - czytałem właśnie w AUDIO (w tym co ma się dopiero ukazać) test Xindak DAC-5 i myślę, że kolega który go kupił może bez stresu wybrać się do EMPIKu po gazetę ;-)

Dzięki za info.

W poniedziałek jadę po odbiór DAC do Urzędu Celnego, potestuję i porównam odczucia z recenzją :)

Ukryta Zawartość

Ten u mnie jest czarny, płaski i szerokości standardowej 19". Napisano na nim PS Audio DL Three złotymi literkami. W środku po jednym PCM1702 na kanał, dwie osobne sekcje zasilania z oddzielnymi transformatorami. Ciekawe co od czasu projektu z 1995 zmienili oprócz kształtu obudowy? Logika przycisków, wejść cyfrowych i wyświetlania nadal ta sama. Po przeróbce gra mniej więcej na poziomie CECa DX51, tylko charakter dźwięku jest bardziej minimalistyczny, mniej pogłosowo-przestrzenny. Barwa i dynamika podobne. Porównywałem z tego samego transportu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.