Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Grisza_1982:

Porównywałeś urządzenia jak leci, czy też zadałeś sobie trud wyrównania poziomów głośności? Bo jeśli słuchałeś "na żywca", to wszystkie twoje spostrzeżenia (bardziej dźwięczna góra, pełniejsza średnica, dosadne wokale, mocniejszy bas itp.) wynikają po prostu z głośniejszego grania jednego ze źródeł, obawiam się.

Słucham właśnie Beresforda 7510 na zmianę z odtwarzaczem CD (gra płyta, odtwarzacz podpięty jest analogowo do przedwzmacniacza i cyfrowo do Beresforda, Beresfor analogowo do pre, pilotem przerzucam tylko wejścia w preampie) i słyszę różnicę głośności. Mimo że jest _bardzo_ mała, nie jestem w stanie miarodajnie porównać brzmienia tych urządzeń - to nieco głośniejsze przy każdym przełączeniu wydaje się grać lepiej, cichsze gorzej. Co ciekawe, nie wiem które jest które, celowo nie wstaję by sprawdzić ;)

Dowiem się czegoś dopiero wtedy, gdy to nieco głośniejsze źródło odpowiednio przyciszę.

Teo

"... to nieco głośniejsze przy każdym przełączeniu, wydaje się grać lepiej, cichsze gorzej."

Też początkowo tak myślałem :, jednak nie po raz pierwszy porównuję w ten sposób już chyba wziąć poprawkę na niewielką różnicę głośności.

Niestety nie potrafię, skonfigurować tak systemu aby przełączając pilotem pomiędzy torami byłą ta sam głośność (gdyby to beres grał głośniej to zawsze mógłbym puścić sygnał przez regulowane wyjście i dostosować głośność, ale jest inaczej)

Jednak potem celowo podgłaśniałem na torze z Bersem (ba nawet nieco głośniej niż Lampucera) i nie zatarło to ogólnego obrazu.

Beres jakby grał węższym zakresem częstotliwości, bardziej płasko, z mniejszą przestrzenią. To po prostu słychać, i nie ma tu żadnej autosugestii, bo na prawdę chciałbym aby Beres zagrał lepiej ;)

Moim zdaniem takie przełączanie A - B tylko utrudnia testy. Trzeba posłuchać jednego 2-3 dni, potem przełączyć na drugi. Wtedy nawet duże różnice w głośności na wyjściu nie mają znaczenia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth:

>Moim zdaniem takie przełączanie A - B tylko utrudnia testy. Trzeba posłuchać jednego 2-3 dni, potem

>przełączyć na drugi.

To inna kwestia, zahaczająca już o filozofię. Jednym bardziej pasuje długotrwałe słuchanie, innym szybkie testy ABX, kwestia wyboru. Śmiem przypuszczać, że pierwsze podejście preferować będą tzw. złotousi (i to tacy, co to im grają śrubki we wtyczkach i promień zagięcia światłowodu), drugie raczej "techniczno-zdroworozsądkowi", ale że badań statystycznych nie prowadziłem, mogę się mylić ;)

Nie zmienia to jednak faktu, że biorąc się za testy polegające na bezpośrednim przełączaniu, warto zadbać o wyrównanie poziomów.

Najlepiej pokombinować obydwie metody. ABX ma niestety dużo braków. A jak już ABX to na pewno nie szybki. Jakieś urządzenie musi być na prawdę słabe aby stwierdzić, że męczy. Chyba, że zmęczy już w minute lub dwie... ale wtedy szkoda dalej testować.

System gra dobrze, albo nie....

barmanekm, 24 Lip 2010, 23:23

>Najlepiej pokombinować obydwie metody. ABX ma niestety dużo braków. A jak już ABX to na pewno nie

>szybki. Jakieś urządzenie musi być na prawdę słabe aby stwierdzić, że męczy. Chyba, że zmęczy już w

>minute lub dwie... ale wtedy szkoda dalej testować.

pełna zgoda

Grisza_1982, 24 Lip 2010, 23:42

>McGyver,

>co sądzisz o jakości komponentów tej lampucey do auckji której podałem link?

Oglądałem to. Ktoś się solidnie napracował, a elementy dał porządne.

Ja sie tylko mogę domyślać, bo Koledzy szepczą półsłówkami, że na alledrogo jest wystawiony za niecałe 1100 zł a na jakiejś niemieckiej stronie znalazłem ten sam model za 475 Eu czyli... 1900 złociszy? Czy o to chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to dobrze kompilowałem. Tylko jak to gra...? Ciężka sprawa, żeby znaleźć obiektywną opinię. Najlepiej by było posłuchać. Może uda się dogadać z osobą wystawiajacą na allegro, żeby w razie czego oddać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dżizus, ja darmo kupiłem :)

Ukryta Zawartość

Aha, ja wiem, że komponenty nie grają ale może McGyver by się przyjżał tej aukcji i chociaż ocenił "na sucho" co to sobą przedstawia i czy czasem z definicji nie warto sobie tym zawracac głowy?

Grisza_1982, 25 Lip 2010, 10:42

>pegal,

>

>To akurat zdaje się fantazja dystrybutora.

>Na ebay można kupić za około 350$ czyli podobnie jak u nas.

Nie gfantazja, tylko cena katalogowa w DE.

zyzio, 25 Lip 2010, 10:47

>350 $ w USA kosztuje, rzadko się zdarza by coś u nas kosztowało tyle co w Stanach....a nawet mniej

>;)

Zgadza się

>McGyver,

>co sądzisz o jakości komponentów tej lampucey do auckji której podałem link?

Oglądałem to. Ktoś się solidnie napracował, a elementy dał porządne

Zatem czy patrząc na zastosowane elementy byłbyś w stanie określić, czy goły V-DAC da redę zagrać lepiej od tej wersja lampucery?

Ciekawe czemu inni krwiopijny dystrybutorzy nie pójdą szlakiem przetartym przez Starego Giełdziarza ?....przecież i tak by zarobili ! sprzedali więcej za mniej.....dlaczego u nas są np. tak skandalicznie wysokie ceny Oppo ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w USA 1300 $ katalogowo !

Ukryta Zawartość

rochu, 25 Lip 2010, 11:07

>Proponuję zaprzestać testów odsłuchowych a o dźwięku danego urządzenia wróżyć jedynie z obrazka ; )

Zapewne zauważyłeś że pytanie skierowane było do MG, który jak sam przyznał jest w stanie na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia określić rząd klasy danego urządzenia, zwłaszcza że wnętrze V-DAC'a nie jest mu obce, a i na modyfikacji lampucery poświęcił nie mało czasu.

Podobnej prognozy (jako się potem okazało trafnej) podjął się przed konfrontacją goły V-DAC goły Beres.

zyzio, 25 Lip 2010, 11:10

Podobną politykę cenową mają polscy dystrybutorzy firmy Acoustic Energy.

Ostatnio troszkę się opamiętali, ale i tak bardzo często cena tych samych kolumn nad Wisłą to 200% ceny w UK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 115 pkt w Audio....to chyba najmniejszy DAC tak wysoko oceniony....

Ukryta Zawartość

>>zyzio, 25 Lip 2010, 19:07

>>....to chyba najmniejszy DAC tak wysoko oceniony....

No właśnie, chyba jest niewiele większy od paczki fajek.

zyzio, 25 Lip 2010, 10:42

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dżizus, ja darmo kupiłem :)

Rozumiem że miałeś go i siebie na warsztacie. Pisałeś może w sieci jakąś jego reckę?

Jeśli nie proszę napisze coś o brzmieniu, nie chodzi mi oczywiście o jakieś mega wywody "kulinarne" o pożeraniu jednego przez drugiego, ale o kilka słów, czym się zaskoczył, oczarował ?

Ukryta Zawartość

Carat TII to najlepszy USB-SPDIF converter jaki słyszałem...a znam PC Linka Grado Fan v.5 i Trends Audio UD 10.1, to nie jest tak, ze on je pożera, ale lepsza czystość, szczegółowość, rozdzielczość dźwięku jest słyszalna od razu....Używam bardzo dobry kabel USB Furutecha, który właśnie z tym converterem dopiero do końca pokazał na co go stać, no i przesyła Carat TII pliki 96/24 z bardzo wysoką jakością czego nie czyni Trends Audio i PC Link. Prawdopodobnie jest to najlepszy tego typu produkt na świecie....Małe, ale przemyślane, na komponentach wysokiej klasy, bez połączeń kablowych, krótka droga sygnału.....skutkuje to bardzo wysokim odstępem sygnału od szumu....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.