Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość spy

(Konto usunięte)

czyli usb nie jest tak słabym wejściem w vdacu? i śmiało można łączyć?

a jakie są różnice? czytałem że troszkę więcej basu jest po usb czy to prawda?

Lacz smialo. Jak masz watpliwosci czy twoje zrodlo sieje przez USB kup sobie takie cos http://www.aqvox.de/usb-power_en.html.

Masz, "jak w optyku", galwanicznie odseparowane zasilanie.

mikson - im krótszy USB tym lepiej. Im dłuższy S/PDIF tym lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel USB ma równie duże znaczenie jak S/PDIF, jeśli nie większe. Tu jest bardzo ciekawa historia -

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle komputer nie jest źródłem, które zawsze zagra tak samo. To zbyt skomplikowane urządzenie.

pozdrawiam,

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mikson - im krótszy USB tym lepiej. Im dłuższy S/PDIF tym lepiej.

Ukryta Zawartość

Kabel USB ma równie duże znaczenie jak S/PDIF, jeśli nie większe. Tu jest bardzo ciekawa historia -

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle komputer nie jest źródłem, które zawsze zagra tak samo. To zbyt skomplikowane urządzenie.

sugerujesz dysk z dobrym basem? :)

a tak poważnie ile wat nie wyłączony vdac pobiera ? 5W ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Im dłuższy S/PDIF tym lepiej.

Ukryta Zawartość

Trąci bzdurą ... tak czy inaczej używam optyka i jakoś nie wierzę by krótszy był gorszy niż dłuższy (chyba że dla firm "kablarskich").

Ukryta Zawartość

Na Computer Audiophile forum znalazłem porównanie V-DACa (ze standardowym PSU) do najnowszego MF M1 DAC.

I was reading all the rave about the MF V dac and went for a back to back test against the M1. The difference is obvious. Soundstage is slightly narrower with voices being thinner and less full. Highs are slightly less clear and crisp. There also seems to be less definition on the position of instruments.

These are 2 different classes of machines but the V-DAC is really good for its money. The price difference does not 100% justify for the difference in quality as the V-DAC Clearly is a very good bargain..but I went for the M1 anyways...

If the power supply of the V-Dac is changed to a more decent supply (rather than the 2 dollar 12v tiny black box used for toys) there might be more value to be squeezed from there.

If you are concerned about having the best in this price range then I think the M1 is a good choice. If you are looking for good P/P ratio then V Dac is really a bargin.

W skrócie, M1 jest lepszy od V-DACa, ale różnica w cenie nie w 100% uzasadnia różnicę w cenie. M1 ma lepszy dźwięk, natomiast V-DAC ma lepszy stosunek jakości do ceny i uznany jest przez autora za 'okazję' (bargain). Opisane różnice podobne są do tych które obserwowałem po dodaniu zewnętrznego PSU do swojego V-DACa - większa scena, lepsza lokalizacja, pełniejszy dźwięk, lepsza rozdzielczość i bardziej gładki dźwięk.

Podobnie jak autor postu, ciekawy jestem jak M1 wypadł by na tle V-DACa z lepszym PSU. Wie ktoś czy Audio Klan sprowadza M1 DAC ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na Computer Audiophile forum znalazłem porównanie V-DACa (ze standardowym PSU) do najnowszego MF M1 DAC.

I was reading all the rave about the MF V dac and went for a back to back test against the M1. The difference is obvious. Soundstage is slightly narrower with voices being thinner and less full. Highs are slightly less clear and crisp. There also seems to be less definition on the position of instruments.

These are 2 different classes of machines but the V-DAC is really good for its money. The price difference does not 100% justify for the difference in quality as the V-DAC Clearly is a very good bargain..but I went for the M1 anyways...

If the power supply of the V-Dac is changed to a more decent supply (rather than the 2 dollar 12v tiny black box used for toys) there might be more value to be squeezed from there.

If you are concerned about having the best in this price range then I think the M1 is a good choice. If you are looking for good P/P ratio then V Dac is really a bargin.

W skrócie, M1 jest lepszy od V-DACa, ale różnica w cenie nie w 100% uzasadnia różnicę w cenie. M1 ma lepszy dźwięk, natomiast V-DAC ma lepszy stosunek jakości do ceny i uznany jest przez autora za 'okazję' (bargain). Opisane różnice podobne są do tych które obserwowałem po dodaniu zewnętrznego PSU do swojego V-DACa - większa scena, lepsza lokalizacja, pełniejszy dźwięk, lepsza rozdzielczość i bardziej gładki dźwięk.

Podobnie jak autor postu, ciekawy jestem jak M1 wypadł by na tle V-DACa z lepszym PSU. Wie ktoś czy Audio Klan sprowadza M1 DAC ?

Elberoth,

uroczyście Ci oświadczam (i Mc Gywerowi też), że ten nowy, osławiony, chiński V-DAC niestety nie dorasta do pięt staremu, przestarzałemu, z kiepskim input-receveirem Cambridge Audio DAC3.

Wypożyczyłem tego V-DACA, aby porównać (niestety straciłem na wysyłki 70 zł) i wnioski są takie:

V-DAC gra ciszej, ale to nie jest w żadnym wypadku minus.

Porównując brzmienie przy tej samej głośności osławiony V-DAC przegrywa z Cambridge pod każdym względem:

jest mniej szczegółowy, bas trochę gubi się momentami, nie jest tak precyzyjny i czysty, choć mam wrażenie, że jest go więcej, ale generalnie za bardzo zmulony dźwięk produkuje. Wysokie są mniej wyraziste. Ogólne wrażenie jest takie, że w moim systemie Cambridge gra żywiej, bardziej selektywnie, więcej się dzieje. Z V-DAC mam wrażenie, że te same fragmenty są jakby spowolniałe, spokojniejsze. Być może takie były zamiary konstruktorów - DAC dla ludzi spokojnych, starszych, nie lubiących szczegółowego, selektywnego brzmienia, a raczej preferujących taki dźwięk przykryty kocem.

Taki właśnie jest V-DAC w moim systemie.

Reansumując - Elberoth - co Ty na to? Przecież ten Cambridge Audio to stary knot wg Ciebie. :)

CA DAC3 jest jaśniejszy i bardziej szorstki niż V-DAC. Uwydatnia to automatycznie szczegóły i sprawia że dźwięk wydaje się być bardziej wyrazisty. Jeżeli system jest trochę przy tym przymulony, to faktycznie dodanie takiego urządzenia może wnieść do niego sporo życia.

Czy to oznacza że jest lepszy - powiedziałbym, że do tej konfiguracji lepiej pasuje charakterem brzmienia. Wtedy wszystkie inne cechy mają znaczenie drugorzędne. Nie mam wątpliwości, że w lepiej zrównoważonym systemie, o większej rozdzielczości, role by się odwróciły. Nie mówiąc już o tym, że słuchanie V-DACa bez liniowego PSU to przysłowiowa 'para w gwizdek'.

Przy okazji: tak się ciągle zastanawiam, czy do V-DACa zamiast chińczyka nie kupić tego:

Ukryta Zawartość

I co by to wniosło.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

M1 Dac nie jest aktualnie w ofercie Audioklanu, niby ma być w cenie ok.2200-2400 zł. Zresztą oni od niedawna mają v-daca za 999 zł.....M1 DAC jest minimalnie lepszy od v-daca na XLR-ach wg. niemieckiego Audio, choć i tak nie dorasta do pięt Szafirowi Styleaudio, w kategoriach audiofilskich of course ;) i także wg. niemieckiego Audio ;) Na polu Dac-ów jest ostry tłok, a v-dac coraz częściej krytykowany jest za poluzowany bas, braki w dynamice i szczegółowości.....

CA DAC3 jest jaśniejszy i bardziej szorstki niż V-DAC. Uwydatnia to automatycznie szczegóły i sprawia że dźwięk wydaje się być bardziej wyrazisty. Jeżeli system jest trochę przy tym przymulony, to faktycznie dodanie takiego urządzenia może wnieść do niego sporo życia.

Czy to oznacza że jest lepszy - powiedziałbym, że do tej konfiguracji lepiej pasuje charakterem brzmienia. Wtedy wszystkie inne cechy mają znaczenie drugorzędne. Nie mam wątpliwości, że w lepiej zrównoważonym systemie, o większej rozdzielczości, role by się odwróciły. Nie mówiąc już o tym, że słuchanie V-DACa bez liniowego PSU to przysłowiowa 'para w gwizdek'.

Warto nadmienić, że pod nazwą CA DAC3 kryją się dwa technicznie i dźwiękowo zupełnie różne urządzenia. Jedno nowsze oparte o DAC Philipsa TDA1305, którego dźwięku dotyczy powyższy opis i drugie starsze oparte na 4 X TDA1541, o diametralnie odmiennym w swym charakterze brzmieniu ( czyli w stronę V-DACa :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Kolega soundchaser ma DAC 2 mk 2, nie oryginalnego DAC3.

Owszem, mam tę "nowszą" wersję CA.

Bardzo ciekaw jestem brzmienia tej starszej, ale jeśli dźwięk jest zbliżony do V-DACa to chyba bardziej pasowałby mi jednak mój model.

Owszem, mam tę "nowszą" wersję CA.

Bardzo ciekaw jestem brzmienia tej starszej, ale jeśli dźwięk jest zbliżony do V-DACa to chyba bardziej pasowałby mi jednak mój model.

Starsza wersja "saute" nie powala brzmieniem na kolana. Brak nieco dynamiki w mikro i makroskali, a rozdzielczość też mogłaby być lepsza. Plus stanowi dobra barwa i niezła równowaga brzmienia. No ale od czego są modyfikacje i upgready :) Zresztą ten DAC ma już tyle lat, że to i owo warto wymienić na nowsze elementy. Po takim kompleksowym zabiegu "odmładzająco upiększającym" obejmującym m.in. poprawione zasilanie, wymienione kondy i wszystkie gniazda i.t.d. można tego DACa słuchać z dużą przyjemnością jeśli próbujemy przynajmniej nieco zbliżyć się do analogu za pomocą cd. Piszę to w odniesieniu do około 40 źródeł cyfrowych jakie użytkowałem i testowałem w moim skromnym systemie, w tym m.in. do równolegle używanego przeze mnie DCSa, ale to już zupełnie inna bajka :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

@ zyzio,

Z tego co się orientuje to posiadasz oppo 83 se.

Daci testujesz.

Może jakieś krótkie porównanie ??

Interesuje mnie jak wypada np. taki v dac podłączony do zwykłego dvd vs oppo83se (chodzi o audio)

Ewentualnie jaki wpływ ma wpięcie daca pomiędzy oppo a wzmacniacz?

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

Mam Oppo 83SE NuForce - jego nie trzeba poprawiać Dac-iem :) Jest moja recenzja w opiniach - wiem, że entuzjastyczna, ale taki jest ten player.... Szkoda jedynie, ze sam nie może pracować jako DAC :(

Ja szukam DAC-a do kompa, który byłby zauważalnie lepszy od Zhaolu D 2.5, a to wcale takie proste nie jest.

Ja szukam DAC-a do kompa, który byłby zauważalnie lepszy od Zhaolu D 2.5, a to wcale takie proste nie jest.

Czyli Twoim zdaniem Zhaolu D 2.5 lepiej gra niż Styleaudio i VDAC ??? To może Zhaolu D 3.5 będzie dobry ??? Nie wiem pytam tylko

Pozdrawiam

Czyli Twoim zdaniem Zhaolu D 2.5 lepiej gra niż Styleaudio i VDAC ??? To może Zhaolu D 3.5 będzie dobry ??? Nie wiem pytam tylko

Pozdrawiam

Ze Stylaudio to ja słyszałem tylko starszy model....a v-dac to nie moja szkoła dźwięku do końca, a i funkcjonalność kiepska. A Zhaolu zły nie jest - takie rotelowe granie reprezentuje, bezpośrednie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - stąd chyba nie byłoby problemu.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za namiar i przepraszam za off-top.

Jeśli mogę jeszcze zapytać - jeśli chcę użyć konwersji usb-spdif wejście USB nie będzie potrzebne/przydatne ???

Dostawca jest, jeśli dobrze widzę, z USA - nie będzie problemów celnych ???

Pozdrawiam

Ja mam chrapkę na Zhaolu D 3.5 ... kupienie Zhaolu D 3.5 jest, jak czytam, nie lada problemem.

+druga opcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już kupować tak zachwalany Styleaudio Hi-End Mini DAC CARAT-SAPPHIRE to raczej w Korei, a nie w Polsce. Na eBay można kupić ten DAC za ok. 1300zł razem z przesyłką:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, zawsze można jeszcze "nadziać się" na cło.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tak - wszystko szybko, sprawnie i bez problemu - w ciągu 4 dni było w Polsce, potem 8 dni na cle, po czym otrzymałem zawiadomienie pocztą iż jest paczka do opłacenia.... Pojechałem z wydrukiem z Paypala, zapłaciłem i po sprawie - w sumie całkiem sprawnie...

Przy przesyłce lotniczej nie widzę takiej opcji by można było uniknąć cła i VATu - wszystko idzie przez Okęcie, a tam masz do wyboru - płacisz albo idziesz w zaparte że to prezent... tylko w takim przypadku wchodzimy już w kodeks karny skarbowy, co chyba trochę się nie opłaca

Z początku nawet myślałem, że mniejsze paczki mogą przejść bez opłat (moja miala ponad 10 kg), ale koleś za mną opłacał obiektyw

Ja za 4 płyty CD z Japonii cło zapłaciłem ... malusieńka paczuszka.

Jak już kupować tak zachwalany Styleaudio Hi-End Mini DAC CARAT-SAPPHIRE to raczej w Korei, a nie w Polsce. Na eBay można kupić ten DAC za ok. 1300zł razem z przesyłką:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, zawsze można jeszcze "nadziać się" na cło.

Totalnie się nie opłaca :( Jeszcze drożej wyjdzie....i z gwarancją dupka....:(

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.