Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że był już w ty wątku poruszany temat przetwornika McGyver'a dopiszę bardzo pozytywną opinię. Na dobrych NOSach - bezapelacyjnie pozamiatał wszystko co do tej pory słyszałem.

W związku z tym, że był już w ty wątku poruszany temat przetwornika McGyver'a dopiszę bardzo pozytywną opinię. Na dobrych NOSach - bezapelacyjnie pozamiatał wszystko co do tej pory słyszałem.

A możesz sprecyzować od których DAC był lepszy ???

Pojawiły się ponownie zasilacze Muse pod V-DACa na ebay:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to identyczne PSU z tym które sam posiadam. Koszt z przesyłką 300zł. Różnica w brzmieniu jest naprawdę spora, polecam.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Jest to identyczne PSU z tym które sam posiadam. Koszt z przesyłką 300zł. Różnica w brzmieniu jest naprawdę spora, polecam.

Niestety nie mam odpowiedniej karty potrzebnej do zakupu zasilacza, ale jeżeli ktoś zdecydowałby się na zakup to chętnie się podłączę...

Ukryta Zawartość

Ja chętnie. Ktoś wie jak wygląda oryginalny V - PSU w środku ?

Ukryta Zawartość

post-360-089995200 1289733536_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może zrobić grupowe zamówienie na zasilacze do v-daca ?

taniej wyszła by przesyłka ?

Witajcie. To ja też chętnie przyłączyłbym się do zamówienia grupowego - jak można oszczędzić parę złotych, to czemu nie.

Tylko decydujmy się szybko, bo inaczej kupuję na własną rękę :-)

Elberoth: wspominałeś gdzieś na forum, że musiałeś dokonać jakiś zmian w swoim zasilaczu, żeby mógł działać.

Nie chodzi mi o problem z 110V, o którym pisałeś, tylko o sprawę przerobienia kabla.

Czy mógłbyś przybliżyć temat, żebyśmy wiedzieli co nas czeka jak zasilacze pojawią się w naszych domach?

Zasilacz z ebay ma popularne gniazdo zasilające 3,5mm, natomiast V-DAC bodajże 1,2mm. Aby to wszystko połączyć, trzeba dorobić odpowiedni kabelek. Jak masz odpowiednie wtyki, to 10 minut roboty. Jak kupiłem wszystkie potrzebne części na giełdzie elektronicznej pod GUSem.

Problem z zasilaniem polegał na tym, że Chińczyk zamiast wersji na 230V przysłał wersję 110V. Na obudowie nie było żadnej naklejki - szczęśliwym trafem przed uruchomieniem zajrzałem do środka i zauważyłem że uzwojenia transformatora zasilającego są źle podłączone.

Problemu oczywiście nie ma jak kupisz V-PSU Musicala ... tyle że to jest 2x droższe, a nie wiadomo, czy lepsze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dzięki za wyjaśnienie. To najlepiej zaraz po zamówieniu się tym zająć, żeby jak przyjdzie móc od razu działać. Chętnie kupiłbym gdzieś gotowy kabelek.

Znalazłem jeszcze takie zasilacze do V-DACa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale to już także wyższa półka cenowa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam podobny do Musical Fidelity X-DAC. Polecam zakup takiego zasilacza na toroidzie do każdego urządzenia, w tym i do DAC - zamiast oryginalnej "ładowarki do komórki" :) Różnica naprawdę spora, a te ok. 300zł to na pewno rozsądnie wydane pieniądze.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

...zauważyłem że uzwojenia transformatora zasilającego są źle podłączone.

Elberoth - mógłbyś objaśnić jak "krowie na rowie", które uzwojenia, gdzie i jak należy podłączyć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

230V:

Z płytki przy bezpieczniku wychodzi po jednym czerwonym i jednym czarnym kabelku - druga para jest połączona razem.

psu1.jpg

115V:

Z płytki wychodzą po dwa czerwone i dwa czarne kabelki.

psu2.jpg

Ze specyfikacji V-daca wymagane źródło zasilające musi posiadac napięcie zasilające 12V i wydajnść prądową 500mA.

Zamiast wydawać tyle kasy na rzekomo "dedykowany" zasilacz (bo przecież wystarczy np. zasilacz stabilizowany liniowy o odpowiednich parametrach bez obudowy z napisem v-psu) osobiście skusibłym sie na coś z tej listy

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie wyglądało by to bardziej rasowo... było by tańsze i pomiar napiecia zasilania w locie... zupełnie jak wyświetlanie częstotliowści próbkowania na dacu, choć nie na v-dacu.

Ukryta Zawartość

Mam identyczny zasilacz (aczkolwiek nigdy nie stawiałem na nim V-DACa). Problem jaki widzę z wykorzystaniem takiego zasilacza to jakość takiego zasilania.

Zasilacz z ebay ma bardzo dobre diody prostownicze, markowe kondy i dobrej klasy stabilizator napięcia - wydaje mi się że może wygrać w kategorii 'ilość śmieci pompowana razem z napięciem'.

Właśnie czystość zasilania wydaje mi się tu kluczowa, a nie uzyskanie równego 12V na wyjściu. Na wejściu V-DACa i tak masz 'na dzień dobry' kolejny stabilizator napięcia, więc wszelkie odstępstwa powinny być bez problemu korygowane. Tym bardziej, że oryginalny zasilacz jaki dostajesz z V-DACiem (także podobno stabilizowany ...) zamiast znamionowych 12V, ma na wyjściu tych voltów ... aż 17v.

Tu dochodzimy do kolejnej zalety ebay PSU - zasilany przez niego V-DAC mniej się grzeje (stabilizator na wejściu nie musi tak ciężko pracować).

Skąd przypuszczenie: "Problem jaki widzę z wykorzystaniem takiego zasilacza to jakość takiego zasilania." Mówimy o zasilaczu również do celów laboratoryjnych wiec zbudowanym po to by zasilenie było właśnie bardzo dobrej jakości. W spaecyfikacji zasilaczy z podanego przeze mnie linka otrzymujemy dużo danych dotyczących jakości tego źródła. Otrzymujemy takie dane w specyfikacji v-psu? Na chwilę obecną nie znalazłem.

Wg mnie nie ma żadnych podstaw by stwierdzać o jakiejkolwiek 'ilość śmieci pompowanych razem z napięciem'. Nie jest audioflilski to fakt, bardziej na użytek elektronika ale w kwesti zasilania powinien sprawdzić się do każdego urządzenia w tym v-daca bez najmniejszych problemów. Moim zdaniem kluczem jest by był to zasilacz liniowy a nie np. impuslowy.

Zasilacz impuslowy zasilający np. mojego kompa generuje tętnienia słyszalne w kolumnach przy podkręceniu gałki i przekroczeniu godziny 12.

Elberoth, bynajmniej nie chcę tu wstrzynać jakiejkolwiek walki z opinią na temat v-psu. Raczej chodzi mi o to, że skoro piszez "Mam identyczny zasilacz (aczkolwiek nigdy nie stawiałem na nim V-DACa).", to może warto go podłączyć. Ja bym podłączył przed kupnem tego v-psu. ;)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

posiadam ten PS od Pink Floyd`a - POLECAM - koleś, który je robi ma bardzo dobrą opinię wśród użytkowników MF.

Ukryta Zawartość

To że nie każde PSU (także liniowe) to to samo, widać na tym wykresie:

Graph-SB3PS.jpg

The following graph shows the noise level measurements of the original wall wart power supply (red line), an alternative power supply based on a Liner Regulator (blue line), and the TeddyDuet power supply (black line). The brown line is a zero Volt reference which is actually the measurement equipment internal noise . AS can be seen the TeddyDuet power supply noise level is very close to the zero Volt reference.

Dodaj do tego wszystkie doświadczenia kolegów z zakładki DIY że nie każde diody prostownicze brzmią równie dobrze (choć ciężko to uchwycić pomiarami), nie wszystkie kondensatory brzmią tak samo, nie wszystkie regulatory brzmią tak samo i stanie się jasne, że to bardziej skomplikowane niż może się na pierwszy rzut okaz wydawać.

Witam.

Panowie, nie mam sily przebijac sie przez ten watek, sami widzicie jaka ma objetosc. Szukam DACa najlepiej wlasnie do 1000zl (wiadomo - im taniej tym lepiej - choc pewnie nie w tym przypadku:-) nie mulacego, nie grajacego cieplo, a nawet jasno/szczegolowo, wzmacniacz i kolumny to Jungson i Elac a wiec juz delikatne flaki z olejem (co lubie).

Xindak DAC-3? Matrix?

Bede bardzo wdzieczny, i niewatpliwie predzej czy pozniej przedstawie w tym watku moje wrazenia :-))

Poruszę ponownie temat zasilaczy. Jeżeli rozpatrywałbym trochę wyższą półkę cenową niż chiński Muse, to który z nich najlepiej wybrać do V-Daca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Panowie, nie mam sily przebijac sie przez ten watek, sami widzicie jaka ma objetosc. Szukam DACa najlepiej wlasnie do 1000zl (wiadomo - im taniej tym lepiej - choc pewnie nie w tym przypadku:-) nie mulacego, nie grajacego cieplo, a nawet jasno/szczegolowo, wzmacniacz i kolumny to Jungson i Elac a wiec juz delikatne flaki z olejem (co lubie).

Xindak DAC-3? Matrix?

Bede bardzo wdzieczny, i niewatpliwie predzej czy pozniej przedstawie w tym watku moje wrazenia :-))

Witam,

widze że jesteś z Poznania. Jak masz czas i chęci to sprzedaję swojego Dacmastera Cyrusa. Może akurat ci przypasuje.

Poruszę ponownie temat zasilaczy. Jeżeli rozpatrywałbym trochę wyższą półkę cenową niż chiński Muse, to który z nich najlepiej wybrać do V-Daca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrafisz uzasadnić co lepszego reprezentują wskazane przez Ciebie zasilacze w stosunku do Muse ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym chętnie owego Cyrusa porównał, zastosowane tam kostki wysoko ustawiają poprzeczkę oczekiwań. Aczkolwiek z drugiej strony są one starej generacji i od lat nie produkowane...

A ja jestem zainteresowany czyms z oferty Gd-audio. Moze ktokolwiek sie wypowiedziec na temat ich produktow, budowy, dzwieku itp itd. Interesuje mnie DAc jako DAC, ale sa rowniez takie z wbydowanym wzmacniaczem sluchawkowym, przy czym 2krotnie tansze. Czym sie objawia ta roznica w cenie? Chodzi mi o takie moedele:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Nie potrafię, dlatego pytam.

Tak przypuszczałem :)

Gdyby Muse był produkowany w UE a nie w Chinach wówczas byłby wyceniony na podobnym pułapie cenowym.

To dobry zasilacz wykonany na dobrych elementach i jest odpowiedni do V-Daca.

Jest jeszcze taki "chińczyk":

Ukryta Zawartość

Citypulse 7.2x DAC jest ponoć porównywalny z Benchmark DAC1. Ciekawe.

I tył:

post-17176-056500900 1290547195_thumb.jpg

post-17176-078070300 1290547287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.