Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze analogowe ustroje

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda założzyłem wątek z pytaniem o mój gramofon ale tez się pochwalę, co tam.

Gramofon to Teksonor CD9 na którym zamontowałem ramie SME III. Gramofon został rozłożony na części pierwsze - o tak:

Zrobiłem kompletny rewireing wraz z wymiana zasilania na Viablue X-25 Silver Power Cable, sprzęt nie miał wyjść RCA więc dodałem WBT - 0210Ag. Ramię ponieważ jest "Low mass" zostało doważone co pozwoliło na zamontowanie Sumiko Pearl (polecam tak na marginesie - b. uniwersalna wkładka). udało mi sie kupiś wersję pełna ramienia (nie tańszą "S") z tytanową tubą (tak ten element się nazywa?:), Niestety headshell musiałem zastąpić dorabianym bo koszt całego elementu CA-1 to jakieś 5 stów wiec...

A teraz szukam prempa - padło na Dared MC-7V, który jest w normalnej cywilizacji za ok 1000 USD. Znalazłem za połowę tej ceny ino w Tajlandii - zobaczymy. Jeżeli ktoś będzie chętny do poczytania wrażeń z odsłuchu - chętnie napisze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28128-0-69518500-1308497238_thumb.jpg

post-28128-0-49147300-1308497568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeglądnąłem wątek się zastanawiam czy warto się przyznać - na 7 stronach ani jednego polskiego gramofonu.

No to ja zaśmiecę wątek swoim "żelastwem", "złomem z PRL". Spodziewam się jeszcze bardziej wymyślnych epitetów. Ale mówiąc szczerze wisi mi to. I tak to ma duszę, bo sam wszystko rozebrałem, doprowadziłem do porządku i po prostu mam :)

PS. Czarny tuner też jest, ale się przestraja :)

Ukryta Zawartość

post-30447-0-37486100-1308604687_thumb.jpg

post-30447-0-28539500-1308604708_thumb.jpg

post-30447-0-35997500-1308604728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rt1212 .. fakt gratulacje. Takie Altusy miałem 2 pary z 15 lat temu i do dzisiaj pamiętam, że po odpaleniu kury się pochowały a sąsiedzi obrazili. Teraz się narażę ale czy tylko ja mam wrażenie, że te stare polskie klocki dzisiaj po latach wyglądają bardzo high-endowo heh.Czyżby stare "cudze chwalicie...."?

Przeglądnąłem wątek się zastanawiam czy warto się przyznać - na 7 stronach ani jednego polskiego gramofonu.

No to ja zaśmiecę wątek swoim "żelastwem", "złomem z PRL". Spodziewam się jeszcze bardziej wymyślnych epitetów. Ale mówiąc szczerze wisi mi to. I tak to ma duszę, bo sam wszystko rozebrałem, doprowadziłem do porządku i po prostu mam :)

PS. Czarny tuner też jest, ale się przestraja :)

Za 'peerelu' byłbyś królem, a teraz spodziewasz się epitetów - taka ironia losu, czy też prawda czasu i ekranu :)

I tylko meblościanki żal (że nie ma) :(

Edytowane przez ganzz_gut

Takie Altusy miałem 2 pary z 15 lat temu i do dzisiaj pamiętam, że po odpaleniu kury się pochowały a sąsiedzi obrazili. Teraz się narażę ale czy tylko ja mam wrażenie, że te stare polskie klocki dzisiaj po latach wyglądają bardzo high-endowo heh.Czyżby stare "cudze chwalicie...."?

To kolumny ZG-40, nie maja nic wspólnego z Altus'ami. Tutaj konstrukcja z membraną bierną, a w Altusa'ch bass-reflex - inna bajka.

Co do High-End'u to niestety tak bym nie nazwał, ale rzeczywiście estetyką nie odbiegało od innych sprzętów z tamtych lat. Wieża to lata 1980-81. CD i gramofon to końcówka lat '80.

Mały off-topic

Dla porównania estetyki Marantz z końca lat '70. Też ładny. Oczywiście zdjęcie z netu - nie mój sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

Jest prawda czasów, o których mówimy i prawda ekranu, która mówi: Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera:P Sam miałem diore ws442 z fs 042, radmora 5102 też z korektorem, altusy 110, zg40,zg30, mam do nich duży sentyment, mimo że ja już się w wolnej Polsce urodziłem. Co prawda już nie używam naszej rodzimej produkcji, ale wszystko trzymam, do głowy by mi nie przyszło żeby coś sprzedać:) jeszcze bernard jest, ale raczej w stanie 'nadaje-sie-na-myjke':)

To kolumny ZG-40, nie maja nic wspólnego z Altus'ami. Tutaj konstrukcja z membraną bierną, a w Altusa'ch bass-reflex - inna bajka.

Co do High-End'u to niestety tak bym nie nazwał, ale rzeczywiście estetyką nie odbiegało od innych sprzętów z tamtych lat. Wieża to lata 1980-81. CD i gramofon to końcówka lat '80.

Mały off-topic

Dla porównania estetyki Marantz z końca lat '70. Też ładny. Oczywiście zdjęcie z netu - nie mój sprzęt.

A patrz pan, no oczy już nie te. Faktycznie to nie Altusy. Ja miałem 140tki na podłodze i 110tki na standach i tam niespecjalnie wiedziałem co to bass-reflex ale jak pojechałem na stadion do wawy i zamiast spodni czy czegoś kupiłem "And Justice for All" to nie miało to znaczenia hehe.

r1212 łza mi się w oku zakręciła i nie ukrywam,i nie przypuszczam żeby przy jakimkolwiek innym sprzęcie wystąpiło takie zjawisko.U mnie napędza G 1100 fs.

mała zmiana z PianoCrafta640 na takie cudo i za kilka dni dostanę Denon DL-160, zobaczymy czy to ramię pociągnie wkładkę i czy ten ca710 też da radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam kolegów, dołączę się i wstawię analogową ciekawostkę quadro-stereo amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bardzo rzadki, dziś nie realny do zdobycia a juz na pewno nie w takim stanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie w pełni analogowe no ale, nie samym analogiem człowiek żyje :).

Ukryta Zawartość

img9075.th.jpg

img9068.th.jpg

img9064f.th.jpg

img9060s.th.jpg

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Preamp :) home made :) ze sterowaniem na pilota nawet na niebieskim alpsie :), kondzie JJ w zasilaczu, ekranowane trafo, rezystorki rikena takie tam, zaszalałem trochę, albo mnie fantazja zabardzo poniosła:).

Ukryta Zawartość

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ĺ�ukasz
  • 1 miesiąc później...

Mój piękny gramofon :

20110825-th945j3x7ksqf65f3dkh869nb9.jpg

(po kliknięciu na obrazek wejdziecie do galerii gdzie jest więcej zdjęć tego "cuda")

W planach renowacja, wymiana wkładki na działającą + paski + nowa pokrywa + nowa solidna obudowa...

Edytowane przez Gringo997

Gringo domyśam się, że dostałeś ten gramofon w prezencie. Mam nadzieję, że remontowałeś wcześniej kilka DUALi. Życzę dużo cierpliwości i delikatności podczas pracy.

nie w prezencie, zapłaciłem za niego 210 PLN ( z allegro) plus 50 PLN za ubezpieczoną przesyłkę

i teraz walczę o odszkodowanie...

Nie remontowałem ale czasem musi być ten pierwszy raz:)

Tyle się pisze żeby używanych gramofonów nie kupować "zaocznie", żeby najpierw pojechać je posłuchać i SAMODZIELNIE sobie przewieźć do domu. Ale jak widać ludzie i tak wolą loterię z losami po blisko 300 zł...

nie do końca się zgodzę ( co prawda urwany był dodatkowo pasek regulacji obrotów, uszkodzone uchwyty trzymające śruby - te w dolnej obudowie, brak jakiegokolwiek diamentu w igle, ramię się nie opuszczało i na początku nawet nie chciał startować napęd po ruszeniu ramienia) ale co dziwne to brakowało mi w paczce w ogóle zawiasu co jest ciekawostką oraz kawałek pokrywy był wewnątrz obudowy (górna część jest zawieszona na sprężynach co powoduje iż jest tam szczelina) co może wskazywać na nie od końca uczciwe zamiary sprzedającego, który nie odbierał komórki nawet przed moją licytacją, a po szczególnie, oraz na mojego maila odpisał iż nie przyjmuje zwrotów jak piszę w aukcji i że mi współczuje i jest zszokowany ale nic nie może pomóc i potem była już cisza...

wkładkę zamawiam na dniach i wtedy będę miał obraz czy warto cokolwiek z nim robić...

"Paczki wysyłam zawsze starannie zapakowane.

styropian folia strech,karton lub miękie wypełnienie.

Naklejki OSTROŻNIE ZA DOPLATA!!!

Przy wysyłce Kurierem Paczka jest zawsze ubezpieczona!!!"

no faktycznie bezpiecznie zapakowane to było. pogratulować nadawcy. Daj znać gringo jak tam z odszkodowaniem wyszło.

pozdrawiam

nt

OJ Właśnie czytam powyższy Twój wpis. Współczuję, ale z tego co piszesz, to ewidentnie sprzedający kręci. A na przyszłość podstawowa zasada. Jak SPRZEDAWCA nie odpowiada na maile, lub telefony to lepiej dać sobie spokój. Szczególnie jak chodzi o rzecz wartą kilka stówek.

Edytowane przez nighttrain69

nighttrain69 skąd wiesz gdzie kupowałem? zapakowane było kiepsko to prawda ale co ciekawe karton był w stanie dobrym...

Yul - się nauczyłem na błędach...

Cały myk polega na tym, żeby gramofon odpowiednio zapakować. Moja Rega dojechała kurierem z Londynu, ale to dość wytrzymała konstrukcja plus było pancerne opakowanie. Mimo to, choć opakowanie było oklejone wszędzie znakami 'This way up' to co? - przyjechało w pozycji pionowej :D

We stand in the Atlantic
We become panoramic

nighttrain69 skąd wiesz gdzie kupowałem? zapakowane było kiepsko to prawda ale co ciekawe karton był w stanie dobrym...

Yul - się nauczyłem na błędach...

no pewności nie mam ale wszystko wskazuje że od praktycznie123. Powiem Ci, oczywiście jeżeli faktycznie od niego nabyłeś, że dziwnym trafem formułki o tym , że "wysyłka na odpowiedzialność kupującego" nie ma na żadnej innej jego aukcji, tylko tego Twojego DUALA. Ja bym nie odpuszczał, w razie czego postraszyć można skarbówką. To zazwyczaj działa ;)

pozdro

nt

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tyle się pisze żeby używanych gramofonów nie kupować "zaocznie", żeby najpierw pojechać je posłuchać i SAMODZIELNIE sobie przewieźć do domu. Ale jak widać ludzie i tak wolą loterię z losami po blisko 300 zł...

Witaj Yul

twoje rady są słuszne,ale czy nie byłeś w podobnej sytuacji jak wielu szukających pomocy w dobraniu gramofonu za 300 zł czy tam 400 albo 500, mniejsza z tym,ktoś chce kupić, może nie ma czasu jeżdzić,sprawdzac itd,ale pewnie znalazłeś już swój gramofon i masz spokój.Pozdrawiam.

no pewności nie mam ale wszystko wskazuje że od praktycznie123. Powiem Ci, oczywiście jeżeli faktycznie od niego nabyłeś, że dziwnym trafem formułki o tym , że "wysyłka na odpowiedzialność kupującego" nie ma na żadnej innej jego aukcji, tylko tego Twojego DUALA. Ja bym nie odpuszczał, w razie czego postraszyć można skarbówką. To zazwyczaj działa ;)

pozdro

nt

trafiłeś bo od niego brałem, patrzyłem po wcześniejszych komentarzach i mimo iż nie było ich dużo to sprzedawał sprzęt za podobną kasę i były pozytywy...

postraszyć? od 3 tyg czekam na info od GLS bo oni mi paczkę dostarczyli, czekam tydzień,a potem spróbuję przez allegro zawalczyć...

napisz mi proszę na PW jeśli masz jakiś konkretny pomysł na jakiej podstawie straszyć go skarbówką...

Jakiś czas temu udałem się pociągiem w podróż ze stacji Łódź-Kaliska. Ponieważ do odjazdu było jeszcze dużo czasu, to polazłem na sam koniec długiego peronu aby tam zapalić sobie papierosa w spokoju. Przy okazji delektowania się papierosikiem byłem świadkiem rozładowywania wagonu z tzw. przesyłkami konduktorskimi przez dwóch pracowników PKP (plus obdrapany, akumulatorowy, odkryty wózek, znany każdemu z czasów komuny). Panowie o wyglądzie klasycznych troglodytów, w niekompletnym umundurowaniu, zorganizowali się do pracy w ten sposób, że jeden stał wewnątrz wagonu, a drugi na wózku, starając się łapać rzucane wielkim łukiem paczki. Aby się nie przemęczyć łapał co drugą, a im większy brzdęk i grzechot wydawała z siebie wypadająca z wagonu paczka, tym większą wesołość robotników to wywoływało. Pomyślałem: ciekawe w której paczce jedzie gramofon? Jedna nawet gabarytami jakby pasowała...Komuś, kto liczy na to, że w ten sposób dostarczą mu nietknięty gramofon nazwę przesadnym optymistą.

Pozdro,

Yul

A na lotnisku to jak niby pakują bagaże? Kiedyś mi uszkodzili walizke, taką z supermarketu za 50 zł, napisałem potem do linii lotniczych że mi kółka oderwali i kawałki plastiku i dostałem 50 euro odszkodowania:P Ja kupowałem debuta III w sklepie, tylko egzemplarz wystawowy, więc było taniej. Facet na moich oczach zapakował gramofon, nie zdejmując talerza, nawet niczym go nie przyczepił. Jeszcze michciał koniecznie wcisnąć interconect, dopiero przestał jak mu pokazałem że jest zintegrowany. Więc nawet ludzie "z fachu" czasami w ogóle się nie znają, przecież gdyby wysłać gdzieś gramofon z luźnym talerzem to jest koniec dla ramienia, pokrywy, i pewnieplinta się uszkodzi. Ręce opadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi