Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze analogowe ustroje

Rekomendowane odpowiedzi

Owa poprawa w dźwięku warta był nawet więcej! Poważnie. Szczegóły własnych doświadczeń zawarłem na audio-blogu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

"Przytulę" się do wątku z prośbą o opinie kolegów doświadczonych w sprawie platformy pod gramofon.

Mam gramofon z "miękkim" zawiszeniem (Dual CS 505 - 4). Do tej pory stał na szafce a jego nóżki oparte były na Vibrapodach.

Dostałem jednak od kolegi "materiał do przemyślenia" w postaci dechy wykonanej z klejonych i sprasowanych kantówek jakiegoś egzotycznego drzewa.

Kiedy położyłem dechę na szafce (jako nóżki do dechy Vibrapody) a na niej dopiero gramofon, dźwięk znacząco się poprawił. Poziomowanie jednak musiałem wykonać (tak jak wcześniej) przez podkładanie pod Vibrapody cenkich pasków jakiejś pianki.

Moje pytanie zrodziło się po tym jak wpadłem na pomysł zamontowania w dechę stopek Soundcare, które umożliwiają poziomowanie i jednocześnie są kolcami zespolonymi z podkładką.

Zastanawiam się, czy zamiana miękkich Vibrapodów na twarde Soundcary może mieć wpływ na gramofon z miękkim zawieszeniem. Prób nie mogę zrobić, bo Soundcary musiał bym kupić, jak również tuleje do ich wkręcenia zamontować na stałe w desce.

Mogę zostać przy Vibrapodach i partyzancko wypoziomowanej desce lub wydać pieniądze na zakup nowych ustrojów, tulej i montaż do tej platformy.

Jeśli ktoś ma doświadczenia opierające się na przeprowadzonych próbach w tej dziedzinie proszę o podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

post-17911-0-06455100-1330859986_thumb.jpg

post-17911-0-68987800-1330860031_thumb.jpg

post-17911-0-79348900-1330860060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przytulę" się do wątku z prośbą o opinie kolegów doświadczonych w sprawie platformy pod gramofon.

Mam gramofon z "miękkim" zawiszeniem (Dual CS 505 - 4). Do tej pory stał na szafce a jego nóżki oparte były na Vibrapodach.

Dostałem jednak od kolegi "materiał do przemyślenia" w postaci dechy wykonanej z klejonych i sprasowanych kantówek jakiegoś egzotycznego drzewa.

Kiedy położyłem dechę na szafce (jako nóżki do dechy Vibrapody) a na niej dopiero gramofon, dźwięk znacząco się poprawił. Poziomowanie jednak musiałem wykonać (tak jak wcześniej) przez podkładanie pod Vibrapody cenkich pasków jakiejś pianki.

Moje pytanie zrodziło się po tym jak wpadłem na pomysł zamontowania w dechę stopek Soundcare, które umożliwiają poziomowanie i jednocześnie są kolcami zespolonymi z podkładką.

Zastanawiam się, czy zamiana miękkich Vibrapodów na twarde Soundcary może mieć wpływ na gramofon z miękkim zawieszeniem. Prób nie mogę zrobić, bo Soundcary musiał bym kupić, jak również tuleje do ich wkręcenia zamontować na stałe w desce.

Mogę zostać przy Vibrapodach i partyzancko wypoziomowanej desce lub wydać pieniądze na zakup nowych ustrojów, tulej i montaż do tej platformy.

Jeśli ktoś ma doświadczenia opierające się na przeprowadzonych próbach w tej dziedzinie proszę o podpowiedzi.

"Zmiękczając" podłoże pod gramofonem, "zmiękczamy" też poniekąd dźwięk. Wszelkie materiały typu: guma, Vibrapody, filc, silikon, itp., podłożone czy to bezpośrednio pod nogi gramofonu, czy to pod płytę (podstawę) pod nim, będą powodowały, że przybędzie trochę basu, dźwięk może się właśnie "zmiękczyć", "ocieplić", lepiej wypełnić substancją. Kosztem jest zwykle jego lekkie rozmycie. Gra bardziej "romantycznie" niż technicznie. Utwardzając, czyli wprowadzając np, stalowe kolce, można spodziewać się lekkiego odchudzenia dźwięku, ale i jednocześnie większego uporządkowania, precyzji, lepszego focusa. Takie są moje obserwacje, z tym, że odnoszone go gramofonów o konstrukcjach sztywnych. Pod Pro-Jecta "Perspective", czyli gramofon z miękkim, sprężynowym zawieszeniem, można bylo sobie podkładać co się chciało i prawie na to nie reagował. Reagował natomiast na ściskanie i rozluźnianie 3 sprężyn w zawieszeniu i to wyraźnie.

Pozdro,

Yul

Dziękuję Yul.

Daje mi to nadzieję, że jak zamontuję Soundcary (kolce) to mając miękko zawieszony gramofon nie utracę zbyt wiele z dociążenia basu a platforma będzie porządnie "skończona" i będzie mieć możliwość poprawnego poziomowania.

Niby drobny problem, ale aby dokonać montażu a konkretnie porządnego montażu tulej, muszę się kopnąć 100 km od domu do kumpla z odpowiednimi narzędziami.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

"Zmiękczając" podłoże pod gramofonem, "zmiękczamy" też poniekąd dźwięk......

Przeważnie się z Tobą zgadzam bo mamy podobną wizję na wiele spraw ale tym razem pozwolę sobie :) nie zgodzić.

Gramofony na pływającym zawieszeniu nie specjalnie reagują na podłoże (oby oczywiście było w miarę stabilne). Eksperymentowałem z Sondekiem i rożnymi platformami i nóżkami i nic nie usłyszałem - ani na + ani na -.

Zdjęcie pokrywy z zawiasów w czasie słuchania dawało fenomenalny efekt ale wszelkie podstawki pozostawały "głuche".

Filut, jeśli słyszysz poprawę na platformie to moim zdaniem albo ta szafka jest "gibka" albo masz zawieszenie do regulacji.

Przeważnie się z Tobą zgadzam bo mamy podobną wizję na wiele spraw ale tym razem pozwolę sobie :) nie zgodzić.

Gramofony na pływającym zawieszeniu nie specjalnie reagują na podłoże (oby oczywiście było w miarę stabilne). Eksperymentowałem z Sondekiem i rożnymi platformami i nóżkami i nic nie usłyszałem - ani na + ani na -.

Zdjęcie pokrywy z zawiasów w czasie słuchania dawało fenomenalny efekt ale wszelkie podstawki pozostawały "głuche".

Filut, jeśli słyszysz poprawę na platformie to moim zdaniem albo ta szafka jest "gibka" albo masz zawieszenie do regulacji.

Masza, ale ja właśnie to napisałem co Ty, hehe:

"...Takie są moje obserwacje, z tym, że odnoszone go gramofonów o konstrukcjach sztywnych. Pod Pro-Jecta "Perspective", czyli gramofon z miękkim, sprężynowym zawieszeniem, można bylo sobie podkładać co się chciało i prawie na to nie reagował..."

Napisałem tu o dwóch konstrukacjach - sztywnych np. RPM-9.1, Transrotor i miękkich/pływających - np. Perspective, Sondek. Wszystko się zgadza, obaj mówimy to samo.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza, ale ja właśnie to napisałem co Ty, hehe:

"...Takie są moje obserwacje, z tym, że odnoszone go gramofonów o konstrukcjach sztywnych. Pod Pro-Jecta "Perspective", czyli gramofon z miękkim, sprężynowym zawieszeniem, można bylo sobie podkładać co się chciało i prawie na to nie reagował..."

Napisałem tu o dwóch konstrukacjach - sztywnych np. RPM-9.1, Transrotor i miękkich/pływających - np. Perspective, Sondek. Wszystko się zgadza, obaj mówimy to samo.

Pozdro,

Yul

upsss, ale dałem d..y, nie doczytałem do końca :)

Sorki wielkie!

Dziękuję Yul.

Daje mi to nadzieję, że jak zamontuję Soundcary (kolce) to mając miękko zawieszony gramofon nie utracę zbyt wiele z dociążenia basu a platforma będzie porządnie "skończona" i będzie mieć możliwość poprawnego poziomowania.

Niby drobny problem, ale aby dokonać montażu a konkretnie porządnego montażu tulej, muszę się kopnąć 100 km od domu do kumpla z odpowiednimi narzędziami.

Radziłbym, zanim się wykosztujesz na Soudcare'y, wypróbować pod podstawę jakieś tańsze, regulowane kolce/stożki, jakich na allegro po parę złotych sztuka jest cała masa. Wystarczą 3 sztuki, a nawet można takie rozwiązanie uznać za lepsze, bo podstawa wsparta na 3 nóżkach stoi zawsze stabilnie (nie chyboce się nigdy), nawet jak jest niewypoziomowana. Cztery nóżki to już większa gimnastyka.

Choćby to:

Ukryta Zawartość

cholernie twarda stal, regulowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul

Moje obserwacje są bardzo podobne na przykładzie TD160, jednak zuważyłem że dzięki kolcom w platformie bardzo mocno obniżamy lub likwidujemy całkowicie efekt subsoniczny. W moim przypadku to drugie. Jeśli chodzi o dwięk sprawa dyskusyjna, no chyba że jest się redaktorem kolorowej gazetki i każą napisać że jakaś platforma X podnosi sprzęt o dwie klasy.

Pozdrawiam,

Paweł

BTW,

Czy mnie się wydaje, ale wczoraj widziałem wpis którego dzisiaj nie ma. Chyba Wielki Brat czuwa.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Masza 1968, rzeczywiście. Szafka do niczego, to znaczy do porawki. Giba się, dam jakieś podkładki pod nią.

Yul, zawsze wkurzałem się na trzy nóżki, (Primare, a ostatnio Hegel). Poprostu przy podłączaniu kabli zwykle mi się to na którąś stronę "przewalało".

Ale w tym przypadku (kabelki na stałe) oraz "z gramofonem jak z jajkiem" to nie grozi. A poziomowanie na trzech nóżkach zdecydowanie łatwiejsze niż na czterech.

Cieszę się z odpowiedzi i dziękuję.

>>>paweljazz,

"...Czy mnie się wydaje, ale wczoraj widziałem wpis którego dzisiaj nie ma. Chyba Wielki Brat czuwa..."

Przecież teraz są nowe moderatory, muszą się na czymś wprawiać w rąbaniu. No to robią "wycinki" po nocach:)

Inna sprawa, to kto inspiruje te "wyręby", to mnie ciekawi...mam nawet jednego-dwóch kandydatów, hehe.

Pozdro,

Yul

Kiedyś widziałem taki plakat z napisem "ORMO czuwa wróg narodu nie śpi". Ech czyżby powrót strych czasów.

Z tym trolowaniem to zgadzam się Tobą w zupełności. Czyżby zacny recenzent amator przeszedł na "ciemną stronę mocy"?

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kiedyś widziałem taki plakat z napisem "ORMO czuwa wróg narodu nie śpi". Ech czyżby powrót strych czasów.

Z tym trolowaniem to zgadzam się Tobą w zupełności. Czyżby zacny recenzent amator przeszedł na "ciemną stronę mocy"?

Pozdrawiam,

Paweł

Paweł uważaj :)

Za prawie identyczny wpis o ormo dostałem niebieski pasek i tydzień L4 od pantalona za "chamski wpis" :))

Maciek jak dostanę to dam znać. Kiedyś za to że allegrowego złodzieja i oszusta nazwałem po imieniu (taka część od roweru) też dostałem 4 dni. Powód? Obrażasz ludzi. He he dobre to było.

A wracając do plakatu to był wykonany techniką analogową i w analogowej drukarni zapewne. Czyli ustrój jak najbardziej analogowy.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez paweljazz

Maciek jak dostanę to dam znać. Kiedyś za to że allegrowego złodzieja i oszusta nazwałem po imieniu (taka część od roweru) też dostałem 4 dni. Powód? Obrażasz ludzi. He he dobre to było.

A wracając do plakatu to był wykonany techniką analogową i w analogowej drukarni zapewne. Czyli ustrój jak najbardziej analogowy.

Pozdrawiam,

Paweł

Nie, nie, no obrażać oszusta, złodzieja czy trolla na tym forum nie można, no skąd!, no co Ty ! :)

Pozdro,

Yul

BTW,

Czy mnie się wydaje, ale wczoraj widziałem wpis którego dzisiaj nie ma. Chyba Wielki Brat czuwa.

To był moj wpis w ktorym napisalem bardzo kulturalnie jedna moja uwage co do blogu naszego Redaktora blogowego stereo i kolorowo. Niestety jak widac nie wolno do tego bloga miec zadnych uwag, bo posty sa kasowane, to troche smutne. Nie wiedzialem ze panuje tutaj taka cenzura. No trudno, mam nadzieje ze nie dostane blokady za to ze np: skrytykuje jakis wzmacniacz. Jezeli tak sie stanie to bardzo przepraszam grono moderatorskie ale myślałem, ze mamy wolność slowa, ktore mozna w dowolny sposob wyrazać dopoki się kogos nie obraza co zawsze mam na uwadze. Dziękuje.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

myślałem, ze mamy wolność slowa

Widocznie rożnie rozumieją tę wolność słowa. Mam wrażenie, ze w tym wątku również wyrażałem swoje opinie, a ich nie ma. ;)

Pora dołaczyc do grona "ekshibicjonistów". Sorry , jeżeli ktos poczuł się urażony:)

Pelny analog -Fonica wg500 wzmak+Klony Totem Mite.Miały być słabo efektywne a jednak....grają .

Mariaż całkiem udany,Jedyne alle.: zestaw czuły na źrodło - obnaża boleśnie jego ewentualną słabość.Co chyba dobrze o nim samym (zestawie) świadczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ricon
  • 2 tygodnie później...

950 PLN.

Granit moim zdaniem nie jest lepszy od drewna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Właśnie, granit,pełne drewno,czy może sklejka sklejona z paru arkuszy, co waszym zdaniem najlepiej nadaje sie na póke

tym czasowo, wyciełem w robocie półke z blatu kuchennego

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W moim podstawowym systemie właśnie skończyła się epoka starych runchli z PRL.

Teraz nastała nowa epoka. Równie starych runchli z Japonii. Niewiele lepiej, aleeeee.... lepiej.

Spełniłem swoje nieosiągalne marzenie z dzieciństwa, kupiłem jeden z trzech gramofonów, które moglem w '81 ogladać tylko na obrazku.

Charakter nostalgiczny, naturalnie, ale jednak japoński runchel z firmową wkładką at71 zabija polskiego runchla nawet z omb5e ortofona.

Jest zabawka w kolekcjonerskim stanie grająca ślicznie. Wyraźnie lepiej.

Dużo radochy, nie chce się wyłączać muzyki. Tylko kolejne krążki...

Optonica RP5100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro długi z dzieciństwa wyrównane to zostaje tylko słuchanie muzyki:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam,

To i ja sie pochwale swoim ustrojem : Sondek LP12/Cirkus/Trampolin/Ittok LVII/Aditk/Lingo 3

Fajne! Na środkowym zdjęciu wygląda jakby talerz był trochę krzywo w stosunku do plinty, jakby leciał trochę w lewo. Albo mam zeza, hehe. To już nie masz nadgramofonu???, jedynego słusznego gramofonu na świecie???

Pozdro,

Yul

To i ja sie pochwale swoim ustrojem : Sondek LP12/Cirkus/Trampolin/Ittok LVII/Aditk/Lingo 3

Piękny sprzęt. Chciałem posłuchać Sondeka na prezentacji Linn w Gdyni, ale ogólnie prezentacja okazała się porażką...

Planuję uzbierać sobie na LP12/Ittok właśnie z ciekawości, jak gra - było nie było - legendarny kawałek hi-fi.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam,

Mam taki sam, z takim samym ramieniem tylko zasilacz inny, no i plintę mam czarną, chociaż Twoja ładniejsza. Nie masz pokrywy czy na czas odsłuchu zdejmujesz?

Edytowane przez dario77
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Witam,

Kilka odpowiedzi:

1. Yul - z nadgramofonu nie korzystam juz od ponad 2 lat. Teraz zupgrejdowalem zasilacz - do Lingo. Ale w dalszym ciagu cenie nadgramofon.

Talerz nie leci - tak mi jakos zdjecia wyszly. W "realu" dziala jak nalezy

2. Krzysiek - polecam serdecznie. Sondek to wspanialy sprzet.

3. Dario - pokrywe zdejmuje na czas grania.

Polecam wszystkim Sondekowcom - Valhallowcom upgrejd zasilacza. Roznica pomiedzy Valhalla, a zasilaniem zewnetrznym jest olbrzymia.

Popisze troche wiecej pozniej

Witam,

Kilka odpowiedzi:

1. Yul - z nadgramofonu nie korzystam juz od ponad 2 lat. Teraz zupgrejdowalem zasilacz - do Lingo. Ale w dalszym ciagu cenie nadgramofon.

Talerz nie leci - tak mi jakos zdjecia wyszly. W "realu" dziala jak nalezy

2. Krzysiek - polecam serdecznie. Sondek to wspanialy sprzet.

3. Dario - pokrywe zdejmuje na czas grania.

Polecam wszystkim Sondekowcom - Valhallowcom upgrejd zasilacza. Roznica pomiedzy Valhalla, a zasilaniem zewnetrznym jest olbrzymia.

Popisze troche wiecej pozniej

A czy moglbys napisac pare zdan n/t roznic pomiedzy Technicsem a obecnym sprzetem?

• Pokaż nowe odpowiedzi