Skocz do zawartości
IGNORED

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

jar1 napisal:

A nie wydaje Ci się, że to, że musisz jeść i sr**, to jest przykład niedoskonałości? Zakładając oczywiście, że główny projektant świata jest niewyobrażalnie genialny w porównaniu do możliwosci człowieka?

Ale ty jednak twierdzisz ze chodzenie do toalety jest przejawem niedoskonalosci ??

Na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski ?? Skad wzial sie u ciebie taki sposob myslenia ?

znów te manipulacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu tez stopien komplikacji przerasta wszystko co wymyslili inteligentni badz co badz ludzie

cir - udowodnij gdzie w którym miejscu mojego tekstu o informatyce są manipulacje - nie wystarczy ogólnikowe - o manipuluje !

konkrety poproszę - zapewniam cię że się do nich odniosę.

Ukryta Zawartość

Reart, jeśli Inteligentny Projekt uzyska potwierdzenie w rzeczywistości w której żyjemy, udowadniając tym samym fałszywość teorii ewolucji, to jakie konsekwencje tego będą dla świata/ludzkości?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

No, to już nie będzie przeproś. Trzeba będzie w końcu odpowiedzieć na pytanie, czy Projektant też chadza do wychodka. :)

Projektant nie chadza do wychodka poniewaz jest innego wymiaru. Instnieje w wymiarze duchowym.

Roznica w intelekcie pomiedzy Projektantem a ludzmi jest jeszcze wieksza niz roznica w intelekcie pomiedzy inzynierem ktory zaprojektowal auto BMW a autem BMW. :)

...i owo auto smie twierdzic ze zostalo samo zaprojektowane i ze nie istnieje zaden inzynier... :)

Projektant nie chadza do wychodka poniewaz jest innego wymiaru. Instnieje w wymiarze duchowym.

Roznica w intelekcie pomiedzy Projektantem a ludzmi jest jeszcze wieksza niz roznica w intelekcie pomiedzy inzynierem ktory zaprojektowal auto BMW a autem BMW. :)

...i owo auto smie twierdzic ze zostalo samo zaprojektowane i ze nie istnieje zaden inzynier... :)

Ty to wszystko wiesz. :) A jak było z Jezusem? Też nie chodził do wychodka?

Z tym, że projektant nie projektował bmw na swoje podobieństwo...

Tak się zastanawiam, jak zwolennicy ewolucjonizmu określają swój stosunek do Konstruktora/Projektanta/Boga? Pytanie nie jest podchwytliwe, czy wartościujące, nie ma podwójnego dna. chciałbym jednak wiedzieć, czy negacja kreacjonizmu wiąże się również z negacją istnienia Boga, czy innymi postawami ateistycznymi?

Dlaczego to ważne? Bo jeśli ktoś opowiada się po czysto materialistycznej koncepcji stworzenia (brak pierwiastka boskiego, wszystko z przypadku) to chciałbym poznać wyjaśnienie zjawisk paranormalnych, działalności duchowej, etc. Chodzi mi o konsekwencję w rozumowianiu: jeśli nie ma Boga, to nie powinno być też żadnych duchów, demonów, opętań, etc. A jednak jest dość rozbudowana literatura dokumentująca takie zjawiska.

Ty to wszystko wiesz. :) A jak było z Jezusem? Też nie chodził do wychodka?

Jar, masz naprawdę jakąś obsesję na tym punkcie. Może potrzebna rozmowa ze specjalistą?

By zaspokoić Twój głód wiedzy: Jezus był w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem. Tak jak ludzie odczuwał wszystkie ograniczenia ciała i potrzeby fizjologiczne. Musiał jeść, pić, odpoczywać i wydalać.

A teraz skoro już wiesz, czy możemy zamknąć temat kup, wychodka i ekstrementów? Nalegam.

Powrót po dłuższej przerwie...

manipulacja to to co piszesz " w całosci" reart i w takim celu ta wiedza powstała .Każdy kolejny kosciół w ostatnich wiekach szukajac realnego połaczenia miedzy swiatem dogmatów a doniesieniami płynacymi od współczesnego swiata tworzy taka ułude majaca nadal cos tłumaczyc zachowujac wiare jako podstawe do istnienia

nie masz jakiegokolwiek dowodu doswiadczalnego , statystycznego, mierzalnego na potwierdzenie swojej opowiesci o Projekcie i jego Autorze

poniewaz znów nawiazałes do kaskady krzepniecia to przypominam kolejny raz ze tą prace podalem po Twoich wpisach ze nie ma jakichkolwiek dowodów na ewolucje KKK i prac na ten temat

po miesiacu namysłu napisałes ze praca nic nie warta bo zawiera jedynie studenckie opinie o cudzej pracy na w/w temat

gdybym podał scisle doswiadczalna prace np z biochemii i fizjologii czynników krzepniecia to powiedz jak bys zrozumiał o co tam chodzi majac jedynie za wiedze ksiazki swoich mistrzów :)natomiast nigdzie nie nazwałem ciebie fundamentalista czy tez niedorozwinietym bo się tak naprawde nie znamy wiec jak mogłbym głosic takie opinie

nie myslałem ze bawara jest rowniez elementem boskiego projektu :)

moze jar1 mogłby zastapic przykłady z wychodkiem własnie bawarą

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Tak się zastanawiam, jak zwolennicy ewolucjonizmu określają swój stosunek do Konstruktora/Projektanta/Boga? Pytanie nie jest podchwytliwe, czy wartościujące, nie ma podwójnego dna. chciałbym jednak wiedzieć, czy negacja kreacjonizmu wiąże się również z negacją istnienia Boga, czy innymi postawami ateistycznymi?

Dlaczego to ważne? Bo jeśli ktoś opowiada się po czysto materialistycznej koncepcji stworzenia (brak pierwiastka boskiego, wszystko z przypadku) to chciałbym poznać wyjaśnienie zjawisk paranormalnych, działalności duchowej, etc. Chodzi mi o konsekwencję w rozumowianiu: jeśli nie ma Boga, to nie powinno być też żadnych duchów, demonów, opętań, etc. A jednak jest dość rozbudowana literatura dokumentująca takie zjawiska.

Zwolennicy ewolucjonizmu różnie podchodzą do tematu sił nadprzyrodzonych - od wiar najróżniejszych rodzajów (z wyjatkiem związków wyznaniowych czyniących z dosłownej interpretacji świętych pism swoją doktrynę) po twardogłowy ateizm. Mówiąc za siebie - agnostyk z nadzieją że rzeczywistości nadprzyrodzonej nie ma - bo prawdę powiedziawszy wieczność w wydaniu ew. konstruktora widocznej doczesności jakoś nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Jeżeli pracownik nie sprawdza się w okresie próbnym to nikt rozsądny nie zaproponuje mu stałej umowy...

Jest jeszcze inna sprawa - ew. Bóg tak wszystko ustawił jakby zależało mu na wierze a nie wiedzy u owieczek - ukazując się tylko wybranym mistykom, przemawiając przez proroków a nie bezpośrednio do ludu. Tak więc pusty śmiech budzą enuncjacje kreacjonistów jakoby Projekt był udowodniony. Ograniczając się do chrześcijaństwa - przyjście Mesjasza nic nikomu nie udowodniło, a miałyby to zrobić teorie skąd się wzieły jakieś zafajdane zwięrzęta? Zaprzęgnięcie kosmitów tylko przesuwa problem schodek wyżej, no i nikt ich istnienia jeszcze nie dowiódł.

Co do zjawisk paranormalnych - pozostają one w sferze para-nauki, ponieważ trudno jest zrobić kontrolowany eksperyment. O ew. cudzie zawsze dowiadujemy się po fakcie, nie mogąc zrobić powtórnego eksperymentu, wykluczyć w sposób pewny fałszerstw wcześniejszej dokumentacji. Poza tym - kuglarskie sztuczki są od tysiącleci wykorzystywane przez kapłanów najrozmaitszych religii - vide choćby zamienienie laski w węża przez Mojżesza, powtórzone potem przez kapłanów egipskich. Ponieważ ich pozycja wiąże się z dochodami, mieli motywację z doskonaleniem swoich kuglarskich umiejętności w miarę rozwoju technologii i świadomości owej u ludu. Dlatego zdrowy sceptycyzm jest wskazany w kontakcie z literaturą traktującą o zjawiskach paranormalnych.

Słowa nieodżałowanego S.Lema :

„Przez wiele wieków emergencja, czyli pojawianie się gatunków, nie mogło być problemem do dyskusji, ponieważ obowiązywało przekonanie o spontanicznej generacji, czyli po prostu kreacjonizm. Ostatnio kreacjoniści poczęli znów podnosić głowę, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, i starają się palce swoje wsadzać wszędzie tam, gdzie wywęszą jakąś zagadkę. Gdy zaś empiria zdoła tę zagadkę wyjaśnić — przechodzą dalej. Był paleontolog nazwiskiem Gosse, który twierdził, że Pan Bóg, stwarzając Ziemię, umyślnie zakopał w niej rozmaite dziwne kości. Jednak obraz Pana Boga, który robiłby nam podobne kawały, wydaje mi się osobiście wysoce niesmaczny — co nie stanowi oczywiście żadnej naukowej refutacji tezy owego pana, a raczej pogląd zdroworozsądkowy."

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

By zaspokoić Twój głód wiedzy: Jezus był w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem. Tak jak ludzie odczuwał wszystkie ograniczenia ciała i potrzeby fizjologiczne. Musiał jeść, pić, odpoczywać i wydalać.

A teraz skoro już wiesz, czy możemy zamknąć temat kup, wychodka i ekstrementów? Nalegam.

A skąd Ty to wiesz, że Jesus chadzał do wychodka. Wiara czy ewlucja skłoniły Cię do takiego zdania? W Ewangelii, jak mi się wydaje nic na temat wydalania nie ma.

A temat jest tak samo dobry jak piękno wróbelka, które ma dowodzić istnienia Stwórcy. To, że coś jest Ci niewygodnie i niemiłe, nie oznacza, że nie istnieje. Pytanie było chyba proste, po co mając takie możliwości, Bóg skazał człowieka go na chodzenie do wychodka. Czy też sobie bez tego własnego istnienia nie wyobrażał? Bo, jeśli Jego to nie dotyczy, to w ogóle po co taki pomysł?

Ale zawsze możesz wystapić z inicjatywą ustawodawczą, by zakazać poruszania w/w tematów. :)

Dziwne te rozważania, czy Jezus chodził do wychodka? skoro stał się człowiekiem to chyba z wszystkimi tego konsekwencjami.

Tadeiro, zgadzam się w 100% z twoim credo w stopce!

Misiomor, czyżbyś był agnostykiem? Dawkins w swojej książce "Bóg urojony" nie pozostawia na nich suchej nitki porównując do tych co to panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek..

Oczywiście czekam z wypiekami na twarzy na rearta!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mówiąc za siebie - agnostyk z nadzieją że rzeczywistości nadprzyrodzonej nie ma - bo prawdę powiedziawszy wieczność w wydaniu ew. konstruktora widocznej doczesności jakoś nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Jeżeli pracownik nie sprawdza się w okresie próbnym to nikt rozsądny nie zaproponuje mu stałej umowy...

Misimor, zupełnie prywatnie: ten świat w wydaniu jakim go znamy, to wg mojej wiary wynik działania człowieka, który ma wolną wolę. Jeśli chcemy wierzyć w wieczność w wydaniu boskim, opierając się na obserwacjach rzeczywistości doczesnej w wydaniu ludzkim, to faktycznie możemy sie rozminąć z prawdą. Ale to takie podzielenie się refleksą, nie zaś próba nawracania. Po prostu poddaję pod rozwagę.

Jest jeszcze inna sprawa - ew. Bóg tak wszystko ustawił jakby zależało mu na wierze a nie wiedzy u owieczek - ukazując się tylko wybranym mistykom, przemawiając przez proroków a nie bezpośrednio do ludu.

Nie tylko wybranym mistykom i nie tylko przez proroków. Szawłowi jako swojemu wrogowi Bóg też się ukazał. Posądzanie Szawła o mistycyzm chyba nie podlega dyskusji. Ponadto Bóg mówi do ludzi prywatnie, każdy może z nim rozmawiać. Ale wchodzimy na dyskusję o wierze, jej realizacji i przeżywaniu, a to nie temat tego wątku.

Tak więc pusty śmiech budzą enuncjacje kreacjonistów jakoby Projekt był udowodniony. Ograniczając się do chrześcijaństwa - przyjście Mesjasza nic nikomu nie udowodniło, a miałyby to zrobić teorie skąd się wzieły jakieś zafajdane zwięrzęta? Zaprzęgnięcie kosmitów tylko przesuwa problem schodek wyżej, no i nikt ich istnienia jeszcze nie dowiódł.

Wydaje mi się, że Projektu udowodnić się nie da. Wiara w niego, przekonanie o jego istnieniu może być odpowiedzią na brak przekonywujących wyjaśnień pochodzenia Wszechświata, człowieka, życia. Istnienia Boga nie da się udowodnić. Na tym polega wiara.

Co do zjawisk paranormalnych - pozostają one w sferze para-nauki, ponieważ trudno jest zrobić kontrolowany eksperyment. O ew. cudzie zawsze dowiadujemy się po fakcie, nie mogąc zrobić powtórnego eksperymentu, wykluczyć w sposób pewny fałszerstw wcześniejszej dokumentacji. Poza tym - kuglarskie sztuczki są od tysiącleci wykorzystywane przez kapłanów najrozmaitszych religii - vide choćby zamienienie laski w węża przez Mojżesza, powtórzone potem przez kapłanów egipskich. Ponieważ ich pozycja wiąże się z dochodami, mieli motywację z doskonaleniem swoich kuglarskich umiejętności w miarę rozwoju technologii i świadomości owej u ludu. Dlatego zdrowy sceptycyzm jest wskazany w kontakcie z literaturą traktującą o zjawiskach paranormalnych.

Chyba uciekłeś trochę od odpowiedzi wprost. Czy mam rozumiec Twoje słowa jako negację występowania zjawisk paranormalnych jako takich? Konkretnie chodzi mi o to co uznaje się za opętania, ingerencje duchów, doświadczenia ludzi o widzeniu i kontaktach ze zmarłymi, jasnowidzenie. Nie chcę rozmawiać o archiwum X, ale po prostu ciekaw jestem wyjaśnienia i stosunku ateistów do tego typu zjawisk.

Romek, nie goń biednego Misiomora po całej bocznicy:)

A temat jest tak samo dobry jak piękno wróbelka, które ma dowodzić istnienia Stwórcy. To, że coś jest Ci niewygodnie i niemiłe, nie oznacza, że nie istnieje. Pytanie było chyba proste, po co mając takie możliwości, Bóg skazał człowieka go na chodzenie do wychodka. Czy też sobie bez tego własnego istnienia nie wyobrażał? Bo, jeśli Jego to nie dotyczy, to w ogóle po co taki pomysł?

Ale zawsze możesz wystapić z inicjatywą ustawodawczą, by zakazać poruszania w/w tematów. :)

Jar, poziom Twych wypowiedzi konsekwentnie dołuje. Jesteś jak dziecko, które pyta ciągle i na nowo dla samego pytania. Każda odpowiedź z automatu rodzi następną. I do tego myślisz, jak to dziecko, że jesteś śmieszny, błyskotliwy i niezwykle inteligentny w swoich pytaniach. Zastanawiam się tylko, czy jest coś, co Cie z tego przekonania jest w stanie wyciągnąć?

A skąd Ty to wiesz, że Jesus chadzał do wychodka. Wiara czy ewlucja skłoniły Cię do takiego zdania? W Ewangelii, jak mi się wydaje nic na temat wydalania nie ma.

Skoro tak dobrze przestudiowałeś Ewangelie pod kątem wychodka zakładam, że rozumiesz zapisane tam słowa o Jezusie jako człowieku (być może takie założenie, to naduzycie z mojej strony, ale co tam - zaryzykuję). Jeśli był człowiekiem, to naturalną konsekwencją spożywania posiłków przez Niego (świadectwa o tym powinieneś znaleźć bez problemu) jest wydalanie. Rozumiem, że nie możesz znaleźć o tym nic wprost. Ale w stosunku do postaci opisanych w Ewangeliach i Biblii w ogóle nie przypominam sobie, by pisano o tym jak wydalają czy chadzają do wychodka.

Przypominam, że dyskusja dotyczy polemiki pomiędzy ewolucją a Inteligentnym Projektem, w którym Stwórca zaprojektował wszysko z dokładnością do niewyobrażalnej przez człowieka precyzji i dokładności. Jeśli przyjmuje się taką hipotezę, to stąd są pytania o wychodek...

Nie dotyczy ona tematu jest Bóg czy go nie ma.

Romek, nie goń biednego Misiomora po całej bocznicy:)

Fox, no normalnie się uśmiałem :-))))

Jak ja gonię? Jak biednego Misimora? Toż to chyba 3 wątek w którym wspólnie zabieramy głos i odnosimy się do swoich wypowiedzi.

Misimor, jak się czujesz goniony to daj znać - zamknę się i ograniczę do wątków gdzie się nie wypowiadasz ;-))))))))))))

Przypominam, że dyskusja dotyczy polemiki pomiędzy ewolucją a Inteligentnym Projektem, w którym Stwórca zaprojektował wszysko z dokładnością do niewyobrażalnej przez człowieka precyzji i dokładności. Jeśli przyjmuje się taką hipotezę, to stąd są pytania o wychodek...

Nie dotyczy ona tematu jest Bóg czy go nie ma.

Jar, wydaje mi się, że zgodnie z logiką każdy projekt ma swojego autora - jeśli rozważa się możliwość istnienia inteligentnego projektu, to tym bardziej na miejscu jest rozważanie istnienia jego autora. No chyba, że powstanie inteligentnego projektu sprowadzimy do dzieła przypadku...

Jar, to ja pytam: a co niedoskonałego wydzisz w wydalaniu?

Czy wydychanie powietrza i wydalanie dwutlenku węgla przez człowieka też jest w Twoim mniemaniu niedoskonałe? A wydalanie bakterii?

romek, toż ja wiem, że Misiomor wcale nie taki biedny.i jak trzeba to "kęsim" też da rade;)))

A tak wogóle to tematyka tego wątku jest dość ograniczona, a widzę(?), że chcielibyśmy pogadać o czymś transcendetalnym, może nowy wątek o mistycyzmie by się przydał?

Jar, to ja pytam: a co niedoskonałego wydzisz w wydalaniu?

Czy wydychanie powietrza i wydalanie dwutlenku węgla przez człowieka też jest w Twoim mniemaniu niedoskonałe? A wydalanie bakterii?

Ja się jedynie pytam po co projektant tak to stworzył? Odpowiedz, przecież Ty wszystko wiesz :)

Bo zgodnie z logiką, jeśli jest projekt, to musi być cel.

• Redaktorzy

Na marginesie - fox, teoria Inteligentnego Projektu nie jest w 100% niezgodna z teorią ewolucji. Zamiaszanie polega na tym, że poglądy kreacjonistyczne są niezwykle niejednolite i obejmują całe spektrum od "inteligentnego zapoczątkowania Big Bangu" a la Lemaitre, aż po stworzenie wszystkiego ze skamieniałościami i JUŻ ROZPADNIĘTYMI izotopami włącznie około 4000 lat temu. Nota bene, nie neguję, że pogląd pierwszy może być prawdziwy, bo nie kłóci się specjalnie ze współczesną wiedzą naukową - rejon czasowy Wielkiego Wybuchu wciąż jest domeną bardziej przypuszczeń i intuicji, niż twardych faktów.

A teraz wracamy do naszego ancymona, który wie wszystko o nauce:

"Stąd - miałbyś odwagę powiedzieć w Dzienniku TVP że prawie cała społeczność twoich kolegów naukowców oszukuje, naciąga fakty, sztucznie produkuje ruch w sieci i prefabrykuje prace naukowe? To byłaby odwaga - pogratulowałbym ci osobiście."

Otóż mój drogi, nie powiedziałbym tego, i odwaga nie ma nic do rzeczy. Ja pracuję z ludźmi, którzy w ten sposób nie postępują (może dlatego nie publikujemy bardzo wiele, ale za to raczej porzadnie). Natomiast nawet te parę osób, które znam nieco słabiej, i co do których poziomu etycznego mam pewne wątpliwości, nie pracują w sposób, jaki tutaj imputujesz. Dzięki jednak za ujawnienie, że pogląd na naukę masz dokładnie taki, jak na ewolucję - czyli z drugiej ręki, ale za to bardzo mocno wyrobiony.

Ja się jedynie pytam po co projektant tak to stworzył? Odpowiedz, przecież Ty wszystko wiesz :)

zkładając że Projekt rządzi się tą samą logiką

• Redaktorzy

...

Jak najbardziej: jeśli coś pójdzie nie tak, albo w złą dziurkę, łatwo można się udusić. A przecież nie po to żyjemy, żeby się dusić z tak trywialnego powodu. Jeśli po coś żyjemy, ale wiele teorii istnienia Boga zakłada celowość istnienia.

zkładając że Projekt rządzi się tą samą logiką

Mówimy tu o ludzkiej logice, bo na takową się tu koledzy powołują, dowodząc istnienia Projektu. Więc logika to tylko logika.

Chyba bez sensu jest przyjmować, że logika udowadnia istnienie stwórcy by jednocześnie podważać logikę, gdy szuka się celu :)

• Redaktorzy

Przy okazji, znowu moje pytanie o szczegóły poglądów rearta pozostało bez odpowiedzi. Mógłby gość chociaż coś zmyślić, nie?

Panowie spokojnie!

Po kolei:

Ukryta Zawartość

(27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. .....(29) I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. ....(31) A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty.

Czyli wszystko co Bog stworzyl bylo bardzo dobre! doskonale!

Poniewaz do zycia potrzebna jest energia, wiec Bog zaprojektowal tak ludzi zeby spozywali pokarmy tym samym czerpiac energie do zycia. Chodzenie do wychodka tez bylo bardzo dobrze zaprojektowane! Czy wy uwazacie ze jest to jakas niedoskonalasc ?? Bo co ? smierdzi, jest brudne czy jak ?

Przy zaplodnianiu sperma taz smierdzi ? tez to jest brudne , nieczyste ? Kobieta tez raz na miesiac jest nieczysta, wiec tez to jest niedoskonaly projekt ??

Jezus był w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem.

u gory podalem link do bibli online, prosze udowodnic to na podstawie bibli. Ja szukalem i nie znalazlemPodobno tego jeszcze nikt w bibli nie znalazl.

chciałbym poznać wyjaśnienie zjawisk paranormalnych, działalności duchowej, etc. Chodzi mi o konsekwencję w rozumowianiu: jeśli nie ma Boga, to nie powinno być też żadnych duchów, demonów, opętań, etc. A jednak jest dość rozbudowana literatura dokumentująca takie zjawiska.

Niestety musze cie zmartwic, zjawiska takie istnieja! sa ludzie ktorzy kontaktuja sie z demonami.To jest spirytyzm!

Istnial od poczatku ludzkosci, i istnieje do dnia dzisiejszego.

Oprocz Boga na swiecie istnieje takze Szatan!! Szatan jest realna osoba duchowa!

Kazdy zadaje sobie pytanie czy istnieje Bog ??

Ale nikt sie nie zastanawia co obecnie na swiecie robi Szatan ??

Masz wiec odrazu gotowa odpowiedz kto jest odpowiedzialny za obecna sytuacje na swiecie , za zlo, za morderstwa,za wojny, za wszystko co zle!

Ukryta Zawartość

Jar, gdzie napisałem, że wszystko wiem?! - przytocz taki cytat, albo umów się ze specjalistą, bo masz zwidy.

Po co Projektant coś stworzył, to już pytanie do Projektanta, nie do jego wytworów. Ktokolwiek utrzymuje, że wie po co ryzykuje pychę i megalomanię uzurpując sobie wiedze równą Projektantowi.

Zgodnie z logiką nieznajomość celu nie wyklucza istnienia projektu, a dowodzi tyle i tylko tyle, że owego celu nie znamy, nie zaś, że go nie ma.

• Redaktorzy

"Chodzenie do wychodka tez bylo bardzo dobrze zaprojektowane! Czy wy uwazacie ze jest to jakas niedoskonalasc ?? Bo co ? smierdzi, jest brudne czy jak ?"

Bo hemoroidy.

Panowie spokojnie!

Po kolei:

Ukryta Zawartość

Czyli wszystko co Bog stworzyl bylo bardzo dobre! doskonale!

Poniewaz do zycia potrzebna jest energia, wiec Bog zaprojektowal tak ludzi zeby spozywali pokarmy tym samym czerpiac energie do zycia. Chodzenie do wychodka tez bylo bardzo dobrze zaprojektowane! Czy wy uwazacie ze jest to jakas niedoskonalasc ?? Bo co ? smierdzi, jest brudne czy jak ?

Przy zaplodnianiu sperma taz smierdzi ? tez to jest brudne , nieczyste ? Kobieta tez raz na miesiac jest nieczysta, wiec tez to jest niedoskonaly projekt ??

Panie (?) Adamie - ja też zastanawiam się, na jakiej podstawie zakwalifikowano wydalanie jako coś niedoskonałego. Idąc tym tropem niedoskonałe jest również pobieranie pokarmów, wdychanie powietrza i wszystkie czynności fizjologiczne. Czyli ogólnie ciało ludzkie. I umysł też jest niedoskonały. Oczywiście ironizuję.

u gory podalem link do bibli online, prosze udowodnic to na podstawie bibli. Ja szukalem i nie znalazlemPodobno tego jeszcze nikt w bibli nie znalazl.

nie jestem biblistą, ale fragment:

Ew. Łukasza

(31) Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus.

(Ew. Łukasza 1:31, Biblia Tysiąclecia)

wyraźnie mówi o człowieczej naturze Jezusa.

Natomiast fragment chociażby:

Ew. Mateusza

(50) Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką.

(Ew. Mateusza 12:47-13:4, Biblia Tysiąclecia)

w moim mniemaniu mówi o Boskiej naturze Jezusa.

Niestety musze cie zmartwic, zjawiska takie istnieja! sa ludzie ktorzy kontaktuja sie z demonami.To jest spirytyzm!

Istnial od poczatku ludzkosci, i istnieje do dnia dzisiejszego.

Oprocz Boga na swiecie istnieje takze Szatan!! Szatan jest realna osoba duchowa!

Kazdy zadaje sobie pytanie czy istnieje Bog ??

Ale nikt sie nie zastanawia co obecnie na swiecie robi Szatan ??

Masz wiec odrazu gotowa odpowiedz kto jest odpowiedzialny za obecna sytuacje na swiecie , za zlo, za morderstwa,za wojny, za wszystko co zle!

Nie musisz mnie martwić ;-) Ja nie mam co do tego wątpliwości. Zadałem jednak pytanie ateistom i mam nadzieję, na otrzymanie odpowiedzi.

"Chodzenie do wychodka tez bylo bardzo dobrze zaprojektowane! Czy wy uwazacie ze jest to jakas niedoskonalasc ?? Bo co ? smierdzi, jest brudne czy jak ?"

Bo hemoroidy.

Józwa, na tej zasadzie cały ludzki organizm jako podatny na choroby można uznać za niedoskonały. Znamy też schorzenia mózgu - rozumiem, że czyni go to niedoskonałym. Zresztą trudno mówić o doskonałości, gdy brak wzorca. Na tej zasadzie można kwestionować absolutnie wszystko, tyle, że nie prowadzi taka negacja do nikąd. Jakiś pkt odniesienia trzeba ustalić. W kwestii wydalania więc jaki byś proponował pkt odniesienia jako doskonały wzorzec?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ja nie mam z tym problemu, bowiem nie uważam, aby ludzki organizm został zaprojektowany przez stwórcę doskonałego na jego obraz i podobieństwo. Przeciwnie, jako biolog widzę w nim sporo niedoróbek, które każdy w miarę rozsądny majster by usunął.

Ja nie mam z tym problemu, bowiem nie uważam, aby ludzki organizm został zaprojektowany przez stwórcę doskonałego na jego obraz i podobieństwo. Przeciwnie, jako biolog widzę w nim sporo niedoróbek, które każdy w miarę rozsądny majster by usunął.

Otorz Bog stworzyl Adama i Ewe , stworzyl ich jako doskonalych. Mieli umysl doskonaly, cialo doskonale , innymi slowy - byli idealni.

Nie mozna tego oczywiscie powiedziec o naszych cialach, my jestesmy juz niestety niedoskonali, niektorzy maja wspomniane hemoroidy lub tysiace innych dolegliwosci.

Nie mozna wiec na podstawie cial obecnych ludzi wyciagac wnioskow ze projekt Boga ma bledy!

Nalezy zadac sobie pytanie, dlaczego Adam i Ewa byli doskonali a dlaczego my nie jestesmy???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.