Skocz do zawartości
IGNORED

Melodyjna elektronika - nowa do 10KPLN lub używana do 6kPLN. Poradzicie?

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

od pewnego czasu myślę o zmienie sprzętu. Obecnie posiadam NAD C320 i C521i oraz ESA Vivace. Elektronika jest po modyfikacji, gra kulturalniej, melodyjniej itp. Budżet nie pozwala mi na zakup całego zestawu. Początkowo chciałem zmienić głosniki (wątek o Dali Helicon 300) ale teraz nastawiłem się na elektronikę. Oczywiście głośniki za jakiś rok też zmienię.

Czego szukam w porównaniu do tego co mam? - muzykalności, eksprecji, kultury, otwartego dźwięku, lepszej kontroli, szybkości - oczywiście w danym zakresie cenowym.

Po rożnych odsłuchach wyklarowały mi się pewne pożądane cechy z pewnych systemów (wzm. + odtw CD):

1) Yamaha S2000 - neutralność, potęga dźwięku, liniowość, szybkośc, kontrola - najbardziej brakowało mi tutaj muzykalności, nie wiem czy muzykalne głośniki coś by wniosły (VA Bach nie odpowiadły mi) - cena ok 9,3 kPLN,

2) Roksan Kandy K2 - muzykalny, ekspresyjny, nie miał potęgi i kontroli jak Yamaha S2000 ale było wystarczająco dobrze. To co mi troszkę mogłoby przeszkadzać to chyba zbyt otwarta góra - mam obawy, że mogłaby meczyć. Chyba, że odpowiednie głośniki i kable? Wydaje mi się jeszcze, że średnica w Roksanie była delikatna, a ja szukam czegoś bardziej gęstego - cena ok. 8kPLN.

Nie piszę o pomieszczeniu, bo nie wiem gdzie będę mieszkał za rok a i tak będę myślał o pomieszczeniu przy zmienie głośników.

Muzyka jakiej słucham - generelanie instrumentalna (relaksująca) ale czasem i coś mocniejszego.

Słuchałem oczywiście innych klocków jak Naim, Denon, Arcam (był dobry ale razem komplet ponad 12kPLN), Rotel.

Wiem, że obowiązkowo muszę posłuchać Creek EVO 2, może Exposure. Na nic lepszego mnie nie stać z nowych.

Co do używek: musi to być sprzęt niezawodny (z możliwością łatwej wymiany lasera), pilot, wtyk do słuchawek, najlepiej czarny.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie.

Zapewne nie jestem aż tak osłuchany jak mój miły przedmówca ale wolę utrzymać pewien poziom dywagacji i powstrzymam się od właściwych komentarzy.

Liczę, że są młodsze osoby na tym forum z nieco bardziej wysmakowanym humorem i chęcią pomocy:)

Pozdrawiam

Cyrus,Creek i Rega w calym kompletnym zestawie moze byc tym czego szukasz.

Creek swietnie gra z Eposem i potwierdza to rok rocznie na AS zajmujac tam dzwiek srednio budzetowy wystawy.

Oczywiscie zestawy mozna mnozyc w nieskonczonosc a jedynie sluszny jest ten ktory NAM sie podoba i gra w NASZYM pomieszczeniu.

robix

Posłuchaj kompletnego zestawu Regi. Ja słuchałem na Audio Show i moim zdaniem w Twoim budżecie był to najciekawszy dźwięk wystawy. Obecny dystrybutor jak wynika z jego wpisu wykazuje chęć współpracy :) - pewnie nie będziesz miał kłopotów z wypożyczeniem.

Jeśli z używanych polskich - rozejrzyj się za Jazzem SoundArtu - jeden z Kolegów zdaje się zamierza sprzedać ten wzmacniacz. Jeśli go kupisz będziesz miał spokój na wiele lat - wysteruje sosnową deskę:)

Kiedyś podobał mi się Cyrus serii 8 vs2. Obecnie produkowane są nowe odtwarzacze ze szczeliną i mają problematyczne napędy. Dlatego zraziłem się do Cyrusa - chyba, że trafiłbym na używany, normalny z szufladą. Creeka i Regi jeszcze nie słuchałem. Odtwarzacz CD Regi będzie troszkę problematyczny ze względu na ładowane płyty (mam niski stolik), no ale jeśli dźwięk mnie przekona, to trudno, będę kupował inny stolik;)

Eposy słuchałem (M22i) i spodobay się, ale na początek chciałbym tylko elektronikę. Jeśli chodzi o Creeka to jako nowe to będzie mnie stać tylko na Evo 2. Chyba, że trafię na używany Destiny.

Gram na zestawie Cyrus 8vs i Phonar Veritas p3, podobne przetworniki (Peerlesa-ale gora inny Seas) jak

w Esach. Bardzo udane zestawienie.Cyrusa trafisz w dobrej cenie na audiomarkt.de badz na niemieckim ebayu. Creek i Epso to tez fajny zestaw.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Używany Krell S300 - poczytaj w wątku obok. Jeżeli zadowala Cię Roksan Kandy to zaoszczędzisz trochę kasy i zakup lampę Yaqin MC-100B na 100% nie pożałujesz. Miałem prędzej Caspiana i nie żałuję przesiadki.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

ja bym posłuchał na twoim miejscu tej yamahy

albo NAIM 5I + NAIM 5I

najlepiej idź do sklepu zobacz co ci sie podoba na co masz kasie i posłuchaj

na forum każdy ma inna filozofie co do sprzętu jedni będą ci wpychać chińskie lampy inni tranzystory itd za 10 tys można coś fajnego zbudować ale musisz zrobić to sam

pozdro

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Jazz SoundArt'a to poważny zawodnik klasy ciężkiej. Jeśli faktycznie ktoś chce go odstąpić w dobrej cenie - to warto. Ładna barwa, duży zapas mocy i dobra rozdzielczość - czyli wszystko to co dobry wzmacniacz mieć powinien.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Yamahę S2000 słuchałem i zabrakło muzykalności, Naima też słuchałem i raczej mi nie odpowiadał.

Co do lamp - wiem, że dałaby mi satysfakcję. Ja niestety nie mam czasu żeby wygrzewać lampy przed odsłuchem, nie mam miejsca na lampę. Preferuje tranzystorowca, bo będę go używał i do kina i do dekodera n-ki i jak ochota przyjdzie: do muzyki.

Sprawą jest jasną, że mi ma się spodobać i muszę posłuchać różnej elektroniki. Ale w związku z tym, że forum to skarbnica wiedzy, to mili forumowicze mogą zwrócić moją uwagę na inne fajne klocki o których nie słyszałem - dlatego pytam.

Tak czy inaczej dziękuję za dotychczasowe informacje i czekam na kolejne (może coś ciekawego z używek?).

Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedź. Przed chwilą pogrzebałem też na audio-markt.de i znalazłem Creek Destiny, czarny (taki jaki chcę) w cenie 1800 Euro za komplet. Tyle, że nie słuchałem jeszcze Destiny i chyba nierozsądnym byłoby kupować coś w ciemno mimo dobrych opinii sprzętu. Popytam jeszcze o tego Caspiana.

Ja ze swojej strony również zaproponuję Cyrusa. Używany zestaw w dobrym stanie 8v2 + CD możesz kupić w cenie około 3500-3700. Miałem trochę sprzętów w życiu i Cyrus mi najbardziej przypadł. Jest muzykalny, dość dobrze kontroluje bas, słychać wiele szczegółów (ale nie angażując za bardzo słuchacza).

Problem w tym, że elektronika ma być uniwersalna i praktyczna. Jak się dużo pracuje to czasem wieczorem chcę posłuchać kilka utworów, czasem obejrzeć film. Włączam sprzęt i ma od razu dobrze grać.

Na lampę nie ma warunków... może kiedyś za kilka lat...

A o jakich warunkach specjalnych mówisz dla lampy? Lampę można używać mniej więcej tak samo jak tranzystora. No chyba, że o wagę chodzi moja lampa waży ok 30kg.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Warunki są może trochę uciążliwe. Drewniany stolik, niskie półki, czegoś wysokiego i nieporęcznego nie wcisnę. Obecnie wynajmuję mieszkanie i preferuję coś "praktycznego" i "wygodnego". Dobry tranzystor mnie zadowoli. Wiem,że to brzmi jak szukanie dziury w całym, ale lampa byłaby dla mnie mało wygodna. Wiele razy proponowano mi lampę ale jeszcze nie jest ten czas:)

Eeee na jabys kupil MANLEY STINGRAY to on znow nie taki wysoki, a i dobrze pasujacy do twoich wymagan.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

undziak

lampe alladyna sobie kup-nie musi sie nagrzewac,tylko wystarczy potrzec i masz co chcesz.

Kino,stereo,jakies pliki-podac Ci adres?? pozdr.

a może kup starego Accuphase lub Luxmana według niektórych na tym forum bardzo muzykalne i dynamiczne

i zmieścisz się w budżecie

Piotr

kivlov, 9 Sie 2010, 22:14

Popieram. Jak ma być "melodyjnie i muzykalnie" to najlepiej lampa. O jej tzw. moc bym się nie martwił bo wat z oddany lampy jest subiektywnie "mocniejszy" niż ten z tranzystora.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.