Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka nowa lusztrzanka do 2,5 (maks. 3kzł) ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

kompakcik canona warty uwagi, jasny obiektyw,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

andrea29, 16 Sie 2010, 01:14

>Nieźle to mało powiedziane..., SONY Alfa 900:

>

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę: solidne wykonanie i dobra ergonomia, wbudowana stabilizacja (duży plus), ale matryca nie zachwyca oraz słaba obsługa RAW. Duża rozdzielczość to zabieg marketingowy, w praktyce mało istotna. Czyli wciąż to jest raczej zaawansowana zabawka dla zasobniejszych amatorów niż narzędzie pracy profesjonalisty.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ostatnio, po około 3 latach pstrykania głupolem, przyszedł czas na zakup lusterka. Po wielu godzinach spędzonych na stronach foto i w sklepach, wybór padł na Pentax KX. W sumie żałuje że nie w dual kicie.. Zakupiłem z podstawowym 18-55.

Wahałem się jeszcze miedzy D5000 nikon. Bo na D90 nie było funduszy...

A dlaczego kix?

1/ małe gabaryty i waga.

2/ stabilizacja w korpusie

3/ AF w korpusie przenoszony śrubokrętem.

4/ Kompatybilność wsteczna ze wszystkimi szkłami Pentaxa i nie tylko. (Przejściówka na m42 na np obiektywy z Zenita.)

5/ Bardzo niskie szumy przy wysokim iso. (Dużo lepiej niż u konkurencji z takimi samymi matrycami.np. d5000)

6/ Dobra rozpiętość tonalna, lepsza niż w np.d5000

7/ Najlepszy kit, porównując z innymi markami.

8/ baterie AA, niby miały być problemy wg testów Optyczne.pl, jednak jest inaczej, do 1k fot na komplecie bez lampy(Eneloop 2000). I zawsze można w kiosku dokupić.

9/ wymienna matówka.

10/Funkcja czyszczenia matrycy, ale to już standard i nie działa na wszelkiego rodzaju paprochy.

11/ Piekielnie szybki AF.

12/ nagrywanie filmów w 720p, lecz zajmują w cholerę miejca na karcie.

13/ Najważniejsze. Pentax ma najlepsze forum..heh.

Ale żeby nie było tak różowo, dostrzegam tez minusy:

1/ brak uszczelnień, przez co większe paproszenie na matrycy lub matówce.

2/ W zestawie jest odchudzona wersja kita, zamiast DA jest DAL, czyli bez sprzęgła do doostrzania (możliwość uszkodzenia przez to AF)i brak tulipana. Żenada.

3/ nie dopnie się gripa

4/ bardzo słaby LCD,(w jasny dzień ratować trza się histogramem) i nie obrotowy jak w D5000

5/ Przez śrubokręt dość głosno pracuje AF, lustro zresztą też głośno klapie.

Trochę się pochwaliłem, ale może komuś pomoże to w wyborze lusterka entry level. Moim zdaniem najwazniejszą cechą tego aparatu jest bezkonkurencyjny, niski poziom szumów. Iso 3200 jest w pełni używalne, na 6400-12800 już znaczna degradacja obrazu.

Na podtrzymanie tego postu:

Ukryta Zawartość

poniżej test Optycznych, ponoć lekko tendencyjni, więc czytać komenty:

Ukryta Zawartość

i na koniec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I najważniejsze przy wyborze: Iść do sklepu i potrzymać w ręce. Ma dobrze leżeć. Zdecydowanie się na konkretną markę to pakowanie się w konkretny system. Warto przeglądnąć dostępność i ceny szkieł.

Nasz zainteresowany małomówny. Napisał mi, że będzie wybierał miedzy Nikosiem 5000, a Canonem 500.

Pochodzi po sklepach, poprzymierza i także oblooka szkiełka.

Dam znać co wybierze.

* * *

Wszystkie Wasze wpisy mu zapodałem - DZIĘKI bardzo za wszystkie porady/sugestie/opinie.

Mam odpowiedź zainteresowanego. (Kiedyś pstrykał, teraz wróciła mu chęć i zainteresowanie foceniem.)

"Lustrzankę będę wykorzystywał do zdjęć dzieciaków i na rodzinnych imprezach. (Focenie amatorskie.)

Natomiast w plenerze (przyroda, budynki) chciałbym pobawić się fotografowaniem z użyciem ręcznych ustawień."

Znalazłem fajny przegląd/porównanie. Może nie najświeższy ale może się przyda bo kilka dyskutowanych tu aparatów obejmuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Ja mam swoje zdanie w tym temacie. jako czlowiek nie bogaty nie zwracam uwagi na body, przedewszystkim zastanawiam sie na ile i na jakie obiektywy bede mogl sobie pozwolic. tzn: ja mam tania lustrzanke natomiast obiektywy kupuje juz takie z górnej polki. po co mi body za 4 tysiaki jak juz nie starczy mi na jakies dwa solidne obiektywy. obiektyw to jakies 70 procent jakosci zdjecia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie jestem na etapie zmiany systemu. Odchodze od Canona. Polecam bardzo w tej cenie D 90. Sam zdecyduje sie na D 300 ale jeszcze nie teraz. Na poczatek cos nizszego i optyka. Za jakies max pol roku zmiana.

Witam. Uważam że każde body ma swoje lepsze i gorsze strony ale jeżeli do body za 2000 dobiera się kit zmiennoogniskowy do 1000 to lepiej kupić jak moa mołżonka mówi "głupolka" bo jakość zdjęć będzie porównywalna. Jak nie będę profesjonalnym fotografem i na razie nie zapowiada się ze wydam 4000 5000 pln na stałoogniskowe szkło. Aczkolwiek polecam przejściówkę na gwint M42 i poszukiwania świetnych szkieł za przyzwoite pieniądze. Wolałbym kupić używane Body Canona za 1000pln a resztę wydałbym na obiektywy i przejściówkę. Poniżej Helios 44-2 i Jupiter 135 oba za niecałe 200pln.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19368-100000065 1282589849_thumb.jpg

post-19368-100000066 1282589849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to i ja dodam swoje trzy grosze: mam d40 i d70, potwierdzam, że chyba jedyną zaletą d40 jest mała waga i rozmiar. obsługa tej puszki jest koszmarna, a zdjęcia wychodzą jakieś takie "upiększone", nienaturalne, za mocne kolory, za gładkie jakieś. do d70 zero zastrzeżeń. poza tym nie mogę sobie dać rady z autofokusem w d40, jak chcę coś szybko strzelić to często ustawia mi się nie tam gdzie trzeba i fota do d...y, nie ogarniam tego a wkurza okrutnie...

pzdr

j.

kolory w d40 są do skorygowania ustawieniami aparatu (domyślne ustawienia są fatalne), natomiast wolnego autofokusa i błędów w pomiarze światła już tak łatwo się nie naprawi...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

z tym "wolnym autofokusem" to się nie zgadzam, jest tak samo szybki jak w d70. problem polega na czym innym: po ustawieniu ostrości, wciśnięciu spustu do połowy i zmianie kadru czasem i tak robi jak chce (nie zawsze).

>z tym "wolnym autofokusem" to się nie zgadzam, jest tak samo szybki jak w d70.

jac660, porównaj szybkość ustawiania ostrości przy słabszym świetle d40 i d70. Moim zdaniem to o czym piszesz to szybkość obiektywu.

zwyczajnie sprawdź w takich samych warunkach po jakim czasie ustawi się ostrość przy małej ilości światła. D40 powinien próbować ustawić ostrość po kilka razy (o ile mu się w ogóle uda), D70 zrobi to szybciej i z mniejszą ilością prób.

Panowie, taki "FED-5" to już fotograficzny hi-end czy może zmienić siecióweczkę w lampie? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Proszę o poradę. Otóż mam do wydania max2500zł na aparat. wpadło mi w oko takie coś jak sony a58 plus obiektyw sal50 f18. Aparat ma służyć przede wszystkim do robienia zdjęć rowerów które będą wystawiane do sprzedaży, plus zdjęcia rodzinne powiedzmy na wakacjach.

Czy ta lustrzanka jest godna polecenia i czy aparaty Sony są w miarę bezawaryjne?

Dodam tylko że jestem początkującym foto amatorem.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

tak więc?

Nie jestem profesjonalistą, ale jak poszedłem kupić następcę swojego canona 450D czyli 700D, zabito mnie śmiechem.

Kazano kupić Sony Alfa 65 i się nie wygłupiać. Pamiętałem, że Sony bazowało na korpusach Minolty, ich rozwiązaniach ergonomicznych, ale także przejęło tendencję do szumienia. Tak zostało do dziś w zasadzie. Sony szumi bardziej na większym ISO od Canona, czyli masz większe szanse zrobić ładne zdjęcie Canonem w takich sobie warunkach. W normalnych warunkach oświetleniowych jednak Soniaki są wyraźnie lepsze, są szybsze, mają sporo bajerów niejako w gratisie, mój np fajnie składa panoramy-rewelacja powiadam! ... i mają stabilizacje w korpusie. Czyli obiektywy są lżejsze i tańsze dla Sony bo nie mają stabilizacji. Nawet nie wiesz jak źle się nosiło po świecie Canona 450D z obiektywem 18-200 ze stabilizacją w obiektywie. Rękę wykręcało.

Na Nikonie zupełnie się znam, nie miałem do czynienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.