Skocz do zawartości
IGNORED

Elementy w preampach gramofonowych

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Alexander. A coś w kwestii pytania o opampy? Może zamiast tych 627 pokombinować z jakimiś tańszymi pojedynczymi układami?

Pozdrawiam Krzysztof ( Ostatnio padła mi poczta, a chciałem coś wystukać do Ciebie. Jak naprawią to napiszę )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Najlepszymi operacyjnymi do tego celu czyli do preampa jest AD797 i LT1115 CN sa to pojedyncze układy, mają ekstremalnie niskie szumy jak na ampy ;) , ale jeden warunek na wejsciu nie może byc wieksza rezystancja niz 1 Kom. Od nich są lepsze tylko tranzystory i lampy ;) . Oczywiście nie mozna zapomniec o swietnym zasilaniu niskoszuowym bo to 60% sukcesu i dc serwo które by pilnowało napiecia stałego na wyjsciu.

Wielkie dzięki >gregaudio.

Czy można je tam zastosować (kit 1023 avt) w miarę bezstresowo czy są konieczne jakieś strategiczne przeróbki ? ( pyta laik z wielką ochotą do zmierzenia się z "problemem" )

Pozdrawiam Krzysztof

Kit nie jest jakas rewelacją bo pojemniści 4,7 uf na wejsciu niczego dobrego nie bedzie , możesz jedynie postarac zeby były jak najlepszej jakosci ,bo przy sygnale 5 mv dla ektrolita to problem przy jego szybkości ,najlepiej zastosuj foliowe MkP albo KP te sa szybsze , na wyjsciu to samo MKP lub KP . z operacyjnych tansze beda LT i mysle ze powinny pracowac prawidłowo

Zgadza sie nimi mozesz nieco sterowac brzmieniem tego preampa ,zalezy jakiej firmy zastosujesz i typ , bedą pewne róznice , Oczywiscie ich poziom słyszalności tez jest zalezny od przejrzystości całego systemu .

>gregaudio

A! jeszcze zapomniałem zapytać o kondensatory dopasowujące do wkładki - które to? czy to jest istotne? jaki efekt wywoła zmniejszenie jego pojemności lub zwiększenie?

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam Krzysztof

>gregaudio

Co do tych kond to znalazłem w akkusie scr'y z tej tańszej wersji - mam nadzieję, że pomogą i zadziałają.

Krzysztof

to jest prosty układ ale te 82 pf jest ta pojemnościa która ma wpływ na to dopasowanie , oczywiście nie możemy tu mówic o precyzyjnym spasowaniem w takim schemacie .

>gregaudio

OK. to pokombinuję i zobaczę co się zmieni.

Wracając do tych opampów - jeśli zastosuję 2 pojedyncze (np AD797) to skąd mam wiedzieć albo się dowiedzieć jak je połączyć w "jeden"?

Krzysztof

Musisz kupic albo zrobic sobie przejsciówke schemat podwójnego to dwa pojedyncze i to z amplikacji układów znajdziesz . Przejsciówka ma tak zrobione ścieżki zeby z dwóch jeden zrobic na poziomie wyprowadzeń .

PDF z amlokacjami sa w necie tych układów

Musisz kupic albo zrobic sobie przejsciówke schemat podwójnego to dwa pojedyncze i to z amplikacji układów znajdziesz . Przejsciówka ma tak zrobione ścieżki zeby z dwóch jeden zrobic na poziomie wyprowadzeń .

PDF z amlokacjami sa w necie tych układów

• 3 tygodnie później...

Dzieki Alexander.

Znowu kombinowalem z samograjem. Dostalem sample 2134 i 2604 i eksperymentuje. Preampa zasilam z 22V - podlaczylem oba i nic nie "wybuchlo" - musze sie troche pooswajac z dzwiekami. Jak dobrze pojdzie to w tym tygodniu odbiore auto i wtedy sie do Ciebie odezwe w kwestii wymiany doswiadczen.

Pozdrawiam Krzysztof

• 1 miesiąc później...

witam.

i tak ostatnio odfiltrowalem sobie napiecie wyciagniete z gramofonu do zaslania preampa. to byl najwiekszy szok - nie wierzylem w to , zrobilem i uwierzylem, zadna wymiana jakichkolwiek elementow nie przyniosla tyle dobrego co te pare kondensatorow i cewek. nic nie brumi, nie szumi a basiszcze takie ze hej.

pozdrawiam

ps. dzieki >Alexander, Gregaudio, darkul....

Witam !

Ahaja, widzę, że mocno eksperymetujesz. To bardzo dobrze, tylko praktyka czyni mistrza. Teraz kilka rad ode mnie:

>tranzystory czy wzmacniacze operacyjne - początkującym radzę jednak WO, układy są prostsze i raczej nie powodują niespodzianek. Do wkładek typu MM moga w zupełności wystarczyć OPA seri x34 czy lepszeOPA 27/37. tu nie jest tak ważny poziom szumów, jaki wnosi wzmacniacz, bo sama wkładka szumi znacznie gorzej ( duża impedacja wewnętrzna wkładki ). Natomiast modele MC to już obowiązkowo układy AD797 ( uwaga, moga się wzbudzać - koniecznie kompensacja ) LT1024 lub inne u współczynniku szumów wejściowych ok. 1nV.

>zawsze stosuj maksymalne napięcie zasilające dla WO - przeważnie to +-18V. Zwiększa to dynamikę układu i uodparnia go na przesterowanie wejścia - większy zakres napięć wyjściowych. nie stosuj układów o niskim napięciu zasilającym - mają gorszą dynamikę.

>zaletą układów tranzystorowych jest możliwość stosowania napięć powyżej -+18V, wadą konieczność parowania tranzystorów wejściowych ( można również stosować parowane w pojedyńczej obudowie - typ pnp szumi mniej.

Ale naprawdę niski poziom szumów uzyskasz stosując np. kilka j-fetów połączonych równolegle - 0.4nV to wynik, jakiego nie ma żaden WO !

>co do zasilania bateryjnego - wszystko zależy od układu - jeżeli stosujesz WO lub niezbyt skomplikowany układ dyskretny to śmiało mozna użyć baterii lub accu ( ale będzie ich spora paczka dla 2x18V to 30 ogniw !), dla rozbudowanych układów może być problem z dużm poborem prądu - ostatnio testuję układ na WO i pakiet 4x9V aku wystarcza na ...3.5 godziny. To mało, ale za to całość mieści się w niewielkiej obudowie.

>elementy w uładzie eq RIAA muszą byc parowane międzykanałowo, sam używam robionych na zamówinie pod konkretne wartości ( wyliczeniowe ) rezystorów 0.1% i kondensatorów polipropylenowych 1%. Bez parowania osiągam zgodność z charakterystyką na poziomie 0.5 dB. to całkiem dobrze. Przy parowanych elementach zgodność jest lepsza, oczywiście. Preferuję korekcję pasywną z uzględnieniem stałej 3.18uS ( 50 kHz). Aktywna daję trochę za nerwowy dźwięk. Co kto lubi..

>bardzo trudnym zadaniem jest pozbycie się przydźwięków - tu już wszystko zależy od konstukcji wewnętrznej układu i zastosowanej obudowy. Czasami pomaga przecięcie połączenia ekranu w kablu wyjściowym od strony pre-ampu.

To tyle ode mnie, pozdrawiam !

Polecam uzywanie scalakow INA103,OPA1632, a nawet OPA 552...te ostatnie zasilasz +/- 29 VDC i jest super....

Uklad korekcji minimum 4 stale czasowe ....

Z mojej praktyki LT1028,AD797,OPA 627....627,SSMy... i jeszscze kilka innych graja niepelnym dzwiekiem....

I pamietaj stopien MC najlepiej pracuje z zasilacza akumulatorowego!

A tranzystorki do lamusa....bo wiecej z nimi pieprzenia niz uciech...historie o niskich szumach MATow 01..02 mozna sobie darowac.....szkoda kasy.

Witam !

>Darkul, a ty wciąż swoje...

Co do MAT-ów to pomiarów nie oszukasz, choć mniejsze szumy ma wersja PNP.

I chociaż do znudzenia lansujesz scalaki, żaden scalak nie da ci takiej kotroli nad projektem jak układ z elementów dyskretnych. Zresztą kończąc w/g mnie uład na dwóch WO to pójście na łatwiznę - to zrobi każdy, żadnego wysilania się, wystarczy wziąść kartę katalogową. Trochę się pomęczyć nad pcb i to wszystko. Wybacz, ale ja jestem trochę bardziej ambitny ( bez urazy, oczywiście.) Wolę sam projektować niż tylko składać z klocków innych.

To na razie i życzę powodzenia w przyszłych projektach ( swoich ).

witam.

nie mam na razie wiekszych doswiadczen z preampami. najpierw gralem na dualu tranzystorowym wytarganym z takiego gramofonu. potem zrobilem jabela na tranzystorach. nastepnie kit avt (niestety). za jakis czas wezme sie za projekt ze strony (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) . z avt kombinowalem z wieloma opampami ale zawsze cos bylo nie tak. kupilem wiec nastepnego jabelka, porzadniejsze klamoty i polutowalem i .... zagralo (dodam, ze juz po kombinacjach z zasilaniem - mam teraz 4 cewki - lacznie okolo 12mH i 4 kondensatory - lacznie 18 800mikroF). odczucia sa takie: jabel to potega brzmienia, cieply dzwiek. avt - za jasno bez 'power'a. zobaczymy jak zagra rjm. co do jabela to mam tam tranzystory bc547 (6 szt) - niestety jako laik nie wiem co mozna tam wstawic lepszego bez jakiejs przerobki? kondensatory na wejsciu i wyjsciu sa tantalowe, reszta elektrolity a rezystory 1% metalizowane. nie mam zadnego przydzwieku, nawet jak puszcze sygnal z gramofonu do preampa zwyklym drutem bez ekranu. koszt tego sprzetu smieszny ale jaka frajda i przyjemnosc ze sluchania. moze mi sie uda znalezc gdzies jakis fajny schemat na tranzystorach to go sobie sprobuje sklecic - tylko co z plytka? tu problem. tak w ogole to marzy mi sie lampka jako preamp....

dzieki wielkie za podpowiedzi

pozdrawiam Krzysztof

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Stozek

To rub takie jak chcesz i dobrze!

A ja lubie stabilne uklady i powtarzalne w dobierane pary tranzystorow niewierze... bo mam o tym pojecie....

Zrob na piechote wzmak o takich parametrach jak pre z wo np.TPA6120..czy OPA1632.... niezrobisz,a dlaczego?

Bo nieuzyskasz stabilnosci temperaturowej...tak niskich szumow..i niskich THd,TIM itp....sadzisz ze amerykancy szli by w nowsze technologie prod.W.O. gdyby byly kiepskie.... caly swiat idzie w mikroelektronike...bo to ma tez uzasadnienie..nietylko wojskowe...

Witam !

>ahaja, zamiast 547 daj 550C - generalnie im większa beta tym lepiej, a seria "C" jest niskoszumna. Tantale nie mogą być w torze audio, można je ( i trzeba ) stosować w zasilaniu. W torze tylko foliowe MKS, MKP lub KFP. Są jeszcze inne, bardziej egzotyczne ale im większa pojemność, tym większa cena. Elektrolitów też nie stosuj w ścieżce sygnału. jeżeli można dawaj foliowe. Projekt rjm jest ciekawy - korekcja RIAA jest pasywna -więc w/g mnie lepsza niż aktywna. Ale najlepiej będzie jak sprawdzisz go słuchowo i porównasz do tranzystorowca. Powodzenia w konstruowaniu.

>darkul, układy tranzystorowe wymagają trochę więcej wysiłku niz zerknięcie w kartę katalogową. Nie zrozum mnie źle, nie chcę sie sprzeczać z bądź co bądź osobą, która też w tym siedzi. Chodzi mi bardziej o Twoje wypowiedzi, z których wynikałoby niezbicie, że wszyscy inni konstruktorzy to przy Tobie amatorzy i tylko Ty robisz wszystko dobrze.

To nie tak, nie można w ten sposób negować innych rozwiązań. Audiofil nie wybiera sprzętu po wartościach THD i , TIM ! Można robić klocki z WO ale to nie jest TOP tylko dlatego,że jakiś WO ma takie a nie inne parametry. Ciekawi mnie na czym słuchasz te wszystkie układy, które budujesz i klocki innych firm, że tak autorytatywnie piszesz:

"słuchałem, nic takiego...przesadza.." ( to nie cytaty, tylko przykłady ). Przecież nie ma na świecie sprzętu, który by WSZYSCY miłośnicy słuchania uznawaliby za NAJLEPSZY. Są różne przeferencje... Tylko to mnie w Tobie irytuje - narzucasz innym swoją wizję, a nie masz podstaw. Ja mogę tylko sugerować a Ty stwierdzasz. Też mogę napisać, że Twoje kolumny przy moich to śmieci, ąle ja nie jestem Darkulem. Po mimo szczypty uwag mam nadzieję, że nie naślesz na mnie killera :-).

Posłucham teraz swojego thorensa, wciąż nie mogę się nadziwić, że tak wspaniale można oddać górę pasma...

Viva analog !!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.