Skocz do zawartości
IGNORED

Jak długo żyje CDek

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofu

(Konto usunięte)

Ten dobry sprzet Foniki,to tak naprawde SONY albo SANYO!

Jeden z pierwszych modeli mial fantastyczny mechanizm i elektronike SONY.

Byla do zarabania!

Jezeli masz cos takiego to sie nie dziw, ze ci dlugo dziala.

Yo.

Mam pytanie - jaki jest średni żywot odtwarzacza? Zapewne pierwsze pada laser potem mechanika. Czy opłaca się kupować urzywany CD starszy niż 3 lata powiedzmy za więcej niż 600zł - coś w stylu Yamahy cdx 386 lub onkyo dx 7222?

https://www.audiostereo.pl/topic/681-jak-d%C5%82ugo-%C5%BCyje-cdek/

Mój pierwszy CD, to był jakiejś średniej klasy Technics. Uzywałem go dość oszczędnie acz miałem manię zasypiania przy muzyce i częstokroć chodził on na reversie całą noc. I choć sądziłem bezpodstawnie, że skoro Cd opiera się na bezdotykowym laserze, to jest to niemal wieczna zabawka, to dość szybko wyszedłem z tego błędnego mniemania. Po jakichś 6 - 7 latach zaczęło się "przeskakiwanie płyt", zwłaszcza jak się po 2 - 3 godzinach rozgrzał. A potem było już tylko gorzej i jeszcze gorzej. A że w serwisie zaśpiewali mi za naprawę 3/4 równowartości nowego taniego CD, więc grzecznie podziękowałem i sprzedałem go na części. Sądzę więc, że w domowych warunkach CD używany do słuchania muzyki a nie jako zabawka dla DJa lub jak u mnie "środek nasenny", wytrzyma spokojnie 10 a może i więcej lat. Natomiast wiem, że mój kolega, który był i jest DJem, zmieniał średnio co pół roku CD.

Liczy się przebieg. Markowy sprzęt powinien wytrzymać nie mniej niż 5000 godzin odtwarzania, czyli 5 lat po trzy godziny dziennie. W ciągu 7 lat użytkowania Denona DCD-735 prawdopodobnie nie wykorzystałem nawet połowy tego zapasu. Trudno ocenić trendy. Z jednej strony producenci tną koszty, z drugiej mają coraz więcej doświadczenia. Szukałbym analogii z HDD, które mają o wiele dłuższy MTBF niż dawniej.

Mój pierwszy CD - Kenwood DP1030 - mimo 12 lat ostrej eksploatacji gra nadal. P{rzez pierwsze 8-9m lat wszystko było OK, potem - średnio raz na rok trzeba przeczyścić soczewkę lasera (w własnym zakresie, 5 minut czasu)- inaczej ma problem z pewnymi płytami (długo szuka ściezki, czasem nie znajduje). Służy mi dzielnie nadal w drugim z systemów jakie mam

Mój Audio Agile chodzi już 5-ty, czy 6-ty rok bez zarzutu, parę dni temu "podkręciłem" go wymianą wzmacniaczy operacyjnych, kondensatorów, rezystorów, wytłumieniem obudowy i "szuflady". Przy okazji "rozbiórki" przeczyściłem środek i transport. Mam nadzieję, że będzie mi jeszcze długo służył...Przynajmniej do czasu kiedy uzbieram środki płatnicze na coś lepszego:-)

Dobry cd player /Teac,C.E.C.,Wadia,Yba itd/ żyje 10-15 lat. Dlatego zawsze warto inwestować w dobre konstrukcje. Wszystko zależy od eksploatacji i warunków, np:dym tytoniowy,wilgoć,

zbyt suche powietrze,kurz, porysowane i brudne plyty,zdecentrowane i kiepskie produkcje płyt, piraty tłoczone i optyczne,brak kondycjonera w torze zasilania,zla wentylacja,dlugie odtwarzanie bez przerw /np:12godzin/,bliskość mocnego wzmacniacza - zakłócenia elektro- magnetyczne i temperatura,bliskość telefonu komórkowego, kolumn, woofera lub CB radia,

światło słoneczne /temperatura i promienie/,omyłkowe uruchomienie płyty z programem kom-

puterowym też moż zalatwić odtwarzacz i kolumny,wibracje, zmiana interkonektów na włączonym sprzęcie - spięcia,skoki napięć, płyty badziewne z niektórych gazet itd.

Przynajmniej raz w roku należy otworzyć obudowę i wyczyścić delikatnie optykę i okolice napędu nieagresywnym fluidem antystatycznym - male ilości. Raz na dwa lata powinno się

usunąć stary spracowany,brudny i wysuszony smar z miejsc posmarowanych przez producenta i nanieść odrobinę świeżego. Nowy smar nie może być byle jaki. Nie powinien roznosić się samoczynnie pod wplywem temperatury poza elementy posmarowane. Trudno taki kupić. Ja taki kupiłem przez Internet ze Stanów - /około 15 USD/- starczy do końca życia.

Przedmuchać sprężonym powietrzem raz na dwa lata tak profilaktycznie też można.

A najbardziej szkodzi i skraca życie cedeka - MUZYKA TECHNO I DISCOPOLO! Hahahaha!

Pozdrawiam! :)))

• 36 lat później...

Ta licytacja już się skończya, więc głupio było wpisywac do znalezisk na Allegro. Marantz CD-73:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Śliczny ale opis każe mi podejrzewać, iż laser właśnie pada. Zaskoczyła mnie cena za sprzęt w tym stanie. Sądząc po ilości licytujących wychodzi jednak, że warto...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój Accu 65 ma 11-12 lat i ma się bardzo dobrze - tylko z tym smarem jak napisał kolega Miroalien trzeba bardzo,

bardzo uważac !!!!!!!!!!!!! - ja dałem taki "zwykły" nabyty w sklepie elektronicznym (specjalny do CD za całe 26zł ;-)- koszt mojej ingerencji -serwis 600zł czyszczenie ;-) - i to już nie było zabawne. A dałem tylko odrobinę tego smaru na zębatki ,niestety zmieniał on pod wpływem temperatury zewnętrznej konsystencję i jak było ciepło szuflada wyjeżdżała i wjeżdżała nie proszona ;-) Ale jak było zimno to nie grymasił ;-)

Na razie CD ma się bardzo ok.

Mam nadzieję ,że jeszcze długo pogra, ale przecież wszystko jest naprawialne ?

Widze że wątek przekształcił się w pt. "Ile lat ma Twój cd?" :) Ale to dobrze, dobrze będzie sie czym pochwalić, może nawet zrobimy 10-cio miejscową liste cd-eków najstarszych i oczywiście będących w stanie idealnym bądz prawie idealnym (w każdym razie nie naprawianych i nieregulowanych)

A więc mój cd sony CDP-333ESD jest z 1986 roku, a oględziny niektórych elementów wskazowałyby nawet na 1984 a więc 22lata?? dodam że jest w stanie idealnym, jedynie pilot posiada ryski, mechanika i laser działają jak nowe, czyta wszystko, naprawde jestem pod wrażeniem rzemiosła jakie kiedyś wykonano.

Tu ciekawa strona ze zdjęciami lub jeśli ktoś zna japoński również do poczytania:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

re Rafał

Mam identyczny model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jakość dźwięku jest co prawda na obecne czasy marna ale sądzę, że laser jest nadal w doskonałym stanie. Ten model ma już ponad 20 lat a trzymam go między innymi właśnie ze wzgledu na doskonały napęd i laser, gdyby jakaś bardzo uszkodzona płytka przeskoczyła na Pioneerze a chciałbym nieaudiofilsko posłuchać. Swój kupiłem jako wadliwy a za błędy odpowiedzialne były podstawki pod uklady scalone, po tylu latach po prostu styki się zaczęły utleniać. Po wlutowaniu układów z pominięciem podstawek CD czyta jak nowy, dotakowo trochę go tuningowałem i obowiązkowo wymieniłem elektrolity na lepsze i większej pojemności.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

cino

Twój 333ESD jest z tego samego okresu co mój 555ESD.

Te samy napędy i lasery były w jeszcze starszej serii, stąd Twoje przypuszczenia o wcześniejszej dacie.

Zwróć uwagę na laser w tym CD. Daje się rozbierać na poszczególne elementy i można się na nim uczyć zasday działania czytników. To nie to co współczesne plstiki. To jednostka niezniszczalna :-))

=>marekzawa

Zgadzam sie, pierwszy raz mam do czynienia z urządzeniem tak porządnie skonstruowanym, niema tu mowy o "odchudzaniu konstrukcji". Żadko już dziesiejszych czasach widuje sie tak zrobione rządzenia, a jeśli już są to są to flagowe modele za grubą kase.

Niedawno sprzedalem (calkowicie sprawnego) Technicsa 370. Kupowany jeszcze w Peweksie w 1991-2 roku (juz dokladnie nie pamietam).

Chcialbym, zeby tyle wytrzymal Denon 2910, ktory zastapil tego Technicsa...

->zeneca

To racja techniks z sredniej półki jest słaby, obecnie uzywam cd sony z ponizej sredniej połki, czasami wariuje, ael jak ma do tego powody (cdr), ale z mojego doswiadczenia sony robił dobre napedy. nigdy nie nazekałem

• 6 lat później...

Może mały odkopik , mineło już trochę lat , ciekawe Kto jeszcze słucha z CD jakie macie sprzęty w jakim stanie i z jakich roczników ? :)

Na zachętę przedstawię swój odtwarzacz

PD9010x

ma już 27 lat . A jest w stanie idealnym , oryginalny laser , czyta mi szybko bezproblemowo każdą płytę. Drobne serwisowanie czyszczenie wymianę gumek napędowy realizuję sobie Sam. zmieniłem również kilka mikrostyków na nowsze lepiej chodzące, Sprzęt mnie nigdy nie zawiódł , wygrzewałem nim nawet słuchawki gdzie chodził kilka dni i nocy bez przerwy. Kondensatory nie wyschnięte , naprawdę stan jak nowy:) bo działa jak Nowy.

Dźwięk - klasyka nie do odtworzenia współczesnymi produktami

Czasami wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że im sprzęt audio starszy tym dłużej bez problemu będzie grać, chociaż niepokój zawsze będzie nas lękał :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.