Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject 6.9, RPM6 czy Perspective

Zegarmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie jestem z matrią analogu zbyt obyty, ale po ostatnich doświadczeniach coś muszę jednak postwawić na wierzchu szafki;) Interesuje mnie sprzęt nowy (lub prawie). Słuchałem modelu 6.9 (z wkładką ProJecta - coś koło 400zł) - czy według Waszej opinii Perspective ma znacząco więcej do zaoferowania i jak się mają wyższe RPM-y? Jaką wkładkę byście do tego rodzaju sprzętu polecali? Inne uwagi, lub sugestie mile widziane.

Sprzęt towarzyszący w "o mnie" (Arcam tymczasowo - Osiek=> ;)))

Pozdrawiam i z góry dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/6916-pro-ject-69-rpm6-czy-perspective/

-->Zegarmistrz

Gramofon mam od kilku miesięcy- żaden ze mnie doświadczony winylowiec, ale wybieralem sposród modeli podanych przez Ciebie (Project 6.9,Perspective, RPM 6, RPM 9, ew. Clearaudio- za 750 euro, nie pamietam modelu, Rega Planar 25). Skończyło się na Perspective (chociaż klasa ramienia przekonywała do Regi) , trochę na podstawie opinii znajomych, nieznajomych, odsłuchów i opinii prasy (zwłaszcza angielskiej). Początkowo użytkowałem z wkładką MM Ortofon 530, później wkłake tą zastąpiła MC 25 FL (to po przeczytaniu recenzji, zdaje się w What HIFI) i.... od tego czasu posiadam zupełnie inny system. Poprawiło sie wszystko : szerokość sceny, precyzja przekazu, separacja źródeł, spójność pasma - to był szok. Takich aż różnic nie zaobserwowałem nawet biegając po znajomych, którzy posiadali różne gramofony. Konkluzja: Moim zdaniem przy wyrównanych urządzeniach klasa wkładki ma niebagatelny wpływ na brzmienie.Kupując któryś z wyżej wymienionych (polecam jednak Perspective) pamiętaj o wkładce. Najlepiej MC. Koniecznie dobrej.

P.S. Ukłony dla Jozwy (wielokrotnie czytałem Jego opinie dotyczące wkładek - polecam lekturę)

• Redaktorzy

jozwa też by polecał Perspective. Różnicę w cenie pomiędzy tym modelem a RPM9 sugeruję dodać do wkładki lub preampu gramofonowego. Sądzę że Perspective jest w stanie docenić wkładkę droższą od samego siebie. Stosowanie wkładek firmowanych przez Pro-Jecta raczej nie ma sensu, są one bowiem dopasowane ceną i klasą do niższych modeli gramofonów z oferty firmy. Jeśli będziesz miał środki, wypróbuj coś z wyższych Ortofonów (Kontrapunkt a lub b), ew. MC Goldringa.

Witam i dzięki za sugestie!

Co do wkładek to przy okazji prezentacji 6.9 dostałem między innymi folderek z recenzjami pochodzącymi z „What Hi Fi?”. Nie cenię sobie tego pisemka zbyt wysoko natomiast faktycznie była tam informacja, że angielski dystrybutor Pro-Jecta przekopał trochę wkładek i koniec końców poleca właśnie wymienione przez Ciebie Dobbet MC 25 FL Ortofona. Pytanie tylko – gdzie i w jakiej cenie można taką wkładkę kupić? Ciekawa rzecz, że właściciel sklepu, w którym była prezentacja polecał mi też wkładkę DENONA (pamiętam że coś tam 103, albo odwrotnie, cena koło 600-700zł) -ponoć ma to w domu wpięte w swojego Transrotora i jest zadowolony – sprzedaje też swojego Linna Ikemi, bo nie wyrabia po słuchaniu z winylu;)))

Zydelek -> RPM-y jakoś szczerze mówiąc nie przekonują mnie stylistyką, ale chętnie posłucham- pytanie gdzie? Mam pracę wymagającą dużo podróżowania więc za jakiś czas pewnie będę gdzieś w pobliżu ze stosowną wejściówką:))). Serdeczne dzięki za propozycję!

Mimo, że Perspective jest taki sexy, nurtuje mnie pytanie czy ze względu na stosunkowo podobne możliwości nie wybrać jednak 6.9 z lepszą wkładką, a resztę odłożyć na wzmacniacz? (-> Osiek ;)))

Pozdrowienia

Jest taki sklep we Wrocławiu - Visatex, reklamuje się czasem w znanej Ci prasie. Facet jest jego właścicielem (najprawdopodobniej). Gdzie szukać lepszych Ortofonów?

Pozdrawienia

Czemu żeś się uparł Ortofona? Wszystkich jakich miałem okazję słuchać, a był w śrud nich i jakiś ekstremalnie drogi model (w audioklanie) brzmiały rozjasniając barwę. Przy mocno "ciemnych" starych płytach być może??? był to sposób na ożywienie. Przy dobrze zrealizowanym materiale proporcje pomiędzy wysokimi a basem były przesunięte na podobieństwo pianisty, który zaczyna grać o oktawę wyżej.

Wcale się nie upieram, ale jak widzisz Zydelku są dwie bardzo pochlebne opinie n/t MC 25 FL w połączeniu z Pro-jectem i zastanawiam się czy w Polsce jest w ogóle jakiś dystrybutor tej firmy. A jaka jest Twoja sugestia?

Pozdrowienia

Zedarmistrz=> Swoją uwagę skierowałbym w strone ameryki. Tak zwane brzmienie amerykanskie. Wszystkiego duzo, a przede wszystkim basu tak potrzebnego w celu eliminacji suchot, nadając pełne brzmienie muzyce.

Zegarmistrz!

O brzmieniu niemieckim mówi się: góra i dół- granie skrajami z dynamiką; angielskie środkiem- jak flegmatyczni anglicy, francuskie- analityczne, podobnie jak japońskie; włoskie barwne melodyjne. A ameryka- jest połączeniem wszystkiego co najlepsze.

• 3 tygodnie później...

...faktycznie gość jest dziwny (co więcej niejest właścicielem). Po zastanowieniu kupiłem gramofon używany - Kenwood KD-7010 (bardzo podobny/identyczny(?) do KD-990 - stan - lepiej jak Pro-jecty w sklepie:))). Na razie nie mam wkładki i preampu z prawdziwego zdarzenia, jedynie ten w moim starym Arcamie (chyba tylko do mm? gdzieś zasiałem instrukcję ...szyt!). Potrzebuję więc na początek jakąś rozsądną wkładeczkę tak do 500-600zł. Z tego co widzę powinna być nowa - może jakieś Grado Silver? Zydelku - kisisz jakieś wkładeczki w szufladzie.

Pozdro

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Brzmienia nie znam. Trochę nieprzekonujący konstrukcyjnie - taki ni pies ni wydra. Talerz niby duży, ale lekki, silnik nie dość że umocowany w obudowie, to jeszcze właściwie wewnątrz talerza. Na oko sądząc, mogą być trudności z szumami własnymi.

Juz pogrywa u mnie pare ladnych dni. Talerz rzeczywiscie duzy, ale czy lekki? - wazy 3,5 kg, a z krazkiem dociskowym 3,7 kg co posrod innych gramofonow z tego przedzialu cenowego jest raczej wynikiem conajmniej dobrym;-)))...

Silnik resorowany, naped paskowy, ciezki krazek dociskowy, ramie Pro-Ject 9, ktore stosowane bylo zamiennie z 9c we flagowcu RPM9... Generalnie jest wiecej niz zadowolony...

Po tygodniu szumow wlasnych nie stwierdzilem zadnych;-))))

PZDR.

Szkoda że tak szybko kupił pan kenwooda ale wybór też niezły. Co do wkładek ortofon MC25FL to b.dobry wybór.

Igła ma tzw.szlif Fine Line w skrócie długi język wchodzący głęboko w płytę dzięki temu nawet pozornie mocno zgrane płyty nie trzeszczą przy odtwarzaniu.Z tego co pamiętam jest to wkładka wysokopoziomowa więc można używać p.wzm. zarówno MC i MM Wiadomo że lepiej będzie brzmiał z MC ale na początek wystarczy pierwsza opcja. Co do brzmienia wkładka jest dość jasna ale nie przejaskrawiona moim zdaniem nadaje trochę więcej życia i dynamiki a co do barwy nie mam zastrzeżeń osuszenia nie wyczułem. Wkładki proponowane przez dystrybutora

tj. Sumiko są też ciekawą alternatywą szczególnie Blue Point Special. W tej chwili używam takiej wkładki tylko że modyfikowanej przez Van den Hull`a podobny szlif ale brzmienie o klasę lepsze.Można porównać do Audio Techniki AT-OC 10 niestety nie jest dostępna w Europie.Załuję że sprzedałem ją z poprzednim gramofonem. W Angli chodziła po 500 funtów. Kiedy ją dostałem grała od 5 lat u mnie wiernie służyła przez 3 i teraz od 2lat u jednego gościa w W-wie. Jeśli traficie taką wkładeczkę bierzcie bez zastanowienia.Goldringa odradzam podobnie jak szwajcarskiego Benz`a. Jak bEdzie Pan w Szczecinie zapraszam. A jeszcze jedno znacznie lepszy od 6.9 i Persp. jest Expirience 2 warto dołożyć te parę złociszy. 6.9 pochodne są bardzo wrażliwe na wstrząsy często zdaża się że przy podnoszeniu i opuszczaniu ramienia igła ciągnie się po płycie te sprężyny na których gramofon jest zawieszony kolebią się jak szalone przy najlżejszym poruszeniu windy. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

• 1 rok później...

Witam

Mam obecnie w domu taki model PRO-JECT Perspective.Gra niestety bez porządnego preampu.Na wkładce napis Garrot K3( nie znam sie).

Podłaczony do starego DUAL CV 1460 przez jego marny preamp MM.No i gra przyjemnie.Zmieniam opinie co do analogowych płyt.Wysokie tony to rozdzielczosc , wiernosc ,naturalnosc.Kolega dostarczył mi kilka starych czarnych płytek i ciezko bedzie włączyc CD potem.Co najlepsze doskonale prezentuje sie muzyka w rodzaju DEEP PURPLE cz Jimi Hendrix.Jaki preamp proponujecie do tego pro-jecta.Najlepiej lampa !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

>>>mzawek,

Brawo ! Świetnego gramniaka "wykukałeś" ! Zagrałby jeszcze lepiej gdybyś postawił go na porządnej, ciężkiej półce. Może być coś przykręcanego do ściany albo osobny, stabilny stolik pod gramofon. Obecne rozwiązanie trzeba traktować zdecydowanie tymczasowo, a nie docelowo. Proponuję tym właśnie zająć się w pierwszej kolejności, a nie szukaniem preampu. Jak na razie to masz podłączone dobrze - wkładka ma sygnał wyjściowy 4 mV, czyli podpięcie jej do wejścia MM w Dualu jest ok.

Pozdro,

Yul

Niestety gramofon nie jest mój i na razie nie będzie.....Kolega juz kupuje stolik z granitami.Na ten moment nie posiada on wzmacniacza z wejsciem phono ani osobnego preampu.Wiec mam go do testu.Zaraz dzwonie zeby dostarczył wiecej ,duzo wiecej czarnych płyt.

Grundig High Fidelity

synromka

mam nadzieje ze nie zleci ;-)

mam tylko małe pytanko do obeznanych z analogiem.Tematem pytanie jest filtr subsonic.W przypadku kolumny bass reflex oprócz zlikwidowania łopotania membrany w jakosci basu nie słychac róznicy Natomiast po zatkaniu bass reflexu i zrobieniu prowizorycznej OZ działanie filtra jest słyszalne. W sumie jestem zwolennikiem kolumn OZ i mozliwe ze to lepsze rozwiaznaie.Bass reflex to za duzy kompromis chyba.

Grundig High Fidelity

Parę lat temu miałem podobny dylemat i wybrałem Pro-jecta.Długo szukałem i postawiłem na najlepszy stosunek jakość-cena.Z założenia miał być tylko dodatkiem do systemu.

Szczerze polecam produkty z serii RPM.

U mnie odrobine blado wypada w porównaniu z cd , lecz ogólnie jest znakomity ,u znajomych na nieco słabszych systemach prezentuje się bardziej okazale, naprawdę kawał dobrego gramofonu.

yul

W swoim RPM6 stosuje Benz Micro MC Gold na przemian z Goldring 1020 MM.

mam dość kontrowersyjne spostrzeżenia co do charakteru brzmienia tych wkładek,więc ograniczę się do stwierdzenia,że nie są złe.

• 3 tygodnie później...

Od 1,5 tygodnia gosci miedzy moim PJ Perspective a wzmacniaczem pre CS Blue III - polecam gorąco, poznasz swoje plyty na nowo. Jeszcze sie wygrzewa i mysle, ze potrzeba mu jescze kilkunastu godz. i osiagnie wiecej pozytywnych cech. Wszystkie zalety analogu, o których wspominales dzieki temu preampowi sa .... Jest naprawde pieknie. Zawsze mozesz wypozyczyc ten sprzet od producenta i samemu na wlasne uszy przekonac sie- wracam do sluchania:-)

• 1 rok później...

A mi w Perspective po 27 m-cach, czyli tuż po gwarancji, pękł pasek ... po prostu był cały sparciały i popękany !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.