Skocz do zawartości
IGNORED

zamówienie na PCB Jean Hiraga's Super Class-A Amplifier

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

1. arturp - 1 komplet stereo

2. wojpik66 - 2 komplety stereo

3. grzecho - 1 komplet stereo

4. bum1234 - 1 komplet stereo

5. andrzej analogowy - 1 komplet stereo

6. krzysztof.kr - 1 komplet stereo

7. r1212 - 1 komplet stereo

8. Piotr_1 - 1 komplet stereo

9. metka - 1 komplet stereo

10. kamson - 1 komplet stereo

Nie wpisałem się, ale zapłaciłem już nawet:)

Witam, chciałbym na chwilkę wrócić jeszcze do tematu kondensatorów. Kilkanaście postów wcześniej ktoś napisał że kondensatory typu SNAP nie nadają się do tego projektu. Czy ktoś mógłby to rzeczowo uzasadnić lub obalić. Rozumiem, że ten temat przewijał się w innych wątkach ale tutaj szczególnie wart jest powtórzenia. Pytam się ponieważ we wrześniowym numerze HiFi znajduje się recenzja Krella Evolution 402 a w jego wnętrzu znajduje się piękna bateria SNAP-ów. Więc o co chodzi ? W czasach Hiragi stosowano takie ogromne kolubryny bo stosowanie innych było nieekonomiczne ?

Mam jeszcze pytanie do autorów PCB : czy fakt, że płytka odbiega od oryginału nie będzie wpływał w jakiś sposób na sam wzmacniacz ?

W wątku ksa50 ktoś stwierdzał, że parametry kondensatorów snap in dużej pojemności są w każdej mierze gorsze, że sprawdzał, dlatego wszyscy rzucili się na Rify. Wynika z budowy i prawdopodobnie założeń jakościowych, renomy. No i ceny. Kontrargumentem jest oczywiście to, że tańsze jest lepsze bo i tak nie mam kasy, więc musi być lepsze niż to droższe, bo o tamtym nie ma mowy, droższe to ściema i koniec. Wybór jest duży, ceny różne. Ja też chyba bym wziął snap in, w końcu jak się nie ma dużego budżetu to oszczędza się na wszystkim po trochu.

Jaki w impulsie może być maksymalny prąd pobierany z zasilacza ? a jaki jest maksymalny prąd udarowy kondensatora snapin oraz jego czas życia przy pobieranym prądzie przykładowo 2A w temp. ok.33-40 st.C te parametry pozwolą zadecydować.

A z jaką maksymalną prędkością można jechać teoretycznie polską drogą? Pewno ze 300km/h. Niejeden teoretyk tak powie. Super.

Możesz zbudować układ na prąd szczytowy 10A, z tym że jeżeli zbudujesz na 200A, na zapas, to będzie grał nieporównanie lepiej. Autostradą nawet przy 100km/h jedzie się lepiej.

a jaki jest maksymalny prąd udarowy kondensatora snapin oraz jego czas życia przy pobieranym prądzie przykładowo 2A w temp. ok.33-40 st.C te parametry pozwolą zadecydować.

Ten parametr to Ripple Current (dopuszczalny prąd tętnień) - dla Snap'ó które kupiłem (47000uF/50V Jamicon'a) ten parametr wynosi powyżej 10A. Rzeczywiście dla kondensatorów śrubowych ten parametr czasami jest 1.5-2 razy wyższy. Ale w obu przypadkach jest on kilkakrotnie większy od tego jaki jest potrzebny.

czyli powinno starczyć ;)

Wg. mnie tak ale może się nie znam.

I jeszcze jedno

Połączenie 2 kondensatorów snap 47000uF/50V równolegle daje Ripple Current ponad 20A, czyli więcej niż jeden śrubowy. Z tego wynika, że przy zbliżonych parametrach kondensator śrubowy 0.1F/50V powinien kosztować ok 60 zł - niestety takich tanich nie znalazłem - cena to ok. 90 zł czyli 1/3 więcej. I tu niespodzianka - z karty katalogowej akurat tego kondensatora - Jamicon 0.1F/50V śrubowy Ripple Current jest ok 11A. Wniosek - po co kupować dużo droższe kondensatory śrubowe skoro lepsze parametry i taniej można uzyskać na snap'ach.

Oczywiście te rozważania dotyczą konkretnych kondensatorów Jamocon'a - u innych producentów może to wyglądać inaczej

Bo z kondensatorami problemy są częste. Jeżeli byś produkował coś masowo, to ilość reklamacji z powodu kiepskich kondensatorów by była duża. Niektórzy handlowcy nawet nie ryzykują i nie sprzedają kondensatorów wątpliwej jakości. A niektórzy tak. W Farnellu najtańsze to panasonice. Ciekawe dlaczego? Dlaczego nie ma samsungów, jamiconów, jakichś tam?

Dokładnie to też jest ważne, jak spojrzy się na fotki wzmacniaczy tych lepszych pracujących w A lub AB widać iż kondensatory są lepszej jakości nie zawsze śrubowe ale np.NICHICON ,w starszych wzmacniaczach te kondensatory mają pojemności jak nowe i nie ma mowy o wyschniętych itp. sprawach.

Bo z kondensatorami problemy są częste. Jeżeli byś produkował coś masowo, to ilość reklamacji z powodu kiepskich kondensatorów by była duża. Niektórzy handlowcy nawet nie ryzykują i nie sprzedają kondensatorów wątpliwej jakości. A niektórzy tak. W Farnellu najtańsze to panasonice. Ciekawe dlaczego? Dlaczego nie ma samsungów, jamiconów, jakichś tam?

Ale ja nie o tym chciałem. Sprawdziłem na kondensatorach Vishay (śrubowe) i jest podobnie - 0,047F/40V - prąd ok. 12A, 0.1F/40V - prąd ok. 15A, czyli praktycznie to samo co w snap i 2 mniejsze mają prąd tętnień większy niż jeden duży.

Co do jakości na razie się nie wypowiadam. Przy testach powielacza pojemności używam tych Jamiconów i na razie nic złego nie zauważyłem. Oczywiście to o niczym nie świadczy ale chociaż na wejściu wszystko jest OK.

Na Alledrogo pojawiły się EPCOSy 22000uf/25 po 12zł Może przy większej ilości dało by się coś urwać z ceny.

A Panasoniki TS-UP są tylko na 16v :-(

Na Alledrogo pojawiły się EPCOSy 22000uf/25 po 12zł Może przy większej ilości dało by się coś urwać z ceny.

A Panasoniki TS-UP są tylko na 16v :-(

25V może być trochę mało, pod obciążeniem ma być 24V, więc bez obciążenia pewnie będzie z 27-29V. Lepiej chyba szukać na 35V. Tak myślę :)

25V może być trochę mało, pod obciążeniem ma być 24V, więc bez obciążenia pewnie będzie z 27-29V. Lepiej chyba szukać na 35V. Tak myślę :)

Niestety Epcosy na 40v są już dużo droższe. Znalazłem jeszcze Panasonica w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety Epcosy na 40v są już dużo droższe. Znalazłem jeszcze Panasonica w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

No to będzie potrzebna całkiem duża bateria tych kondensatorów - ja na 0.1F bez powielacza pojemności i obciążeniu 2A mam tętnienia na poziomie 220mV. Po kombinacjach z filtrem RC .047F - 0.22R - 0.047F osiągnąłem tętnienia 36mV - to nadal dość sporo . Na jednym ze schematów jest w zasilaczu pojemność 0.68F - myślę że tam tętnienia będą na poziomie pojedynczych mV i chyba takie być powinny. Przy kondensatorach 10.000uF raczej nie do osiągnięcia przy normalnej wielkości projekcie - oczywiście można kupić 100 takich kondensatorów i efekt osiągniemy ale :)).

Będziemy robić wzmacniacz który ma prąd spoczynkowy ok. 1.5A. Takie pojemności nie dadzą rady. To może chodzić w niezbytnym mocnym wzmacniaczu klasy AB, gdzie pobory dużych prądów są chwilowe. Tutaj albo ogromne pojemności albo powielacz. Ja poszedłem w to drugie rozwiązanie - ale wcale nie jestem pewien czy się sprawdzi - a i tak mam 0.4F na 2 kanały.

Ukryta Zawartość

Nie otworzymy tutaj ośrodka badawczego kondensatorów. Pozostaje ściągnąć, podpatrzeć jak robią to mistrzowskie firmy w produkcji klasy A. Jakie to firmy?

np. FM Acoustics Resolution, Threshold S/500, Monarchy Audio SE-250, Classé CA-200, Nakamichi PA5 PA7 Stasis te PA7 to chciałbym posłuchać ;)

Nie otworzymy tutaj ośrodka badawczego kondensatorów.

I nie taki chyba jest cel tej wymiany poglądów.

Wydaje się , ze próbujemy wspólnie znaleźć złoty środek między ceną i efektem. Jeśli zlikwidujemy warunek pierwszy czyli cenę, to drugi da się osiągnąć w banalny sposób - jeden z pierwszych schematów - 0.66F na gałąź ( 2.6F na cały zasilacz - przy założeniu dual mono) z porządnej firmy i po temacie.

Nie otworzymy tutaj ośrodka badawczego kondensatorów. Pozostaje ściągnąć, podpatrzeć jak robią to mistrzowskie firmy w produkcji klasy A. Jakie to firmy?

Ja chciałem tylko pokazać że referencja stosuje różne podejścia i nie wszyscy wkładają pojedyncze duże kondensatory. Poniżej kilka przykładów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( w Gryphonie np też jest bateria mniejszych kondensatorów )

Jest jedna cecha wspólna tych urządzeń. Wszyscy stosują ogromne trafa. To może być również istotna wskazówka.

Czy tutaj dobrym wzorem nie mógłby być np Pass XA30.5 ?

Ukryta Zawartość

I nie taki chyba jest cel tej wymiany poglądów.

Wydaje się , ze próbujemy wspólnie znaleźć złoty środek między ceną i efektem. Jeśli zlikwidujemy warunek pierwszy czyli cenę, to drugi da się osiągnąć w banalny sposób - jeden z pierwszych schematów - 0.66F na gałąź ( 2.6F na cały zasilacz - przy założeniu dual mono) z porządnej firmy i po temacie.

ło matko :) ja myślałem że mówiłeś o 0,6F na cały wzmacniacz!

ło matko :) ja myślałem że mówiłeś o 0,6F na cały wzmacniacz!

Nie ma takiej opcji - to jest 0.3F na gałąź przy prądzie ok. 4A - 2 końcówki przypięte do tego samego zasilacza - wg mnie tętnienia nie do przyjęcia - eksperymentalnie zmierzone - na kondensatorze 2x47000uF i prądzie 2A tętnienia na poziomie 220mV. Czyli przy 0.3F (6x więcej) i 4A (2x więcej) mamy 220mV^2/6 około 70mV. Z tego co czytałem trochę dużo - powinno być max. 1-2mV. Stosując podobne obliczenia wyszło mi że proponowany zasilacz na jednym ze wcześniejszych schematów ma 0.6F na gałąź w konfiguracji .22F - 0.5O ochm - 2x 0.22F i tętnienia ok. 0.5mV.

Z tego co wiem, to zasilanie we wzmacniaczach klasy A (wydajność prądowa, twardość charakterystyki transformatora, tętnienia) w głównej mierze będą decydować o jakości dźwięku. Stąd w profesjonalnych wzmacniaczach porządny toroid, bateria kondensatorów i ogromne radiatory stanowią 90% budowli - reszta to niezbędne dodatki :).

witam

wracam po przerwie, a tutaj taka ciekawa dyskusja.

Wzmacniacz ten ma bardzo kiepski PSRR, stąd jak pisze rt212, zasilanie jest w nim szczególnie ważne. Z tego co się zorientowałem zamiennie stosowane są dwa układy: - z dużą baterią kondensatorów i drugi z aktywną filtracją. I jak to zazwyczaj bywa oba mają swoich zwolenników i przeciwników.

Z tego co testowałem osobiście, przy baterii kondensatorów absolutnym minimum jest 0.1F/na kanał przy prądzie spoczykowym 1.5A, choć oczywiście im więcej tym lepiej.

Co do transformatora i spadków napięć, to IMHO jedynym sposobem, dobrania napieć, który zresztą sam stosuję z powodzeniem, jest poproszenie o wykonanie kilku odczepów (co kilka woltów) na wtórnym.

Ma to dodatkową zaletę w postaci mniejszego uzależnienia od wahan sieci (u mnie bywają różnice rzędu 15V).

Ps po powrocie obejrzałem dokadnie projekt płytki zaproponowany przez foksika i niestety jest na niej błąd (złe poprowadzenie masy), będzie to skutkowało większym przydźwiękiem ;-(

Witam

chodzi o to, aby rozdzielić na płytce masę na dwie niezależne części, jedna obejmująca rezystor wejściowy i od sprzężenia zwrotnego i drugą, łącząca diody zenera i elektrolity.

Od płytki powinny biec DWA przewody masy, łączące się w punkcie wspólnym zasilacza.

W sytuacji, kiedy mamy tylko jeden przewód masy, płynie przez niego prąd polaryzujący tranzystory wejściowe i zamykający sprzęzenie oraz prądy ładowania elektrolitów blokujących diody zenera. Te prądy ładowania, na rzystancji przewodu, tworzą spadek napięcia dodawany do sygnału wejściowego, co skutkuje zwiększonym przydźwiękiem.

Sprawdziłem to na swoim egzemplarzu testowym (w pierwszej wersji zrobiłem ten sam błąd ;-)

Panowie, bez urazy. Kolejny z pozoru ciekawy wątek się rozmydla w dyskusjach o bzdetach. Zamiast sklepać wzmacniacz i cieszyć się muzyką trwa bicie piany, a i tak mało kto coś zrobi :). W temacie zasilania; spokojnie można zrobić to co w załączniku. Genialnie sprawdziło się w kopii JLH. Zrobione na BUV21, łączny pobór prądu 5A ( bias na kanał 2,5A). A gra tak że łeb urywa wszystkim Luxmanom, Harmanon i innym Denonom :). Odpalić układ bazowy i wtedy można coś kombinować, jak będzie jeszcze ochota. U mnie kondensatory nie grają, a jeśli nawet to muszą to robić bardzo cicho. Zagłuszają je głośniki :) :)

Propozycja zasilania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no :) Nikt nikogo chyba nie blokuje :) Ja tam czekam aż temat się rozwinie i będę miał zbędne 2tysie na porządną obudowę i kondensatory. Zamierzam kupić ze 12szt RIFA 0,1F x40V. Im dłużej buszuję po kondach, tym bardziej jestem przekonany, że właśnie masowe zamówienie rify 0,1F 40V jest sensowne. Dobra płytka jak najbardziej mnie interesuje :)

Poza tym chyba każde diy zjada danony, marance i inne jamachy :) Chodzi o to żeby zjadało bardziej pożywne kąski :)

Witam

chodzi o to, aby rozdzielić na płytce masę na dwie niezależne części, jedna obejmująca rezystor wejściowy i od sprzężenia zwrotnego i drugą, łącząca diody zenera i elektrolity.

Od płytki powinny biec DWA przewody masy, łączące się w punkcie wspólnym zasilacza.

W sytuacji, kiedy mamy tylko jeden przewód masy, płynie przez niego prąd polaryzujący tranzystory wejściowe i zamykający sprzęzenie oraz prądy ładowania elektrolitów blokujących diody zenera. Te prądy ładowania, na rzystancji przewodu, tworzą spadek napięcia dodawany do sygnału wejściowego, co skutkuje zwiększonym przydźwiękiem.

Sprawdziłem to na swoim egzemplarzu testowym (w pierwszej wersji zrobiłem ten sam błąd ;-)

jak najbardziej słuszna uwaga, pytanie czy nie za późno, czy przypadkiem "foksik" nie zamówił już PCB

Panowie, bez urazy. Kolejny z pozoru ciekawy wątek się rozmydla w dyskusjach o bzdetach. Zamiast sklepać wzmacniacz i cieszyć się muzyką trwa bicie piany, a i tak mało kto coś zrobi :). W temacie zasilania; spokojnie można zrobić to co w załączniku. Genialnie sprawdziło się w kopii JLH. Zrobione na BUV21, łączny pobór prądu 5A ( bias na kanał 2,5A). A gra tak że łeb urywa wszystkim Luxmanom, Harmanon i innym Denonom :). Odpalić układ bazowy i wtedy można coś kombinować, jak będzie jeszcze ochota. U mnie kondensatory nie grają, a jeśli nawet to muszą to robić bardzo cicho. Zagłuszają je głośniki :) :)

Propozycja zasilania:

Ukryta Zawartość

i tak i nie

Tak - że pewnie powielacz sprawdza się genialnie, przynajmniej mój "pająk" działa przyzwoicie.

Nie - bo zasilacz i tak każdy musi zrobić, a w oczekiwaniu na płytki trwa swobodna dyskusja na temat, czy wydawać 2k na kondensatory, czy uda się wyłgać za 200 stówki - chyba nie ma w tym nic złego

Ukryta Zawartość

Od płytki powinny biec DWA przewody masy, łączące się w punkcie wspólnym zasilacza...

Myślę, że trochę przesadzasz. Po pierwsze polaryzowanie kondensatorów to żaden prąd, a ich istnienie w miejscach o których pisze nawet zmniejsza problem z przydźwiękiem, a po drugie uważam że twój problem wynikał właśnie z tego, że łączysz masy na zasilaczu, a nie przy gniazdach. Ważne jest to co dzieje się z masą poza płytką. Potencjałem odniesienia dla całego wzmacniacza powinien być punkt masy przy gniazdach wejściowych.

Kiedy można się spodziewać gotowych płytek?A co do wątpliwości-można przecież wykonać nową wersję i przetestować...Z lampami nie ma takich kłopotów..A

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.