Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam Panów :)

zna ktoś może ten egzemplarz, może to sprzedaje ktoś od nas?:

http://allegro.pl/tannoy-little-red-monitor-i4449390164.html

trochę mam podejrzenia co to zawieszenia, może było wymieniane?

pozdrawiam

T.

P.S.

Już znalazłem: przemoWroc napisz coś więcej jeżeli możesz o stanie i historii tych Little Red

Edytowane przez TeQuila

Co do tych z Allegro:

Glosniki wygladaja w bardzo dobrym stanie. W jednym lekkie wgniecenie zawieszenia sztywnego tkaninowego, ale zdjecie wykonane w zbyt duzej odleglosci aby ocenic czy w tym miejscu jest rowniez pekniecie i czy da sie to wklesniecie wypchnac. Jesli nie ma pekniecia - przez co moze charczec - to nie bedzie mialo wplywu na dzwiek i nie ryzykowalbym z wypychaniem. Co do drugiego glosnika i jego zawieszenia, to widze takie male jasne kreseczki na rancie zawieszenia ale tu podejrzewam tylko odbicia swiatla. Aby byc spokojnym nalezaloby poprosic sprzedajacego o przeslanie zdjec wykonanych z bliskiej odleglosci tak, aby caly kadr wypelnialy tylko same glosniki a nie jeszcze elementy obudow. Poprosic takze o przyslanie zdjecia z juz bardzo bliskiej odleglosci tego wgniecenia zawieszenia. Zdjecia powinny byc dobrej jakosci, ostrosci i wykonane przy oswietleniu dziennym bez cieni.

Sprzedajacy pisze -miedzy innymi:

" Lekka, duża membrana sprawia że bas jest szybki a zarazem głęboki. Kolumny bardzo często były wykorzystywane w studiach nagraniowych.

Skuteczność głośników to ok 92 db także spokojnie nadają się do lamp.

Poniżej głośnika znajduje się prosta zwrotnica służąca zmianie charakterystyki brzmienia wysokotonowca. "

Bas - owszem - szybki ale trudno mowic, ze gleboki - raczej plytki i zbyt nisko nie schodzi ( mala objetosc tych obudow), choc graja bardzo dobrze, dzwiekiem otwartym, bezposrednim, dzwiecznym, o duzej rozdzielczosci z dobra lokalizacja zrodel pozornych, dajacym zludzenie dzwieku o barwach dosc przyblizonych do brzmien zywych instrumentow, oraz dajacym zludzenie obecnosci zrodel pozornych w pomieszczeniu odsluchowym

Dokladnie tego modelu - Little red Monitor - jak rownierz wiekszych monitorow na tych samych glosnikach (SRM 12X - 68 L), a takze tych samych glosnikow w duzych obudowach podlogowych - 107 L - mozesz posluchac u mnie (fotki mozesz zobaczyc w moim profilu), jesli interesuje Cie ich brzmienie - a zapewne interesuje.

Edytowane przez Lutek

Witam,

Co do tych z Allegro:....

dzięki za tak obszernego posta.

Widzę, ze też masz po części amplifikację od NVA:)

Od dłuższego czasu wypatruję czegoś ciekawego od Tannoya. Szczególnie czegoś 'vintage'. Był czas, że gościł u mnie w systemie polipropylen D-500 i był to udany okres. Wiem, że cofając się w czasie powinno być lepiej. Może w niedalekiej przyszłości faktycznie pozwolę sobie skorzystać z Twojej gościnności, ponieważ pewnie mieszkam niedaleko (lubuskie). Myślę też, że wolałbym kupić coś od osoby prywatnie użytkującej sprzęt niż od handlującej sprzętem. Mam dedykowany pokój do audio i zwracam szczególną uwagę na bas. Jestem w stanie pogodzić się z jego limitacją, jeżeli idzie za tym jakość. Koronne przypadki kolumienek, które mnie zauroczyły a nie grzeszą rozlewnością w tej dziedzinie to może ProAc Response 1SC, Epos ES-14 czy Elac CL330. Przez fakt, że gości u mnie często muzyka rockowo-bluesowa myślałem o DMT12, tylko mam pewne uwagi do basu z polipropylenu i nie wiem, czy tutaj też nie będę miał zastrzeżeń. W moim systemie jest lampa, więc musi być coś łatwego do napędzenia.

pozdrawiam

T.

"...jak rownierz wiekszych..." - mialo byc; "rownież"

Jesli myslisz o vintag-owych Tannoy-ach, a jeszcze nie miales okazji ich posluchac, to jednak radzilbym przed zakupem posluchac..., tym bardziej, ze wazna jest dla Ciebie przede wszystkim jakosc basu, no i inne aspekty dzwieku zapewne rowniez. Z D500 jest on zapewne nieco inny (sadze, ze wolniejszy) i pewnie troche w ogole inaczej graja, gdyz w nich siedza po dwa glosniki (dualconcentric i basowiec) 8-mio calowe na zawieszeniu miekkim, natomiast w tych monitorach po jednym dualconcentric-u 12-to calowm na zawieszeniu sztywnym tkaninowym.

Jesli mieszkasz w lubuskiem, to faktycznie niedaleko ode mnie (no..., zalezy jeszcze w ktorej jego czesci :-) )

No to pospiesz sie z wizyta u mnie na odsluch, bo Ci jeszcze te LRM-y ktos zwinie :-)))

Witam

Chciałbym się ustosunkować do wypowiedzi Pana Lutka gdyż kolumny o których Panowie rozmawiacie są moją własnością. Rzeczywiście jedna z kolumn ma niewielkie "wgniecenie" na zawieszeniu( w mojej ocenie nie ma to żadnego wpływu na dźwięk), nie ma tam żadnego pęknięcia, dziurki itp. Nie robiłem z tym nic gdyż czasami można coś nieostrożnie zepsuć. Drugi głośnik nie posiada żadnych wad jeśli owe "wgniecenie" nazywać wadą. Dla zainteresowanych wyślę zdjęcia w zbliżeniu.

Co do basu cóż nie jest to kolumna której bas "schodzi do piwnicy". Charakterystyka kolumny 55hz-20khz jasno powinna dać słuchaczowi wyobrażenie z jakiego typu dźwiękiem będzie miał do czynienia. Z drugiej strony miałem wiele kolumn których charakterystyka zaczynała się od 35 hz-40hz i nie mogły poszczycić się dynamiką i wielkością basu. Może to wielkość membrany, natura papieru nie wiem.

Nadmienię również , że nie handluję sprzętem zarobkowo, przez kilka lat nazbierałem trochę sprzętu i w chwili obecnej wyprzedaję system gdyż brakuje mi czasu na tą piękną pasję. W dużej mierze za sprzedaż odpowiedzialne jest też pomieszczenie, akustycznie koszmarne.

Pozdrawiam Pana Lutka gdyż głównie po lekturze jego wpisów zdecydowałem się na eksperyment z starszymi modelami Tannoy i nie zawiodłem się. Pomimo sprzedaży LRM nadal jestem "fun boyem" tej marki. W salonie grają DMT10 i może nie jest to hi-end jestem z tego zadowolony.

> przemoWroc

Moze nie przez "Pan" - jest wygodniej rowniez w pisaniu.

Jesli - jak twierdzisz - w tym drobnym wgnieceniu zawieszenia nie ma pekniecia, to nie bedzie to mialo zadnego znaczenia dla dzwieku i faktycznie lepiej tego nie ruszac, gdyz wypychajac na zewnatrz moze nastapic pekniecie w wyniku tej operacji, gdyz ta tkanina jest dosyc mocno usztywniona. Jesli zawieszenia i membrana drugiego glosnika sa w stanie bez wad, to sadze, ze przyszly wlasciciel

(jesli spodoba mu sie prezentacja tych monitorow po odsluchu) powinien byc bardzo zadowolony.

Nadmieniam, ze kol. przemo Wroc jest mi zupelnie nieznany, nigdy nie mialem z nim kontaktu i na oczy go nie widzialem

Osobiście równiez nie miałem z Tobą kontaktu, mało udzielam się na forum ,jest kilka wpisów w klubie Studio16hz, śledzę natomiast wątek od momentu gdy byłes właścicielem Minas Anor oraz jak robiłeś ślepe odsłuchy dot. wzmacniaczy itp... Zwykle nie pytam ludzi czy warto coś kupić ponieważ zawsze są to subiektywne opinie podyktowane wnętrzem, sprzętem towarzyszącym i wieloma innymi czynnikami. Wolę posłuchać, poczytać i samemu się przekonać.

• 1 miesiąc później...

Witam fanów tannoy'a. Jestem posiadaczem parki tannoy eaton, w której jedna z kolumn gra nieco ciszej, jest ciut zgaszona. Czy wiecie, kto w Krakowie jest w stanie sprawdzić, co jest tego przyczyną - zwrotka czy sam przetwornik?

Witaj , zarówno w moich Eatonach jak I w Devonach ( mam oba modele ) miałem bardzo podobne wrażenia . Zanim nie zaczniesz cokolwiek robić dobrze jest upewnić się zamieniając kolumny miejscami że problem na pewno ich dotyczy , a nie innego elementu toru . Jeżeli efekt jest mało ewidentny to warto też poeksperymentować z ustawieniem , wysokotonowe horny w tych głośnikach daja małe rozproszenie wiązki , nawet niewielkie zmiany odchylenia mogą dawać spore róznice w miejscu odsłuchowym.

Jednak zarówno w moich Devonach , jak I w Eatonach poprawę dało zmostkowanie przełączników "Roll Off" . Jak to Ci nie pomoże, to zmostkuj również "Energy"

( choc ten akurat czasami może się przydawać ) . U mnie pomogło , spróbuj, to prosty zabieg. Schemat zwrotnicy znajdziesz bez problem w sieci , może się przydać.

Jak to też nic nieda to grzebałbym w zwrotnicy , być może np. któryś z kondensatorów jednego z kanałów ma już dosyć.

Pozdrawiam

Napiszę jak już zrobię podstawki, ustawię odpowiednio i posłucham trochę. Na razie słuchałem tylko chwilę, żeby sprawdzić, czy wszystko z nimi w porządku. Kupiłem używane, te z bass-refleksem z przodu.

No czekamy już parę miesięcy na porównanie V4 i DC6T... też mam te pierwsze i chciałbym wiedzieć czy dużo tracę, czy charakter brzmienia ten sam itp.

Osobiście jestem zadowolony z grania Tannoy V4 pod sprzętem Denona. Pozdrawiam i oczekuję (nie tylko ja ) odpowiedzi. :)

Ok. Przepraszam, że kazałem Wam czekać.

Tylko małe sprostowanie nie DC6T jak kolega wyżej napisał a DC6. DC6T to podłogówki a DC6 podstawkowe.

Moje DC6 to poprzedni model ten z bass-refleksem z przodu i obudową w kształcie lutni. Podstawki od kowala zsypałem wyprażonym piaskiem. Między kolumny a podstawki dałem cienkie podkładki z korka. Podstawki na grubych i ciężkich granitach. Kolumny też dociążone granitami ok. 12kg każdy. Zdjęcia w mojej galerii. Niestety źle to zagrało. Przyczyną okazały się te podkładki z korka grubości kilku milimetrów. Zamieniłem je na stalowe. I zaczęło to grać. Czyli ustawienie twardo vs miękko. DC6 grają bardziej rozdzielczo, szczegółowo, lepsza przestrzeń i źródła pozorne niż V4. Niestety z racji wielkości trochę mniej basu. Dociążenie które stosowałem polepszało całe pasmo. Więc polecam. Zresztą V4 też były dociążone tymi samymi płytami. Ogólnie DC6 lepiej niż V4. Bardzo przyjemne do spokojnej muzyki z niesamowitymi efektami przestrzennymi z racji jednopunktowego źródła dźwięku.

A że wczoraj kupiłem Quadrale Aurum-7 te moje DC6 chcę sprzedać.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• 2 miesiące później...

Panowie czy posiadając np. Little gold monitors i żeby mieć jednak ta podstawę basową, miałoby sens zbudowanie oddzielnej skrzynki z wooferem działającym tylko w tych dolnych zakresach, nieosiągalnych dla goldow?

Ktos nad tym myślał przypadkiem ?

ja wlasnie zaczalem budowac obudowy do tych glosnikow, generalnie to juz bawie sie w wytlumianie,co nie jest wcale takie proste,ale ciekawe doswiadczenie.

Generalnie to trzeba bedzie komus zlecic caly tuning, bo bez pomiarow to raczej nic z tego nie bedzie. ja tez jestem ciekaw, czy nowe zwrotki by cos pomogly, czy moze te stare udoskonalic/poprawic???

rs

Ja co prawda nie mam Gold-ów tylko HPD , jednak próba budowy alternatywnych zwrotek do DEVON-ów zakończyła się rozczarowaniem ( projekt z sieci ).

Za to zmiana skrzynek z oryginalnych DEVON-ów ( HPD 315A ) na wierną kopię znacznie większych Cheviot-ów ( ten model również używał HPD 315A ) przyniosła zmiany na lepsze w niższych rejestrach - bas schodzi znacznie głębiej bez wyraźnej utraty szybkości ( stopa perkusji ładnie "kopie" ) .

Szkoda że w klubie Tannoy-a taka cisza .Dosyć mało sie mówiło o wzmacniaczach które się dobrze sprawdzają z poszczególnymi modelami . Wiadomo że użytkownicy "sztywnych " Goldów często idą w lampę , ja do HPD używam tranzystorowego Atoll-a z którego jestem w zasadzie zadowolony ale mam ochotę go zmienić na coś innego w ramach prezentu świątecznego . Może być oldskul byle z pilotem , chętnie z XLR-ami . Bardzo chętnie wysłuchałbym każdej rady i opini.

Edytowane przez skali

Witam

Mala szansa, ale pomyslalem ze warto sprobowac. Otoz poszukuje schematu zwrotnicy do archaicznego modelu Monitor RED 3LZ . Niestety ,nie udalo mi sie tego znalezc w angielskojezycznych zrodlach . Rowniez servis Tannoya chociaz uprzejmy nie okazal sie pomocny . Po pozarze archiwow po prostu nie maja dokumentacji. Jest to jedyny model zwrotnicy w serii RED ktory ma na wejsciu transformator dopasowujacy (2.8 Omowa resystancje cewki do 15 Ohm specyfikacji ) a takze induktor z odczepami w sekcji wysokotonowej . Orginalna obudowa zwrotnicy to zalana bitumenem stalowa puszka, ktorej ze zrozumialych wzgledow nie jestem sklonny rozcinac. Dodam, ze 10-cio calowy Red rozni sie na tyle od jego "zlotego" (10' Gold) nastepcy ,ze zwrotnice nie sa wymienne .Wiem to stad, ze probowalem i niestety nie dziala.

Pozdrawiam, L

Mam goscia ktory bez problemu cos ci podpowie, znalazlem go na Yahoo tannoy group, a jego firma znajduje sie tu:http://www.referencefidelitycomponents.co.uk/.

Bardzo duzo informacji mi podpowiedzial, glownie pytalem o obudowy i zwrotnice do nowej obudowy. jedyny minus ze te zwrotnice sa baardzo drogie ,wiec na razie bazuje na starych,

ale mimo wszystko bym go o te zwrotki zapytal, bo na pewno ci cos podpowie. a moze nawet ma gotowy schemat. powodzenia.

rs

Panie Romanek

Bardzo dziekuje za link! Wyslalem wiadomosc i zobaczymy czy cos tam maja na temat zwrotnicy. Ogolnie, to bardzo przyjemny glosnik choc moze nie za cene ktora osiaga na rynku. Za przeproszeniem , szlag by trafil tych kolekcjonerow, a juz szczegolnie azjatow co to musza miec 25 systemow w tych swoich "dziuplach" a im bardziej "podgrzany" produkt tym lepiej ,to samo z lampami ...no , to tyle spuszczania pary na dzisiaj :)

Pozdrawiam L

Edytowane przez limono

Może mnie ktoś oświecić jak wygląda różnica między serią D700 vs Dimension 8 vs nowsza seria dimension?

Czy nowsze znaczy lepsze?

Kusi mnie zakup dimension 8 za ok 5pln.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Może mnie ktoś oświecić jak wygląda różnica między serią D700 vs Dimension 8 vs nowsza seria dimension?

Czy nowsze znaczy lepsze?

Kusi mnie zakup dimension 8 za ok 5pln.

Dimensiony to lżejsze granie, bardziej wyrafinowane. Miałem przez jakiś czas TD10 (ktoś zostawił je w rozliczeniu i kupiłem je za niecałe 4kzł) i słuchałem D900.

Edytowane przez Marek.S

Dobry Wieczór

Melduję się w klubie -od tygodnia grają u mnie Tannoy Revolution DC 6 T- bardzo ciekawe kolumny i na prawdę grają przyzwoicie.

Kupione nowe za 299 funtów para Niestety u nas koszt to grubo ponad 4000 zł

.Z NAD-em D3020 śmigają aż miło :)

.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie do miłośników marki, która jest mi jeszcze obca ;-)... choć ciągle pozostaje w uszach po odsłuchach jakie miały miejsce czas jakiś temu. Słuchałem Tannoy Eaton, który bardzo mi się podobał, ale nie zdecydowałem się na jego zakup. Dziś bliski jestem zakupu, ale pojawiły się dwie opcje. Jedna to wyżej wspomniany, a druga to 12 calowy Devon. Czy warto dopłacić 1500 zł do Devona? Zaznaczam, że Devona nie mam niestety możliwości "odsłuchać"...dlatego zdecydowałem się na to trudne pytanie. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Mój pokój ma ok 30 m2. Napędzać ma to dobra lampa i źródło w postaci Audiomeci. Bas nie stanowi dla mnie priorytetu, tzn. jego najniższy zakres - bardziej zależy mi na punktowym i okiełznanym zakresie niskotonowym.

Warto, Devony są zdecydowanie lepsze... sądzę że 4000-4500zl, można spokojnie za nie dać, jeżeli są w dobrym stanie...

Bas i średnie tony prezentują wyższy poziom, ekspresyjność na wyższym poziomie, większy wolumen dźwięku, lepsze poczucie realizmu.

Mam i Eatony , i Devony , a nawet Chevioty bo przełozyłem po jakimś czasie głośniki z Devonów do skrzynek wykonanych na wzór większych Cheviotów. W pełni popieram przedmówcę , zwłaszcza mając 30m2 absolutnie warto dopłacić do Devonów . Lub Cheviotów ( które jednak zdarzają się niezwykle rzadko )

Co oczywiście w żadnym wypadku nie deprecjonuje świetnych kolumn jakimi są Eatony :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.