Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Miałem okazję porównać SQ T jako transport z topowym transportem McIntoshem. Wprawdzie odsłuch dotyczył czego innego, ale na krótko udało się podłączyć SQ do daca (również topowy Mac). SQ T był podłączony za pomocą cyfrowej Tary ISM rca(nowy ponad 4000zł), a transport Maca za pomocą Fadela (ponad 6000zł) na XLR-ach. Porównanie było więc nie do końca możliwe, ale sporo mi powiedziało o SQ. Przełączanie źródła odbywało się za pomocą przełącznika wyboru wejścia RCA/XLR.

A więc....... SQ T to świetne źródło !!! Mac wydawał się być nieco lepszy, ale naprawdę niewiele. Jednego jestem pewien, SQ ma nieco mniej góry w stosunku do innych CD, w tym Maca. Wydawało mi się, że obydwa transporty mają taki sam bas, a niewielkie różnice wynikają z minimalnie mniejszej ilości wysokich w SQ. Być może średnica była nieco inna, ale ograniczenie czasowe nie pozwoliło na dłuższe obserwacje.

Dodam jeszcze, że ten krótki teścik odbył się po wielogodzinnych wcześniejszych odsłuchach i grubo po północy (chyba po 2.00), a więc byłem już zmęczony. Nie mam jednak wątpliwości, że różnice były niewielkie, zdecydowanie mniejsze niż pomiędzy dac-em Maca, a moim Audionemesisem.

Robert

palton, 31 Maj 2010, 00:03

>Miałem okazję porównać SQ T jako transport z topowym transportem McIntoshem. Wprawdzie odsłuch

>dotyczył czego innego, ale na krótko udało się podłączyć SQ do daca (również topowy Mac)

moje porownania ML No.37 vs SB Classis sa bardzo zblizone, minimalna przewaga MLa glownie w gornych rejestrach, ja ciagle czekam na porownanie SB T vs SB C w systemie w ktorm takie porownanie jest w ogole sensowne, powszechne byly opinie ze T ma miec lepsze wyjscie cyfrowe - chociaz entuzjazmu do "upgrade" nie mam

• Użytkownicy+

Wciąż nie chce mi się wierzyć, że SQ T daje radę. Cena to śmiech na sali w kategoriach audiofilskich. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że SQ (z dobrym dacem) jest lepszy od CD do min. 20.000 zł. Nie wspominam nawet o wygodzie itd.

• Użytkownicy+

Krzysztofie, w jakich aspektach lepiej ? Jeśli jest to związane z wysokimi (jak np. wrażenie detaliczności), to się zgadzam bo SQ ma ich mniej. Zauważ że w wielu systemach (szczególnie budżetowych) może być to pożądane.

palton,

hmm trudno mi odpowiedzieć czym szczególnie... głównie tło jest bardziej "czarne" z płytki co odrazu odbieram jako nieco większą szczegółowość i przestrzeń... ale geneeralnie nie są to różnice powalające, niemniej jednak odczuwalne.

mam jeszcze jedno pytanie czy mozna podłączyć komputer bezpośrednio do przetwornika np.audionemezisa i z przetwornika do wzmacniacza i słuchać muzyki i czy jakośc będzie taka jak z SQ t ??????

Z góry dziękuję za rady

Piotr

• Użytkownicy+

:))) To jest ten z tytułu tematu, czyli SQUEEZEBOX TOUCH

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Nie znam się na kompach, ale chyba nie można podłączyć komputera do DAC-a. Musiałby on mieć wyjście cyfrowe (możliwe że takie są), ale tak jak napisałem nie znam się. SQ T (;) ma tą zaletę, że nie trzeba odpalać kompa itd.

Zastanawia mnie jedno zdanie, które przeczytałem na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odnośnie Squeezebox'a:

" ... (S/PDIF i TosLink) - umożliwiają podłączenie urządzenia do dowolnego wzmacniacza (zestawu audio). Co ciekawe, sygnał na nich obecny jest przekonwertowany do formatu PCM 16 bitów / 44,1 kHz ..."

Mógłby ktoś to jakoś skomentować ?

Ukryta Zawartość

Kryspin,

>Wyjścia foniczne – para analogowa cinch i dwa cyfrowe (S/PDIF i TosLink) – umożliwiają podłączenie urządzenia do dowolnego wzmacniacza (zestawu audio).

oznacza to że można podłączyć przez RCA [zwykłe cinche] do wzmacniacza bez wejścia cyfrowego lub też przez kabel optyczny lub coaxialny dla wzmacniaczy posiadających wejście cyfrowe...

a propos PCM link poniżej:

Ukryta Zawartość

Generalnie format 16 bitów/44,1 kHz odpowiada standardowi płyty CD

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

nie wiem czy to pomoże ale oto co znalazłem :

General

USB host connector for accessing music and photos via USB drive or USB key

SD card slot for music and photos

Supports sampling rates up to 24 bit / 96 kHz

Stereo analog (RCA), digital optical, and digital coax output

a tu link źródła:

Ukryta Zawartość

mam nadzieję że to pomoże

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do Palton

Dzięki za informację!

Ciekawe kiedy będą audiofilskie odpowiedniki Squeezebox-a???

W sumie kolejny raz informatyka i technologie komputerowe przyczyniły się do rozwoju cyfryzacji muzyki w pozytywnym tego słowa znaczeniu.Tak jak onegdaj przyczyniły się do cyfrowego zapisu i odczytu muzyki i w konsekwencji do stworzenia płyty cd(Philips i Sony)

Piotr

Kilka uwag po paru tygodniach używania.

1) bardzo się przyzwyczaiłem do nowego urządzenia; radio internetowe daje świetny odbiór; to są ze dwie klasy wyżej od prostego runera nad-a;

2) udało mi się wreszcie odpalić bibliotekę z komputera: mam nowy laptop z Windowsem 7 i antywirusem nortona - chodzi świetnie w przeciwieństwie do stacjonarnego, w którym eset przeszkadza w działaniu programu;

3) odtwarzanie po kablu komputerowym idzie bardzo dobrze, czasem po bezprzewodowym potrafi zabuforować i przerywa;

4) niestety muzyka w hd potrafi źle iść również po kablu komputerowym; może hd poprawi się w nowym wydaniu; pomiędzy ripami cd a hd nie ma jakiejś wielkiej różnicy;

5) zacząłem eksperymenty ze programami zgrywającymi: póki co dbpoweramp spisuje się najlepiej: ma okładki (tych nie ma eac), działa bardzo szybko; wydaje mi się, ze daje najlepsze wyniki "dźwiękowe", ale to gdzieś chyba na granicy percepcji;

6) w kategoriach dźwiękowych jest to najlepsze moje źródło napędziania dac-a (do wyboru cztery: blue ray pioneer, transporty cyrus oraz player qnap nmp-1000); różnica jest in plus, ale to nie jest coś powalającego - jednak gra cały system i wymiana jednego z wielu elementów wedle moich doświadczeń nie daje przełomu;

7) świetnie pasuje do tego nowa cyfrówka stereovox (obecnie stereolab) xv ultra.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Z powyższego wynika, że jest to obojętne. W przypadku FAT32 rozmiar plików jest ograniczony do 4GB. Ciekawe, czy obciążenie procesora zależy od zastosowanego formatu...

Mój SBT działa z niewielkim dyskiem (160GB), sformatowanym w NTFS.

Ukryta Zawartość

Usiłuję odpalić SBT. Po wybraniu wireless mam do dyspozycji tylko DUŻE litery, i to tylko kilka pierwszych, podczas gdy moje hasło WE:P do routera zawiera też małe, razem 26 znaki. Są tam w SBT dwa przyciski < i > do przewijania innych znaków, ale nie działają. Co robić?

Fajna sprawa z tym urządzeniem. Wpadło mi w oko, więc postanowiłem sprawdzić, gdzie można Touch'a kupić w naszym kraju. Okazuje się, że nie można. Zadzwoniłem do Logitech Polska i tam miła pani uświadomiła mnie, że Logitech nie zamierza oferować produktów z grupy Squeezebox w Polsce. Jedynym oficjalnym sposobem jest zakup przez europejski sklep internetowy Logitech. A co z gwarancją? No jest ale jak sprzęt by się zepsuł i musiałbym go wysłać do serwisu, to i owszem: ale do Szwajcarii na koszt własny.

No szkoda, że zacna firma Logitech tak traktuje polskich klientów.

I nawet polskie menu. A i cena widzialem w saturnie niemeickim spadla. Co prawda na stronie wisi jeszcze 299, Euro ale cena w sklepie 229 Euro. Ale polski dystrybutor ma w d...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.