Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że Cię może zadowolić ... :)

Konstrukcje OPPO spełniają wyśrubowane wymagania wielu firm, które bazując na tej konstrukcji budują

swoje urządzenia (Lexicon tylko zmienił obudowę) i sprzedają z sukcesem za wielokrotnie większą kasę.

Tutaj prezentacja na CES 2011 klonu na bazie "słabszego" OPPO 93

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to musimy poczekać na oceny z US. Mnie martwi tylko brak obsługi APE i parę innych drobiazgów w obsłudze plików (gra z cue i pojedynczego FLAC?). Reszta wygląda więcej niż zachęcająco.

Mam prośbę o informację...

Czy można tabletem sterować serwerem muzycznym typu HD Dune, Popcorn, Hyundai, itp?

Mam na myśli przeglądanie folderów i wybór utworów.

Tablet ma być oczywiście zamiast włączonego telewizora.

Będę wdzięczny.

Jakoś się tym nie chwalą, więc zapewne z urzędu nie. Ale mając wiedzę, że sygnał video pulpitu można jakoś poprzez WiFi czy też inny zakodować i wysłać, to zapewnw taka komunikacja byłaby możliwa - musiałbyś interweniować u źródła, czyli producentów.

...Czy można tabletem sterować serwerem muzycznym typu HD Dune, Popcorn, Hyundai, itp?...

Popcorn Hour tak, np EyeconTroller:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Dune są "zamienniki" oryginalnego pilota, lecz nie wiem czy pozwalają na nawigację po zasobach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ze strony XTREAMER można się dowiedzieć, że ich urządzenia mają coś takiego:

"Wirtualny pilot zdalnego sterowania to pilot dostępny z poziomu przeglądarki WWW na dowolnym urządzeniu mającym dostęp do sieci lokalnej, w której pracuje odtwarzacz. Pilot zapewnia dostęp do wszystkich funkcji odtwarzacza, dodatkowo pozwala na wyszukiwanie plików wg nazw. W późniejszym okresie pilot ma zostać uzupełniony o informację jaki plik jest aktualnie odtwarzany.

Pilot może zostać uruchomiony na komputerze PC, ale także, a nawet przede wszystkim na palmtopach i telefonach komórkowych wyposażonych w przeglądarkę WWW. Dostęp do pilota uzyskuje się przez adres http://[Xtreamer IP]/rc lub http://[Xtreamer IP]/rc1 gdzie [Xtreamer IP] należy zastąpić adresem IP Xtreamera."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos Kukurydzy, właśnie se czytam że C-200 może ripować płyty (.wav i .flac, za pomocą instalowanej aplikacji) na wewnętrzny HDD! ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OPPO BDP-95 niby już można kupować ... 999$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tania i lepsza moim zdaniem alternatywa, którą zastosowałem u siebie zamiast odtwarzacza strumieniowego to odpowiednio skonfigurowany pc. Nie przekonuję ale proponuję.

Wszystko za sprawą świetnego oprogramowania, które przypadkowo odkryłem czytając jakiś wątek. Osoba, która zachęciła mnie swoimi wpisami do zainteresowania się softem AlbumPlayer została zjechana przez fanów foobara...

Zbudowałem więc zestaw PC audio na bazie programu AP i powiem szczerze nie myślę o niczym innym bo spełnia moje oczekiwania względem wygody użytkowania w 100%. W sumie musiałbym się rozpisać o samym programie ale zachęcam do odwiedzenia stronki domowej tego programu. Samą aplikację wyróżnia taka sprawa, że jest dedykowana do ogsługi dotykowej (w założeniu szafy grającej, jest nawet opcja wrzucenia monety :> ) i zdalnej (pilot zwykły do media center lub podobny). Dwa screeny z takiego setupu umieściłem w wątku o referencyjnym pc w dziale PC Audio jeśli komuś mimo wszystko pomysł zastosowania pc wyda się interesujący.

Zatem: soft jako podstawa, bezgłośny i energooszczędny pc, panel dotykowy i pilot zdalnego sterowania.

Funkcjonalność, kilkanaście sekund po starcie z hibernacji funkcjonalność wybitna gdyż umożliwone jest zarządzanie plikami, ripowanie, wygodne sterowanie i dostęp w przejrzystej formie do zasobu płyt. Komuś może nie odpowiadać to, że tu jest monitor ale zaryzykowałem i stwierdzam po użytkowaniu przez 2 tygodnie, że zastosowany przeze mnie monitor dotykowy to bardzo praktyczne rozwiązanie, które dyskfalifikuje podejście sterowania systemem audio z poziomu wypasionego telefonu... a myślałem kiedys wręcz przeciwnie.

Nie skreślam odtwarzaczy sieciowych. Mam swój idał, którego pewnie długo nie uświadczę. Np. odtwarzacz sieciowy - tak naprawde dedykowany komputer a do sterowania bezprzewodowy pilot a tak naprawdę bezprzewodowy monitor dotykowy wymiarów ipada. Tyle, że ten idealny monitor to taki, który pozwala na zarządzanie plikami, nie działający na zasadzie zdalnego pulpitu i konieczności podłączania do sieci bezprzewodowej ale mający pełną szybkość i funkcjonalność jak podłączony monitor.

pozdro.

Dodaję fotke by zobrazować to rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A właśnie, te wszystkie wynalazki typu mobile remote via WiFi. Są dostępne od razu, czy trzeba na komórce odpalać jakąś aplikację / przeglądarkę? Bo jeśli tak to raczej lipa.

Chcialem to tak nakreślić by właśnie wykazac, że w pc brak niedomagań funkcjonalnych. Jakie to niby niedomagania? Ja sobie lepszej rzeczy nie wyobrażam na dzień dzisiejszy... i to tekst z doświadczenia nie z teorii.

Rozumiem BoDeX, że nie jests zwolennikiem pc audio ale to naprawde super rozwiazanie. Chyba byś wykopał mój wpis z tego wątku haha. Co zostało napisane zostaje ;)

Ze strony XTREAMER można się dowiedzieć, że ich urządzenia mają coś takiego:

"Wirtualny pilot zdalnego sterowania to pilot dostępny z poziomu przeglądarki WWW na dowolnym urządzeniu mającym dostęp do sieci lokalnej, w której pracuje odtwarzacz. Pilot zapewnia dostęp do wszystkich funkcji odtwarzacza, dodatkowo pozwala na wyszukiwanie plików wg nazw. W późniejszym okresie pilot ma zostać uzupełniony o informację jaki plik jest aktualnie odtwarzany.

Pilot może zostać uruchomiony na komputerze PC, ale także, a nawet przede wszystkim na palmtopach i telefonach komórkowych wyposażonych w przeglądarkę WWW. Dostęp do pilota uzyskuje się przez adres http://[Xtreamer IP]/rc lub http://[Xtreamer IP]/rc1 gdzie [Xtreamer IP] należy zastąpić adresem IP Xtreamera."

Wszystko sie zgadza, tyle, że do wykorzystania tegoż pilota potrzebny jest jeszcze ekran TV, sam program na ipodzie w w przeciweństwie do innych programów ( Plug Player, songbook ) nie wyswietla zasobów, widac je tylko na ekranie.

Jak sie normalny pilot popsuje to tym mozna sie posłużyć w przypadku xtreamera.

Programy Plug player i songbook nie wykrywaja jednak w sieci Xtreamera ( popcorna tak, ale poprzez upnp mozna uruchomic tylko pliki mp3).

pzdr

GK

@buti

Mylę, że Album Player jest wart osobnego wątku w PC Audio; jak byś znalazł czas to warto opisać co i jak, począwszy od konfiguracji PeCe. Wygląda toto fajnie, właśnie zainstalowałem demo.

Też jeszcze jadę na demowce. Kupie ten program bo wart jest swojej ceny. Jest wsparcie. Nie sprawdzalem jeszcze czy mozliwe jest czytanie obrazow plyt. W sumie wszystko zrzucam do wav.

Może powstanie wątek o AlbumPlayer ale aż się boję haha.

Rozumiem BoDeX, że nie jests zwolennikiem pc audio ale to naprawde super rozwiazanie.

Jestem, jestem - ale to kibel bez bit perfect i rozjechane bez DAC-a w układzie - no kurcze, musisz uwierzyć , że to nie bangla tak jak byś chciał ... :) Czytaj , walcz, słuchaj ... :)

"...kibel bez bit perfect..." - dokładnie tak mam bo jeszcze nie postawiłem systemu pc-audio w WC, ale to dobry pomysł by mieć w kiblu coś do odtwarzania muzyki. W sumie tu przewaga np squeezeboxa bo malutie i zajmuje tyle co rolka papieru a na nią miejsce musi być.

Witam,

W temacie SQUEEZEBOX TOUCH dość fajny artykuł. CO niektórym może pomóc w rozwianiu pewnych wątpliwości.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a dla tych co nie lubią zbyt dużo czytać podsumowanie:

"Like the Centrance DACport, which I reviewed in June, Logitech's Squeezebox Touch offers excellent audio engineering with no sign that it has been compromised to reach its low price point. This is especially commendable when you consider that, in addition to its audio circuitry, the Touch includes a Linux-based server complete with touchscreen display. I am amazed that all this can be done for $299.99.—John Atkinson"

Ukryta Zawartość

OPPO BDP-95 niby już można kupować ... 999$

Ukryta Zawartość

Jest już oficjalna cena 999$ - wysyp z początkiem marca

Ukryta Zawartość

Coś już można poczytać na temat OPPO . Co prawda, to nie o flagowym BDP-95, a o budżetowym BDP-93 ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś już można poczytać na temat OPPO . Co prawda, to nie o flagowym BDP-95, a o budżetowym BDP-93 ...

Ukryta Zawartość

Dzięki

Pojawi się konkurent: Denon DBP-2012UD

czas premiery taki sam.

Ukryta Zawartość

mial ktos do czynienia z serwerami T+A???

Ukryta Zawartość

i nastepny:

Ukryta Zawartość

nie z serwerami tylko odtwarzaczami rzecz jasna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a co sądzicie o QNAP NMP-1000P ? Koniecznie z literką "P" na końcu. Cena niestety prawie 1400zł

*DAC: High performance Wolfson WM8524 stereo DAC

*Wyświetlacz: VFD Display 9 alphanumeric characters ("With the on-box VFD display and the controlling buttons on the machine's front panel, you can configure the system or listen to the stored music without turning on the TV")

*Formaty: The NMP-1000P plays lots of digital music format, including FLAC, PCM, WMA, APE with cue sheet, AC3, DTS, and WAV.

Specyfikacja na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Co sądzicie? Ktoś użytkuje?

qnap4.jpg

qnap5.jpg

qnap6.jpg

Ukryta Zawartość

Co sądzicie? Ktoś użytkuje?

To jest jakaś nowość, ale ...

1 ale - dlaczego jeszcze na starym procku?

2 ale - dlaczego cue tylko dla APE? (dopiero co konwertowałem na FLAC)

3 ale - jest wiatrak

4 ale - nie wiadomo co z GAPLESS

5 ale - dałeś zdjęcie nie tego modelu (bynajmniej plecki)

Data wprowadzenia na rynek wrzesień 2009, ale to najmniejsze ale, tym bardziej, że trzeba czekać do marca. W marcu tego roku mają być nowe 8646, 8647

Najważniejsze ale to 3,4 oraz troszkę 2.

Dodam jednak jeszcze szóste ale. Chodzi o pobór prądu w trybie standby. Chwalą się tymi 7 watami jakby mieli czym. Taki pobór to dzisiaj ekologiczny obciach.

1. Jeśli pliki muzyczne masz zgrane do Flac - poszczególnych utworów, to Cue jest zbędne. Jak mało to SqueezeSerwer pozwala na czytanie cue.

2. 5W poboru nie jest żadnym jak to piszesz obciachem. To również NAS i dysk stale się obraca. W stanie spoczynku również tyle że wolniej.

3. Wiatrak jest cichy i jeżeli temperatuta wewnątrz nie przekroczy ponad 50 stopni kręci się na najniższych obrotach.

Praktycznie słychać jedynie cichy szumek dysku. Tuner kablówki z dyskiem jest głośniejszy.

4. Jak będziesz się tak podniecał najnowszymi prockami to nigdy nic posiadającego procek nie kupisz. W zapowiedziach zawsze będzie nowszy i wydajniejszy procek. To że w marcu pojawią się nowe procki nie oznacza wcale że zanjdą się zaraz w QNAPach.

1. Jeśli pliki muzyczne masz zgrane do Flac - poszczególnych utworów, to Cue jest zbędne. Jak mało to SqueezeSerwer pozwala na czytanie cue.

2. 5W poboru nie jest żadnym jak to piszesz obciachem. To również NAS i dysk stale się obraca. W stanie spoczynku również tyle że wolniej.

3. Wiatrak jest cichy i jeżeli temperatuta wewnątrz nie przekroczy ponad 50 stopni kręci się na najniższych obrotach.

Praktycznie słychać jedynie cichy szumek dysku. Tuner kablówki z dyskiem jest głośniejszy.

4. Jak będziesz się tak podniecał najnowszymi prockami to nigdy nic posiadającego procek nie kupisz. W zapowiedziach zawsze będzie nowszy i wydajniejszy procek. To że w marcu pojawią się nowe procki nie oznacza wcale że zanjdą się zaraz w QNAPach.

Pomyliłem sie :))) NMP nie potrzebuje żadnego SqueezeServera.

Pisałem w kilku oknach jednocześnie i stąd błąd.

1. To co napisałeś jest chyba oczywiste, więc po co to napisałeś? Gdybym konwertował i dzielił to bym wogóle o tym nie wspominał. wystarczy pomyśleć.

2. Po pierwsze nie 5 a 7, a i to dzisiaj to o wiele za dużo. Mój nie najnowszy sprzęt TV LCD42", Wzmacniacz, odtwarzaczDVD, Stacjonarna nagrywarkaCd, EQualizer, nagrywarka DVD łącznie pobierają 8W. Nowoczesne urządzenia w tym trybie pobierają grubo poniżej 1 wata.

3. Z praktyki wiem, że wiatrak zawsze będzie słyszalny, szczególnie po jakimś czasie kiedy ulegnie zabrudzeniu. Pasywne to jedyne rozsądne rozwiązanie.

4. Podniecam się czym innym. Chodziło mi o to, że nie poczekali ledwie miesiąc na nowy, ale już napisałem to było najmniejsze ale.

Ale sprzęt który wymieniłes w p.2 to nie NAS w którym ponizej minimalnego progu poboru energii zejsc się nie da. To inaczej działa. Oczywiście możesz go wyłaczyć do zera ograniczając w tym czasie jego możliwośći.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.