Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB -> S/PDIF

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety komp to lekkie rozczarowanie przy standardowej karcie typu Sound Blaster USB.
BIt perfekt nie jest tu raczej kluczem. Używam odpowiednich puginów w fobarze, które mają za zadanie ominąć windosowy mixer itd. Nie ma tu raczej miejsca na przemielenie sygnału - wszystko dobrze skonfigurowane.

Karty Creative'a słynęły z tego (a może i nawet ciągle słyną?), że miały niewyłączalny sprzętowy resampling przez 48kHz. I nieważne było, jakie sterowniki, soft odtwarzający itd. się używało - sygnał i tak zawsze przechodził ponoć słabej jakości konwersję.

Także wypadałoby sprawdzić, jak jest w Twoim przypadku. Może się bowiem okazać, że bit-perfekt jest akurat kluczem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Karty Creative'a słynęły z tego (a może i nawet ciągle słyną?), że miały niewyłączalny sprzętowy resampling przez 48kHz. I nieważne było, jakie sterowniki, soft odtwarzający itd. się używało - sygnał i tak zawsze przechodził ponoć słabej jakości konwersję.

Także wypadałoby sprawdzić, jak jest w Twoim przypadku. Może się bowiem okazać, że bit-perfekt jest akurat kluczem.

Za to odpowiedzialne były sterowniki. Można było to ominąć właśnie nie pozwalając na puszczanie dźwięku przez mikser. Przynajmniej tak wynika z czytanych przeze mnie opracowań na ten temat. Niestety nie mam jak tego sprawdzić.

Tak na szybko bo zaraz jadę.

ADUM-y kosztują razem max 40zł

złocenie płytki dopłata do standardu przy większej ilości 10zł.

trochę brakuje do różnicy 1000zł

Obudowa kosztuje tak drogo przy kilku sztukach

Czy zakładasz że Koreańczycy zrobili tylko 5 egz tego karata (to by uzasadniało cenę:)

Poza tym mało mnie interesuje czy są to Chiny Korea czy Tajwan.

Ja jestem zaiteresowany promowaniem Polskich produktów.

A zasadność użycia tych ADUM-ów to temat na osobną dyskusję ale to nie ta zakładka.

Weź najpierw do ręki Carata -jakość wykończenia obudowy jest wzorcowa, a same nóżki pod marką Harmonixa kosztowałyby 500 zł :D potem go otwórz i skleć clona za 200 zł :D Powodzenia ! :D ;D ;D

Poza tym - patrz wpis Coogera - nie będę się powtarzał ;)))

Za to odpowiedzialne były sterowniki. Można było to ominąć właśnie nie pozwalając na puszczanie dźwięku przez mikser.

Niestety nie. Karty te miały niewyłączalny SPRZĘTOWY resampler, którego w żaden sposób nie dawało się obejść. Nawet w przypadku omijania miksera zachodziła konwersja 44,1->48->44,1.

Jedynym rozwiązaniem, które poprawiało jakość dźwięku, było w przypadku wykorzystywania wyjścia cyfrowego ustawienie tegoż wyjścia na 48kHz oraz użycie w odtwarzaczu jakiegoś dobrego i sprawdzonego resamplera software'owego, który przeprowadzałby resampling do 48kHz. Dzięki temu ten sprzętowy nie musiał już ingerować w sygnał.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Panowie, a coś z tańszych rzeczy. Kurde, no nie dam 1000 - 1500 za wyjście SPDIF:) na razie nie jestem na to mentalnie gotowy:)

Niestety komp to lekkie rozczarowanie przy standardowej karcie typu Sound Blaster USB. Na początku było ok. Ale powrót do płyt CD uzmysłowił pewne braki. Kolumny studyjne niestety wyciągają sporo z systemu. Jak to mi Rochu kiedyś pisał technicznie jest ok ale jednak... coś jest nie tak i muszę się z tym zgodzić. Chciałbym spróbować właśnie jakiegoś lepszego wyjścia cyfrowego - może wtedy będzie poprawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam konwerter usb - optical i cyfra, ale nie używam, gdyż wydaje mi się, że lepiej gra bezpośrednio po podłączeniu cyfrówką do karty dźwiękowej.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Coś nowego w temacie pc linków?

Ktoś nabył RONINA?

Mimo negatywnych opinii wydaje mi się, że może to być ciekawe urządzenie? ktoś bezpośrednio porównywał to z innymi urządzeniami?

• 1 miesiąc później...

A który z wymienionych we wątku pc-linków robi DTS/AC3 pass through? Ostatnio przesiadłem się z Linuxa na Windows 7 i niestety drivery windowsa nie puszczają dźwięku przestrzennego- na linuxie smigało.

Co myślicie o takim ustrojstwie:

Ukryta Zawartość

(Teralink X-2 z dedykowany zasilaczem)? Śmiga na Tenorze TE7022L, dobry zegar i uznane dla cyfry kondy OSCON.

Ukryta Zawartość

Konkludując

Jesli konstruktor Ronina nic nie spieprzył a trudno tam coś żle zrobić, jak wspominałem jest to dość łatwa dla elektronika aplikacja. Porównanie cen 1185zł i 295zł mówi samo za siebie.

Piszę to świadomie gdyż jestem Polakiem i zdecydowanie popieram każdą Polską myśl techniczną i zawsze będę promował nasze produkty...Pozdrawiam.

Trudno niezgodzić się z tak zacnym podejściem, które osobiście podzielam, ale dlaczego gentlemen który produkuje / sprzedaje Ronina i Nostromo (aktualnie jak widzę rev.II) nie robi nic dla promocji swoich produktów, i.e. żadnej prof. review, żadnego rzetelnego porównania do produktów z okolic cenowych? O ile Ronina oceniam na wycenionego za wysoko (przy cenie USD 77 za TeraLink-X2, zakup Ronina jest dyskusyjny), o tyle Nostromo II mógłby stanowić ciekawą alternatywe dla niezłych kart muz. PC, ale to wszystko pod warunkiem odpowiedniej info / promo której brak.

Co myślicie o takim ustrojstwie:

Ukryta Zawartość

(Teralink X-2 z dedykowany zasilaczem)? Śmiga na Tenorze TE7022L, dobry zegar i uznane dla cyfry kondy OSCON.

Teralink X-2 itself to chyba aktualnie najlepszy wybór jakość/cena, zasilacz mu może pomóc, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Ukryta Zawartość

Halide Designs Bridge to wcale nie taka głupia opcja mimo ceny $450 - proszę pamiętać, że w tej cenie jest już kabel cyfrowy, który do pozostałych urządzeń trzeba dokupić. A dobry koaksjalny kabel cyfrowy to następne kilkaset złotych (przynajmniej).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dlaczego gentlemen który produkuje / sprzedaje Ronina i Nostromo (aktualnie jak widzę rev.II) nie robi nic dla promocji swoich produktów, i.e. żadnej prof. review, żadnego rzetelnego porównania do produktów z okolic cenowych?

Bo zapewne ten gentelman nie ma nawet zgłoszonej działalności gospodarczej (tylko gdybam, nie mam pewności, ale ktoś pisał, że paragonu do zakupionego sprzętu nie otrzymał).

Nie sądze żeby to był case, rzeczywiście pamietam że kolega który nabył Nostromo pisał że nie dostał paragonu tylko gware, ale sprzedawca i producent działają, że tak powiem z odsłoniętą przyłbicą:

Za allegro

"Z upoważnienia firmy PHU MASTER zajmuje się sprzedażą i serwisem wysokiej jakości przetworników cyfrowych, cyfrowo-analogowych i innych dystrybuowanych przez tą firmę.

Kontakt ze mną tel. 607 379 329 w godz. 10 do 24

e-mail: [email protected]"

a tu strona PHU Master

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie za duże ryzyko na jakies szarostrefowe gierki.

My guess is, gość nie bardzo wie jak sprzedać produkt, bo podpierając się przeczytanymi opiniami nie podejrzewam żeby produkt był totalnym kabanem (to byłoby drugie logiczne wyjasnienie). Uważam, że jedna recenzja w poczytnym periodyku (zakładjąc, że pozytywna), zmieniłaby sprzedaż która idzie jak krew z nosa, w zacny flow.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś mógłby doradzić co do konwertera firewire na spdif ?

Jak nie masz firewire w DACu, to chyba już nie ma znaczenia czy konwertujesz z Fire czy z USB.

Przy okazji: cena Halide Design Bridge to 1382,50zł z przesyłką do PL. Właśnie kupiłem. Zdam relację.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, ale wtopiłeś :) Trzeba było brać Wavelinka lub ART Legato (też na licencji Wavelength, ale tylko 16/44).

wist,

a co z Weiss DAC2? nie bierzesz? :) Jeśli sam konwerter i FW to Weiss INT202 lub coś "troszkę" droższego AFI1. Znajomy używa w połączeniu z Pacific Microsonics Model Two i sobie bardzo chwali.

w komputerze mam oba, a gdzieś (nie pamiętam gdzie), że lepiej jest przez firewire (przynajmniej oryginalniej :)

Lepiej, bo Firewire podobno jest asynchroniczne 'z natury' a USB dopiero jak je ładnie poprosisz ;-)

Więc czy będziesz konwertował z Firewire, czy z USB asynchronicznie (tak jak to robi Halide Design Bridge, które używa technologi WaveLenght) to będzie chyba już jeden pies, a na pewno drożej to wyjdzie.

Elberoth, ale wtopiłeś :) Trzeba było brać Wavelinka lub ART Legato (też na licencji Wavelength, ale tylko 16/44).

Wavelink to ponad 3000zł, do tego jeszcze potrzebny kabel, a ART Legato mnie nie interesuje, bo nie interesuje mnie granie plików 16/44 po USB (nie widzę żadnych zalet płynących z takiego rozwiązania).

wist,

a co z Weiss DAC2? nie bierzesz? :) Jeśli sam konwerter i FW to Weiss INT202 lub coś "troszkę" droższego AFI1. Znajomy używa w połączeniu z Pacific Microsonics Model Two i sobie bardzo chwali.

To trudna sprawa. Miałem nosa biorąc benchmarka w 2005 roku - to ten kierunek. Teraz zabrakło mi wejść, bo jest 5 urządzeń, które obsługuje, a i mógłbym podłączyć 6: tv. Gra to na tyle dobrze, że się boję szukać dalej :) No ale to obecnie najstarszy element systemu i powoli się przymierzam. Na razie weiss 2 antelope zodiac + są na liście obserwacyjnej, ale się tego tyle pojawia, że postanowiłem poczekać. W międzyczasie kupiłem dedykowany cichy komputer (Asus, be quiet etc.) i nie ma różnicy czy idzie to prosto z komputera po optyku, czy też do squeezboxa po coaxialu - choć wtedy sterowanie z ipoda jest super.

Tak w ogóle czekam na Twój test weiss 2 :)

Hehe, ja na razie też odpuszczam, bo mój system gra świetnie, jestem bardzo zadowolony. Szczerze mówiąc to wątpię, by Weiss DAC2 pokazał wiele więcej niż moja karta, która nota bene jest na tej samej kostce co przetwornik Weissa. Mam teraz bezpośrednie porównanie do dCS Elgar Plus i szczerze, to nie zamieniłbym swojego DAC-a/karty na przetwornik dCS-a. Możecie mnie zbluzgać itp, ale ja, w swoim systemie, wolę dźwięk Cantatis Overture za 200 EUR. dCS gra bardzo szczegółowo i jest to klasowe urządzenie, ale jestem w stanie odpuścić sobie detale na rzecz innego, bardziej organicznego (moim zdaniem) sposobu podawania dźwięku. Co kto lubi. Nie zrozum mnie źle, Weiss na bank zagra lepiej, ale czy na tyle, żeby płacić za niego dziesięciokrotnie większą kwotę? Póki co wolę nie sprawdzać :) Już o wiele bardziej interesuje mnie Weiss DAC202 na ESS Sabre, ale cena chora (ok. 20kzł). No nic, robi się ciekawie na rynku przetworników :)

pozdrawiam,

Marcin

Przy okazji - MF zrobił V-Link USB -> S/PDiF converter. Cena $169, czyli u nas pewnie z 600zł. Asynchroniczne USB i support dla 24/96.

Ukryta Zawartość

musical_fidelity_dac_headphone.jpg

Ukryta Zawartość

Ja też przymierzam się do konwertera. Jak na razie leaderem wśród kandydatów jest hiface z modami od jkeny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W Halide Bridgu jak dla mnie największym minusem jest zasilanie, a zaletą cena. W HiFace Jkeny's mod minusem jest tylko cena - do tego dochodzi kabel cyfrowy (myślę o Oyaide DB-510).

Ukryta Zawartość

Cd do HiFace to opinie są podzielone. Znalazłem taką opinię w sieci:

The hiFace is nice for the price, but it really isn't an audiophile

S/PDIF device. Well, it's actually a bit hard to even call it a

S/PDIF device, since the output voltage is 4-5 time higher that

allowed by the S/PDIF specification - this causes issues on some

systems. And of course the jitter on the hiFace is actually fairly

high, compared to the Bridge.

There is a modified version of the hiFace, that uses batteries, which

improves the sound. Also, there is the hiFace Evo, but I'm not sure

what the performance of that device is.

Here's a recent article, which discusses the output issue (and the use

of attenuators to fix it). I must say, I found the article quite odd,

because they go into how ugly and incorrect the hiFace signal is -

without even mentioning that the output of the Bridge is super clean!

(Not to mention they don't have the equipment to measure jitter.)

Ukryta Zawartość

Bridge zasilany jest co prawda z kompa, ale wygląda na to że ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu, aby wszystkie śmieci zostawić w komputerze - filtr na zasilaniu, wysokiej klasy regulatory napięcia, izolacja galwaniczna itd. Do tego masz technologię WaveLenght asynchronicznego USB. No i na koniec nie trzeba kabla.

Powiem szczerze, gdy po raz pierwszy zobaczyłem Bridge na zdjęciu, moja pierwsza myśl brzmiała - Co, takie małe, do tego zasilane z kompa ? To nie może brzmieć dobrze !

Jednak gdy poczytałem założenia projektu, wsparte opiniami m.in. na Computer Audiophile, zmieniłem zdanie o 180'. I kupiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak zwykle musi być audiofilska cena takiego gówienka....oczywiście w recenzji musiało paść stwierdzenie, że jest relatywnie niedrogi, ehh...ale to Elbisko podatne na takie recenzyjki i nie tylko on zresztą ;), w końcu miszcz Pacuła słyszący naklejki na płyty Harmonixa też poleca ten konwerter więc żniwo zebrane zostanie :)

Ukryta Zawartość

Hehe, ja na razie też odpuszczam, bo mój system gra świetnie, jestem bardzo zadowolony. Szczerze mówiąc to wątpię, by Weiss DAC2 pokazał wiele więcej niż moja karta, która nota bene jest na tej samej kostce co przetwornik Weissa. Mam teraz bezpośrednie porównanie do dCS Elgar Plus i szczerze, to nie zamieniłbym swojego DAC-a/karty na przetwornik dCS-a. Możecie mnie zbluzgać itp, ale ja, w swoim systemie, wolę dźwięk Cantatis Overture za 200 EUR. dCS gra bardzo szczegółowo i jest to klasowe urządzenie, ale jestem w stanie odpuścić sobie detale na rzecz innego, bardziej organicznego (moim zdaniem) sposobu podawania dźwięku. Co kto lubi. Nie zrozum mnie źle, Weiss na bank zagra lepiej, ale czy na tyle, żeby płacić za niego dziesięciokrotnie większą kwotę? Póki co wolę nie sprawdzać :) Już o wiele bardziej interesuje mnie Weiss DAC202 na ESS Sabre, ale cena chora (ok. 20kzł). No nic, robi się ciekawie na rynku przetworników :)

pozdrawiam,

Marcin

Ja też się boję, że wydam worek pieniędzy za coś, co mozna osiągnąć prostszymi środkami. Poza tym ten postęp :), za rok to pewnie będzie już przestarzałe, będą grali 32 bity etc. Na razie koncentruję sie na ulepszeniach ok. 1-2 k. max. Zresztą zrobiłem coś 100% nieaudiofilskiego: na foobarze podciągnąłem powyżej 3.5kHz wszystko lekko w górę i nagle wszystko zrobiło się bardziej kolorowe, ożyło, a nie przybyło cienia agresji: największa modyfikacja ostatnio to załadowanie darmowego foobara i skorzystanie z equalizacji. XXhighend u mnie nie chodzi (jestem niestety lamer).

pzdr

Cd do HiFace to opinie są podzielone. Znalazłem taką opinię w sieci:

The hiFace is nice for the price, but it really isn't an audiophile

S/PDIF device. Well, it's actually a bit hard to even call it a

S/PDIF device, since the output voltage is 4-5 time higher that

allowed by the S/PDIF specification - this causes issues on some

systems. And of course the jitter on the hiFace is actually fairly

high, compared to the Bridge.

There is a modified version of the hiFace, that uses batteries, which

improves the sound. Also, there is the hiFace Evo, but I'm not sure

what the performance of that device is.

Here's a recent article, which discusses the output issue (and the use

of attenuators to fix it). I must say, I found the article quite odd,

because they go into how ugly and incorrect the hiFace signal is -

without even mentioning that the output of the Bridge is super clean!

(Not to mention they don't have the equipment to measure jitter.)

Ukryta Zawartość

Bridge zasilany jest co prawda z kompa, ale wygląda na to że ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu, aby wszystkie śmieci zostawić w komputerze - filtr na zasilaniu, wysokiej klasy regulatory napięcia, izolacja galwaniczna itd. Do tego masz technologię WaveLenght asynchronicznego USB. No i na koniec nie trzeba kabla.

Powiem szczerze, gdy po raz pierwszy zobaczyłem Bridge na zdjęciu, moja pierwsza myśl brzmiała - Co, takie małe, do tego zasilane z kompa ? To nie może brzmieć dobrze !

Jednak gdy poczytałem założenia projektu, wsparte opiniami m.in. na Computer Audiophile, zmieniłem zdanie o 180'. I kupiłem.

Muszę przyznać, że większość opinii na temat HiFace Mod jest bardzo pochlebnych. Jkeny otwarcie pisze o tym, że warto stosować tłumiki i w kilku recenzjach o tym była mowa. Też mnie dziwi, że urządzenie zostało wypuszczone na rynek nie spełniając standardu. Ale recenzje, opinie na forach ukazują HiFace'a, mimo tej wady, w dobrym świetle. Dlatego nie zraża mnie ten wysoki output voltage. U mnie byłby konwerter podłączony do modyfikowanego Caimana. Jeśli się zdecyduję to wybiorę wersję BNC i kupię jakąś dobrą przejściówkę BNC-RCA(widziałem fajne VdH). Jak będzie potrzeba to kupię tłumik. Byłbym bardzo ciekawy jak by to cudo zagrało w bezpośrednim porównaniu z Bridgem.

Ukryta Zawartość

Może i masz rację. Tyle że kupowanie czegoś za niemałe przecież pieniądze, tylko po to, aby to 'na dzień dobry' od razu przerabiać ... ja tam wolę jednak zapłacić trochę więcej, ale mieć coś gotowego wysokiej jakości. Tym bardziej, że po uwzględnieniu ceny kabla, różnica w cenie HiFace vs Halide w zasadzie znika.

Ja również wybrałem wersję BNC, jako teoretycznie bardziej koszerną.

Tym bardziej, że po uwzględnieniu ceny kabla, różnica w cenie HiFace vs Halide w zasadzie znika.

Modyfikowany HiFace+dobry coax to trochę wyższy koszt niż Bridge. 275€ + coax + ew. tłumik. Jestem w kropce...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.