Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB -> S/PDIF

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Modyfikowany HiFace+dobry coax to trochę wyższy koszt niż Bridge. 275€ + coax + ew. tłumik. Jestem w kropce...

Co wy z tym "dobry" coax....dżizus, macie - 200 zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A najpiew to bym sprawdził Styleaudio Carat TII, a nie sprowadzał niewiadomo czego....bo gdzieś coś tam napisali...

Ukryta Zawartość

Witam,

Aktualnie jestem na etapie projektowania konwertera USB->I2S pracującego w trybie asynchronicznym.

Układ bazuje na TAS1020B firmy TI. Myślę iż niedługo w zakładce DIY pojawi się więcej informacji.

Nie wiem czy nie porywam się z motyką na słonce ale próbuję.

Ponieważ szukam wszelkich informacji na temat pracy w trybie asynchronicznym mam tutaj prośbę do osób posiadających konwertery USB->SPDIF lub USB->i2S a w szczególności do Elberotha jako posiadacza "Halide Design Bridge" opartego również o TAS1020B, o odczytanie z systemu (Windows) tzw. deskryptorów opisujących urządzenie na magistrali USB. W deskryptorze znajdują się między innymi informacje czy urządzenie może pracować w trybie asynchronicznym, jakie są dozwolone częstotliwości próbkowania, jak duży jest bufor danych itp.

Do odczytania deskryptora można użyć np. oprogramowania Microsoft, niedostępny już na stronach Microsoft ale do pobrania z archiwum:

Ukryta Zawartość

Program nie wymaga instalowania.

Po uruchomieniu programu wyświetlane są informacje o urządzeniach podłączonych do USB. Po wybraniu konwertera (najprawdopodobniej będzie widoczny jako urządzenie kompozytowe USB) po prawej stronie pojawi się pełny opis (deskryptor). Wtedy można wybrać opcję File->SaveAs i zapisać do pliku tekstowego.

Będę bardzo wdzięczny za przesłanie tak odczytanych plików na [email protected] lub PW

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

,,Możecie mnie zbluzgać itp, ale ja, w swoim systemie, wolę dźwięk Cantatis Overture za 200 EUR. dCS gra bardzo szczegółowo i jest to klasowe urządzenie, ale jestem w stanie odpuścić sobie detale na rzecz innego, bardziej organicznego (moim zdaniem) sposobu podawania dźwięku,,

Marcinie powinieneś wiedzieć, aby urządzenie klasowe zagrało z klasą, trzeba mu stworzyć warunki, których Ty mu nie stworzyłeś. Zbyt wiele wypadkowych jest w twoim systemie aby podejmować jakiekolwiek krytyczne porównanie. A już nie wspominając o akustyce pomieszczenia. Wyeliminujemy niedługo kwestię akustyki i sam się przekonasz o uzyskanym postępie. Zapewniam Cię że w warunkach optymalnych DCS jest ciężki do pobicia, a barwa i muzykalność to jego zalety. Ale trzeba popróbować.

pozdrawiam

Nie sądze żeby to był case, rzeczywiście pamietam że kolega który nabył Nostromo pisał że nie dostał paragonu tylko gware, ale sprzedawca i producent działają, że tak powiem z odsłoniętą przyłbicą:

Za allegro

"Z upoważnienia firmy PHU MASTER zajmuje się sprzedażą i serwisem wysokiej jakości przetworników cyfrowych, cyfrowo-analogowych i innych dystrybuowanych przez tą firmę.

Kontakt ze mną tel. 607 379 329 w godz. 10 do 24

e-mail: [email protected]"

a tu strona PHU Master

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie za duże ryzyko na jakies szarostrefowe gierki.

A jak dla mnie brak dowodu sprzedaży jest ewidentnym dowodem na działanie szarostrefowe. Poza tym - spójrz czym zajmuje się ta firma na co dzień.

Ukryta Zawartość

Ciekawa recka kilku konwerterów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

johny, zobaczymy co będzie w konfiguracji AES :)

JarekC, szkoda że nie odezwałeś się wcześniej, jeszcze miesiąc temu miałem M-Audio Transit (też TAS1020B). Powodzenia z projektem, może pobijesz Gordona Rankina!

A jak dla mnie brak dowodu sprzedaży jest ewidentnym dowodem na działanie szarostrefowe.

Nie polemizuje z tym twierdzeniem, po prostu uważam że firma działa zbyt otwarcie, zeby wbijac sie w takie klimaty, on the other hand some ppl...

Marcinie powinieneś wiedzieć, aby urządzenie klasowe zagrało z klasą, trzeba mu stworzyć warunki, których Ty mu nie stworzyłeś. Zbyt wiele wypadkowych jest w twoim systemie aby podejmować jakiekolwiek krytyczne porównanie. A już nie wspominając o akustyce pomieszczenia. Wyeliminujemy niedługo kwestię akustyki i sam się przekonasz o uzyskanym postępie. Zapewniam Cię że w warunkach optymalnych DCS jest ciężki do pobicia, a barwa i muzykalność to jego zalety. Ale trzeba popróbować.

pozdrawiam

Coś mi nie dawało spokoju, zacząłem sprawdzać po kolei wszystkie ustawienia u siebie w serwerze i znalazłem :) Nie spodziewałem się, że dCS tak muzykalnie zagra, bo z napędem Sony było suchutko. MIT też pokazał klasę, okazuje się, że w słabym systemie może pogorszyć sprawę - uwydatnić niedoskonałości. Teraz, gdy zlokalizowałem źródło problemów, bez niego nie da się słuchać, to tak jakby dyrygent wyszedł w trakcie koncertu - zupełny brak kontroli po wypięciu. Zbyt pochopnie wyraziłem swoją opinię, a to jednak trzeba posłuchać, posprawdzać, porównać i teraz kombinuję, jak tu sobie w miarę szybko sprawić MIT-a, a potem lepsze źródło. Może nie dCS, ale W4S DAC2 lub Audio-GD Reference 7, tylko gdzie tego posłuchać...

pozdrawiam,

Marcin

PS

Aż się boję, co to będzie w konfiguracji dual AES... :)

Coś mi nie dawało spokoju, zacząłem sprawdzać po kolei wszystkie ustawienia u siebie w serwerze i znalazłem :) Nie spodziewałem się, że dCS tak muzykalnie zagra, bo z napędem Sony było suchutko. MIT też pokazał klasę, okazuje się, że w słabym systemie może pogorszyć sprawę - uwydatnić niedoskonałości. Teraz, gdy zlokalizowałem źródło problemów, bez niego nie da się słuchać, to tak jakby dyrygent wyszedł w trakcie koncertu - zupełny brak kontroli po wypięciu. Zbyt pochopnie wyraziłem swoją opinię, a to jednak trzeba posłuchać, posprawdzać, porównać i teraz kombinuję, jak tu sobie w miarę szybko sprawić MIT-a, a potem lepsze źródło. Może nie dCS, ale W4S DAC2 lub Audio-GD Reference 7, tylko gdzie tego posłuchać...

pozdrawiam,

Marcin

PS

W konfiguracji dual AES będzie nirwana:)

pozdr

pozdrawiam,

Marcin

PS

sorki za głupie pytanie, ale to jest ten MIT z tego postu. Czy chodzi tu o kable?

Marcinie,

tak z ciekawosci - co było źródłem problemów? Jaki element konfiguracji zmeiniles?

Hej,

Ciężko powiedzieć, bo tego jest bardzo dużo, ale coś nie tak było z maskami affinity, jeśli Ci to coś mówi :) Niesamowite jest to, że w pokoju o powierzchni 10m2 mogę słuchać na godz. 11:30 (dobrych płyt, bo tym słabym nawet sprzęt nie pomoże) i nic nie kłóje, nie męczy. To jest moim zdaniem jeden z ważniejszych wyznaczników jakości. Jeśli coś jest nie tak, dźwięk jest drażniący nawet na godz. 9. Przy czym w obu przypadkach poziom dB jest ten sam!

Bridge zasilany jest co prawda z kompa, ale wygląda na to że ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu, aby wszystkie śmieci zostawić w komputerze - filtr na zasilaniu, wysokiej klasy regulatory napięcia, izolacja galwaniczna itd. Do tego masz technologię WaveLenght asynchronicznego USB. No i na koniec nie trzeba kabla.

Powiem szczerze, gdy po raz pierwszy zobaczyłem Bridge na zdjęciu, moja pierwsza myśl brzmiała - Co, takie małe, do tego zasilane z kompa ? To nie może brzmieć dobrze !

Jednak gdy poczytałem założenia projektu, wsparte opiniami m.in. na Computer Audiophile, zmieniłem zdanie o 180'. I kupiłem.

Dla zaintersowanych review w najnowszym Sterophile.

Ja bym tego nie kupił. Moim zdaniem nie warto inwestować w półśrodki. Już lepiej kupić zwykłego hiface, mamy obsługę 192kHz i odpada zakup kabla USB. Bridge wspiera maksymalnie 96kHz i, podobnie jak inne konwertery, nie dobija do poziomu jaki oferują karty pokroju Lynx AES16 czy RME AES-32. Jasno wynika to z opinii osób, które posiadają u siebie w systemie obydwa rozwiązania. Jeśli już koniecznie musi być być USB i ma być dobrze to:

- Wavelength Wavelink (hirez)

- ART Legato (redbook)

Już lepiej kupić zwykłego hiface, mamy obsługę 192kHz i odpada zakup kabla USB. Bridge wspiera maksymalnie 96kHz

Moim zdaniem taniej jest kupić kabel USB niż kabel cyfrowy ;-)

O ile ilość dostępnych nagrań 96k jest bardzo mała, to dostępność nagrań 192k jest wręcz znikoma. W ogóle by się tym nie kierował, tym bardziej że komputer automatycznie zrzuci ci 96k do 192k - idę o zakład że nie usłyszałbyś nawet różnicy.

Zaletą 96k jest to, że nie wymaga driverów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

O ile ilość dostępnych nagrań 96k jest bardzo mała, to dostępność nagrań 192k jest wręcz znikoma. W ogóle by się tym nie kierował, tym bardziej że komputer automatycznie zrzuci ci 96k do 192k - idę o zakład że nie usłyszałbyś nawet różnicy.

Dlaczego taniej?

Robiłeś jakieś porównania? Pytam poważnie, bo sam nie sprawdzałem.

Panowie wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz, jeśli DAC wpuszcza za pośrednictwem łącza światłowodowego, sygnał 192k to czy nie będzie to wtedy porównywalne rozwiązanie do zestawu konwerter USB-spdif, bo jeśli dobrze rozumiem konwertera USB-spdif używa się w celu separacji od zakłóceń źródła, a światłowód również to robi.

Konwertera używa się w celu konwersji USB-SPDIF, a czy jest on galwanicznie separowany czy nie to inna pora kaloszy. Jeśli DAC wypuszcza cyfrowo sygnał to może służyć za taki konwerter USB->SPDIF (tak jest w przypadku np. Audinsta).

Dzisiaj tak, ale z czasem będzie przybywać tych drugich. Co to znaczy 'komputer automatycznie zrzuci ci 96k do 192'? Zapewne piszesz o upsamplingu. Automatycznie tego nie zrobi, chyba że beznadziejnym algorytmem Windows. Nie odsłuchiwałem 96kHz vs. 192kHz, bo nie mam takich nagrań, mogę ew. przekonwertować 192 do 96 i sprawdzić, ciekawe. Odnośnie instalacji driverów, to nie ma nic do częstotliwości próbkowania. To już zależy od urządzenia i możliwości/idei producenta.

Odnośnie kabla USB, to na poważnych forach nikt nie neguje jego wpływu na dźwięk, a dobry kabel USB to koszt 200-300 dolców. I akurat ludzie najpierw słuchają, a potem piszą, że coś ma znaczenie lub nie. Tutaj 90% od razu zakłada, że nie może grać, no bo jak to, przecież to tylko bity :) haha

Chyba 3000zł :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Ktoś testował taki konwerter:

Ukryta Zawartość

ciekaw jestem czy lepiej do konwercji usb/SPDIF zastosować zewnętrzną kartę czy ten wynalazek?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Powiedzcie mi czy dobrze rozumuję kupię to urządzenie podłącze do laptopa przez usb i z drugiej strony kablem optycznym podłącze do amplitunera Yamahy i będę mógł słuchać muzyki z laptopa na moim ampli?

A jeśli tak to które bardziej byście polecili

Ukryta Zawartość

czy to

Ukryta Zawartość

Wiem że to nie żaden super sprzęt ale do niedawna jechałem na zintegrowanej karcie Realteka, więc nie mam wygórowanych wymagań? ale padło gniazdo cyfrowe i muszę coś kupić a nie mam budżetu na kilka stówek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz jeszcze cos takiego, napewo nic nie trzeszczy:

Ukryta Zawartość

Z tym ze musisz puscic przez Coax, a nie Optyc.

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.