Skocz do zawartości
IGNORED

Wyższe ale niemłode odtwarzacze Marantza

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przy okazji pytanie - odswiezy sie ten ciekawy watek....

A pytaniejest takie: w oryginalnej instrukcji do Marantza CD80 (CD60 zreszta tez) stoi jak byk napisane "D/A conversion: quadruple oversampling (176.4 kHZ) with digital filter and TWO 16-bit D/A converters". Po rozkreceniu CD-ka, na plycie glownej widac TYLKO JEDEN TDA1541A (S1 zreszta z doklejka Philipsa - Q SELECTION :)

O co chodzi - jest gdzies drugi, czy instrukcja (opis par. technicznych) cos inaczej rozumie?

pozdrawiam

"TWO 16-bit D/A converters" to znaczy po jednym przetworniku na kanał , inaczej dwa monofoniczne w jednej obudowie.

W Marantzu i Philipsie taka specyfikacja jest normalna.

• 1 miesiąc później...

odnośnie cd 50 - to przetwornik 1541 a mechanizm to chyba cdm4 (może ktoś mnie poprawi). W wersji SE bardzo porządne kodensatory. Na pewno ma duży potencjał i po tuningu z lepszym rozbudowanym zasilaniem powinien zagrać jeszcze lepiej. Jak dla mnie konstrukcja w środku za nadto plastikowa.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

CD50 to jest dokładnie to samo co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu akurat po tuningu. Oryginalne opampy to LM833, napęd CDM4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

>>> grafton - produkcja ca 1991, juz na 100% technologia bitstreamowa, nie wiem jaki naped - juz raczej nie CDM1 (CDM2?), wielki, solidny, chyba 18 kg wagi....

.... tylko to juz nie to :)

Puchatek

>>> dokladnie ogladalem wszystkie Cd-ki z serii CD40, cd50, cd60 i cd80.

Wszystkie ponizej Cd80 to plastikowe obudowy, tda1541A i naped CDM4. Tak plastikowe, ze az smierdzi plastikiem - sorki za dosadne wyrazenie.

Za to CD80 to bajka - zadnych kompromisow - CDM1 Mk2, TDA1541A Single Crown a konstrukcja mechaniczna to stal, a miejscami to nawet wyglada na odlewy z żeliwa :) Zreszta waży 15 kilo... i każdy kto sie do niego zbliży z mata bitumiczna celem wytłumiania (jak to seryjnie robia z cd63/cd67/etc...) szybko schowa ogon pod siebie :)))

>>> Bartek1 >>> nieladnie :) nie sprzedaje tylko daje szanse, zeby ktos tez mial tego Cd-ka... jak wiesz zostawiam sobie w domu drugi egzemplarz :)))

Mysle, ze to tematu tuningu to jeszcze wrocimy :)

Puchatek

• Redaktorzy

puchatek, to jest to!! Nie sprzedaję, tylko daję szansę nabyć. Ja też chcę tak umieć! Jednak jak się chce, to nawet na formu internetowym można wyrazić się precyzyjnie i elegancko zarazem...

Puchatek

fachowo to sie nazywa "modyfikacja znaczeń przez wykorzystanie wieloznaczności słów"

a potocznie ... - aaaa - lepiej nie powiem - hehehe

ale faktycznie - na cd 80 jest to w pewnym sensie okazja do kupna; tzw. biełe kruki nie mają przecież ceny

Przyszedl mi do glowy (szalony?, kontrowersyjny?) taki pomysl - my tu sobie w tym watku opowiadamy o klockach sprzed 15 lat, ktorych pewnie jest razem w Polsce kilkanascie sztuk, ktorych sluchac na codzien okazje ma ledwie garstka.... a moze byc tak namowic Jozwe, zeby ktoregos razu wzial do testow takie stare Marantze???

Sam jestem ciekaw :)

Jestem do dyspozycji, jesli chodzi o pozyczenie Marantz CD80 oraz Marantz CD94MK2

Jozwa, co Ty na to? Da sie zrobic cos co nie przysporzy $$$ szanownym producentom, a bedzie tylko (az?) powrotem nostalgiczno-porownawczym dla dostepnego teraz wszelakiego ustrojstwa CD?

pozdrowienia

Puchatek --- intrygant :)

:(

no to widze, ze z testu nici..... zeby na 200 sztuk na swiecie (jak glosi fama) - jeden akurat trafil na testy jako warunek niezbedny.... a szkoda, dalej w testach beda nowe kambridze, arkamy, marantze (o ile sie jeszcze sami nie pogubili w tych II, III, KI, SE, M, etc...) i inne takie....

:(

Pewnie dlatego, że testowanie dwunastki jest bezpieczne, nie zburzy porządku rynkowego niezależnie od tego jak znakomita byłaby ocena, bo z opisu każdy i tak się dowie że na zdobycie tego nie ma szans.

>>> McGyver --- chyba trafiles w dziesiatke, niestety :) a tak w ogole to chyba jest schizo - bo sam od dawna gazet-naszych-hi-fi nie kupuje, a tu zapodaje pomysl testow w tychze... hmm, trzeba isc na kontrole :)

pozdrawiam

P

Ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby zamieszczać własne testy tychże legendarnych odtwarzaczy w dziale opinie tego forum. Myślę że forumowicze chętnie by poczytali o CD80 i CD94 konkretne recenzje . Jeśli komuś się nie chce to chętnie je przetestuję i opublikuję recenzje na forum . Za darmo ;-)

• Redaktorzy

Jeśli to sprawa prestiżowa... Boże, a ja to tak lekko potraktowałem. Dobra, już biorę tego 94, niech zburzy ten tam, porządek rynkowy. Myślałem że mój Karik sprzed 12 lat burzy go wystarczając a tu proszę, muszę dodatkowo użyć jeszcze 94-ki, żeby zburzyć niesprawiedliwy prymat muzealnego Linna nad wszystkim innym. W drodze wyjątku zastrzegam sobie jednak prawo do powiedzenia prawdy o wyniku. Kiedyś trzeba zacząć...

Józwa, ja miałem na myśli tylko to, że w interesie prasy nie leży wzrost zainteresowania rynkiem wtórnym, bo nie utrzymuje się z reklam komisów i handlarzy używkami.

• Redaktorzy

Żartujesz chyba - rynek wtórny na CD/DAC 94? W Polsce? To chyba jeno koncepcja teoretyczna? A poza tym, rynek wtórny napędza się z rynkiem pierwotnym, więc nie ma sprzeczności.

CD 94 rzeczywiście niewiele częstsze zjawisko od jednorożców. Ale test staroci może dać do myślenia co niektórym, i zniechęcić do zakupu urządzeń nowych ze sklepu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.