Skocz do zawartości
IGNORED

Czy To Oszustwo? Dziwne Wnętrzności Pma-1060

PiotrMr

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie - jak dane urządzenie było naprawiane.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Napisałem już do allegrowicza od którego kupiłem wzmacniacz. Aukcja była zatytułowana idealny wzmacniacz..., w treści też się pojawiło określenie idealny i oczywiście żadnej wzmianki o modyfikacji. Zmiana trafo ok, ale te stuki, które przez cały dzien grania może 5x się pojawiły, jak pisał Ciechomir może byc gorzej, raczej samo się nie naprawi. Może jednak nowe trafo musi się dotrzec jak kosiarka ;) Zobaczymy jaka będzie reakcja na mój list. Poinformuje o zakończeniu tej sprawy, ewentualnie podam ku przestrodze nazwę użytkownika, żeby było śmieszniej ma ponad 200 komentarzy i same pozytywy, jak on to zrobił :o

Dzięki wszystkim za pomoc.

Rozumiem że według ciebie sprzęt po naprawie jest już zdyskwalifikowany i pochodzi ze śmietnika ?

W tym wypadku niestety tak, ponieważ koszt naprawy w autoryzowanym serwisie, lub serwisie o wysokim standardzie przekroczyłby wartość urządzenia. Na pochodzenie wkazuje ponadto wewnętrzne zabrudzenie i amatorska jakość modyfikacji. Z ciekawości, jaki był końcowy koszt Denona?

Chyba tylko sie cieszyć. Dlaczego w nowej serii wzmacniaczy Marantza dopiero model za 3 tyś ma toroidalne trafo? bo to jest drogie i bardzo dobre. W takich modelach jak ten toroidów nie ma bo moim zdaniem koszty i cena by sie podniosły. Także gdybyś go wyrzucał to chętnie go odkupie:) Jeszcze pytanie kto to przerabiał i czy to dobrze jest zrobione.

taka mała dygresja na cyt.: "bo to jest drogie i bardzo dobre" - akurat w dzisiejszych czasach trafa toroidalne są znacznie tańsze od ich mocowych odpowiedników na rdzeniach kształtkowych, wystarczy przejrzeć cenniki nawet naszych producentów 'Telto", "Indel" itp. Trafa toroidalne staniały bo ich produkcję łatwiej zautomatyzować (nie wymagaja czasochłonnego przemiennego przekładania blaszek rdzenia), właśnie rdzenie zwijane sa tańsze (nie wymagaja precyzyjnych pras do wycinania kształtek), nie wymagają karkasu i w ogóle mniej elementów montażowych a także mniej drogiej miedzi na uzwojenia (bo uzwojenia mają mniej zwoi).

A czy są "bardzo dobre" do audio to inna sprawa, na forum DIY toczyła sie kiedyś dyskusja z powoływaniem sie na róznych światowych "guru" od budowy wzmacniaczy. Wnioski w skrócie: transformatory toroidalne lepiej "przenoszą" wysokie częstotliwości (przez mniejsze indukcyjnosci uzwojeń, mniejsze straty w rdzeniu i silne sprzężenie miedzy uzwojeniami) a to powoduje łatwiejsze przenikanie z sieci zakłóceń impulsowych i w. cz. do zasilanych układów, co w audio jest wadą. Natomiast niewątpliwą zaletą dla zastosowań audio (i nie tylko) jest (właśnie przez wymienione wcześniej cechy konstrukcyjne) zdolność do oddania w impulsie dużo wiekszej mocy chwilowej niż to wynika z ich mocy nominalnej i mniejsze pole rozproszenia.

Dostałem dziś odpowiedź od sprzedawcy, napisał że to nie on naprawiał i że się nie zna, nawet nie widział że transformator był wymieniany - trudno w to uwierzyc - to mój pierwszy wzmacniacz i od razu rzuciło się że coś jest nie tak. Jednak przed sprzedażą ponoc sprawdza zawsze wzmacniacze, tego też słuchał i nic nie wystąpiło złego - w to mogę uwierzyc, bo u mnie też gra kilka godzin i jest ok, nagle coś sobie stuknie i dalej kilka godzin ok, myślę że to może byc potencjometr, dżwięk jest taki jak przy przełączaniu między głośnikami.

Ogólnie jestem pod wrażeniem tego modelu (nie mylic z egzemplarza), podłączyłem go u kolegi do sporych kolumn 25cm niskotonowy i mało ich nie wypluło, jego charakterystyka również mi odpowiada

Sprzedawca po mojej wiadomości zaproponował mi zwrot pieniędzy - ma już klienta na ten model

Pytanie!

Czy faktycznie ten wzmacniacz jest taki zły, ktoś pisał że brudny w środku i modyfikacje wyglądają na papraninę - czy faktycznie wygląda to tak strasznie ?

Żebym nie spadł z deszczu pod rynnę, bo czy wzmacniacz 19 letni może byc znowu taki idealny i nie ruszany?

Żebym nie spadł z deszczu pod rynnę, bo czy wzmacniacz 19 letni może byc znowu taki idealny i nie ruszany?<br />

Może być idealny i nie ruszany. Ale właśnie dlatego może być na krótko przed awarią "ze starości". Twój egzemplarz może mieć to za sobą. Im starszy sprzęt, tym trudniej o reguły. Stukanie raczej nie jest spowodowane takim czy innym transformatorem, szwankuje coś innego.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Dodam jeszcze, że zapłaciłem za niego z przesyłką niemalże 900zł, zastanawiam się czy nie poczekac i nie dac 2000zł za coś powiedzmy 5 letniego tej klasy, albo jakiś nowy na ratki, tylko nowy to pewnie jakieś 3000zł. Dajcie znac jaki model z przed 5 lat i jaki nowy będzie miał takiego kopa ja PMA1060, może oddam i kupie coś bardziej z naszej epoki, bo chyba nie chce się już denerwowac.

(...)Pytanie!Czy faktycznie ten wzmacniacz jest taki zły, ktoś pisał że brudny w środku i modyfikacje wyglądają na papraninę - czy faktycznie wygląda to tak strasznie? Żebym nie spadł z deszczu pod rynnę, bo czy wzmacniacz 19 letni może byc znowu taki idealny i nie ruszany?

Wzmacniacz wcale nie jest zły. Ze zdjęć wynika że w środku wcale nie jest brudny, nie wymagajmy od 19 letniego urządzenia sterylności! Jak na 19 letnie urządzenie, to on wygląda wręcz schludnie. Wdywałem już urządzenia Audio Research, Audio Note, Audio Innovations które były autentycznie zasyfiałe w środku, ten Denon to przy nich wzorzec czystości. Modyfikacja wcale nie wygląda na papraninę, nie zwracaj uwagi na debilne wpisy. Z tego co widać na zdjęciach i co piszesz piszesz wynika że modyfikacja została wykonana prawidłowo, wzmacniacz gra dobrze, a jedyną wadą są te dziwne stuki. Stuki owe najprawdopodobniej nie mają w ogóle żadnego związku z dokonaną wymianą traf, to pewnie jakiś zimny lut lub coś w tym stylu, co w 19 letnim urządzeniu nie powinno dziwić. Jeżeli brzmienie wzmacniacza Ci się podoba, to ja na Twoim miejscu zleciłbym naprawę wzmacniacza po uprzednim uzgodnieniu ze sprzedawcą, że zwróci koszty usunięcia usterki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PMA 1060 to w 1991 roku drugi model od góry po 1560. Wymiana traf mogła mu jedynie pomóc a nie zaszkodzić. Poczytaj to co napisał McGyver.

Dodam jeszcze, że zapłaciłem za niego z przesyłką niemalże 900zł, zastanawiam się czy nie poczekac i nie dac 2000zł za coś powiedzmy 5 letniego tej klasy, albo jakiś nowy na ratki, tylko nowy to pewnie jakieś 3000zł. Dajcie znac jaki model z przed 5 lat i jaki nowy będzie miał takiego kopa ja PMA1060, może oddam i kupie coś bardziej z naszej epoki, bo chyba nie chce się już denerwowac.

900zł to dużo za ten model. Faktycznie lepiej go zwróć, odzyskaj pieniądze, dołóż i kup coś lepszego. Najlepiej z drugiej ręki, bo obawiam się że żadna nówka ze sklepu za 3000zł nie dorówna jakością temu staremu Denonowi.

900zł to dużo za ten model. Faktycznie lepiej go zwróć, odzyskaj pieniądze, dołóż i kup coś lepszego. Najlepiej z drugiej ręki, bo obawiam się że żadna nówka ze sklepu za 3000zł nie dorówna jakością temu staremu Denonowi.

Do autora:

Stary weź nie słuchaj McGyvera. Zostaw tego wzmaka, kup jakieś audiofilskie urządzenie tylko teraz 40-letnie, zbierz z niego audiofilski 40-letni kurz i pokryj nim Denona. To go uszlachetni. Ja na twoim miejscu wymieniłbym jeszcze terminale głośnikowe na gniazda DIN. Wtedy to dopiero zagra. Nie stanie w szranki z niczym do 10 patyków jak nic. Wracając do meritum. Lepiej się tego wzmaka pozbyć i parę groszy dołożyć na coś lepszego i nie piszę tu o niczym co pamięta PRL. Jak się zdecydujesz to nawet coś tam mam na stanie :). Jak coś to PW.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
<br />Do autora:<br />Stary weź nie słuchaj McGyvera. Zostaw tego wzmaka, kup jakieś audiofilskie urządzenie tylko teraz 40-letnie, zbierz z niego audiofilski 40-letni kurz i pokryj nim Denona. To go uszlachetni. Ja na twoim miejscu wymieniłbym jeszcze terminale głośnikowe na gniazda DIN. Wtedy to dopiero zagra. Nie stanie w szranki z niczym do 10 patyków jak nic. Wracając do meritum. Lepiej się tego wzmaka pozbyć i parę groszy dołożyć na coś lepszego i nie piszę tu o niczym co pamięta PRL. Jak się zdecydujesz to nawet coś tam mam na stanie :). Jak coś to PW.<br />
<br /><br /><br />

To się nazywa marketing. Brawo!

"..nagle coś sobie stuknie i dalej kilka godzin ok, myślę że to może byc potencjometr, dżwięk jest taki jak przy przełączaniu między głośnikami...."

sam miałem kiedyś model 560 i stukanie o którym piszesz to prawdopodobnie dźwięk przełączania się przekaźników odpowiedzialnych za pary A, B, A+B głośników. Możliwe że to kwestia przeczyszczenia styków, a możliwe że coś poważniejszego, tego nie wiem, ale na 99% dźwięk o którym piszesz wydają z siebie przełączające się przekaźniki.

Czy ktoś ma może Opla z przełożonym silnikiem od Renault lub Mercedesa z silnikiem Forda ? o takich samych parametrach

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Człowiek chciał kupic Denona PMA-1060. Dostał coś, co można powiedzieć - BYŁO owym denonem. Na dodatek coś stuka. Jeśli będzie chciał się w uczciwy sposób urządzenia pozbyć, to straci kilkaset złotych.

Discomaniac - "Wymiana traf mogła mu jedynie pomóc a nie zaszkodzić" Jak w ogóle można coś takiego napisać??? Wymiana dedykowanego trafa na JAKIEŚ, nie wiadomo jakie, może TYLKO POMÓC? Na jakiej podstawie takie wnioski? Bo są okrągłe, duże i ładne? Słuchałeś tego egzemplarza? Wiesz kto to przerabiał i dlaczego? Wiesz coś więcej niż widać na zdjęciach? Jeśli tak - to powiedz o tym. Ja widzę jedynie, że ktoś kto wymienił to trafo, zrobił to estetycznie i że wzmacniacz działa, poza tym nieszczęsnym stukaniem. Nie wiem czy wymieniał to pasjonat, który chciał ulepszyć swój sprawny wzmacniacz i który wiedział jaki uzyskuje efekt, czy też ktoś wymienił spalone trafo na takie jakie miał pod ręką, ot żeby grało. A która z tych opcji jest bardziej prawdopodobna to sobie każdy chyba sam odpowie.

A pomijając już to, czy gra lepiej czy gorzej, i kto i jak miałby to oceniać, to JAKIE to ma znaczenie w tej sytuacji? Na aukcji nikt nie pisał o tuningu, tylko o idealnym stanie. Za te pieniądze można kupić solidny, niegrzebany wzmacniacz, który w razie potrzeby się bez straty odsprzeda. O czym tu w ogóle mowa i jak można wmawiać facetowi, że się nie ma co martwić i że zrobił dobry zakup!?

Widzę że większość piszących w tym wątku to histerycy, na dodatek tacy co pozjadali wszystkie rozumy :-(

Mistrzu lutownicy! Dywanowy Nadkonstruktorze!

Nazywanie innych ad hoc "histerykami" jest, tak najoględniej mówiąc, nie na miejscu. Wystawia sobie kolega w ten sposób nienajlepsze świadectwo.

Nie da się inaczej nazwać tych, co na podstawie oglądu dwóch fotek tonem nie cierpiącym sprzeciwu orzekają że ten wzmacniacz to złom nie wart splunięcia. Co niektórzy nawet posuwają się do snucia jakichś fantasmagorii jakoby jego wnętrze lepiło się od brudu i prorokowania, że na pewno pochodzi z jakiegoś niemieckiego śmietnika. I to wszystko tylko na podstawie dwóch fotek.

Dzięki za wszystkie opnie, zdania są bardzo podzielone i wciąż niełatwo podjąc mi decyzję. Najlepiej żeby ktoś ktoś ma, lub miał, albo się zna na tym, usłyszał go i zobaczył na żywo, ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie szukac kogoś takiego Warszawa, okolice..

Bardzo proszę o pomoc!

Przyszedł dziś do mnie zakupiony na ALLEGRO wzmacniacz. Okazało się że w środku wygląda trochę inaczej niż oryginał, czy to będzie miało wpływ na jakosc tego urządzenia ? Może powinienem odesłac go jeszcze szybciej niż przyszedł!

Linki do zdjęc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyglada mi to na swiadome oszustwo tego biznesmena.

Bierz frajera za grzdyla i niech CI oddaje kasę-dołóż 300 i masz ode mnie idealnego denona 1500AR-daje gwarancję i piszemy umowę.

Za 2000 komplet z dcd 1550AR-w stanie idealnym.Urządzenia w kolorze czarnym.

A kolega na tego denona pisal umowę,bo jak nie to jest po ptakach.

Może to grać i nieżle po wymianie traf-tylko ciekawe czy właściwie dobrane i czy wymienione ok.

Osobiście oddaj to,albo sprzedaj-tylko bez umowy,a potem zmień adres zamieszkania)))

Tak właśnie wyglądają błędy młodych i początkujących-a hieny świadomie[tak myslę]na takich żerują,bo skoro przyjmie z powrotem to jest ok,natomiast

jesli nie-to po prostu obij mu ryja.pozdr.

ps.wnetrznosci posiada zwierzyna martwa łowna lub hodowlana-po uboju legalnym,bądż nielegalnym,lub po kłusowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglada mi to na swiadome oszustwo tego biznesmena.

Bierz frajera za grzdyla i niech CI oddaje kasę-dołóż 300 i masz ode mnie idealnego denona 1500AR-daje gwarancję i piszemy umowę.

Chyba 1500R.

Cena za 1500R calkiem w porzadku. I tu bym tez namawial autora do nabycia tego wzmacniacza, ale 900zl za DCD-1550AR to chyba za duzo. Ostatnio poszedl na Alledrogo za 550zl jak nowy.

?👈

O ile pamiętam Denon deklaruje dla PMA-1060 max pobór mocy 280W, jak zwykle moc z poprawką na oszczędności materiałowe itd. Jeżeli we wzmacniaczu nastąpiła wymiana trafa na 2 solidne transformatory 150W z zachowaniem napięć itd. to poprawa ja najbardziej mogła być in plus.

Osobną kwestią jest to czy kupujący został poinformowany o działaniach wewnątrz wzmacniacza, bo jakby nie było jest to poważna ingerencja rzutująca na jego późniejszą cenę, niekoniecznie wyższą.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dzięki za wszystkie opnie, zdania są bardzo podzielone i wciąż niełatwo podjąc mi decyzję. Najlepiej żeby ktoś ktoś ma, lub miał, albo się zna na tym, usłyszał go i zobaczył na żywo, ale szczerze mówiąc nie wiem gdzie szukac kogoś takiego Warszawa, okolice..

Jak dla mnie nie wygląda źle. Strzały mogą być zwykłym zimnym lutem albo uszkodzoną strukturą któregoś tranzystora bo mam wrażenie,że końcówka była wymieniana. Trafa są dość nowe więc to i owo powinno się dać określić.

Jak chcesz i nikogo innego nie znajdziesz to mogę zobaczyć co w nim piszczy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

<br /><br /><br />

To się nazywa marketing. Brawo!

Nie marketing. To sie nazywa nazwijmy rzeczy po imieniu - menda.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Chyba 1500R.

Cena za 1500R calkiem w porzadku. I tu bym tez namawial autora do nabycia tego wzmacniacza, ale 900zl za DCD-1550AR to chyba za duzo. Ostatnio poszedl na Alledrogo za 550zl jak nowy.

Rafale -znawco denonow-mam jeszcze wymienione gniazdo sieciowe,by moc stosowac sieciówki...........

Nie ma to jak internet. Anonimowi ludzie i ich śmieszne wypowiedzi nie mające zbyt wiele wspólnego z prawdą bądź intencjami innej osoby. Ja chcę człowieka sprowadzić na odpowiednią drogę (bo taka ona jest według mnie). Sam zaczynałem od dokładnie tego samego schematu. Mocna integra i dużeeee kolumny no i żeby basik był ach, ale taki ach, żeby było czuć. Przewaliłem kupę kilku bądź kilkunasto-letnich Denonów, Marantzów a przede wszystkim Yamahy(oj tego to było sporo) no i kolumny wszelkich budżetowych firm - Jamo, Wafle, JBL itd. Teraz już wiem, że większą część tego sprzętu można wrzucić do jednego wora. Fajnie było to wszystko kupować, wymieniać, ale to nic nie warte doświadczenie. Lepiej zainwestować i mieć coś z czego można z przyjemnością posłuchać muzyki, a i frajda jest dużo większa. Sprzedaję swój system, a że sprawdzi się moim zdaniem u autora wątku, to i go chętnie zaproponuję. Jest to budżetowa elektronika i dosyć chodliwa, więc naprawdę bawią mnie takie insynuacje. Dam sobie radę z jej sprzedażą i bez tego wątku :), no ale zawsze znajdzie się ktoś, kto przeczyta między wierszami swoją wersję zdarzeń. Szkoda słów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.