Skocz do zawartości
IGNORED

Klub TRÓJMIASTO

Rekomendowane odpowiedzi

W 708 oczywiście AudioSolutions, prawdopodobnie z Heglem H160, ale zobaczymy jeszcze jak to będzie brzmiało w super akustyce pokoi Sobieskiego...

Czemu nie z Audiaflight ? Z tego co czytalem przewodnik to mojeaudio tez wystawia H160. W sumie Audiaflight tez bedzie w pokoju audiocave, ale chiolera wie jakie glosniki podlacza.

Czemu nie z Audiaflight ? Z tego co czytalem przewodnik to mojeaudio tez wystawia H160. W sumie Audiaflight tez bedzie w pokoju audiocave, ale chiolera wie jakie glosniki podlacza.

Audia(wzmak +cd) jedzie z nami, aby przetestować kilka konfiguracji w piątek. Co się lepiej zgra, będzie grało w weekend. Jedyny pewnik, to nowe stoliki Solid Tech Hybrid i AudioSolutions Rhapsody 80 i Guimbarde.

Wzmacniacze i kable muszą się wykazać na miejscu.

Akustycznie ma nas wspierać Acoustic Manufacture, zobaczymy co nam przywiezie. Bierzemy też kilka naszych ustrojów i będziemy walczyć. :)

Kto słucha, nie błądzi...

Zaraz Cię zlinczują wyznawcy... :) Ale taka jest prawda.

Wszyscy są niestety zafascynowani pokazem na poddaszu, gdzie robotę robi akustyka pomieszczenia a nie kolumny. Człowiek przyjeżdża z zestawem do domu i po kilku tygodniach widać zestaw na aukcjach lub szukanie jest doradców technicznych w sklepach ze sprzętem audio. Czemu poprawiać coś co wg Pana Andrzeja gra rewelacyjnie? Każdy sam sobie musi na to odpowiedzieć...

Ja pomiary miałem wykonane, więc wiem skąd się to bierze. A do tego filozofia o gorzej grającej kopułce Scana jak jest przykręcona za pomocą śrub, które wymyślił producent... :)

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tak z innej beczki , szukam w trójmieście elektryka obeznanego ze specyfiką sprzętu audio , do pomocy przy zlikwidowaniu brumu w torze analogowym .Sam niestety nie daję rady ,z odpowiedzialności za przydźwięk wykluczyłem pre, wykluczyłem gramofon ,także zostaje raczej tylko zasilanie lub "pętla masy" ale wolałbym żeby temu przyjrzał się fachowiec.Może znacie kogoś sensownego lub macie sami jakieś doświadczenie .

pozdr.

andrzej

Dobrze jeśli Twój sprzęt ma osobne gniazdko. Rozwiązanie idealne to:

Od licznika do Twojego audio nic nie jest podpięte po drodze. Tylko i wyłącznie Twój sprzęt grający.

Np: Lodówka, budzik, odświeżacz powietrza, zasilanie Wi-Fi itd..... mogą śmiecić - powyłączaj wszystko co masz w chacie i wtedy uruchom audio.

Być może zakłócenia pochodzą od jakiegoś wyeksploatowanego urządzenia.

IDEAŁ TO - aby bezpiecznik przy liczniku ( potocznie nazywany też eską ) obsługiwał to konkretne gniazdko ( lub gniazdka ) do których zazwyczaj masz podpięte swoje grające ustroje. Jeżeli masz kilka segmentów audio staraj się je podpinać pod jedną listwę zaopatrzoną w wystarczającą ilość gniazd / lepiej jest unikać np. 2 rozgałęźników i plątaniny kabli... Czasem przyczyna jest prozaiczna - może być słabo dokręcona śrubka do przewodu gdzieś w puszcze lub w którejś wtyczce. Może objawiać się to nadmiernym grzaniem plastykowej obudowy lub nawet topieniem się jej. W przypadku niedbalstwa - pożarem ;) No i najważniejsze - nie dotykamy przewodów / uszkodzonych obudów gołymi paluszkami ;)

W przypadku braku zidentyfikowania przyczyny - NIEZWŁOCZNIE WEZWAĆ ELEKTRYKA ;)

pozdrawiam

No właśnie całe audio mam podpięte do osobnych linii na osobnych bezpiecznikach , faktycznie spróbuję jutro (po jasności) wyłączyć wszystkie inne bezpieczniki i wtedy włączę tylko sam sprzęt . "Wezwać elektryka " to jak się okazuje nie takie proste , rozmawiałem z dwoma fachowcami którzy stwierdzili "a co ma k...wa piernik do wiatraka , jak podłączone i nie popsute to grać musi" .No grać gra ,ale brumi , dlatego szukam elektryka który wie że ze sprzęt audio trochę inaczej się zachowuje niż lodówka czy lampka nocna.

Zrób jak koledzy wyżej radzą, ale spróbuj też kable srebrne zastąpić innymi - tanimi pożyczonymi. Znajdź właściwą polaryzację zasilania dla całości sprzętu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Masz kolego najprawdopodobniej petlę masy, która idzie po zasilaniu, obudowie, interkonektach itp. Temat stary jak świat w zestawach PRO. Wystarczy przerwać obwód, poprzez odłączenie uziemienia w zasilaniu. Lepsze sprzęty (wzmacniacze, kolumny aktywne itp) mają nawet specjalny przełącznik z tyłu obudowy. Ja u siebie mam taki włącznik i kilka razy przy zmianie sprzętu i kabli musiałem go użyć.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli masz kilka segmentów audio staraj się je podpinać pod jedną listwę zaopatrzoną w wystarczającą ilość gniazd / lepiej jest unikać np. 2 rozgałęźników i plątaniny kabli...

Masz kolego najprawdopodobniej petlę masy

100 %...zgody...

http://www.audiomatus.com/petla_masy.pdf

http://www.audiomatus.com/kable_sieciowe.pdf

Pozdrawiam

p.s. spróbuj podpiąć wszystkie masy urządzeń w systemie do wmacniacza...pomaga również na szumiący tuner...

Edytowane przez Gość

100 %...zgody...

http://www.audiomatus.com/petla_masy.pdf

http://www.audiomatus.com/kable_sieciowe.pdf

Pozdrawiam

p.s. spróbuj podpiąć wszystkie masy urządzeń w systemie do wmacniacza...pomaga również na szumiący tuner...

No wszystko fajnie tylko z tego co widzę to bez elektryka się nie obejdzie , tylko że w rozmowie ze "zwykłym" fachowcem wychodzę na gościa co się filmów s-f naoglądał i teraz wymyśla jakieś duby smalone.Dlatego pytałem czy nie znacie elektryka znającego chociaż trochę specyfikę audio.

Gość

(Konto usunięte)

Nie martw się, nie wymyślasz...u mnie zasilanie potrafi do szału doprowadzić, kompletnie degradując dźwięk...

Nie elektryka...podepnij wszystko do jednej listwy żeby zlikwidować pętlę masy...

Edytowane przez Gość

Nie martw się, nie wymyślasz...u mnie zasilanie potrafi do szału doprowadzić, kompletnie degradując dźwięk...

Nie elektryka...podepnij wszystko do jednej listwy żeby zlikwidować pętlę masy...

Wszystko jest podpięte do jednej listwy.

No może i nie wymyślam , ale jak przekonać o tym fachowca .

Masz sprzęt Pana Andrzeja, więc zwróć się do niego o pomoc.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Moze masz kolego jakieś przebicie na jednym z kabli. Przeskoki ładunków elektrostatycznych? Zacząłbym od porządku w kablach. Tak je poukładaj aby sie za bardzo nie krzyzowały. Aby byc pewnym że nie ma pętli masy rozkręć wtyczkę od listwy i odłącz uziemienie. Jak brumienie zniknie to masz przyczynę i mozesz kombinować jak pętlę usunąć w inny sposób . Jak nie, to podłącz masę z powrotem i szukaj dalej. W 90 przypadków na 100 takie problemy to brumienie z pętli masy.

Możesz tez zrobić zdjęcie, opisać dokładniej problem. Jaki sprzęt, podłączony jakimi kablami i w jaki sposób.

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Witam,

Czy ktoś wie gdzie można kupić audiolaba 8200cd?, albatros w ofercie nie ma premium sound tez nie... Top Hi-Fi to samo. Nie chce kupować przez internet.

Audioarena w Wejherowie.

Na zdjeciu w załączniku masz dla przykładu tylny panel mojego wzmaka. Na dole przełącznik GND (Ground/Uziemienie) -> Lift (odcięcie) do rozwiązywania problemów z brumieniem. Tomek

post-30686-0-12028500-1415225573_thumb.jpg

Zmieniaj po kolei interkonekty na taki za 5 zł. Jeden z możliwych powodów, to konstrukcja którejś łączówki, która powoduje brumienie. Chociaż to brumienie jest delikatniejsze (cichsze) od typowo zasilającego 50 Hz.

Zakładam, że go TEJ listwy (gniazdka) nie masz podpiętego żadnego innego urządzenia oprócz elementów tworzących zestaw.

Dzięki wszystkim za rady . Dzisiaj spróbowałem jeszcze powalczyć , zakleiłem taśmą izolacyjną styki uziemienia we wtyczce od listwy do której wpięty jest cały system i niestety brum był dalej .No to metodą "chłopka roztropka" pomyślałem że pętla masy robi się w pomiędzy urządzeniami wpiętymi w listwę , wypiąłem końcówkę i podłączyłem do innego gniazda sieciowego i znowu dupa ,jak brumiło tak brumi. .Znaczy że diabeł tkwi w szczegółach i może coś po drodze przegapiłem .Powalczę jutro ,ale powoli ręce mi opadają.

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki wszystkim za rady . Dzisiaj spróbowałem jeszcze powalczyć , zakleiłem taśmą izolacyjną styki uziemienia we wtyczce od listwy do której wpięty jest cały system i niestety brum był dalej .No to metodą "chłopka roztropka" pomyślałem że pętla masy robi się w pomiędzy urządzeniami wpiętymi w listwę , wypiąłem końcówkę i podłączyłem do innego gniazda sieciowego i znowu dupa ,jak brumiło tak brumi. .Znaczy że diabeł tkwi w szczegółach i może coś po drodze przegapiłem .Powalczę jutro ,ale powoli ręce mi opadają.

Nie wiem, czy czytałeś linki, które podałem wyżej...ale najlepiej żeby wszystkie urządzenia podłączone do listwy oprócz wzmacniacza miały kable bez styku ochronnego...w innym przypadku powstaje pętla masy...

ziko369

tak czytałem , w listwie pozostało tylko pre (bez uziemienia ) i końcówka z przewodem ochronnym , to też nie pomogło . Jakby ktoś był chętny do rozszyfrowania enigmy to zapraszam , zapewniam transport i napoje .

• 3 tygodnie później...

Witam,

Dzisiaj wróciły do nas Albedo Aptica, które tak świetnie zagrały na AudioShow.

Zamierzam złożyć kolejny ciekawy zestaw. Tym razem, wykorzystamy końcówkę stereo Abyssound ASX-2000. Te 80W w klasie A może zdziałać cuda z tymi kolumienkami.

Mamy też Abyssound'owy preamp ASP-1000, który porównamy w tym systemie z Luminem. Wcześniejsze zabawy z Luminem w roli preampa były bardzo obiecujące.

Teraz na pierwszy ogień pójdzie czarny S1 bezpośrednio z końcówką. Spróbujemy też T1 + preamp i wzmak.

Chętnych na odsłuchy zapraszamy już jutro po południu, najpóźniej w sobotę powinno już być dobrze... :)

pozdrawiam

PS

Kto słucha, nie błądzi...

Wczoraj troszke posiedzielismy z zona w premium sound, od czasu do czasu trzeba uszy przestawic na cos innego.

Meczylismy Trenner & Friedl pharaoh. Wzmacniacz LAR IA-30 z przetwornikiem Audiobyte Black Dragon. Pozniej Lumin S1. A na koniec Abyssound ASX-2000 w polaczeniu z Audiobyte Black Dragon.

Taka koncoweczke bym przygarnal do domu, gdyby nie ta cena :)

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.