Skocz do zawartości
IGNORED

MSS - Multi Selektor SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Uściślijmy:

R42 - musi być 0R

R43 - na pewno może być 0R i prawdpodobnie może być 33R, ale trzeba by pomierzyć

R44 - może być 0R i może być 33R

Nieprawda.

Sens umiejscowienia tych rezystorów był dwojaki:

- po pierwsze chciałem, aby była możliwość elektrycznego rozłączenia niektórych wyjść, już zaistniała taka potrzeba, w tym przypadku wystarczy wartość 0R,

- po drugie - skoro wystąpiło pierwsze, to zaproponowałem 33R aby za jednym zamachem stłumić (niewielką) falę odbitą, która tam występuje dla sygnału SPDIF.

rezystory te wg mnie nie zmieniają wartości terminatora wyjścia SPDIF (75R).

Ot, takie rozterki kucharek dwóch :-)

Nie ma się o co spierać. W obu przypadkach będzie działać.

Masz rację, dlatego też ogólnie też przychylam się do twojej propozycji aby tam było 0R i nie sadzę aby ktoś musiał walczyć z innymi wartościami, chyba, że użyje długich elektrycznych kabli wyjściowych, to może inna wartość niż 0R będzie lepsza.

W normalnym trybie 0R jest najlepsze (ale nie kategoryczne).

Ważniejsza jest staranność montażu i rodzaj przewodów doprowadzających sygnał do płytki, zdecydowanie musza byc ekranowane.

Nowy firmware: MSS_2011-02-14

Dzisiaj wypuściłem nową wersję firmware'u do MSS. Zawiera dwie zmiany. Pierwsza to mało istotna poprawka funkcji MUTE, która wcześniej nie działała poprawnie. Druga zaś jest znacznie ważniejsza. Od dziś MSS może pracować bez podłączonego wyświetlacza. Dotychczas jakikolwiek błąd w komunikacji z wyświetlaczem powodował zawieszenie się systemu. Było to dość irytujące dla osób, które złożyły MSS a z jakiegoś powodu nie widzą nic na wyświetlaczu. Teraz spokojnie można przetestować działanie układu "na ślepo". Nie mylić ze ślepymi testami! :-D

Jeśli mamy świeżo zaprogramowany mikrokontroler i nie podłączymy wyświetlacza LCD, to MSS zachowuje się następująco:

- Po włączeniu zasilania, po ok. 3 sekundach zapala się dioda "Remote Color" - oznacza to, że mikrokontroler podjął pracę

- Klawiszem [power] możemy przełączać w stan "standby", wtedy zapala się dioda "standby", oraz wybudzać do pracy, wtedy zapala się dioda "Remote Color". Krótkie przerwy pomiędzy zgaszeniem jednej diody, a zapaleniem drugiej są normalne.

- Możemy przełączać wejścia [1-8], wyciszać sygnał [mute], na ślepo nie radzę wchodzić do [menu], bo można tylko tam namieszać.

- Domyślnie kolor pilota jest ustawiony jako czerwony, a więc kolorowe klawisze zielony, żółty i niebieski będą gasić diodę "Remote Color", zaś klawisz czerwony będzie ją zapalać.

Życzę miłej zabawy!

Edytowane przez Edward

Dzięki Edward

Może by tak zablokowac wejście do Menu bez LCD, lub też wymusić dwa klawisze - poto aby przypadkowo tam nie zabrnąć.

Acha - trafka dotarły - dzięki

Edytowane przez Waldi_06
  • 2 tygodnie później...

Witam. Taka uwaga jak ktoś nie programował jeszcze z avrdude. Plik .bat .hex .epp i wszystkie pliki programu avrdude muszą być w jednym katalogu. Może warto by dopisać tą uwagę na stronie z projektem .

Na stronie projektu znajdują sie informacje o prawidłowych ustawieniach fusebitów. Kombinowanie z innymi wartościami na własną rękę i wszelkie eksperymenty w tym zakresie są bezcelowe.

Prawidłowe fusebity to:

hfuse = 0xDF

lfuse = 0xF2

Edytowane przez Edward

Na stronie projektu znajdują sie informacje o prawidłowych ustawieniach fusebitów. Kombinowanie z innymi wartościami na własną rękę i wszelkie eksperymenty w tym zakresie są bezcelowe.

Prawidłowe fusebity to:

hfuse = 0xDF

lfuse = 0xF2

Spokojnie. Mea culpa - bo nie napisałem , że podpięty jest tylko programator i z niego idzie zasilanie (+5V, brak +3,3V). Atmega pracuje na wewnętrznym oscylatorze i cały układ podłączony celem sprawdzenia i nie było to bezcelowe. Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na stronie projektu dodałem program testowy odczytujący i wyświetlający kody pilota RC-5 z podziałem na adres urządzenia (adr), komendę (cmd) i bit "toggle" (T). Wartości wyświetlane są jako liczby dziesiętne. Program może być przydatny w celu sprawdzenia poprawności działania zgodności pilota ze standardem RC-5. Działa wyłącznie z MSS. Nie komunikuje się z układami WM8805 oraz PCF8574.

Spokojnie. Mea culpa - bo nie napisałem , że podpięty jest tylko programator i z niego idzie zasilanie (+5V, brak +3,3V). Atmega pracuje na wewnętrznym oscylatorze i cały układ podłączony celem sprawdzenia i nie było to bezcelowe. Pozdrawiam :)

Twój MSS już gra?

>Edward

Zauważyłem, że funkcja kolorowych klawiszy do wyboru różnych urządzeń odbiorczych nie obejmuje klawisza POWER.

Jeżeli inni nie mają nic przeciwko, to ja poproszę o zmianę softu i uwzględnienie mojej uwagi, a wynika to z faktu róznego sposobu "wstawania" urządzeń po zaniku zasilania, a u mnie zdarza sie to często.

Twój MSS już gra?

>Edward

Zauważyłem, że funkcja kolorowych klawiszy do wyboru różnych urządzeń odbiorczych nie obejmuje klawisza POWER.

Jeżeli inni nie mają nic przeciwko, to ja poproszę o zmianę softu i uwzględnienie mojej uwagi, a wynika to z faktu róznego sposobu "wstawania" urządzeń po zaniku zasilania, a u mnie zdarza sie to często.

Mój MSS jeszcze nie gra- brakuje paru rezystorów.

Mój MSS jeszcze nie gra- brakuje paru rezystorów.

MSS jest wstępnie uruchomiony. Okazuje się ,że padnięty był PCF 8574. Po podłączeniu trafa- ugotował staba 5V w 30 sekund. Władowałem firmware z ustawieniami fusebitów tak jak na stronie z projektem i wygląda, że działa.

To dobrze, że wszystko działa. Dziwna rzecz z tymi układami PCF, już dwie osoby mają z nimi kłopot. Chyba należy zalecić uruchamianie układu BEZ wkładania PCF8574 w podstawkę i dołożyć go dopiero wtedy, gdy wszystko inne działa. Poza tym, jeśli ktoś nie przewiduje sterowania za pomocą klawiszy, to PCF-a można w ogóle nie wstawiać.

Bardzo proszę zgłaszać informacje czy komuś jeszcze PCF narobił problemów!

Edytowane przez Edward

To dobrze, że wszystko działa. Dziwna rzecz z tymi układami PCF, już dwie osoby mają z nimi kłopot. Chyba należy zalecić uruchamianie układu BEZ wkładania PCF8574 w podstawkę i dołożyć go dopiero wtedy, gdy wszystko inne działa. Poza tym, jeśli ktoś nie przewiduje sterowania za pomocą klawiszy, to PCF-a można w ogóle nie wstawiać.

Bardzo proszę zgłaszać informacje czy komuś jeszcze PCF narobił problemów!

Coś mi się przypomniało. Kiedyś, lata temu- chyba przy okazji montowania programatora do Atmeli 89c2051- była podobna historia. Autor układziku zalecał kupno PCF 8574 Philipsa ( kosztował 20 zł wtedy) inne padały jak muchy.

Edytowane przez Krzych 2

Autor układziku zalecał kupno PCF 8574 Philipsa ( kosztował 20 zł wtedy) inne padały jak muchy.

Może coś w tym jest. U mnie pracuje układ produkcji NXP, czyli Philips. Myślę, że to ostatni raz kiedy go zastosowałem, tym bardziej, że znalazłem znacznie ciekawszy do takiej roli.

Może coś w tym jest. U mnie pracuje układ produkcji NXP, czyli Philips. Myślę, że to ostatni raz kiedy go zastosowałem, tym bardziej, że znalazłem znacznie ciekawszy do takiej roli.

Na razie układzik Philipsa wyjąłem z programatorka i włożyłem do MSS i działa. Pozostaje u mnie problem pilota, akurat nie mam możliwości wejścia do menu. Działa przełączanie źródeł , mute , wyłączanie podświetlania, standby. Tak się złożyło,że żaden z posiadanych pilotów , a komunikujących się z MSS, nie ma funkcji Menu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie układzik Philipsa wyjąłem z programatorka i włożyłem do MSS i działa. Pozostaje u mnie problem pilota, akurat nie mam możliwości wejścia do menu. Działa przełączanie źródeł , mute , wyłączanie podświetlania, standby. Tak się złożyło,że żaden z posiadanych pilotów , a komunikujących się z MSS, nie ma funkcji Menu :)

mam ze trzy takie piloty, mogę jeden Ci sprzedać.

• Pokaż nowe odpowiedzi