Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe wytłumienie skrzyń głośnikowych

Borygo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Dziś jedna z moich kolumn jbl e90 zaliczyła solidną glebe "na twarz" i niestety po tej przygodzie przedni panel obudowy zaczął trochę rezonowac z resztą pudła, po prostu łączenie skrzyni z panelem przednim się trochę rozhermetyzowało, problem udalo się zarzegnać poprzez uszczelnienie łączenia klejem na gorąco, ale po otwarciu obudowy we wnętrzu ujżałem trochę dziwny sposób wytłumienia czymś w rodzaju wełny akustycznej, sorry ale nie jestem za bardzo w temacie i nie wiem czy to normalne aby jedna ze ścianek pozostała goła, (ścianka z prawej) take samo rozwiązanie jest obydwu kolumnach. Czy wypełnienie brakującego wytłumienia pianką akustyczną wpłynie w jakoś na brzmienie?

Pozdrawiam:

Andrzej

Możesz spróbować obłożyć gołe ścianki filcem lub jakąś gąbką tapicerską ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się, że JBL w takim modelu jak e90 oszczędził sobie metra kwadratowego materiału kosztem gorszego dźwięku. Dokonuje się bardzo skomplikowanych obliczeń podczas projektowania zastawów głośnikowych i każdy element jest obliczony pod względem wpływu na akustykę. Tak czy inaczej spróbować można, a nóż okaże się, że odkryłeś sposób taniego tuningu swoich e90...

Pozdrownienia.

Trochę dodatkowego wytłumienia jeszcze chyba żadnej kolumnie nie zaszkodziło. Producenci naprawdę oszczędzają na wszystkim - niezależnie od pułapu cenowego ...

Dodam jeszcze iż ułożenie owego materiału w pudle było strasznie niechlujne, moim skromnym zdaniem to powinno być to w jakiś sposób trwale przytwierdzone do wnętrza obudowy, a nie od tak leżeć czy wisieć sobie tu i tam, ot jakość JBL do materiału z którego jest wykonana sama skrzynia nie mam zastrzeżeń bo to wytrzymały HDF

Generalnie lepiej za mało wytłumienia niż za dużo. Wata pochłania energie,jest wprawiana w drgania i w ten sposob energia zamieniana jest w ciepło i zamiast trafiać do uszu zredukowana jest w ten sposob. Dołożysz tłumienia basu bedzie mniej ale możliwe że lepszej jakości.Jak już kombinujesz to kombinuj bo można dostroić pod swój gust teraz. Tylko że to męcząca gonitwa odsłuch grzebanie w obudowie znowu odsłuch i w kółko:)

A dlaczego po prostu nie otworzysz tej kolumny która jest nietknięta? Sprawdzisz jak tam jest w środku i po kłopocie.

Chyba, ze drugą tez już kiedyś obtłukłeś (?).

Wiele kolumn ma wytłumione tylko niektóre ścianki. Chodzi o zapewnienie odpowiednich warunków pracy dla głośników. Nic nie dokładaj ani nie ujmuj. Tak ma być i koniec. Eksperymenty są niewskazane na Twoim poziomie wtajemniczenia.

Pozdrawiam

Tak jak koledzy piszą, żadnych głąbek i wełny już bym tam nie upychał. Ewentualnie jak już bardzo chcesz to możesz ścianki wykleić matą bitumiczną, usztywni ona ściany i zmniejszy rezonans obudowy.

A dlaczego po prostu nie otworzysz tej kolumny która jest nietknięta? Sprawdzisz jak tam jest w środku i po kłopocie.

Chyba, ze drugą tez już kiedyś obtłukłeś (?)

Pisałem przecież, że tak samo jest w obydwóch kolumnach.

Tak jak koledzy piszą, żadnych głąbek i wełny już bym tam nie upychał. Ewentualnie jak już bardzo chcesz to możesz ścianki wykleić matą bitumiczną, usztywni ona ściany i zmniejszy rezonans obudowy.

Mój poziom wiedzy w tym temacie może i jest znikomy, ale wydawało mi się że obudowa głośnikowa to właśnie pudło rezonansowe, ale może się myle.

A tak to wygląda od środka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzedaj jako idealne na allegro i kup coś lepszego. Oczywiście żartuję, osobiście jednak polecam sprzedać, poinformować o wadzie i kupić coś innego. Grzebanie w kolumnach nie ma sensu, lepiej miesiąc jeść mniej wołowiny ;) i kupić lepsze pudła. Ani tego nie naprawisz ani nie będziesz zadowolony, a na pewno trafi się ktoś, kto za rozsądne pieniądze odkupi je w celu "naprawy" na własny użytek.

Po prostu spróbuj ! A swoimi doświadczeniami podziel się na forum. Ja bym trochę "dotłumił" i zobaczył jak kształtuje to dźwięk. Przecież wytłumienie jest bardzo tanie - i zawsze można go wyjąć - a efekt może być naprawdę ciekawy !

Borygo, twoje pytanie o wpływ wytłumienia na dźwięk można odczytać także jako chęć polepszenia jakości dźwięku z tego zestawu co posiadasz. O ile eksperymenty ze zmianą ilości wytłumienia mogą przynieść zadowolenie z uzyskanych efektów o tyle na pewno je uzyskasz inwestując trochę czasu w poczytanie o akustyce pomieszczenia odsłuchowego i zastosowaniem tego w praktyce. Można na prawdę niewielkim kosztem, czasami wystarcza zwykłe przemeblowanie pokoju, uzyskać tak dobry efekt, że zrezygnujesz ze sprzedaży swoich JBL-i na jakiś czas :) Nie teoretyzuję, piszę z własnego doświadczenia, postanowiłem wycisnąć ile się da, bądź ile dam radę z tego co posiadam, ponieważ nie potrafię zaprojektować nowej zwrotnicy i nie mam narzędzi do pomiaru parametrów głośników więc zainteresowałem się akustyką pomieszczenia, efekty przerosły moje oczekiwania na tyle, że cieszę się na nowo moimi starymi M2-ójkami :) Jeśli chcesz spróbować swoich sił w tym temacie to pogooglaj lub odezwij się na priv, podeślę pare fajnych linków.

Po pierwsze klej na gorąco to nie jest dobry pomysł na naprawę potrzaskanych kolumn. Po pewnym czasie on pusci. Nie wrzuciłeś fotek, ale dobrze by było wkleić dobrym klejem listwy o przekroju kwadratowym na około przedniej ścianki. Tak samo w drugiej kolumnie żeby było symetrycznie. Później jak chcesz zmieniać wytłumienie - to zabawa jak koledzy piszą, matami bitumicznymi, filcem czy wełną monacora, ale to już bardzo subiektywne zmiany i trochę owocnie spędzonego czasu na dostosowanie brzmienia.

Jak już zaczniesz modyfikować te kolumny, to nie zapomnij o zwrotnicy. Ta obecna to bardzo kiepskie (czytaj : tanie) komponenty. Wymień chociaż kondensator w torze wysokotonówki.

zwrotnicaf.jpg

Nie wytłumiaj dodatkowo tej kolumny, basu będzie mniej a jest go niezbyt wiele.

Wymień konda 5.1uF na MKP SCR oraz R3 na 3,3 oma.

Zepnij również druty ze sobą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.