Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

buhahaha, ale małolaty toczą pianę! czy do waszych główek dojdzie w końcu fakt następujący- fotoradary nie są w większości idiotyzmem, podkreślam w większości, tylko jednym z sposobów na zmniejszenie przerażającej ilości wypadków w PL! po to wkleiłem statystykę wypadkowości. pierwszą i podstawową sprawą na drodze jest bezpieczeństwo użytkowników ruchu drogowego, nie tylko kierowców, ale i pieszych- w tamtym roku zginęło na przejściach w PL 200 osób! najwięcej w Europie! ja też toczę pianę , jak ludki nie umieją jeździć na zakładkę , włączać się do ruchu, ruszać spod świateł, ale to nie jest najważniejsze!

kOLEGO, toczysz pianę ale Ty sam. A na moje pytania nie raczyłeś odpowiedzieć. Więc ponawiam w płonnej nadziei: wykaż proszę przyczyno-skutkową zależność między zainstalowaniem fotoradaru a wzrostem bezpieczeństwa na drodze. Ponownie, z góry dzięki.

A ja się zastanawiam dlaczego na tych trzypasmówkach(co za idiota robi pasy na trzypasmówkach? Równie dobrze mogliby robić pasy na autostradzie.) zamiast fotoradarów nie postawili po prostu świateł. Byłoby taniej niż fotoradar i skuteczniej. Pieszy naciska guzik i po minucie ma zielone światło. Na czerwone światło kierowcy reagują prawie zawsze. Na ograniczenie prędkości w takiej sytuacji prawie nigdy. No ale na tym to nikt by chyba nie zarobił.

Nie pasy, tylko kładkę nad trzypasmówką. Ale z tego nie ma potem kasy... więc wisz.

Powrót po dłuższej przerwie...

Poprawa bezpieczenstwa na drodze:

- budowanie bezkolizyjnych wjazdow gdzie to tylko mozliwe

- budowanie rond wszedzie tam gdzie to ma sens

- budowanie tuneli badz kładek dla pieszych (zwlaszcza w okolicach osiedli szkół czy szpitali)

- oddzielanie drog od pieszych barierkami murem czy czym tam tylko mozna

- na dobrych drogach dwupasmowych drogach nawet w miescie min 80km/h

- na osiedlowych egzekwowanie tych 30km/h (tam postawcie radary)

- obowiazkowe badania co 5 lat (okulistyczne, psychotesty)

To jest to co rozumiem przez poprawe bezpieczenstwa !

A nie syt w ktorej do Reala na osowej ludzie musza BIEGAC PO OBWODNICY ! bo nie ma innej mozliwosci (brak infrastruktury dla pieszych).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

- budowanie bezkolizyjnych wjazdow gdzie to tylko mozliwe

- budowanie rond wszedzie tam gdzie to ma sens

- budowanie tuneli badz kładek dla pieszych (zwlaszcza w okolicach osiedli szkół czy szpitali)

- oddzielanie drog od pieszych barierkami murem czy czym tam tylko mozna

- na dobrych drogach dwupasmowych drogach nawet w miescie min 80km/h

Czyli tzw. normalność, która jest w większości krajów EU.

Ja dodał bym jeszcze jeden prosty sposób aby drastycznie spadła liczba wypadków i osób poszkodowanych.

Tak jak jest w Szwajcarii czy Finlandii podniósł bym wysokość kwot za mandaty.

Może nie na wszystkie przewinienia ale np. za stawanie pod sklepem na miejscu dla niepełnosprawnych dałbym mandat 2000 Pln i gwarantuję wam ,że żaden cwaniaczek w dresie już nie zaparkuje na bezczelnego na takim miejscu.

To samo np. za przekroczenie prędkości.

Można zrobić sztywne ramy opłat tak jak w Niemczech czy Austrii albo jak we wspomnianej Finlandii uzależnić wysokość mandatu DODATKOWO od zarobków/stanowiska takiej osoby.

Z tego co słyszałem w Finlandii szef Noki za przekroczenie prędkości dostał mandat kilka tyś Eur i zapłacić musiał.

Oczywiście odezwą się zaraz obrońcy praw obywatelskich - "jak to , a gdzie równouprawnienie itd...".

Chodzi tylko o to ,że mandat powinien być formą pouczenia a nie rozweselenia.

I co najważniejsze zniósł bym immunitet dla pasożytów z ul. Wiejskiej za przewinienia w ruchu drogowym.

Więcej żaden nierób / polityk (tfu!) nie usiadł by po pijaku za kółkiem.

Sposobów jest wiele. Problem w tym ,że najpierw drogi jak w EU a potem represje również jak w EU a nie odwrotnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez jarek&ania

I co najważniejsze zniósł bym immunitet dla pasożytów z ul. Wiejskiej za przewinienia w ruchu drogowym.

Więcej żaden nierób / polityk (tfu!) nie usiadł by po pijaku za kółkiem.

No ale minister Nowak przecież ogłosił, że jego resort "już wdraża/pracuje nad rozwiązaniami w tej kwestii". Nie można mieć pretensji - przecież tego typu nadużycia władzy, to statystycznie zaniedbywalne i marginalne zjawisko, a do tego całkiem nowe, więc winić ministerstwa za opieszałość nie wolno!

Gdzie konstruktywne opracowania w kwestii poprawy bezpieczeństwa naszego forumowego znawcy shane63???

Milion przejechanych do czegoś zobowiązuje.

Masz jaki pomysł poza lasem fotoradarów?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No ale minister Nowak przecież ogłosił, że jego resort "już wdraża/pracuje nad rozwiązaniami w tej kwestii". Nie można mieć pretensji - przecież tego typu nadużycia władzy, to statystycznie zaniedbywalne i marginalne zjawisko, a do tego całkiem nowe, więc winić ministerstwa za opieszałość nie wolno!

W takim razie to ja bardzo przepraszam ,że śmiałem zarzucić jakiekolwiek nadużycia naszej "władzy".

W końcu mamy prawdziwych fachowców w (nie)rządzie PRL więc na pewno coś "mondrego" wymyślą.

Minister też "człowiek" i najeb...... się gorzałą może więc jak potem wrócić do domku skoro sam sobie taki debilny przepis wymyśli i uchwali ?

A kolejnym przepisem poprawiającym bezpieczeństwo jest karanie pijanego prowadzącego rower. Wszak od prowadzenia może spowodować wypadek! Jak się nawali, to ma rower zostawić tam, gdzie pił, a nie ciągnąć grata ze sobą ku zgorszeniu gawiedzi.

Plus jeszcze w okolicach szkół , przedszkoli etc - garby. Nie... - GARBISZCZA ! Przynajmniej takie , jakie są w Hiszpanii. To działa.

Romuśpoziomka, jesteś chory, niedouczony, czy są inne powody twojej głupoty? czy warto pisać o rzeczach oczywistych, jak 2+2=4? na trasie Wrocław- Oleśnica przed postawieniem fotoradarów dochodziło do kilku potrąceń pieszych w ciągu roku ze skutkiem śmiertelnym. Od paru lat, notuje się 2, 3 zdarzenia drogowe z udziałem pieszych.bez skutków śmiertelnych. ludzie klną na radary, ale wolą zwolnić, niż płacić mandat. noż kurna, czy jeżdżenie zgodnie z przepisami jest nienormalne?

Romuśpoziomka, jesteś chory, niedouczony, czy są inne powody twojej głupoty? czy warto pisać o rzeczach oczywistych, jak 2+2=4? na trasie Wrocław- Oleśnica przed postawieniem fotoradarów dochodziło do kilku potrąceń pieszych w ciągu roku ze skutkiem śmiertelnym. Od paru lat, notuje się 2, 3 zdarzenia drogowe z udziałem pieszych.bez skutków śmiertelnych. ludzie klną na radary, ale wolą zwolnić, niż płacić mandat. noż kurna, czy jeżdżenie zgodnie z przepisami jest nienormalne?

Myslisz ze nie mozna by bylo zalatwic tego w inny sposob? Ale po co? Radar jest najlatwiejszym wyjsciem. Po co budowac nowe, bezpieczne drogi, polaczenia miedzy miastami jak mozna nabic kieszen i zmuszac ludzi do wleczenia sie.

?👈

ale na budowanie trzeba mieć środki i to niemałe, radar jest najtańszy, zanim zbudujesz obwodnice, objazdy ,drogi, tunele, ronda, coś- tu radar, lub ktoś- policja, muszą choć minimalnie zapewnić jaki taki poziom bezpieczeństwa.

ale na budowanie trzeba mieć środki i to niemałe, radar jest najtańszy, zanim zbudujesz obwodnice, objazdy ,drogi, tunele, ronda, coś- tu radar, lub ktoś- policja, muszą choć minimalnie zapewnić jaki taki poziom bezpieczeństwa.

Jasne...proponuje ustawowo wogule zakac sie poruszac autem...

Żeby gminy mogły budować więcej dróg i parkingów nie popadając w nadmierne długi należało by najpierw wprowadzić sensowne podatki lokalne bo na razie gminy dostają ochłapy ze zbieranych podatków, proporcjonalnie duuuużo mniej niż na zachodzie (w Niemczech do Berlina trafia tylko jakieś 30%, reszta to landy, kreisy i gminy) ale i daleko mniej niż w Czechach czy na Węgrzech, stąd u nas te kredyty brane przez miasta i ich rosnące zadłużenie pomimo że robią mniej niż w Czechach bo mają po prostu niższe dochody. Możliwości przy aktualnym prawie są bardzo ograniczone stąd to stawianie lokalnych radarów, ruchy związane z opłatami za miejsca parkingowe przy nieruchomościach etc.

ŻADNA partia jakoś nie rusza tematu bo te działają z central i w d... mają to co dzieje się na dole, może coś zacznie się z dołu bo w tym roku zaczynają się pozwy do NSA i TK ze strony Związku Miast Polskich gdyż owszem, od końca PRLu spuszcza się w dół decyzyjność i obowiązki ale żaden rząd prawie nie tyka strony dochodowej.

Nie obędzie się bez podatku katastralnego (może być w różnej formie, jest wiele możliwości) i niepozbawionym sensu było by np. wtórne przekazywanie do gmin wpływów akcyzy i VATu płaconych od usług związanych z obsługą lokalnych nieruchomości (tj. woda, prąd, gaz itd na terenie gminy).

Tyle że do tego trzeba by zacząć opodatkowywać jaśnie urodzonych rolników, różne inne branże z przywilejami oraz zreformować system ubezpieczeń społecznych i emerytur a także skreślić całe te ponad 200 ustaw narosłych gwarancjami dla różnych sektorów i służb co powoduje że mamy bardzo wysoki poziom wydatków sztywnych (jakby nie można było tego zrobić rozporządzeniem do ogólnych ustaw - tutaj widać lobbing różnych grup które sobie "zagwarantowały" pieniądze obojętnie co by się w państwie nie działo), swoje ma także szara strefa.

Co to za partia jest w Polsce ktora chce szybciej jezdzic z komorka w rece ??

Z tymi komorkami to tez jest totalny bez sens tak jak jazda na swiatlach 24h. Prawda jest taka ze rozprasza sama rozmowa przez tel, a nie to ze masz reke zajeta. Nie wazne czy to przez glosno mowiacy czy normalnie.

A te cholerne swiatla 24h? Na co mi swiatla w bialy dzien w miescie? Zrozumial bym jeszcze poza miastem. Jak ktos jest przyslepy to moze i cos to pomaga. Choc tez jest to watpliwa sprawa, bo co mi po tym ze wypatrze samochod z kilometra? Podjedzie na 200m to go zobacze. Tyle sie chrzanilo o tym calym bezpieczenstwie. Czemu nikt nie przedstawia badan/statystyk? Czy cos sie poprawilo w tej kwestii? NIE! Dopiero do tych przemyslen sklonil mnie pewnien Irlandczyk, ktory przemierzal Polske z tymi nieszczesnymi swiatalmi. Zapytal mnie po co to? No oczywiscie dla bezpieczenstwa. A poprawilo sie? ....

No, ale zaroweczki dobrze sie sprzedaja. Szczoteczki do alternatora, akumulatory i na stacyjkach paliwko lepiej schodzi... Ktos zaraz krzyknie: A ile on ci tam spali? Kieliszek wiecej na 100km? To teraz pomnozcie ten kieliszek razy XX milion aut w Polsce. Biorac pod uwage auta osobowe, tiry itd.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Z tymi komorkami to tez jest totalny bez sens tak jak jazda na swiatlach 24h.

niestety kolego , jezeli to odemnie by zalezalo to ja za uzywanie telefonu komorkowego podczas jazdy zabieralbym prawo jazdy na pewnie okres np. miesiac lub dwa.

To jest bardzo niebezpieczne !! szczegolnie przy jezdzie na autostradzie.

Jezeli ktos chce sie zabic podczas jazdy autem to nie sie sam zabije ale niech nie zabija innych przypadkowych kierowcow.

niestety kolego , jezeli to odemnie by zalezalo to ja za uzywanie telefonu komorkowego podczas jazdy zabieralbym prawo jazdy na pewnie okres np. miesiac lub dwa.

Cale szczescie nie zalezy. Widze ze nawet nie zrozumiales lub nie chciales zrozumiec dalszej czesci wypowiedzi. W takim razie proponuje wprowadzic zakaz rozmowy z kierowcą - to jest to samo. Mam automata. Prawa reka mi nie potrzebna. Jezdzisz caly czas z oba rękoma za pietnaście trzecia? Nie wydaje mi się. Nie rozumiecie istoty problemu, ze zagrozenie tworzy sie rozproszeniem kierowcy. A nie tym co trzyma przy uchu czy gdziekolwiek indziej. Jezeli zabrania sie rozmowy przez tel, to prawda jest taka ze glosno mowiacy, czy CB tez powinno byc zabronione. Jak i rozmowa z kierowca - jak napisalem wyzej.

Radio tez bym wywalil, a te wielkie ekrany w desce montowane dzis w nowych autach? Przeciez to smierc. Czemu tego sie nie zabroni? Bo coniektorch łapy nie siegają tak daleko. Ot taka zagwostka.

?👈

Przychylam się do zdania rafała.Własnie chodzi o włąsciwą interpretacje rozmowy.

Pamiętam, gdy jeździłem za szczeniaka na obozy "Ogórkami", to takie tabliczki j/n można było często zauważyć.

Widze ze nawet nie zrozumiales lub nie chciales zrozumiec dalszej czesci wypowiedzi

rafal 935

jak chcesz zrobic wypadek i sie rozbic na drzewie lub zginac to rob (ale tylko samemu )! to nie jest zabronione , mozez teraz wsiasc w auto i walnac w pierwsze napotkane drzewo (jednego idioty mniej) - twoje zycie , twoja decyzja.

Zabronione jest stwarzanie niebezpieczenstwa dla innych uzytkownikow drogi. Zabronione jest zabijanie innych niewinnych kierowcow ! - kapujesz ?

Dlatego tez musza byc przepisy zeby takich pewniakow (super kierowcow ) karac.

I to powinni karac jeszcze bardziej bo glupota wsrod ludzi jest coraz wieksza!

Edytowane przez Adam Sikora

Wypraszam sobie zebys tu wyzywal mnie od idiotow. Po raz kolejny pokazles tu ze dalej nic nie ogarniasz i to ty nic nie kumasz. Zadalem ci pytania: Jezdzisz z obiema rękoma na kierownicy? Nie rozmawiasz z nikim podczas jazdy? Nie bawisz sie radiem? Chcialbym zobaczyc porzadnego kierowce Sikorke za kierownicą. Jestes mega ograniczony - mowiac delikatnie. Zdejmij kapki z oczu chlopie. Prawda jest taka ze ten przepis z tel. WCALE nie przyczynia sie do poprawy bezpieczenstwa z wyzej wymienionych przezemnie powodow. natomaist rowniez ladnie zasila budżet panstawa jak te radary.

Bez odbioru.

?👈

w/w to drogi z okolic Jeziorany, Reszel, Kętrzyn, Węgorzewa.

Ostatnio tym odcinkiem jechałem jechałem chyba z 15 lat temu.Mimo upływu lat nie zostało zrobione nic, absolutnie nic, co poprawiłoby bezpieczeństwo i choćby minimalny komfort jazdy!

Przerażający odcinek!!!Nie polecam nawet wrogom.Łata na łacie, łatą przykryta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Miliony dziur, wybojów - KOSZMAR!!!Jedynka, dwójka, trójka STOP i tak w kółko!!!Musiałem się zatrzymać, aby zrobić fotki, bo nierówności powodowały takie drżenia, że obraz był zamazany.

Wracając z Mazur..,

Minąłem mega potężny korek od samego Elblaga aż do Gdańska....... - dosłownie!

Sądząc po rejestracjach, większość powracała z Wybrzeża w kierunku Olsztyna i Warszawy.

Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdy nie to, ze krajowa 7- ka przecina podporządkowaną ze Stegny i Krynicy w okolicy Nowego Dworu Gdańskiego.

Skrzyżowanie bez sygnalizacji, powodowało ogromne spowolnienie ruchu na 7-ce.Jednak nasi "Panowie od budżetu" woleli siedzieć w radiowozie kilometr/dwa wcześniej przyczajeni za ekranem akustycznym, niż kierować ruchem na w/w skrzyżowaniu.Myślę, ze gdyby ruszyli tyłki, jednym i drugim byłoby łatwiej, szybciej i bezpieczniej.

Mandacik za komórę, brak świateł mijania to i owszem, ale ruszyć cztery w celu poprawy bezpieczeństwa,płynności to już nie łaska!

Chciałby się dopisać.., co wolno wojewodzie, to nie tobie - smrodzie.

Mieszkam w Ketrzynie i fakt drogi sa tu tragiczne. Kętrzyn - Gizycko, Ketrzyn - Reszel, Ketrzyn - Mrągowo - choc ta juz ma w tym roku ruszyc z budową. Ketrzyn - Bartoszyce natomaist jest nowa z tym ze ciagle mijamy ograniczenia 70km/h i jest zwęzona w porownaniu do starej. Jezdze czasem siodemka do Gdanska i jedynie na korki trafialem pod samym Gdanskiem gdzie droga sie zwęża.

?👈

Szkoda, że przemierzanie tak malowniczego regionu, wiąże się z takimi niedogodnościami.

Pewnie dla Ciebie, to normalka, ale dla mnie wkur...nie.( w moim regionie Gdynia - Kaszuby) nie ma tak zdewastowanych dróg.

Jesli coś takiego ma miejsce, to na b.krótki odcinku.

Stan dróg bezpośrednio przekłada się na bezpieczeństwo, płynność i kondycję podróżowania.

Jeśli chodzi o nawierzchnię, to szczerze współczuje.

Ja wczoraj wracalem A1 do Gdanska...

Korek w druga strone podobno pod Toruniem zajebisty. Mimo poznej pory (kolo 22) ruch w strone Lodzi ogromny wiec wspolczuje tym co chceli sie wydostac...

Te pojebane bramki to tylko w czasie takich najazdow spowalniaja ruch. Ja tam jestem za winietami dla osobowek (placisz i jezdzisz rok) ale oczywiscie wplywy do budzetu by spadly wiec nikt na to sie nie zdecyduje.

Szkoda, że przemierzanie tak malowniczego regionu, wiąże się z takimi niedogodnościami.

Pewnie dla Ciebie, to normalka, ale dla mnie wkur...nie.( w moim regionie Gdynia - Kaszuby) nie ma tak zdewastowanych dróg.

Jesli coś takiego ma miejsce, to na b.krótki odcinku.

No troche to denerwujace, ale coz zrobic. Dosc czesto jezdze do Olsztyna przez Mragowo. Koleiny sa takie ze samochod w sekunde zmienia tor jazdy, tym bardziej majac szerokie opony. Ale jak mowilem od wrzesnia ma byc robiona calkowicie nowa droga od podstaw wiec za rok do samego Olsztyna droga bedzie idealna. Do Gizycka natomaist jest tragicznie. Nie dosc ze wyboje to jeszcze kręta jak cholera po Hitlerze jeszcze. Jak zalapiesz sie na jakiego kampera z Niemiec to jedziesz za nim 70km/h kilometrami.

?👈

Jesteś mentalnym gówniarzem i prostakiem. Ale to symptomatyczne, że przy braku argumentów merytorycznych chamy takie jak ty robią personalne wycieczki.

Co do Oleśnicy, to pobudowano tam zupełnie nową drogę i zmieniono całą infrastrukturę, więc nie ośmieszaj się takimi przykładami, jeżdżę tamtędy od lat.

To jest bardzo niebezpieczne !! szczegolnie przy jezdzie na autostradzie.

Jezeli ktos chce sie zabic podczas jazdy autem to nie sie sam zabije ale niech nie zabija innych przypadkowych kierowcow.

Przy zestawie głośnomówiącym problemu nie widzę. W przeciwnym razie należałoby w ogóle zakazać rozmowy z kierowcą podczas jazdy.

rafal 935

jak chcesz zrobic wypadek i sie rozbic na drzewie lub zginac to rob (ale tylko samemu )! to nie jest zabronione , mozez teraz wsiasc w auto i walnac w pierwsze napotkane drzewo (jednego idioty mniej) - twoje zycie , twoja decyzja.

Kolejny kulturalny inaczej.

Zabronione jest stwarzanie niebezpieczenstwa dla innych uzytkownikow drogi. Zabronione jest zabijanie innych niewinnych kierowcow ! - kapujesz ?

Dlatego tez musza byc przepisy zeby takich pewniakow (super kierowcow ) karac.

I to powinni karac jeszcze bardziej bo glupota wsrod ludzi jest coraz wieksza!

W takim razie 30-40% kierowców w ogóle nie powinno mieć prawa jazdy, bo dla nich ilość bodźców do ogranięcia i przetworzenia przy prędkości 50kmh przekracza możliwośći ich percepcji. I wtedy mylą wycieraczki z kierunkowskazem, albo skręcają bez patrzenia w lusterko, etc. i mogą zabić innych.

Rozumiem, że postulujesz zakazania rozmowy z kierowcą w ogóle? Słuchania radia także? Regulacji klimatyzacji także? Cóż, każdy sądzi po swoich doświadczeniach.

--> jak zamierzasz to egzekwować?

Edytowane przez romekjagoda

poziomka, jesteś zwykłym dupkiem, który nie ma pojęcia o bezpieczeństwie na drodze.zgrywasz się na kierowcę prawie wyścigowego, a tymczasem jesteś zwykłym furmanem! P.S. wiesz przynajmniej dlaczego nie może być fotoradarów na dawnej ósemce? bo przy zmianie kategorii drogi z krajowej na inną, nie mogą stać na niej fotoradary.

poziomka, jesteś zwykłym dupkiem, który nie ma pojęcia o bezpieczeństwie na drodze.zgrywasz się na kierowcę prawie wyścigowego, a tymczasem jesteś zwykłym furmanem! P.S. wiesz przynajmniej dlaczego nie może być fotoradarów na dawnej ósemce? bo przy zmianie kategorii drogi z krajowej na inną, nie mogą stać na niej fotoradary.

Odejdź w pokoju. Nie zamierzam się poniżać dyskusją z tobą, szkoda klawiatury.

...wiesz przynajmniej dlaczego nie może być fotoradarów na dawnej ósemce? bo przy zmianie kategorii drogi z krajowej na inną, nie mogą stać na niej fotoradary.

To na nie-krajowej nie trzeba zwiększać bezpieczeństwa fotoradarami...?

Napisano dziś, 14:17

To nie dupek, to taki forumowy "medrzec" co to wszystko wie, prawda romkujagodo?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.