Skocz do zawartości
IGNORED

Plazmy. Czy obecnie jest jeszcze sens interesować się?

profee

Rekomendowane odpowiedzi

don111

Czy Ty ograniczasz się jedynie do oglądania na TV czerni 0 IRE w zaciemnionej piwnicy ?

Można zejść z czernią na Panasonic V jeszcze niżej. To żaden problem.

Problemem natomiast będą koszta eksploatacji i związany z tym brak zainteresowania potencjalnych nabywców.

Ta troche czarniejsza czerń modelu V to 105W więcej zużytej energii /430W/ niż w modelu G opartym na tej samej matrycy G13.

Czarniejszy od nich Philips z local dimming zużywa tylko 100W energii :)

dla mnie ważne bo filmy oglądam zwykle przy najlepszych warunkach do tego - mocnym zaciemnieniu

ten pobór nie jest taki duży jak piszesz, ale mniejsza z tym... koszty eksploatacji są dla mnie nieistotne, debila z siebie nie będę robił - kupując tv za kilka tysięcy wybieram przede wszystkim dobry obraz i mogę sobie pozwolić na te 10zł miesięcznie więcej... plazmy są zresztą w takich cenach, że chcąc równie dobry LCD musiałbym nadpłacić za >10 lat prądu z góry

dla mnie ważne bo filmy oglądam zwykle przy najlepszych warunkach do tego - mocnym zaciemnieniu

ten pobór nie jest taki duży jak piszesz, ale mniejsza z tym... koszty eksploatacji są dla mnie nieistotne, debila z siebie nie będę robił - kupując tv za kilka tysięcy wybieram przede wszystkim dobry obraz i mogę sobie pozwolić na te 10zł miesięcznie więcej... plazmy są zresztą w takich cenach, że chcąc równie dobry LCD musiałbym nadpłacić za >10 lat prądu z góry

[/quote

Wychodząc z tego samego założenia też kupiłem plazme :)

Dzisiaj byłem w Euro RTV AGD - qźwa jak te plazmy Panasa migoczą..., a ledwo świecą...maskara.....

A ja byłem u człowieka który poprosił mnie o ustawienie Philips LCD (nie wiem jaki model, ale obudowa wyglądała tak samo jak te nowe Filipki), stwierdzam że gdyby mi ktoś chciał dać za darmo Lcd-ka, niestety ale odmówiłbym, dziękując serdecznie.

Twój wybór...ja fanatykiem nie jestem.....na plazmy patrzeć nie mogę...mój wybór..... ;)

A widziałeś kiedyś plazmę u kogoś a nie w sklepie?

Twój wybór...ja fanatykiem nie jestem.....na plazmy patrzeć nie mogę...mój wybór..... ;)

Patrzeć nie możesza chodzisz do sklepu oglądać :)

a mi nie migotała plazma a miała najpłynniejszy obraz bez rozmazywania obiektów, każdy lcd obok stojący dla mnie był za "ostry" i za bardzo "naprężony" w przekazie przez co wychodziła sztuczność czasem trawa wyglądała jak z podrasowana albo niebo jak z bajki, ja tego nie trawię i tu nie chodzi o kalibrację tylko o coś co jest w obrazie lcd taka pewna sztuczność która stara się udawać "naturalność".

Focal + Naim

W sprawie "migotania*" (a właściwie testów sklepowych pod tym kątem...):

Poczytać np.:

- o właściwości oka

- o impulsowym oświetleniu jarzeniowym (migotaniu np. od strony BHP/"elektryki" i zapobieganiu migotaniu lamp)

- o impulsowym działaniu PDP

- np. notki (są do znalezienia) sprzedawców w sprawie występującej czasami dziwnej "synchronizacji"

- itp. (np. źle zrobiony materiał źródłowy - widać to już nawet czasami na CRT)

Wyciągnąć samodzielnie wnioski (jak ktoś potrafi).

* - (specjalnie) bo różnie interpretowane jest zjawisko "migotania", jednym miga "to" innym "tamto"

a u mnie w ciemnicy lcd wymienię na plazmę bo obraz mnie nie przekonuje w moim lcd samsunga bure kolory i szaro niebieski zamiast czerni bez gradacji szczegółów na ciemnych tłach, dziwię się jak ludzie mogą coś takiego uznawać za obraz optymalny , jak kupowałem 3 lata temu to była to najlepsza matryca okrzyczana na forach i w kosmosie , a obecne które oglądałem i porównywałem do modelu plazmy którą chcę kupić dalej mnie nie przekonują, sztuczność i podrasowanie obrazu to główne cechy dla mnie lcd dla ludu który ma łyknąć towar bo obraz jest żyleta ale że z naturalnością ma mało wspólnego to ma mniejsze znaczenie ważne żeby taniec z gwiazdami się oglądało dobrze i te kolory kreacji były "jak z bajki" a avatar był podrasowany i wyglądał jak gra z komputera :)

Focal + Naim

Ale nie napisałem.

Czyli rozumiem, że jedyne co masz do powiedzenia w przedmiotowej sprawie - to są Twoje indywidualne upodobania (plazma), które próbujesz innym przedstawić jako prawdę ogólnie obowiązującą. Mam niejakie wątpliwości czy ktoś da się na tego typu "argumentację" nabrać.

sztuczność i podrasowanie obrazu to główne cechy dla mnie lcd dla ludu który ma łyknąć towar

Rozumiem że znafffcy i elyta (błędy w piswoni intencjonalne) gustuje w szaro-burej bylejakości obwołanej naturalnością?

Czyli rozumiem, że jedyne co masz do powiedzenia w przedmiotowej sprawie - to są Twoje indywidualne upodobania (plazma), które próbujesz innym przedstawić jako prawdę ogólnie obowiązującą. Mam niejakie wątpliwości czy ktoś da się na tego typu "argumentację" nabrać.

Wybacz, ale po lekturze tego tematu przyżekłem sobie że nie będę wdawał się w dyskusje z ludźmi którzy "nie widzą".

Wybacz, ale po lekturze tego tematu przyżekłem sobie że nie będę wdawał się w dyskusje z ludźmi którzy "nie widzą".

Masz rację. Nie ma sensu wdawać się w dyskusje z ludźmi, którzy robią szkolarskie błędy ortograficzne, na przykład przyRZekłem piszą przez "Ż" (vide

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz rację. Nie ma sensu wdawać się w dyskusje z ludźmi, którzy robią szkolarskie błędy ortograficzne, na przykład przyRZekłem piszą przez "Ż" (vide

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Robić błędy ortograficzne to nic w porównaniu do braku zdolności do porównań, przykład: osoby bez słuchu muzycznego, generalnie słyszą ale drobnych zmian już nie, tak samo jest z telewizorami.

I właśnie tacy ludzie często się tu wypowiadają nie mając zielonego pojęcia że z nimi jest coś nie tak, oczywiście to nie ich wina, tak stworzyła ich natura i tyle.

Ukryta Zawartość

O co chodzi z tym migotaniem.

Mam plazmę od paru lat/Panasonic/.

Pomóżcie dobrzy ludziska znalezć te migotania.

Wiadomo,jak człek nie wie ,to i migotań nie zauważa.

Jak rozpoznać te migotania?

Ukryta Zawartość

Ja wczoraj nabawiłem się migreny od tego migotania :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja wczoraj nabawiłem się migreny od tego migotania :(

a ja od podrasowanych bajkowych kolorów w lcd i braku głębokiej czerni i braku gradacji detali :) hehehhe

tak się można jak dzieci przepychać wiesz

Ukryta Zawartość

to ustrojstwo oglądałem i nic mi nie mrugało wręcz przeciwnie wokoło stały droższe (nowe modele ) lcd jak sony samsung i lg i u nich obraz był mniej płynny i opóźniony lekko w wyświetlaniu wszystko na nich podkręcone żywe ostre dynamiczne aż mnie to zmęczyło i poszedłem sobie dalej myśląc że taka plazma by była miłym obiektem moich pożądań nocnych :) w du..ie mam to czy palete wyświetla siak czy owak dla mnie difultowo obraz świecił najlepiej naturalnie miękko przyjemnie analogowo aksamitnie relaksująco właśnie dobrze to napisałem świecił a nie była podświetlany zwłaszcza nowa technologia led która daje tak ostry sztuczny kontrast to jest fajne ale do świecenia w dzień a nie w nocy, co z tego że jest milion trybów nocnych jak się przełączy to zaczyna brakować głębi czerni i gradacji detali dla mnie to jest porażka

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Całe te przepychanki są rodem z dziecięcej piaskownicy :D Cały czas to próbuję pokazać, a Wy dalej napier.....jak dzieci :D Niezły ubaw :D

P.S. Na plaźmie w pokoju dziennym chu.. widać :)))) I jeszcze to migotanie, jakże intensywne w ciemnicy - niektórzy to lubią ;)

Całe te przepychanki są rodem z dziecięcej piaskownicy :D Cały czas to próbuję pokazać, a Wy dalej napier.....jak dzieci :D Niezły ubaw :D

a ty jesteś pewnie rodzic taki dojrzały stojący obok i patrzący z politowaniem? :)

Focal + Naim

Witam jestem tu pierwszy raz. Pozdrawiam wszystkich "telefili". Ja raczej jestem sympatykiem dobrego dźwięku bez obrazu (i to raczej w wersji stereo, ale ostatnio to się zmienia ponieważ w sklepach można kupić sporo koncertów na DVD i BD (i to dobrze wydanych zarówno pod względem dźwięku jak i obrazu) postanowiłem zbudować sobie kącik TV do ich oglądania, co spowodowało konieczność zakupu jakiegoś urządzenia do odtwarzania obrazu. Jak zwykle po takich decyzjach rozpocząłem "procedurę" zbierania informacji w celu dokonania możliwie optymalnego zakupu. Zaznaczam, że telewizory do tego momentu nie mieściły się ramach mojego hobby a "masowe" oglądanie produkcji amerykańskiej (i nie tylko amerykańskiej) kinematografii nie interesuje mnie. Przez przypadek trafiłem na stronę duńską (ale w języku angielskim), która może zainteresować wszystkich "telefili" spierających się co jest lepsze (www.flatpanelshd.com/reviews.php). Pewnie link ten jest niektórym znany, ale ponieważ nikt nigdy się na niego nie powołał postanowiłem go podpowiedzieć. Życzę miłej lektury (testów) i Panowie nie zapomnijcie, że to są tylko telewizory (plazmowe, LCD , LED-LCD i inne). Pozdrawiam. L. S.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Robić błędy ortograficzne to nic w porównaniu do braku zdolności do porównań,

Ja bym nie szedł aż tak daleko w dywagacjach. Cała rzecz zasadza się bowiem w tym (na co próbowałem Ci Witku_Z delikatnie zwrócić uwagę), że zwolennicy plazmy nie mówią: "mam plazmę gdyż MNIE się ona bardziej podoba". Pisałem już, że takie postawienie sprawy kończy dyskusję, gdyż o gustach trudno się spierać.

Nie. Zwolennicy plazmy usiłują wmówić wszystkim że plazma JEST lepsza. I czują się w związku z tym upoważnieni do prowadzenia działalności misyjnej celem nawrócenia na plazmę barbarzyńców (= zwolenników LCD). Stąd cała Wasza dęta ideologia, szermowanie parametrami, podpieranie się wynikami laboratoryjnych pomiarów co do spełniania jakichś wydumanych norm. Wszystko to ma u niepoinformowanych bądź niezdecydowanych sprawić wrażenie, że OBIEKTYWNA PRAWDA jest po Waszej stronie. Posiłkujecie się też dodatkowym instrumentem temu służącym, mianowicie obraz który dla wielu (w tym dla mnie) jest mdły, bez wyrazu, nieostry, niekontrastowy i z wyblakłymi kolorami nazywacie "naturalnym".

Kapitalnie naświetlił problem red. Filip Kulpa. Każda z tych technologii ma swoje zalety i wady. I pytanie zasadza się tylko do określenia (na swój własny użytek) który zestaw wad jest dla mnie bardziej dotkliwy i nieakceptowalny: PDP czy LCD? Po to, abym sam wiedział czego mam NIE KUPOWAĆ.

Nie ma się co przekonywać, gdyż jest to daremny trud.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.