Skocz do zawartości
IGNORED

Keith Jarrett - najciekawsze płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już nową płytę "Rio". Wyjątkowo piękna. Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-0-48473100-1319488756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 3 tygodnie później...

Pierwsze wrażenia?Bardziej pogodna,jakby pogodził się z losem.Bardziej melodyjna( tak, są melodie a nawet blues!).Z płyty emanują pozytywne emocje,wyciszenie i afirmacja życia.Być może to zasługa bardzo żywiołowo reagującej brazylijskiej publiczności.Piękna płyta!

A my wraz z nim!

Wysłuchałem już cztery razy pod rząd i wciąż jestem pod wrażeniem!

Bardzo fajny album. Świetnie ujął to wojciech: pogodna. Może jeszcze nie jest to słońca, ale w porównaniu np. do "Radiance" czy Carnegie Hall niebo już bardzo mocno przetarte. Łatwiejsza w odbiorze niż ostatnie solowe. Brazylijskości nie znalazłem :-)

Pozdrawiam Stempur

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Bardzo fajny album. Świetnie ujął to wojciech: pogodna. Może jeszcze nie jest to słońca, ale w porównaniu np. do "Radiance" czy Carnegie Hall niebo już bardzo mocno przetarte. Łatwiejsza w odbiorze niż ostatnie solowe. Brazylijskości nie znalazłem :-)

Pozdrawiam Stempur

Ja mamm podobnie, zagubiłem gdzieś zdolność do rozróżniania koloru utworów, jakoś tak wszystko jest szare. A Brazylijskość przy pierwszych odsłuchach była:)

Violet

Rzeczywiście lekko brazylijska?

Chyba tylko z ogólnego klimatu koncertu oraz z okładki :)

• 3 miesiące później...

Nikt nawet słowem nie wspomniał o Concerts. A posłuchajcie tylko:

Ukryta Zawartość

Kopie mocniej niż Kolonia (którą być może po prostu znam już za dobrze). Nie wiem, jak brzmi cała płyta, ale te 11 minut należy IMO do najlepszych fragmentów solowych popisów Jarretta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MatusP
  • 1 rok później...

Co polecacie (co odradzacie) z kwartetu "amerykańskiego" Jarretta? Słuchałem już Trio "Standards", kwartetu z Garbarkiem, Koeln i Rio solo no i oczywiście Forest Flower z Lloydem. Przesłuchałem Expectation i teraz zastanawiam się, co dalej. Proszę o podpowiedzi, bo kwestie ekonomiczne jednak mają znaczenie.

Teraz polecam poznać DeJohnetta.

a) Still Live

- "The Song Is You"

b) Standards Live

- "Falling In Love With Love"

i takie coś jak

c) Changeless

całość !!!

...Przecież to wątek o Kicie Żarecie, a nie o DeŻonecie, a jak już zachęcasz do poznania Jacka to przykłady, które podałeś są nie najlepsze bo to ciągle Keith Jarrett Trio, a nie Jack DeJohnette... Jak już chcesz przybliżyć muzykę JDJ to raczej skoncentrowałbym się na innych płytach. Nie czepiam się, tylko koryguję w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Stay Cool...

51VrblPLZOL._AA160_.jpg419S17M2J9L._AA160_.jpg61C%2BBjjqVxL._AA160_.jpg51-aMa77FkL._AA160_.jpg41YQ7TJX6JL._AA160_.jpg41%2BxmK4tRhL._AA160_.jpg51Yu6RKqZAL._AA160_.jpg61wNWx600OL._AA160_.jpg51DTWSCqRDL._AA160_.jpg51FEETFKBHL._AA160_.jpg51SPHTHY64L._AA160_.jpg

Parker's Mood

Co polecacie (co odradzacie) z kwartetu "amerykańskiego" Jarretta? Słuchałem już Trio "Standards", kwartetu z Garbarkiem, Koeln i Rio solo no i oczywiście Forest Flower z Lloydem. Przesłuchałem Expectation i teraz zastanawiam się, co dalej. Proszę o podpowiedzi, bo kwestie ekonomiczne jednak mają znaczenie.

Zdaje się, że upał zelżał. Uprzejmie proszę o czytanie ze zrozumieniem i konstruktywne odpowiedzi. Dziękuję.

A czy to jest Twój wątek...??? Bo chyba nie, albo mi się tak wydaje... I wydaje mi się też Ciekawski, że nie potrzebnie tak od razu wyskakiwać z tym upałem, bo jak widzisz nikt nie ma szczerych chęci wałkować po raz tysięczny tego samego tematu, a wszystko praktycznie było już napisane i wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Nawet miałem zamiar Ci coś polecić, ale odechciało mi się... za duży upał uff i gorąco jest uff. Też dziękuję.

Parker's Mood

...Przecież to wątek o Kicie Żarecie, a nie o DeŻonecie, a jak już zachęcasz do poznania Jacka to przykłady, które podałeś są nie najlepsze bo to ciągle Keith Jarrett Trio, a nie Jack DeJohnette... Jak już chcesz przybliżyć muzykę JDJ to raczej skoncentrowałbym się na innych płytach. Nie czepiam się, tylko koryguję w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Stay Cool...

51VrblPLZOL._AA160_.jpg419S17M2J9L._AA160_.jpg61C%2BBjjqVxL._AA160_.jpg51-aMa77FkL._AA160_.jpg41YQ7TJX6JL._AA160_.jpg41%2BxmK4tRhL._AA160_.jpg51Yu6RKqZAL._AA160_.jpg61wNWx600OL._AA160_.jpg51DTWSCqRDL._AA160_.jpg51FEETFKBHL._AA160_.jpg51SPHTHY64L._AA160_.jpg

wiem, że nie o DeŻonecie, a jest tu taki w ogóle ?

Chciałem tylko skierować jego uwagę na jego nazwisko.

A jak już mowa o DeŻonecie - a co sądzisz o "Cloud Dance" Collin Walcotta.

Od tej płyty zacząłem swoją przygodę z DeŻonetem, po tym jak go usłyszałem w Trio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dominic

Sądzę, że jest to płyta, która wielu ludziom się podoba. Też kiedyś lubiłem taką muzykę i w sumie do tej pory chętnie słucham tego typu klimatów, ale tylko i wyłącznie live. Z płyt już nie mogę tego słuchać i szybko się nudzę... nawet włączyłem, żeby sobie przypomnieć co i jak, ale na prawdę i szczerze zupełnie już mnie nie bierze smęcenie Walcotta na sitarze, z całym szacunkiem dla wszystkich muzyków w tym nagraniu, których przecież cenię i lubię... Spróbuj Colina w projektach Codona z Naną Vasconcelos i Donem Cherry, powinno Ci się podobać. Jak tabla i sitar to na dziś lubię autochtonów w połączeniu z fusion. Na dole koncert na którym byłem i tak jak już wspomniałem, na żywo to jest frajda i jazda na maxa - Fareed Haque Flat Earth Ensemble...

Ukryta Zawartość

Sorry za OT.

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• 2 miesiące później...

Czy Keith nikogo już nie rusza? W wrześniu ukazał się duet z Michelle Makarski z Bachem (czyli właściwie to trio), a za parę dni No End. Trochę nie po polsku, ale może ktoś zrozumie: Recorded at his home studio in 1986, No End illuminates hitherto undocumented aspects of Keith Jarrett’s music. He is heard here on electric guitars, electric bass, drums and percussion, overdubbing tribal dances of his own devising. Sonat Bacha pod Jarrettem (Jarretta pod Bachem?) jeszcze nie słuchałem, ponieważ nie mam specjalnego ciśnienia po paru innych wersjach, ale No End z złotych lat jazzu może być nawet zabawny :)

Czy Keith nikogo już nie rusza?

Rusza rusza, u mnie się od wczoraj kręci ...

Ukryta Zawartość

post-43720-0-22197700-1383858356_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Stereophile Recording of March 2014: Keith Jarrett - Concerts: Bregenz München

Ukryta Zawartość

post-17176-0-52550600-1393511182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rusza, rusza... Zaś trza iść do sklepu... :) a ten cholera- Changeless - nijak mi nie może wpaść w łapy. Dominik - pomóż!:))

ale my tu o LP mówimy :)

ps. Jacek, chyba mi pożałowałeś Changeless co ? moja po umyciu się już nie nadaje do słuchania. Nie wiem co jest nie tak, czy knosti mi ją uszkodziło, czy co. Jeszcze o nią powalczę na automatycznej myjce, ale jakby ścieżkę w pewnych fragmentach porysowała i aż eksploduje w tych fragmentach. Nie sądzę, że to sprawa nowego pre, bez przesady, aby takie nowe rzeczy z niej wydobywał...

Edytowane przez Dominic2509
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Oj wzięło mnie pod wpływem wątku na przypominanki. Akurat właśnie słucham Changeless (CD). No genialna płyta po prostu :).

Chyba też się wezmę za poszukiwania wersji na winylu ....

...

No i jestem lżejszy o 60 euro wydane na Discogs (+transport z Niemiec) za trzy winyle :).

Mam tylko nadzieję, że się nie naciąłem - komentarze w ilości blisko 400 za ostatnie 12 miesięcy to 99,5% pozytywów.

Edytowane przez Wireless
  • Pokaż nowe odpowiedzi