Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, slasar napisał:

Tu nagrałem zakłócenia przy głośniku bez telefonu obok:

Cyrk zaczynał się, gdy w pobliżu wzmacniacza znalazł się telefon z włączonym 2G albo 3G, nie pamiętam dokładnie. Wzmacniacz zachowywał się jak tanie głośniki komputerowe - wzmacniał zakłócenia.

Temat przerabiany był także na niemieckich forach, z tym że telefon postawiony między lampami akurat pomagał. Pomagało też luźne owinięcie wzmaka folią aluminiową i finalnie przejście na 8900. 

Tutaj fotka i więcej informacji na ten temat.

23 godziny temu, klepek1 napisał:

Poczytaj mój pierwszy post, dokładnie pisałem to samo. Po 1 dniu chciałem MA12000 oddać ale po sugestii sprzedawcy aby dać jemu szanse na wygrzanie. I rzeczywiście po kilku dniach ciągłej gry stały się cuda. MA 12000 gra obecnie nieporównywalnie lepiej niż na początku.  Odnośnie porównania MA12000 do MA9000 macie tu polski artykuł i nagtodę od magazynu na najlepszy wzmacniacz 2022: 

https://hi-fi.com.pl/testy/wzmacniacze/5677-mcintosh-ma12000.html

160h już minęło. Nie jest źle. Zapomniałem nadmienić, że Ma12000 jest "prowokacyjnie" podłączony do wyjścia regeneratora PS Audio przy którym MA8900 grał w sposób zdecydowanie przymulony. W tym kontekście cały czas MA12000 jest od niego zdecydowanie bardziej przejrzysty. Nie wiem co będzie przy normlanym kablu ale na razie czekam na wygrzanie. Artykuł w HiFi i Muzyka, jak i mnóstwo innych znam. Rozmawiałem nawet z Panem Stryjeckim. Ciekawe jest to, że przez pewien moment MA12000 grał absolutnie zjawiskowo - jeżeli chodzi o przestrzeń mógłby stać w wesołym miasteczku w Gabinecie Dźwiękowych Cudów - dźwięki wyskakiwały znikąd z wielkim realizmem. Przejrzystość wyjątkowa przy zachowaniu wielkiej naturalności, wokalistom bardziej chciało się śpiewać, muzykom bardziej chciało się grać. To był spektakl. Może dlatego, że to był weekend i mniej zakłóceń? Ale aż do tego stopnia? Może powróci? 

17 godzin temu, Miltoniusz napisał:

Może dlatego, że to był weekend i mniej zakłóceń? Ale aż do tego stopnia? Może powróci? 

W takich przypadkach to pomogą już chyba tylko takie rzeczy jak Stromtank. Naładujesz i parę godzin grania bez jakichkolwiek "brudów" z sieci. 

23 godziny temu, Miltoniusz napisał:

160h już minęło. Nie jest źle. Zapomniałem nadmienić, że Ma12000 jest "prowokacyjnie" podłączony do wyjścia regeneratora PS Audio przy którym MA8900 grał w sposób zdecydowanie przymulony. W tym kontekście cały czas MA12000 jest od niego zdecydowanie bardziej przejrzysty. Nie wiem co będzie przy normlanym kablu ale na razie czekam na wygrzanie. Artykuł w HiFi i Muzyka, jak i mnóstwo innych znam. Rozmawiałem nawet z Panem Stryjeckim. Ciekawe jest to, że przez pewien moment MA12000 grał absolutnie zjawiskowo - jeżeli chodzi o przestrzeń mógłby stać w wesołym miasteczku w Gabinecie Dźwiękowych Cudów - dźwięki wyskakiwały znikąd z wielkim realizmem. Przejrzystość wyjątkowa przy zachowaniu wielkiej naturalności, wokalistom bardziej chciało się śpiewać, muzykom bardziej chciało się grać. To był spektakl. Może dlatego, że to był weekend i mniej zakłóceń? Ale aż do tego stopnia? Może powróci? 

U mnie MA12000 podłączony jest do AQ Niagara5000. Pamiętam jak go kupiłem to po podłączeniu go do Hegel H590 dźwięk znacznie zyskał na przestrzeni. Wcześniej miałem Isotek EVO3 aquarius ale z nim nie było aż tak dużego efektu wow. Niagara napewno coś miesza w prądzie na plus, ale np. Słychać jak nie gra muzyka burczenie trafo w Mcintoshu. Hegel burczał zawsze w tygodniui to znacznie głośniej, a w weekendy był kompletnie cichy. Także Niagara napewno nie czyści ze śmieci prądu, a jedynie coś w nim koryguje.

I jak już mamy sprzęt za dwieście tysięcy i już wydaje się nam że mamy absolutnie mega zestaw, to okazuje się że jeszcze brakuje nam jakiegoś kabelka bardzo małego za bagatela 50 tys, itd.

W dniu 6.03.2022 o 06:17, Aramis1 napisał:

Witam, i jak wrażenia odsłuchowe, jaki sprzęt był poprzednio.

Witaj. Jestem bardzo zadowolony z dźwięku a gra to u mnie tylko z Pylon Diamond 28 i zaczynam szukać kolumn które zagrają na poziomie z mac'iem.
Poprzedni sprzęt to Cambridge Azur 851A i troszkę pograł u mnie Vincent SV237MK, ale to nie ma nawet porównania. Pozdrawiam

2 godziny temu, mirek80 napisał:

Witaj. Jestem bardzo zadowolony z dźwięku a gra to u mnie tylko z Pylon Diamond 28 i zaczynam szukać kolumn które zagrają na poziomie z mac'iem.
Poprzedni sprzęt to Cambridge Azur 851A i troszkę pograł u mnie Vincent SV237MK, ale to nie ma nawet porównania. Pozdrawiam

U mnie co prawda z ma 7000 grają audio monitory 300tki 5g, uważam że się polubiły.

Edytowane przez Aramis1
5 godzin temu, Aramis1 napisał:

U mnie co prawda z ma 7000 grają audio monitory 300tki 5g, uważam że się polubiły.

Słuchałem MA9000 z Platinum 200 i Gold 200 i fajnie ale to nie jest jeszcze dźwięk który by mnie w zupełności zadowolił.
Widzę że posiadasz MCD600 i mógłbyś coś więcej napisać o tym odtwarzaczu ponieważ też chcę dokładnie taki sam zakupić. 
Czy może robiłeś jakieś porównanie z MCD350 lub transportem? 
U mnie w tej chwili docelowym odtwarzaczem jest Azur 851C. Pozdrawiam. 

Godzinę temu, mirek80 napisał:

Słuchałem MA9000 z Platinum 200 i Gold 200 i fajnie ale to nie jest jeszcze dźwięk który by mnie w zupełności zadowolił.
Widzę że posiadasz MCD600 i mógłbyś coś więcej napisać o tym odtwarzaczu ponieważ też chcę dokładnie taki sam zakupić. 
Czy może robiłeś jakieś porównanie z MCD350 lub transportem? 
U mnie w tej chwili docelowym odtwarzaczem jest Azur 851C. Pozdrawiam. 

W audio styl słuchałem mcd 350 z 200-mi szkoda kasy, mcd 350 to taka smródka wijąca się się po nizinach, natomiast mcd 600 to górski bystry, czysty potok. Jeśli chodzi o kolumny to to co ja wysłuchałem 300-ki na duży plus w porównaniu z mniejszym bratem, może to było spowodowane innymi warunkami odsłuchowymi.

10 godzin temu, Aramis1 napisał:

Także zauważyłem u Ciebie Mcd600, który chodzi mi ostatnio coraz częściej po głowie. Czy słuchasz muzyki także przez jakiś streamer?. Pytam bo cały czas nurtuje mnie pytanie, czy różnica w odsłuchach pomiędzy cd, a streamerem tych samych płyt, utworów jest zbliżona? Czy może rzeczywiście płyty cd z mcd600 grają nieporównywalnie lepiej i więcej słychać np. Szczegółów jest szersza scena itp.  Czy jednak poziom jest zbliżony z delikatną przewagą dla cd?

6 godzin temu, klepek1 napisał:

Także zauważyłem u Ciebie Mcd600, który chodzi mi ostatnio coraz częściej po głowie. Czy słuchasz muzyki także przez jakiś streamer?. Pytam bo cały czas nurtuje mnie pytanie, czy różnica w odsłuchach pomiędzy cd, a streamerem tych samych płyt, utworów jest zbliżona? Czy może rzeczywiście płyty cd z mcd600 grają nieporównywalnie lepiej i więcej słychać np. Szczegółów jest szersza scena itp.  Czy jednak poziom jest zbliżony z delikatną przewagą dla cd?

Witam, nic nie mogę napisać o streamerze bo nie miałem okazji słuchać, nie uznaje słuchania płyt z sieci, taki już jestem wolę cd, mcd 600 oprócz funkcji odtwarzania może spełniać również rolę przedwzmacniacza. Do tej pory słuchałem cd pioneera pd 75, który uważam też za dobry odtwarzacz.

• 2 tygodnie później...

Mój ma 7000 po naprawie i serwisie, grzały się radiatory, raz jeden raz drugi, konieczna była wymiana tranzystorów i regulacja prądu spoczynkowego, po dwa tranzystory na radiator, mak dostał drugie życie. Serwis został wykonany w Krakowie,ta informacja dla posiadaczy ma 7000.

4 godziny temu, Aramis1 napisał:

Mój ma 7000 po naprawie i serwisie, grzały się radiatory, raz jeden raz drugi, konieczna była wymiana tranzystorów i regulacja prądu spoczynkowego, po dwa tranzystory na radiator, mak dostał drugie życie. Serwis został wykonany w Krakowie,ta informacja dla posiadaczy ma 7000.

To jednak mit o nie awaryjności tej marki trzeba odłożyć...

Miałem wymienić da1 na da2 a nieopatrznie wymieniłem wzmacniacz ,dobrze ,że wygląda tak samo jak 8900 to żona śpi spokojnie w nie wiedzy 😉

Resized_20220325_180059.jpeg

https://youtu.be/H73c83ddFFE  Pierwsze chude dzwięki po godzinie grania,mam nadzieję że bas przyjdzie za jakiś czas,hehehe

Sam się czaje, czy nie zmienić mojego MAC7200 z DA1 na MA8950 z DA2. Radiową Trójkę zamieniłem na internetowe 357 wiec z tunera nie korzystam a DA2 podobno robi robotę. 
Gratulacje i czekam na wrażenia po wygrzanu

W dniu 22.03.2022 o 04:25, mztv napisał:

niezły ten napis komputer....taki Kraftwerk-owy 🙂

Prostota,wiadomo z jakiego źródła idzie dźwięk.
Bo jak to można inaczej nazwać? Może z Angielskiego bardziej by pasowało PC?

W dniu 31.12.2021 o 11:46, jaggo00 napisał:

Przerabiałem już trochę konfiguracji z integrami i zestawami preamp/końcówka mocy. Z mojego doświadczenia wynika jasno, dzielonki zdecydowanie wygrywają*. To samo dotyczy Maca. Miałem ma6850, ma7000. Teraz c2700(wcześniej c2500) z  końcówką mc302. Wg mnie inna liga. Dzielonki mają też dodatkową oczywistą zaletę, większą elastyczność w konfiguracji, tak jak w moim przypadku wymiany końcówki na mc462(może ktoś ma na sprzedaż?). A jeśli chodzi o kable, to nawet jeśli degradują dźwięk to jednak bilans jak pisałem wyżej na duuży plus.

*oczywiście mówię o moich konfiguracjach. 

Kupiłeś już mc462?

54 minuty temu, tomter napisał:

Czy w 8900 można wymienić DAC1 na DAC2? Ktoś wie jaki to byłby koszt?

Tak, możesz wymienić na DA-2. Cena modułu to 4,9 kPLN, kosztów wymiany nie znam.

17 minut temu, tomter napisał:

Ten nowy DAC gra wyraźnie lepiej? Ktoś porównywał? Czy obsługuje DSD?

Tak, obsługuje DSD512. Opis i specyfikacja: https://www.mcintoshlabs.com/products/specialty-products/DA2-Digital-Audio-Module

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.