Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio vs Dynaudio

DJ LUCAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zasięgnąc opinii na temat tych dwóch marek.

1. Która z nich bardziej sprawdzi się w róznych gatunkach muzycznych.

2. Jakość bassu (miękki, potężny)

3. Przestrzeń (znikanie kolumn)

4. Łatwość wysterowania.

Odsłuchałem dwa modele Dynaudio Focus 140 i Monitor Audio RX2- przestrzeń w obu konstrukcjach bardzo dobra, bass w Dynkach -moje odczucie jakby był podbity i dlatego wydaje mi się, że jest go więcej niz w MA RX2.

Napiszcie proszę czy warto dopłacać do Dynek i czy rzeczywiscie róznica w cenie jest uzasadniona.

Będzie to grało w małym pokoju (przejsciowo) z Denonem 2000AE.

Pozdrawiam

DJ LUCAS

https://www.audiostereo.pl/topic/73367-monitor-audio-vs-dynaudio/

Pytanie czy słuchałes wygrzanych RX2? Bas po około 100-150 h nabiera pełni i głębi.Moim zdaniem Monitory są bardzie zrównowazone i uniwersalniejsze

Tego nie jestem w stanie stwierdzić. Przestrzeń napewno nie była gorsza z MA RX2 w porównaniu do Dynaudio. Jeżeli rzeczywiście tak by było jak mówisz, że rx'y potrzebują wygrzania to rzeczywiście nie będe miał się nad czym zastanawiać.

Jako fan Dynaudio poleca kupić Monitor Audio. Co do wygrzewania kolumn to uważam że większość nowych kolumn potrzebuje miesiąc czasem nawet dwa żeby zagrały na swoim docelowym poziomie.

Pozdrawiam

Posłuchaj jesteś już w bardzo dobrej sytuacji ponieważ wachasz się tylko pomiędzy dwoma modelami dwóch ciekawych brzmieniowo marek.

Porównań tych dwóch modeli stojących obok siebie nie miałem okazji słuchać, aczkolwiek z wymienionych przez ciebie punktów we wstępie więcej moim skromnym zdaniem przemawia za Monitor Audio.

Obie kreują przestrzeń podobnie z tym że MA rysuje bardziej punktowo i cieńszą kreską, za to z bogatym detalem w średnicy. Dynaudio to większa plama dźwięku aczkolwiek bez takiego konturu. Bas trochę rasowany aczkolwiek można zminimalizować ten efekt kablami. Przez taką prezentację basu Dynaudio mają subiektywnie większy rozmach w dynamice. MA przy nich to taki angielski gentelman. Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena.

Pozdrawiam

D4ncer

Tak jak zauważyłeś słuchałem, ale tylko 1h (stanowczo za krótko)i prawdopodobnie modele były niewygrzane i dlatego też zadałem pytanie na forum żeby skonfrontowac swoje spostrzeżenia z ludzmi którzy mają doczynienia z tymi modelami na codzień. Więc nie rozumiem skąd Twoja uszczypliwośc.

Przeciez ich sluchales ;-> Nie badz kolejnym forowym onanistom...

Chlopcze, moze w koncu cos konstruktywnego. Moze jakies wlasne doswiadczenie z odsluchu w MM opowiedz.

P.S Onanizm to chyba Twoje drugie ja.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Na ostatnim odsłuchu miałem okazje posłuchać rx2- które były moimi faworytami oraz dynków dm 2/8. Po odsłuchu faworyt się zmienił i wiedziałem, że dynaudio są moje, przemawiała muzykalność, większy rozmach, szeroka scena, płynące ciepło... dla mnie bomba :-)

To ja może wrzucę swoje 3 grosze jako wieloletni użytkownik Dynaudio Audience 8 + reszta kaleSonyES. Co mnie przekonało do dynków i czego do dziś nie załuję - im bardziej się wsłuchujesz, tym więcej słychać w dźwięku. Mógłbym zagaić na wzór zwolenników Nikona, że "jest jak piękna kobieta", ale to malo audiofilskie. Miałem wiele sprzętów na przestrzeni ostatnich 30-40 lat i powiem tyle - nie każdemu dynki się podobają, ale jak już, to jest kupiony na wieki. Monito Audio to kolejna zacna firma, ale prezentuje "dźwięk angielski" - komu przypadnie do gustu, jego sprawa. Dla mnie ta różnica sprowadza się do tego, czy wolisz sobie czasem "wyobrazić" oraz "niejednym Cię zaskoczy", czy wolisz "podane na tacy, ale tylko jedno". To wybór między Twiggy, a Pamelą Anderson - a o gustach nie powinno się dyskutować. Słuchaj i oceń sam. Dynki są z reguły trudniejsze do wysterowania, co oznacza, że "katalogowe" 100W na kanał rzadko kiedy daje dobry efekt.

....Dynki są z reguły trudniejsze do wysterowania, co oznacza, że "katalogowe" 100W na kanał rzadko kiedy daje dobry efekt.

W takim razie jaki wzmak obsłuży zacnie takie dynki 2/8? Sam mam z tym dylemat i nie mogę się zdecydować, zaproponuj coś proszę.

czy katalogowe 2x 60 4ohm jest w stanie napędzić te maleństwa tak aby dały z siebie dużo a nawet więcej? ;)

W takim razie jaki wzmak obsłuży zacnie takie dynki 2/8? Sam mam z tym dylemat i nie mogę się zdecydować, zaproponuj coś proszę.

czy katalogowe 2x 60 4ohm jest w stanie napędzić te maleństwa tak aby dały z siebie dużo a nawet więcej? ;)

Jak miałbym dziś kupować, to bym na pierwszy strzal obstawiał używane Sony 50ES lub 30ES (można wyrwać na alledrogo za ok 700PLN), bo zbliżony dźwięk mam "obcykany". 2x60/4 ohmy może być mało, ale sprawdź konkretny przypadek na własne uszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.