Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje prasy audiofilskiej

troy

Rekomendowane odpowiedzi

A może jakiś malutki przeciek na temat NADa M51??? ;-)

Sorry za OT

Ja go nie testowałem, więc nic nie wiem.

Jak kopię ? Rozkręciłeś qv2 ? Co tam jest ?

Nie rozkręcałem, bo jest nierozkręcalny, ale co tam jest bardzo łatwo się było domyślić, o czym zresztą napisałem. Nie wiem tylko jaka jest wartość tego kondensatora pomiędzy fazą a zerem.

Przy okazji opisując AMP proszę sprawdzać i pisać jak odtwarzają pliki. Czy przy posiadaniu nowoczesnego AMP warto kupić strumieniowca czy nie?

Ja zwykle sięgam po taką opcję i opisuję. Wyniki są różne, ale jak na razie przeważa wersja, że wbudowany przetwornik daje słabsze wyniki niż z zewnętrznym.

Panowie z Audio Video. Czekam na szybką recenzję nowej Yamahy z serii 3000

Przekażę wyżej.

Ewidentne dosc swieze przyklady: MF M1 dac(na swiecie superlatywy) i i/k Acrolink 2200(konkurencja-bardzo dobry!) A kiedys kupowalem graty po recenzjach AV!

Może Pan rozwinąć ten fragment?

Nie rozkręcałem, bo jest nierozkręcalny, ale co tam jest bardzo łatwo się było domyślić, o czym zresztą napisałem. Nie wiem tylko jaka jest wartość tego kondensatora pomiędzy fazą a zerem.

Tzn. co ? Zrobiłeś tego klona czy nie, bo jakoś pokrętnie gadasz :D

Nie pokrętnie, tylko zastosowałem kondensator o prawdopodobnie innej wartości, gdyż nie da się ustalić jaki jest w QV2. Chodzi o samo rozwiązanie polegające na montażu kondensatora pomiędzy fazą i zerem. Ja dodatkowo w gniazdku montuję jeszcze układ trzech warystorów dla zabezpieczenia sprzętu przeciw przepięciom.

Marek Lacki, re kiepsko zrecenzowaliscie Panowie dac M1 Musical Fidelity.Prawie kupilem juz rdac'a tak zachwalanego,ale jednak sprawdzilem MF i u mnie zostal. Prosze przejrzec ultradokladna recenzje w Stereophile czy HiFiWorld.Obie bardzo pochlebne. Jego 2gie wcielenie w superlatywach oceniono w WHF,ktore to nigdy dla MF nie bylo laskawe. Testuje aktualnie wlasnie te 2ga wersje,w ktorym dokonano kilku zmian.To 3ci dac w przedziale 1800-2800,ktory testuje i jest calosciowo bardzo dobry (cenowo -w srodku grupy). 2ga sprawa-slabiutka recenzja dla i/k Acrolink 2200 II. I tym razem kabel okazal sie na tyle (bardzo) dobry,ze kupilem i ja -3 pary oraz 3ch moich kolegow. I mamy je do dzisiaj. Ponad 3 lata.Nie bazowalem na,zreszta bardzo dobrej!,ocenie AUDIO ale wlasnych odsluchach po wizycie w salonie w Gdyni.

Marek Lacki, re kiepsko zrecenzowaliscie Panowie dac M1 Musical Fidelity.Prawie kupilem juz rdac'a tak zachwalanego,ale jednak sprawdzilem MF i u mnie zostal. Prosze przejrzec ultradokladna recenzje w Stereophile czy HiFiWorld.Obie bardzo pochlebne. Jego 2gie wcielenie w superlatywach oceniono w WHF,ktore to nigdy dla MF nie bylo laskawe. Testuje aktualnie wlasnie te 2ga wersje,w ktorym dokonano kilku zmian.To 3ci dac w przedziale 1800-2800,ktory testuje i jest calosciowo bardzo dobry (cenowo -w srodku grupy). 2ga sprawa-slabiutka recenzja dla i/k Acrolink 2200 II. I tym razem kabel okazal sie na tyle (bardzo) dobry,ze kupilem i ja -3 pary oraz 3ch moich kolegow. I mamy je do dzisiaj. Ponad 3 lata.Nie bazowalem na,zreszta bardzo dobrej!,ocenie AUDIO ale wlasnych odsluchach po wizycie w salonie w Gdyni.

A kto był autorem tych recenzji?

rozumiem,ze chodzi o recenzje w AV? Nie mam juz tych nrow pisma,ale to mozna szybko ustalic w redakcji?! rdac-raczej red. nacz.

rozumiem,ze chodzi o recenzje w AV? Nie mam juz tych nrow pisma,ale to mozna szybko ustalic w redakcji?! rdac/m1-raczej red. nacz.

kolejna sprawa-kiedys bylo dokladnie wiadomo na jakim systemie recenzowano dany element i jego komponenty raczej nie zmienialy sie (albo bardzo rzadko i z tym mozna bylo sie pogodzic).od pewnego czasu do recenzji uzywane sa akurat pewne skladniki,ktore dopiero co byly oceniane albo wrecz w tym samym nrze! Prosze nie pytac kto,co,w jakim nrze.Przestalem tytul kupowac juz jakis czas temu,ale tak zapamietalem.

A co było w środku ?

Oczywiście chodzi mi o oryginał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

kolejna sprawa-kiedys bylo dokladnie wiadomo na jakim systemie recenzowano dany element i jego komponenty raczej nie zmienialy sie (albo bardzo rzadko i z tym mozna bylo sie pogodzic).od pewnego czasu do recenzji uzywane sa akurat pewne skladniki,ktore dopiero co byly oceniane albo wrecz w tym samym nrze! Prosze nie pytac kto,co,w jakim nrze.Przestalem tytul kupowac juz jakis czas temu,ale tak zapamietalem.

Recenzje odbywają się z użyciem stałych systemów, które ewoluują. Czasem zdarzyło się, że akurat z powodu sprzedaży wzmacniacza, użyty został akurat ten który został jeszcze nie odesłany po teście. Czasem używa się dodatkowo sprzętu, który jest w teście, aby bardziej wszechstronnie sprawdzić to, co akurat jest testowane. Robi się to jednak równocześnie i równolegle z systemem stałym.

A co było w środku ?

Oczywiście chodzi mi o oryginał.

Właśnie nie wiem, bo oryginał był zabity nitami na sztywno. Całkowicie nierozbieralny. Podejrzewam tylko, że kondensator, czyli coś, o czym rozmawialiśmy telefonicznie swego czasu (sam masz podobną wtyczkę). Już wcześniej rozważałem zrobienie sobie podobnej rzeczy. Akurat trafił się test Nordosta i okazało się, że wręcz trzeba to mieć (to rozwiązanie, czyli domniemany kondensator). Ja zainstalowałem go bezpośrednio w gniazdku. To nie ma jednak znaczenia, czy będzie w ślepej wtyczce, czy w gniazdku.

Zastanawiam się tylko jak daleko w Nordoście poszli z wartością tego kondensatora, gdyż podejrzewam, że jest znacznie większy niż mój. Trzeba by poeksperymentować.

okay,a jak Pan skomentuje bardzo dobre recenzje tych samych rzeczy,juz nie wspomne polskiej konkurencji ale i przez Stereophile i HiFiWorld (btw-poparte pomiarami),znane i cenione na calym swiecie? Przy okazji - po 3dniowym odsluchu/kazdy dac, kupie chyba jutro...MF M1,nowa wersja(he,he,),lekko zmienione zasilanie,asynchroniczny USB. Dobry dzwiek,dobra cena,dobra obsluga,skuteczny serwis(ale przydlugi).Polecam,nawet posadzony o reklame,ale dlaczego koledzy nie maja wiedziec?

okay,a jak Pan skomentuje bardzo dobre recenzje tych samych rzeczy,juz nie wspomne polskiej konkurencji ale i przez Stereophile i HiFiWorld (btw-poparte pomiarami),znane i cenione na calym swiecie? Przy okazji - po 3dniowym odsluchu/kazdy dac, kupie chyba jutro...MF M1,nowa wersja(he,he,),lekko zmienione zasilanie,asynchroniczny USB. Dobry dzwiek,dobra cena,dobra obsluga,skuteczny serwis(ale przydlugi).Polecam,nawet posadzony o reklame,ale dlaczego koledzy nie maja wiedziec?

Przepraszam, ale kompletnie nic nie rozumiem.

A czemu polska prasa audio zachwala Rothy na zachodzie dostają bardzo średnie recenzje.

Roth Oli? W AV dostały chyba 3 gwiazdki.

Hm...

Albo piszemy recenzje ,albo jesteśmy wytwórcami , albo dystrybutorami : )

Do tąd dopóki będą DEBILNE gwiazdki, kółka i inne nic nie znaczące pierdoły nic z tego pomocnego nie będzie.

Aby coś zyskało sławę musi kosztować min.10kpln,to już high end , cokolwiek to znaczy. Może nie grać : )

Cały test danego klocka czy systemu można określić w kilku zdaniach , max !

Po pierwszych taktach danego gatunku muzyki wiadomo w czym rzecz.

----------------

No ale jak złote bezpieczniki ikable usb robią cuda , no to sorry.

Obecnie większość znajomych trzyma prasę w toaletach.

Jako poranne rozluzniacze , pomaga gdy do roboty człowiek się spieszy : )))))

------------------------------

Robić ślepe testy !

No ale wtedy ołtarze w większości pójdą w .... PA : )

Marek Lacki, nie rozumiem dlaczego Pan nie rozumie!(prosze powtorzyc probe). Przeciez pytal Pan powyzej kto recenzowal ? A wiec chcial zajrzec do recenzji chyba.Powtarzam:mierne na lamach AV recenzje daca i kabla i/k vs bardzo dobre w pismach swiatowych i u krajowej konkurencji odpowiednio.

zildjian

Od kiedy to uważasz że jakakolwiek prasa audio jest neutralna ? : )

Jeżeli od kilku lat zwrot nakładu mieści się w granicach 20...50% : )

Wiadomo że żyje się z reklam.

Tak na serio to trudno przemycić pewne informacje recenzentowi.

Często grzęzną na " górze ".

Niestety tez jest sporo ludzi recenzujących z tzw."łapanki".

Temat w zasadzie nie wart tykania..... bo może śmierdzieć : )))))))))))

Zamiast opisywać klamoctwo na dwie strony w złotych peanach to praktyczniej i zdrowiej byłoby poświecić każdemu klockowi po pół strony i więcej ich opisać.

Jedna strona , trzech opisujących.

No co może redaktor napisać przy 78 przedwzmacniaczu w testach ?

Może przepisać recenzję sprzed trzech lat i nazwę podmienić : ))))))))

darkul, alez jedziesz...,a red Kulpa kilka lat recenzowal graty na Twoim preampie(Q Audio to chyba Ty drzewiej?). Szkoda,ze moj lokalny MHF padl,przyczyn mozna sie domyslac.Dotad nie znam tych dzentow blizej,zeby nie bylo! Potem lubilem AV,ilez bylo pasji u nich.Dzis kolejny tzw klocek do 'zrecenzowania',brrr,az sie (chyba) nie chce. Nowego zycia daly pliki i USB,ale jak na Forum widac,ludziska krzepna.Podobne bylo HFiM,ale dziwnym trafem? Super recenzje towaru 2ch dystrybutorow,brrr...,ale ten nudny narcyz we 'wstepniakach'... Audio-staly raczej poziom Kisiela,choc tak dzis popularnego Baltlaba prawie zbankrutowal... A ja slucham,slucham i malo dzis czytam.Sorry,ogladam i slucham-tiaa,teraz zawladnely mna koncerty i/lub dokumenty na dvd. Pozdrawiam Cie,darkul.Rob swoje.Twoje piece sa coraz lepsze,wiesz o co chodzi w dzwieku,jestes osluchany,pogratulowac. I wystarczy wazeliny.

W tym miejscu zdecydowanie zgadzam się z Zildjanem, niestety czytam pisma nasze 4 rodzaje A, AV, HiFIM i Choice prawie zawsze, chociaż z dosyć dużym krytycyzmem. Uderzyło mnie to że za bardzo często sprzęt testowy jest testowany w towarzystwie innych testowanych w danym numerze. To dla mnie jest idiotyczne. Co w takim przypadku jest przedmitem testu jeśli wszystko się zmienia w konfiguracji??? to jest zupełnie nieprawidłowa metodyka testu.

zildjian

Jechał i popędził.... nadal trochę żałuje ...pewnie : )))))

36 opcji wejść/wyjśc, pasywnie/aktywnie, zbal/nzba,nzbal/zbal : )

Ja akurat ( mimo niezłych recenzji ) mam swoje wyrobione zdanie.

Uno, chcesz zaistnieć na rynku ,musisz być drogi. Poza tym realia sa takie że ludzie kochaja ułudę , nimb tajemniczośći.

Wielkie, ciężkie i drooogie : ) Kupują oczami.

Due, masz klamota poniżej 10kpln , zapomnij o stopce high end, co jest chore i ogólnie wkurviające.

Jest po prostu zafałszowanie rynku. Często biore udział w opisach ale od strony pomocniczej , opis techniczny, wieeeele ciekawostek w

urządzeniach widziałem. Czasem to mróz po nogach wieje.

Czasem są to bardzo solidnie i mądrze zrobione urządzenia.

Mam tez swoje przemyślenia.

Gdybym był recenzentem nie mógłbym dłubać...bo jedno i drugie się kłóci.Tak nie wolno.

Recenzje byłyby krótkie i rzeczowe. Bez pier.... na stronę o bardziej czerwonym odcieniu w tęczy basów : )

Poza tym czym innym jest opis formy brzmienia klocka a czym inny systemu w którym się znajduje

.

Tree, od dawna sprzęty z tzw. pure budget u nas urosły do miana sprzętu audiofilskiego, gdy od lata na zachodzie są zwykłym stereo : )

Quatro, ja z nowym ampem nie dam do testów urządzenia. Mimo nagabywań z tej czy tamtej strony.

trzeba mieć większą ilość klamoctwa, rozsyłać zainteresowanym za kaucją i zainteresowany kupuje to co słyszy w domu. Koniec.

darkul, gwoli scislosci-kilka urzadzen 'tanich' w AV zaklasyfikowano do high end.cos z amplifikacji LC Audio.btw-robili kapitalny cedek,ktory jako jeden z 1szych mial wejscie na dac.Chyba Mr Sonus Oliwa ma go do dzisiaj. Poza tym,w kwestii cena a hay end(celowo pisze hay)-bardzo mi sie w tym wzgledzie podobal PR ,jaki robil sobie CSR,pamietacie wywiady Krzyska?(pozwalam sobie,bo kiedys z nim gralem) Bomba! Prawie kupilem jego piecyk,zreszta swietnie zrecenzowana w AV.Oczywiscie s/h-cena nowego byla niebotyczna!

Wnioski z czytania ostatnich kilkudziesięciu postów są następujące: trzeba robić swoje, zgodnie ze swoim pomysłem, najlepiej jak się potrafi. Wyłączam obserwację tematu.

Wyjątki reguły nie czynią.

Ale to by była masakra gdyby robić testy w ślepych testach , przynajmniej w takich gdzie recenzent nie widzi danego klamoctwa : ))))))

Oj posypałoby sie ołtarzyków... niczym Puma Punku by to później wyglądało.

Rozpierducha plus tajemniczy widok : ))))))))))))

Panie Marku, szkoda. Przepraszam.Ale nie odpowiedział Pan na moje pytania postawione 3 razy.Nie jestem pieniaczem i mam nadzieję,ze nie odebrał Pan moch wpisów zbyt dosadnie.

Tiaaa,świetnym ruchem ponad konkurencję było promowanie plików. Sekundowałem temu ,ale jednak w pewnym momencie język i stopień wtajemniczenia przekroczył poziom zwyczajnego posiadacza laptopa.Potem rezenzowaliście Panowie dac'e USB! za 11000 i 19000tysięcy....

Ukłony & pozdrowienia, i będę czasem zerkał na Tytuł.

Potem rezenzowaliście Panowie dac'e USB! za 11000 i 19000tysięcy....

: ))))))))))))))))))))))

No jak ktoś wydumał to i opisać trzeba.

Tu bym się nie czepiał.

-------------------

Wk.. jest to że branża opisuje branże : )

Co do mnie, to jedynie pomagam od strony technicznej, co gdzie siedzi i jakie.

To dla jasności.: )

Uważam za nagannym fakt że branża pisze recenzje kolegom : )

Abo jedno albo drugie.

Potem rezenzowaliście Panowie dac'e USB! za 11000 i 19000tysięcy....

Były tanie, potem przyszedł czas na droższe ... w czym rzecz ? Mają tylko o DACach za 2kzł pisać ?

A nawiązując do twojego pytania - zazwyczaj płaczecie że recenzje są zbyt dobre. Najczęstszy komentarz - dystrybutor daje dużo reklam. A jeżeli ich nie daje, to także nie ma problemu - wtedy się mówi że na pewno gazeta chciałaby, aby dawał, więc test jest 'awansem', na zachętę - jak ten puchar w Misiu dla wnuczka.

Wydawać by się mogło, że gdy pojawi się wreszcie niepochlebny, lub tylko chłodny test - wszyscy malkontenci powinni być reszcie zadowoleni. Są igrzyska, jest krew ! Ale nie ! Zawsze ktoś się znajdzie, kto udowodni, że test jest nierzetelny 'bo w zagranicznej gazecie dostał dobrą ocenę'.

I jak tu wam dogodzić ? Racje ma Pacuła i Kisiel, którzy twierdzą że nigdy nie czytają for internetowych. Tylko robią swoje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb

To że napędzasz koniunkturę na forum ...o'k

To dobrze że ktoś zamożny opisuje rożne segmenty, to wielki pozytyw.

Ja się z tego cieszę , tylko czasem brak umiaru powoduje złudzenie dziwności, przesady.

Ale dziwi mnie że nie widzisz nic w tym że producent robi testy innym.

Nie da rady , każda sroczka swój ogonek chwali.

I jak tu wam dogodzić ? Racje ma Pacuła i Kisiel, którzy twierdzą że nigdy nie czytają for internetowych. Tylko robią swoje.

A szkoda, bo może wreszcie przestaliby pisać te bzdury.

Pacuła to chyba nawet nie czyta tego, co sam pisze. :D

Nie wiadomo czy on to rzeczywiście sam pisze.

Wydawać by się mogło, że gdy pojawi się wreszcie niepochlebny, lub tylko chłodny test - wszyscy malkontenci powinni być reszcie zadowoleni. Są igrzyska, jest krew ! Ale nie ! Zawsze ktoś się znajdzie, kto udowodni, że test jest nierzetelny 'bo w zagranicznej gazecie dostał dobrą ocenę'.

Najrzetelniejsze to są opisy i zachwyty nad sprzętem pojawiajace się przed ogłoszeniami o sprzedaży.

Tak swoją drogą gdyby recenzent miał tu pisać z otwartą przyłbicą musiałby wykazać się wielką wiedzą i osłuchaniem.

Z tym może być chudo.

Większość ludzi recenzujących to pasjonaci audio.

Chcą pisać ,ok, tylko z sensem , bez traktowania swojego tekstu na zasadzie mam dłuższy tekst bo mam takiego penisa.

Jak wiemy ( SAMCE ) nie o długość chodzi : )

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Panowie , można polemizować , ale nie jest ładnym gdy jeździmy po nazwiskach.

Piszcie ogólnie redaktor.

REDAKTOR bez ukierunkowania ad persona.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++===

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.