Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

a to jak tak tylko że chariosy w domu, już podpięte i cykają sobie 😉

poradźcie mi proszę jaki wsmacniacz pod niego kupić tak do 1000PLN max

dla przypomnienia mam denona dra 735r

4 godziny temu, Hubert 9999 napisał:

Ciężko coś wyszukać , ceny powariowały .

Może koło tysiaka HK - 670 .

KALIBER vel rydz .

4 godziny temu, Hubert 9999 napisał:

Jest na Alle parę Denonów 720, Nad 326bee, oraz "nieco" przerysowany Pioneer A-50 ...

Jak to zagra z Twoimi Chario ciężko powiedzieć ... jeżeli mieszkasz gdzieś blisko któregoś sprzedającego może dało by się posłuchać?

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Denonów 720, Nad 326bee, oraz "nieco" przerysowany Pioneer A-50 ...

Uważam, że to nie ma większego sensu. Będzie może trochę inaczej niż 735, ale czy lepiej? Bardzo wątpię. Sugerowałbym trochę się "pomęczyć" z 735, uzbierać przynajmniej drugie tyle i dopiero wtedy się do wymiany przymierzyć. Japońska wielkoseryjna "budżetówka" to w ogóle nie jest jeśli chodzi o wzmacniacze najlepszy pomysł. Jeśli już to może wyższe modele Marantz`a. Tym bardziej, że istotnie ceny ostatnio oszalały, a pośpiech jest zawsze złym doradcą 🙂

Racja ... nawet ceny używek odleciały w kosmos ...

To co dominuje to stare 20-30 letnie Onkyo Pioneery Yamahy Denony

teraz blisko 1000 , a jeszcze circa pół roku temu 400-500 pln .

przerysowany Pioneer A-50 .

Strasznie przerysowany , dla mnie to masakra .

Jest na Alle parę Denonów 720

Tych Denonów nie brakuje , raczej opinie nie specjalnie entuzjastyczne .

Za to CD 720 - AE z tej serii to całkiem dobry jak na budżetówkę odtwarzacz .

Miałem okazję go posłuchać u siebie przez jakiś czas .

5 minut temu, Adalbert95 napisał:

Sugerowałbym trochę się "pomęczyć" z 735, uzbierać przynajmniej drugie tyle

Dokładnie , w okolicach 2tysi można coś ciekawszego wyłuskać ,

a koło tysiączka jak napisałem HK ,  zagra inaczej od 735 .

KALIBER vel rydz .

...i chyba opcja abym dozbierał będzie najwłaściwszą. Też gdzieś z tyłu głowy miałem, że różnica w tym połapie cenowym może być niewielka. 

Swoją drogą HK6xx wygląda obiecująco i nawet ma dobre opinie. Coś mi sie wydaje, że będe celował w HK lub Maratnz.

• 1 miesiąc później...

Chciałbym się przywitać w klubie ze świeżym nabytkiem Chario Constellation Delphinus MKII.
Kolumny oceniam bardzo pozytywnie, teraz chyba czas na znalezienie odpowiedniego do nich wzmacniacza 🙂

23 godziny temu, k4mil3k napisał:

Kolumny oceniam bardzo pozytywnie, teraz chyba czas na znalezienie odpowiedniego do nich wzmacniacza 🙂

Bardzo miło wspominam swoje Delphinusy. Nie żałuj na wzmacniacz 😉 ... im lepszy wzmacniacz tym kolumny bardziej się odwdzięczą lepszym dźwiękiem.

No właśnie szukam wzmacniacza do nich 🙂

Obecnie mam u siebie dwa wzmacniacze, ale każdy z nich idzie nieco w inną stronę:

Cyrus ONE HD - granie dość czyste, dociążone, sporo dobrego się dzieje w średnicy, jest przestrzeń i wyraźna góra bez żadnej nachalności. Jedynie co mi w tym wzmacniaczu trochę nie odpowiada to bas, a w zasadzie brakuje mu nieco kontroli i szybkości. Jest nieco zbyt "bułowaty", ciągnący się.

Drugi wzmacniacz to Lyngdorf SDAI2175 - to już nie to co poprzednik, bas szybki, punktowy z dobrą kontrolą ale jednocześnie jeśli trzeba to z uderzeniem, detal w połączeniu z Chario jest wręcz niesamowity - odkrywam mnóstwo nowych wcześniej nie znanych szczegółów w utworach. Ale niestety ma to swoją wadę, lubię słuchać głośno i ta ilość detali przy głośniejszym słychaniu zaczyna kłuć nieco w uszy...

Gdyby się tak udało zlepić te dwa wzmacniacze co mam.....:P
A co możecie do nich polecić w budżecie do 8k ?

Proponował bym zrezygnować z D klasy ... 

Natomiast radził bym zupełnie odwrotny kierunek: lampę ... może kosztem nieznacznej utraty kontroli basu ale za to z fajną barwą ... albo przynajmniej coś A klasowego ... 

Edytowane przez szpakowski

@szpakowski Właśnie tego chce uniknąć, tj słabej kontroli basu. Lampy próbowałem już kiedyś i to chyba nie moja bajka. Może ewentualnie jakaś hybryda, ale pełna lampa raczej nie.

Edytowane przez k4mil3k
21 godzin temu, k4mil3k napisał:

A co możecie do nich polecić w budżecie do 8k

Jeśli masz regulację głośności w źródle i w grę wchodzi też sprzęt używany to całkowicie wbrew opinii Szpakowskiego 🙂 , integra Krella, ML, Tresholda, a jeszcze lepiej sama końcówka. Zestawienie (wprawdzie na starszej serii Academy) wielokrotnie u mnie trenowane i sprawdzone. Do tego porządne, ale miedziane okablowanie. Niestety delfinusy nie umożliwiają bi wringu, a szkoda, bo ta ogromna kopułka wręcz prosi się o nieco wyrazistszy srebrny kabel. Mocny i wydajny wzmiacniacz, ale taki na poważnie, nie na papierze i w recenzji, to jedyny sposób byś mógł posłuchać Delfinusów głośno, czy choć głośniej.

38 minut temu, Adalbert95 napisał:

Jeśli masz regulację głośności w źródle i w grę wchodzi też sprzęt używany to całkowicie wbrew opinii Szpakowskiego 🙂

Każdy dobiera sprzęt wg swojego uznania i upodobania ... każdy ma swoje doświadczenia i opinie.

Osobiście zamiast super kontrolowanego ale jednolitego, bezbarwnego, suchego basu wolałbym mieć odrobinę mniej kontrolowany ale barwny, rozdzielczy i różnorodny bas. Takie mam doświadczenia z tranzystorami, nawet dosyć drogimi. Zwłaszcza na niskich częstotliwościach kosztem kontroli tracą rozdzielczość, barwę i wypełnienie. Nie lubię beznamiętnych wzmacniaczy, które zabijają emocje w muzyce.

W tej cenie, nawet jak za używany wzmacniacz ciężko będzie kupić tranzystor dobrej jakości ... oczywiście nie neguję, że coś z Krella czy ML (nie słuchałem) może fajnie zagrać z Delphinusami ... zwłaszcza jeżeli u Ciebie sprawdziło się takie zestawienie 👍🏻 

@Adalbert95 Właśnie ze względu na tą kopułkę wybór padł na Chario. Jest genialna. Korci mnie jeszcze modyfikacja zwrotnicy, znalazłem kilka opinii że to krok w dobrą stronę.

@szpakowski No właśnie w tym problem ze suchego basu nie chce, ale też nie aż tak rozlazłego jak daje Cyrus. Może być trudno znaleźć złoty środek. Chyba pozostanie wybrać się na jakieś odsłuchy.

5 minut temu, k4mil3k napisał:

Może być trudno znaleźć złoty środek. Chyba pozostanie wybrać się na jakieś odsłuchy.

Mną się zbytnio nie sugeruj, bo ja wybredny mocno jestem 😉 ... a odsłuchy jak najbardziej wskazane. 

25 minut temu, szpakowski napisał:

Fajny bajer z tymi wskaźnikami w Gato 😉 

Wygląda świetnie, ale ja go wyłączam😁. Ważne że gra bardzo dobrze z chario. 

2 godziny temu, k4mil3k napisał:

Jest genialna.

Słuchałem jej w ursach i jeśli to jest to samo, to sorry, ale dla mnie nie jest genialna, powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. To, że nigdy nie jest jazgotliwa i ostra to fakt, ale to zdecydowanie za mało na genialność... 

10 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Słuchałem jej w ursach i jeśli to jest to samo, to sorry, ale dla mnie nie jest genialna, powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. To, że nigdy nie jest jazgotliwa i ostra to fakt, ale to zdecydowanie za mało na genialność... 

Właśnie o to chodzi, detalu jest dużo i nie jest ostro. Zdaje sobie sprawę że są lepsze, ale w budżecie "kowalskiego" to bardzo ciekawe rozwiązanie.

Miałem flagowca z serii Constellation - Ursy Major. Prawdopodobnie, siedzi w nich ta sama kopułka co w Delphinusach. W porównaniu do, jakby nie patrzeć, wyższego modelu Academy, ale tej starszej, 1 czy 3 Junior (takie mam), czuć i słychać zdecydowanie tę wyższość. Wszystkie dzwoneczki, trójkąty, blachy są mega aksamitne i przy odpowiedniej głośności czuć jakby się rozpuszczały w uszach. 😁 Dlatego też sprzedałem Ursy, a zostawiłem Juniory. Chyba tylko to zadecydowało o wymianie. 

Nigdy nie słuchałem Sovranów ani Sonnetów. Tam prawdopodobnie jeszcze co innego "siedzi na górze" 😉

Może czas najwyższy aby porównać np Sovrany z Trojkami J? 🤔😂

• 3 tygodnie później...

Witam Was serdecznie, 

zwracam się do Was jako znawców produktów Chario - do rozwiązania mam nast. zagadkę:

Zakupiłem kolumny Chario Silhouette 200T ( pomarańczowe membrany) i ewidentnie jeden z głośników wysokotonowych ledwo zipie - gra jakby 10 razy ciszej niż drugi. Ewidentnie coś z głośnikiem jest nie tak - chciałbym go wymienić ale nie mogę rozszyfrować jakie głośniki tam siedzą i gdzie je można kupić lub co zamontować w ich miejsce. Po wykręceniu głośnik wygląda jak na poniższym zdjęciu - numery są również widoczne - nie mam pojęcia co to za producent - zdziwiony jestem, że to taka mała bździnka:

23c21145a77cbe58med.jpg

Pytanie czy są to na pewno głośniki fabrycznie montowane w tych Chario ? 

Dodam, że nie chciałbym ingerować w zwrotnice - kolumny 4 ohm. Wiem, że są dostępne np Vify bc25 o podobnych parametrach - ale niestety wygląda na to, że nie zmieszczą się w otwór w kolumnie - ( magnes wejdzie ale blaszki montujące przewody już nie) .

Prośba o pomoc i info jak mogę przywrócić do stanu przed szkodą lub na jakie głośniki wymienić żeby nie pogorszyć brzmienia fabrycznego. 

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie.

Wojtek

3 godziny temu, woytaz_gdy napisał:

Witam Was serdecznie, 

zwracam się do Was jako znawców produktów Chario - do rozwiązania mam nast. zagadkę:

Zakupiłem kolumny Chario Silhouette 200T ( pomarańczowe membrany) i ewidentnie jeden z głośników wysokotonowych ledwo zipie - gra jakby 10 razy ciszej niż drugi. Ewidentnie coś z głośnikiem jest nie tak - chciałbym go wymienić ale nie mogę rozszyfrować jakie głośniki tam siedzą i gdzie je można kupić lub co zamontować w ich miejsce. Po wykręceniu głośnik wygląda jak na poniższym zdjęciu - numery są również widoczne - nie mam pojęcia co to za producent - zdziwiony jestem, że to taka mała bździnka:

23c21145a77cbe58med.jpg

Pytanie czy są to na pewno głośniki fabrycznie montowane w tych Chario ? 

Dodam, że nie chciałbym ingerować w zwrotnice - kolumny 4 ohm. Wiem, że są dostępne np Vify bc25 o podobnych parametrach - ale niestety wygląda na to, że nie zmieszczą się w otwór w kolumnie - ( magnes wejdzie ale blaszki montujące przewody już nie) .

Prośba o pomoc i info jak mogę przywrócić do stanu przed szkodą lub na jakie głośniki wymienić żeby nie pogorszyć brzmienia fabrycznego. 

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie.

Wojtek

nie wiem czy Tobie mój wpis pomorze ale ja mialem być moze cos podobnego. 

Kupilem przez neta chario schiulete 200 i po podłączeniu okazało się jakby jedna kolumna grała przez koc. Odesłałem sprzedającemu a ten poprzez serwis naprawil. Jak powiedział - magnes się przesunął. 

• 2 miesiące później...

Witam.

Robię rozeznanie i poszukuję uniwersalnych kolumn podstawkowych do 5k pokój 18m2.

Wzmacniacz Onkyo A-9070 gra obecnie z Heco Aurora 700 i właśnie chciałem wymienić kolumny na coś lepszego, wzmacniacz zostaje.

Muzyka: pop lata 80, rock, muzyka filmowa, elektroniczna i w największym stopniu power metal. 

Zainteresowały mnie 

Chario Lynx MKII (nowe do 5k można dostać) 

Chario Delphinus MKII to już tylko używki.

Pytanie brzmi czy te kolumny sprawdza się w takiej muzyce i z tym wzmacniaczem? A może inne modele lepiej zabrzmią w moim przypadku.

Pozdrawiam Rafał.

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

W dniu 20.11.2021 o 20:49, k4mil3k napisał:

No właśnie szukam wzmacniacza do nich 🙂

Obecnie mam u siebie dwa wzmacniacze, ale każdy z nich idzie nieco w inną stronę:

Cyrus ONE HD - granie dość czyste, dociążone, sporo dobrego się dzieje w średnicy, jest przestrzeń i wyraźna góra bez żadnej nachalności. Jedynie co mi w tym wzmacniaczu trochę nie odpowiada to bas, a w zasadzie brakuje mu nieco kontroli i szybkości. Jest nieco zbyt "bułowaty", ciągnący się.

Drugi wzmacniacz to Lyngdorf SDAI2175 - to już nie to co poprzednik, bas szybki, punktowy z dobrą kontrolą ale jednocześnie jeśli trzeba to z uderzeniem, detal w połączeniu z Chario jest wręcz niesamowity - odkrywam mnóstwo nowych wcześniej nie znanych szczegółów w utworach. Ale niestety ma to swoją wadę, lubię słuchać głośno i ta ilość detali przy głośniejszym słychaniu zaczyna kłuć nieco w uszy...

Gdyby się tak udało zlepić te dwa wzmacniacze co mam.....:P
A co możecie do nich polecić w budżecie do 8k ?

Delphinusy, jak już kiedyś wspominałem, potrzebują dużo prądu, żeby pokazać swoje oblicze. Są to kolumny o niskiej efektywności więc trzeba je czymś zasilić. Słuchałem ich z lampą i nie trafiło to w mój gust. Bas był kompletnie niekontrolowany i jak dla mnie, było go za mało. Dobry tranzystor powinien sobie z nimi poradzić. Ja gram od ponad 6 lat na A-S2100 ale A-S1100 również powinien sobie poradzić a w obecnych czasach jest bardziej przystępny cenowo. 

10 godzin temu, Basstech napisał:

Słuchałem ich z lampą i nie trafiło to w mój gust. Bas był kompletnie niekontrolowany i jak dla mnie, było go za mało.

Musiałbyś ich posłuchać z moją obecną lampą, pewnie zmieniłbyś zdanie ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.