Skocz do zawartości
IGNORED

Elektryczne przewody instalacyjne 3x4 mm2 - Przegląd

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam dołożyć u siebie jeszcze jedną bezpośrednią linię elektryczną od licznika do sprzętu audio. Rozglądam się za solidnym, "zwykłym - tanim!" przewodem instalacyjnym 3x4 mm2. Najlepiej z ekranem i żyłą spływową. Co możecie polecić, jakie są Wasze doświadczenia z tym związane. W miarę możliwości wpisujcie proszę markę, model, cenę i ewentualne zdjęcia. Może uda nam się w jednym miejscu zebrać trochę ciekawych informacji na ten temat. Pozdrawiam.g.

Na początek znalazłem coś takiego.

Helukabel (N)YM(St) -J ekranowany przewód instalacyjny w izolacji PVC z żyłą spływową

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23829-070327100 1289668330_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Co to jest żyła zwrotna?

Przepraszam.Żyła spływowa.

Ta żyła nie jest oczywiście warunkiem koniecznym. Ważne, by kabel miał jednak ekran ograniczający zakłócenia EMI i RFI.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

A czy żyła spływowa nie jest konstrukcyjnym elementem umożliwiającym podłączenie ekranu (zwykle delikatnej folii), elektrycznie połączona z ekranem?

W swojej instalacji użyłem Lapp Kabel

5-cio żyłowy, lite przewody 4mm2, z ekranem z miedzianej siatki(oplot)na zewnątrz oczywiście koszulka z jakiegoś tworzywa. Nie pamiętam oznaczenia fabrycznego.

A czy żyła spływowa nie jest konstrukcyjnym elementem umożliwiającym podłączenie ekranu (zwykle delikatnej folii), elektrycznie połączona z ekranem?

Dokładnie tak jest. Jest połączona (styka się) z cienkim ekranem na całej długości kabla - tak jest w przypadku wspomnianego przeze mnie Helukabla. W tym przypadku ma ona przekrój 1,5 mm2, więc w przeciwieństwie do folii da się spokojnie przymocować.

a przepraszam będzie jakiś efekt tej lini, bo też myślałem o tym, chcę mieć pewność

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Ten Lapp Kabel silnoprądowy NYCY (NYCWY)wydaje się wyjątkowo dobrze ekranowany.

Ukryta Zawartość

post-23829-094236400 1289687617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktos moze dac komentarz co do sensu wykonania lini zasilajacej z kabli do ukladu z falownikiem ?

w tych układach duze znaczenie ma długosc lini i pole przekroju kabla a to jak widze kolegom nie stanowi problemu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Witam! Nie sadzę,żeby taka instalka była konieczna w domowych warunkach,zważywszy ,że średnie zapotrzebowanie na moc jest dużo mniejsze.Pakowanie kabli o przekroju 4 mm2 to wzrost pojemności sieci,do tego ekran :)W zupełności wystarczy 2,5 mm2 solid core(łatwiejszy montaż na śrubunkach).Uciągnie najprądożernejsze końcówki.Chciałbym zauważyć,że w nowoczesnych instalacjach domowych,prąd od licznika do skrzynki z zabezpieczeniami wewnątrz lokalu wykonuje się przewodami z reguły 4 mm2.

Osobiście zrobiłem sobie dwie oddzielne linie,jedną do słabszych odbiorników (CD) na 1,5 mm2,drugą 2,5 do wzmacniacza.Nie stosuję żadnych listw itp.Sprzęt wpięty wprost do gniazdka.Oczywiście w pewnych sytuacjach ekranowanie i inne zabiegi z racji silnych zakłóceń może pomóc.

CIR co do linii z układem do falowników,nie mam pojęcia,chodzi o instalkę przemysłową,dużo silników,kilka tokarek na zakładzie plus spawarki itp. :)?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.