Skocz do zawartości
IGNORED

Kable XLR do Linn Akurate DS i McIntosch c2200

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

Rafael, jeśli tak jak napisałeś "kabel który ingeruje i zmienia dźwięk to nie kabel", to w takim razie nie ma kabli w ogóle :-)))

adamdoj

Przyszedł mi na myśl jeszcze Harmonix i Kubala Sosna - to mogą być druty w tym kierunku w jakim zmierzasz.

Pozdrawiam Stempur

Rafael, jeśli tak jak napisałeś "kabel który ingeruje i zmienia dźwięk to nie kabel", to w takim razie nie ma kabli w ogóle :-)))

adamdoj

Przyszedł mi na myśl jeszcze Harmonix i Kubala Sosna - to mogą być druty w tym kierunku w jakim zmierzasz.

Pozdrawiam Stempur

Kubala sosna-to jest kabel po prostu słabiutki-nawet AUDIOFAST szybko z niego zrezygnował

Harmonix -warto spróbować,ale tylko spróbować-bo pożądanego efektu nie będzie.

Może wystarczy autorowi wątku tego błądzenia))))

pozdrawiam wszystkich z tego watku......robi się bardzo ciekawie.

ps.czekam na jakieś rewelacje Elberotha.....lecz nie spisane żywcem z for zachodnich,tylko z własnej przygody z audio,chodzi o te lampki)))

Gram obecnie na pożyczonej Kubali i jest bardzo OK. Stary audiofilu, choćby z racji tego żeś stary :-) to powinienieś wiedzieć, że wszystko zależy od konfiguracji. Gra cały system, w którym pewne elementy się sprawdzają a inne nie. Wygłaszanie więc kwestii, że coś w ogóle jest cacy a inne be, jest dla mnie nieporozumieniem.

A argument, że dystrybutor się wycofał? No wybacz, kiedy pewien dystrybutor też wcofał się ze sprzedaży tak uwielbianych przez Ciebie MIT-ów. I co z tego wynika? Teraz jest nowy dystrybutor.

adamdoj

I zeby było konstruktywnie: może polski Velum? Nie słuchałem, ale opinie o nim są dobre i mówią, że to MOŻE BYĆ dzwięk, jakiego szukasz.

Pozdrawiam Stempur

>Triode

- pełny dźwięk z charyzmatycznymi wokalami. Ten tekst mnie rozwalił !

Gratuluję złotego tekstu.

A mnie twoja polszczyzna,słyszałem o złotej:myśli albo np.rybce,ale tekscie juz nie.A swoją drogą znasz IC Crescendo,bo myślę że nie.

<A argument, że dystrybutor się wycofał? No wybacz, kiedy pewien dystrybutor też wcofał się ze sprzedaży tak uwielbianych przez Ciebie MIT-ów. I co z tego wynika? Teraz jest nowy dystrybutor.>

a co z argumentem ze audiofast od roku nie moze wyprzedac stanów magazynowych Kubala-Sosna mimo ze dał chyba 50 % upustu :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

<A argument, że dystrybutor się wycofał? No wybacz, kiedy pewien dystrybutor też wcofał się ze sprzedaży tak uwielbianych przez Ciebie MIT-ów. I co z tego wynika? Teraz jest nowy dystrybutor.>

a co z argumentem ze audiofast od roku nie moze wyprzedac stanów magazynowych Kubala-Sosna mimo ze dał chyba 50 % upustu :)

Mogę jeszcze powiedzieć tak,że w/w kable nazywam Kubala-Sosna-Lipa)))

stempur

niestety dla Ciebie-konfiguracja to masz rację bezwzględnie.......ale nie z LIPĄ)))

ps.przy głuchocie obojętnie co podepniesz-zawsze jest piknie!!!.pozdrawiam.

adamodoj

jeśli szukasz jak to określiłeś wyraźnie pogrubionej kreski i masywnjeszczego brzmienia to faktycznie sprawź MIT`a ja mogę polecić Magnum MA, to najciemniejszy kabel jaki miałem w systemie gdy również zależało mi na jego dociążeniu. Tańszy będzie Shotgun MA lecz ten jest szczuplejszy.

Nieco szczupleszy od MIT Magnum MA (ale masywniejszy od Shotguna MA) jest Topowy Harmonix 101GP czy jakoś tak. Harmonix jednak nie schodzi aż tak przepastnie nisko jak MIT.

Jeszcze szczuplejszy będzie XLO Limited za to ten jest bardzo muzykalny. Sam właśnie dokonałem zamiany i po ostatecznym liftingu kolumn odstawiłem MIT Magnum MA na pułkę, a w jego miejsc wskoczył XLO Limited (gra to u mnie do pary z Harmonixem).

Fadela lepiej znam od strony przewodów kolumnowych. Aktualnie testuję Cohernece One i ma on inny harakter (bardziej neutralny bez tej harakterystycznej dla niższych modeli farby) niż stary stream line czy stream. Jeśli Ic jest podobny to może właściwszy byłby model oczko niższy Reference One.

Kiedy jednak czytam co tam było na rozkładzie szukałbym jednak na poziomie MIT Magnum MA, topowy Harmonix, Transparent nie znam ale z tego co piszą posłuchałbym wymienianego wcześniej Reference XL.

Sam też zastanawiałem się nad Tarą 0,8 (nie znam, znam strsze serie Tary) ale szczęślliwie wpadł mi w ręce używany XLO Limited i już został :) - z tym że po prostu po zmianie kolumn stwierdizłem że teraż muszę nieco zmienić okablowanie.

ps.Nie znam lamp Amparex...tylko Amperex-czy TY kiedyś mieszałeś w lampkach-chyba tylko u siebie w pokoju i sypialni...w nocnych)))))

Masz rację - literówka. Jeżeli chcesz zobaczyć jakie NOSy próbowałem m.in. w swoich Lammach, ARC i Cary, i jakie były moje opinie na ten temat, zapraszam do lektury mojego wątku.

Gram obecnie na pożyczonej Kubali i jest bardzo OK.

Bo to bardzo dobry kabel. Mówię tu o serii Emotion, bo niższych nie słuchałem u siebie. Głośnikowy Emotion ma sygnaturę podobną do Cardasa Golden Cross (czyli barwny, nasycony dźwięk) ale znacznie bardziej otwarta górę i co za tym idzie lepszą rozdzielczość.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Głośnikowy Emotion ma sygnaturę podobną do Cardasa Golden Cross (czyli barwny, nasycony dźwięk) ale znacznie bardziej otwarta górę i co za tym idzie lepszą rozdzielczość.

Chyba się porzygam, Elberoth bardzo Cię lubię ale Ty ludzi uczysz słuchać czegoś normalnego w sposób nie normalny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Elberoth

Tak szczerze -bardzo dziękuję za zaproszenie do lektury Twego niemalże kultowego wątku))))

Wiesz ze mnie jest raczej praktyk niż teoretyk-a u Ciebie za dużo czasami bajdurzenia i pospolitego lania

wody.Za stary jestem na Twoje chwyty i tricki)))

Zastanawia mnie tylko to,że chwalisz bezzasadnie kabel Kubala-Sosna-twierdzisz,że jest to bardzo dobry kabel.

Niech tak już zostanie-lecz powyżej niego będzie kabel-świetny,wspaniały,wyśmienity,znakomity,kapitalny,idealny-

-wtedy zgoda,aha przed nim natomiast będzie zły,dobry-taka hierarchia mi odpowiada.

Skoro jesteś taki lampiarz i kablarz-to po co u siebie stosowałeś kable xlr -z przejściówkami na rca.

Jak nazwiesz taki Twój zresztą system-pewnie idealny,tzn.według własnego kryterium???

Jeszcze raz powtórzę doradż coś koledze-może z lamp do pre?

adamodoj

Nie słuchaj niedobrych rad i Kubali nie wpinaj w ogóle[szkoda czasu]-kup dobre lampy do pre na poczatek.

Na cardasy uważaj,bo jest duzo podróbek.....chyba,że kupisz od Elberotha[tylko okazyjnie]

Tak na serio-to zestawy sie najlepiej spisują jesli grają na okablowaniu jednej porządnej firmy.

Mam wrażenie, że trochę się powtarzamy. Sporo na temat w/w kabli było w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu:

Ukryta Zawartość

Sam tez w nich trochę o tych kablach już pisalem.

Padają już spore kwoty. Osobiście i skromnie sugeruję autorowi, posłuchanie Cardasa GR, i dodatkowo posiadanie go jako punktu odniesienia do odsłuchu wszystkich IC wymienionych w tym wątku, a zwłaszcza TA Reference XLR i każdego MIT'a do minimum 10 tys. Miałem kiedys u siebie to pre, ale juz nie pamiętam, czy pokaże ono najwazniejsze zalety CGR i tym samym ewidentne róznice między w/w (tzw. ciepłymi- ???) kablami.

P.S.

W przypadku Kubali nawet Stary, choć jak zwykle mało merytoryczny, wg mnie ma sporo racji. Pozdrawiam.g.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Chyba się porzygam, Elberoth bardzo Cię lubię ale Ty ludzi uczysz słuchać czegoś normalnego w sposób nie normalny.

Rafaell

Naprawdę przeczytałem Twój wpis-o mnie.Bardzo mi sie podobał-szczególnie pierwsze zdanie))))

Kiedyś był taki piłkarz Ladislao Kubala-w latach 60-siątych grał w Realu Madryt-razem z Puskasem-oooooooo ten Kubala miał klasę światową.

Mam wrażenie, że trochę się powtarzamy. Sporo na temat w/w kabli było w tym wątku:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

Sam tez w nich trochę o tych kablach już pisalem.

Padają już spore kwoty. Osobiście i skromnie sugeruję autorowi, posłuchanie Cardasa GR, i dodatkowo posiadanie go jako punktu odniesienia do odsłuchu wszystkich IC wymienionych w tym wątku, a zwłaszcza TA Reference XLR i każdego MIT'a do minimum 10 tys. Miałem kiedys u siebie to pre, ale juz nie pamiętam, czy pokaże ono najwazniejsze zalety CGR i tym samym ewidentne róznice między w/w (tzw. ciepłymi- ???) kablami.

P.S.

W przypadku Kubali nawet Stary, choć jak zwykle mało merytoryczny, wg mnie ma sporo racji. Pozdrawiam.g.

Powiadasz mało merytoryczny-a i owszem prawda,bo po co się wysilać-można najłatwiej spisać coś na papugę z forów angielskich lub amerykańskich....

i udawać znawcę.Niech kazdy ma swój h-end,albo jakomś Nirvanę i jeszcze pozwoli do nej zajrzeć-śmiechu warte prosze Panow.)))

Pozdrawiam i ide spać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gwoli ścisłości o Kubali Sośnie. Gram na interkonekcie Emotion. Ogólna sygnatura brzmienia jest mitowo-cardowo-transparentowa. Czyli ciepło, masywnie, mięsiście. Bardzo nasycona barwami. Od MIT-ów z serii magnum odrobinę bardziej otwarta, dżwięczniejsza, doświetlona g średnicy i górze pasma. Bas chyba nieco większy niż w MIT-ach, ale trochę mniej zróżnicowany. Natomiast brak tej MIT-owej mgiełki, tego zaokrąglania dżwięków co skutkuje właśnie lepszą mikrodynamiką, czego szuka autor wątku.

Z CGR bezpośrednio nie porownywałem, ale słyszalem oba w różnuch systemach. Wydaje mi się, że różnica między CGR a KS jest mniejsza, niż między CGR a MIT M3. Więcej na ten temat może powiedzieć globtroter1, który porównywał Sosnę i Goldena. Ale on jest zakochany w Cardasie :-)))))

Warto posłuchać moim zdaniem obu kabli, a czy się sprawdzą danym systemie - zagadka.

Pozdrawiam Stempur

No to dla leniwych wkleję to "delkatne" w formie porównanie.

"...Nie słuchałem GC, ale zakładam, że Cardas Golden Cross i Cardas Golden Reference to jednak różniące się kable (pytanie jak bardzo?). Przyznaję, że opieram się tylko na opisach, w tym właściciela marki na ich stronie, który w paru miejscach wyjaśnia te różnice i wręcz doradza konfiguracje.

Natomiast u siebie miałem okazję porównać tylko IC Cardas GR i Kubala- Sosna Emotion (niestety bez głośnikowego Kubali) – obydwa w wersji XLR.

Powiem tak: w tym konkretnym przypadku ja bym im pozamieniał przydomki: Cardasowi dał Emotion, a Kubali Gold (choć z lekką patynką). W mojej konfiguracji to właśnie CGR dostarczał więcej emocji, barwy i trójwymiarowości i lepiej definiował poszczególne dźwięki. Kubala zagrała bardziej pastelowo, w sposób stonowany, bardziej wycofany (ktoś może powiedzieć, że wręcz trochę matowy, czy rozrzedzony - wg mnie z lekką patyną właśnie). Kubala sprawiał na mnie wrażenie kabla mogącego w większym stopniu tonizować dźwięk pierwotnie trochę wyostrzony i narowisty i w takich systemach może być bardzo pomocny. CGR pomimo tego, że gra pełniej w całym paśmie może czasem zadziałać wręcz odwrotnie i powiększy wszystko jak leci.

No i może naokoło dzoszliśmy przy okazji do różnicy w brzmieniu CGR i CGC.(?)"

Dodam,ze dla mnie Kubala jest jednak bliższa TA (ze zdecydowanym wskazaniem na TA od Reference w górę), a Cardas mimo wszystko blizej MIT (ze wskazaniem na CGR do pewnego momentu cenowego MIT'a - przynajmniej 10 tys.!?).

Na horyzoncie juz jest i zamierzam w wolnej chwili posłuchać "nowego" Cardas Clear IC XLR. Zapowiada się ciekawe porównanie.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

A jakie masz lampki w tym pre?.....bo siedzą tam brendowane chińczyki,natomiast ecc81 możesz dać nawet RFT,są lepsze od chinolków.

Chinolki grają tak bez żadnego życia,po prostu poprawnie-nic więcej.

Wymień np.na 12AX7 na srebrne mazdy i będziesz mial pogrubienie,a dżwięk z dynamiki i przestrzeni nic nie straci,wręcz zyska.

Szczytem marzeń byłoby gbybyś sobie zafundował zarówno ecc83 jak i ecc81 amperex bugle boy-takie moje zdanie.pozdr.

Mam oczywiescie NOS które graja slicznie chinole sa w szufladzie:)

A jakie masz lampki w tym pre?.....bo siedzą tam brendowane chińczyki,natomiast ecc81 możesz dać nawet RFT,są lepsze od chinolków.

Chinolki grają tak bez żadnego życia,po prostu poprawnie-nic więcej.

Wymień np.na 12AX7 na srebrne mazdy i będziesz mial pogrubienie,a dżwięk z dynamiki i przestrzeni nic nie straci,wręcz zyska.

Szczytem marzeń byłoby gbybyś sobie zafundował zarówno ecc83 jak i ecc81 amperex bugle boy-takie moje zdanie.pozdr.

dokladniej mam telefunkeny sparowane przez Pana Brenta Jessee, wtajemniczeni wiedza o co chodzi ten facet ma NOSy po 400-500 dolarów!!! z 60 lat. najlepsze roczniki

Padają drogie propozycje. Także miałem okazję słuchać drogich interkonektów u siebie ale... spotkałem 2 lata temu Vovoxa i tak już zostały. Polecam tania serię Initio. Najrówniejsze przewody z jakimi miałem styczność.Posiadają cechy najlepszych kabli przy zachowaniu absolutnej neutralności. Polecam

pozdr

Padają drogie propozycje. Także miałem okazję słuchać drogich interkonektów u siebie ale... spotkałem 2 lata temu Vovoxa i tak już zostały. Polecam tania serię Initio. Najrówniejsze przewody z jakimi miałem styczność.Posiadają cechy najlepszych kabli przy zachowaniu absolutnej neutralności. Polecam pozdr

Nie wiem, czy neutralność jest w tym konkretnym wypadku potrzebna koledze, ale pochwalam zdrowy rozsądek, też starałem się to przekazać. Dodam, że obiło mi się o uszy, że z Vovoxa korzysta m.in. producent Soulution.

adamodoj

najlepsze roczniki jak wino....i pewnie je bierze z piwniczki))))

A tak swoją drogą my sie tu pocimy,a moze lampki Pan będzie łaskaw to sie poprawi-a Pan taki z cicha pęk))))

proszę kupić transparenty lub mity i będzie po problemie-a może już nawet są?....kto to wie?))))

• 3 tygodnie później...

adamodoj AkuratDS sam z siebie daje sporo basu i ja bym się nie bał o jego niedobór. Nie polecam Ci tańszych interkonektów MIT bo po prostu nieco zamulają. Basu może i mają dużo ale jest rozlazły. Pewnie z Cardasami i Transparentem będzie podobnie. To nie są jak dla mnie kable do lampy. Bardzo dobrze radzi Ci Elberoth.

Obawy mam jedynie do TaraLabs bo to okablowanie ma tendencje moim zdaniem do sztucznego nad/rozdmuchiwania przestrzeni. Zapewne 0.8 jest wolna od tej wady skoro Elberoth poleca. Pamiętaj też, że wszelakie srebrne interkonekty będą na ogół szybsze i twardsze na basie niż miedziane. Kontrola dzięki temu będzie lepsza. Wyjątkiem od tej twardości jest Sky, aż trudno przyznać, że to srebro. Ja bym go sprawdził na Twoim miejscu.

Jednego nie rozumiem, masz ic Valhalla w systemie i szukasz czegoś innego? Czy masz w innym systemie?

adamodoj AkuratDS sam z siebie daje sporo basu i ja bym się nie bał o jego niedobór. Nie polecam Ci tańszych interkonektów MIT bo po prostu nieco zamulają. Basu może i mają dużo ale jest rozlazły. Pewnie z Cardasami i Transparentem będzie podobnie. To nie są jak dla mnie kable do lampy. Bardzo dobrze radzi Ci Elberoth.

Obawy mam jedynie do TaraLabs bo to okablowanie ma tendencje moim zdaniem do sztucznego nad/rozdmuchiwania przestrzeni. Zapewne 0.8 jest wolna od tej wady skoro Elberoth poleca. Pamiętaj też, że wszelakie srebrne interkonekty będą na ogół szybsze i twardsze na basie niż miedziane. Kontrola dzięki temu będzie lepsza. Wyjątkiem od tej twardości jest Sky, aż trudno przyznać, że to srebro. Ja bym go sprawdził na Twoim miejscu.

Jednego nie rozumiem, masz ic Valhalla w systemie i szukasz czegoś innego? Czy masz w innym systemie?

Najlepiej to kup od Elberotha tą tarę 0.8-która mu sie przypadkiem zawieruszyła i jak się zaweżmie to jeszcze papiery od niej znajdzie!!)))))

Od takiego pitolenia to głowa boli PANIE P.L.-tylko proszę sie zastanowić dlaczego sa robione kable z dedykacja do lampy??

Doradzacze od siedmiu boleści-znowu jak czytam takie bzdety to jest tak jakby jeden kabelek robił cały klimat grania.....idżcie wszyscy spać!!

Valhalle uzywam miedzy ampe i preampem...próbowalem akurata ds z preampem i byla tragedia.Narazie Ds hula na VDH The First

Narazie Ds hula na VDH The First

Zupełnie niegłupim rozwiązaniem byłoby podłączenie kabli dodawanych przez Szkotów. Wygrzać dobrze urządzenie i dopiero kombinować z kablami.

Najlepiej to kup od Elberotha tą tarę 0.8-która mu sie przypadkiem zawieruszyła i jak się zaweżmie to jeszcze papiery od niej znajdzie!!)))))

Od takiego pitolenia to głowa boli PANIE P.L.-tylko proszę sie zastanowić dlaczego sa robione kable z dedykacja do lampy??

Doradzacze od siedmiu boleści-znowu jak czytam takie bzdety to jest tak jakby jeden kabelek robił cały klimat grania.....idżcie wszyscy spać!!

A jakieś konkrety czy tylko tak pitolimy? :)

Zupełnie niegłupim rozwiązaniem byłoby podłączenie kabli dodawanych przez Szkotów. Wygrzać dobrze urządzenie i dopiero kombinować z kablami.

To tez rozwazam: VDH First potem linna i zobaczymy...

A jakieś konkrety czy tylko tak pitolimy? :)

Pitolenie o Szopenie

niech się na mnie kolega nie złości,

bo w tym roku mamy rok Chopinowski))

Pitolenie o Szopenie

niech się na mnie kolega nie złości,

bo w tym roku mamy rok Chopinowski))

Napisałeś, że jeden kabel nie może zrobić klimatu grania. Co przez to rozumiesz? Jeśli masz w miarę równo grający sprzęt i dobre kable głośnikowe na przykład samym interkonektem możesz zrobić wiele. Weź takie cztery: Albedo Versus, VDH The Second, MIT Proline i jakiegoś Nordosta. Z każdym z nich system będzie grał zupełnie, zupełnie inaczej. Klimat grania będzie inny. Co kto lubi.

To tez rozwazam: VDH First potem linna i zobaczymy...

Nie wiem czy już się za to zabrałeś ale... ja to już mam za sobą. VDH będzie za delikatny i ciepły, choć jak nie słuchasz w ogóle ciężkiej muzyki może Ci to nie przeszkadzać. Silver Linna spodoba Ci się bardziej, zarówno pod względem dynamiki jak i charakterystyki, ma więcej ognia.

Nie wiem czy już się za to zabrałeś ale... ja to już mam za sobą. VDH będzie za delikatny i ciepły, choć jak nie słuchasz w ogóle ciężkiej muzyki może Ci to nie przeszkadzać. Silver Linna spodoba Ci się bardziej, zarówno pod względem dynamiki jak i charakterystyki, ma więcej ognia.

Narazie gra VDH i jest cieplo i gladko w weekend poslucham linna... Znalazlem jeszcze fedel arta reference do sprzedania ale ponoc gra delikatnie...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Osobiście i skromnie sugeruję autorowi, posłuchanie Cardasa GR, i dodatkowo posiadanie go jako punktu odniesienia do odsłuchu wszystkich IC wymienionych w tym wątku, a zwłaszcza TA Reference XLR i każdego MIT'a do minimum 10 tys.

[2] Cardas GR jest tylko jeden i jest przy tym na tyle charakterystyczny, że stanowi punkt odniesienia dla kabli z półki wyższej-średniej, tak jak VDH First dla tych z niższej. Nawet producenci tacy jak Kubala, Straight Wire czy Harmonix odnoszą się do Cardasa, twierdząc, że ich kable to taki "lepszy" Cardas. Ja jednak wolę oryginał, choćby właśnie jako latarnię morską, żeby się nie zgubić w kablowych odmętach.

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.