Skocz do zawartości
IGNORED

technics z komisu- konsultacja

stoney

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

W moim mieście niewielki wybór jeśli chodzi o klocki z 2 ręki... Ale oto co mnie zainteresowało, (bynajmniej nie chodzi o jakość, ale ograniczenie cenowe). Który warto?

Technicsy:

SL-P200- 180zł

SL-P370- 140(180)zł

SL-PG590- 250zł

i SL-PS50- 220zł (czyta wszystko, nawet mocno porysowane cd-r, wygląda jak nowy),

NAD 5020- 250zł

czy może być problem z wymianą lasera?

podobno lasery do SONY są wiele tańsze...

https://www.audiostereo.pl/topic/7482-technics-z-komisu-konsultacja/

Prosze odpusc sobie Technicsa jesli chodzi o CD! Kusza dobrymi cenami i ładnie wyglądają...

Niedawno tez "nabyłem" wysoki model wygladajacy na wyjety z pudelka - doslownie zadnych oznak uzytkowania (w srodku rowniez) i co? Na plytach maxymalnie upakowanych (czyt. dluzszych niz 45 minut) bardzo lubi sobie poprzeskakiwac np. o 0,5 sekundy albo o 2sekundy! Wytrzymalem z tym dwa tygodnie - ale juz go nie mam (zostaje w rodzinie, zeby nie bylo, ze wcisnalem (sprzedałem) komus innemu dziadostwo) :)

Kazdy inny uzywany NAD, SONY, Onkyo, Pioneer itp. z pewnoscia bedzie lepszym wyborem. Zobacz sobie na Allegro - naprawde zdazaja sie tam prawdziwe perełki za male pieniadze.

To tyle tak ode mnie - troche na, a troche nie na temat:)

pozdr

Dokladnie,. upoluj na Allegro.

Ja np znalazlem tak Kenwooda 7060 [DAC7 na pokladzie] za nieco ponad 250 zlotych, zdarzaja sie rowniez niezle Pioneery i Denony w okolicy 300 zlotych. Technicsa sobie odpusc, mailem i nie chcialbym juz wrocic. NAD OK, ale montowali w nich czasem dalekowschodnie napedy i z laserem do nich moze byc problem.

Tak jak wspominałem, słaby wybór...

A allegro... cóż- transport (możliwość uszkodzenia, koszt przesyłki ok 30zł), no i nie wiadomo na co się trafi...

Czy ktoś inny będzie łaskaw wypowiedzieć się w sprawie Technicsów.

Chętnie skorzystam z waszych propozycji.

Dodam jeszcze, że mieszkam w Białymstoku. Może ma ktoś na sprzedaż CD w granicach jak w poście?

Witam,

Rowniez jestem z Bialego.

Mam Technics'a PG590. Jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Nie porownywalem jakosci dzwieku z innymi CD, ale mechanicznie nie moge na nic narzekac. Ma okolo 5 lat, nie mialem problemow z zadna plyta, wszystko czyta i nigdy mi nie skakal i sie nie zacinal (odpukac). Nie pamietam czy czyta cd-rw ale raczej nie. Byc moze w tej cenie mozna kupic cd, ktore gra znacznie lepiej - ja tego nie wiem.

Do MarekG:

To Twoja subiektywna ocena, moja jest inna. Kupiłem przechodzony cd sl-ps770, dźwięk ma taki,że bajka dla mnie( na dzień dzisiejszy- choroba już postępuje w szybkim tempie;) ). Chodzi tak cicho,że nie wiem czy ciszej już można. Czyta..hmm... Powiem tak, mam płytę z 1986 roku,z sentymentu trzymam(Ultravox-tzw.new romantic), porysowana dosyć, dosyć i ma odpryski, w jednym miejscu jest przeźroczysta dziura o pow.ok.1cm kwadrat. Wszędzie z tą płytą chodzę jak testuję sprzęt kumpli czy w sklepach. Wynik: zatrzymują się, skaczą utwory, "znika" po ileś sekund muzyka, powtarza itp. a sl-ps770 robi tylko parę razy ciche cyk-cyk, nawet przez niektórych nie zauważone-bo nie mają świadomości,że ta płyta jest aż tak uszkodzona. Autor tematu niech dołoży 100zł i kupi taki bądź bliźniaczy 670-choć za ten się nie wypowiadam,ale powinno być z nim podobnie.

Pozdrawiam

Stoney, proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -za 250żł jak się nawet uda...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -podobny start...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -to już 770 ale może się uda za ok.400zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -też 770, wersja D i bliżej Ciebie już :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatni raz ja :)

770 nie miałem jeszcze cd-r której extra by nie czytał, nagrane na maxa. Nie miałem jeszcze okazji tych 90-100minutowych tylko ,więc nie ręczę za takie, zresztą jestem zwolennikiem oryginałów. Jedną wadę ma, małoistotna, chyba, że na "tejpy" jeszcze zgrywasz- nie pokazuje czasu bieżącego utworu jak jest z numerem większym niż 20. Błahostka.

Idę spać :)

Do mwert i nerter:

Ciesze sie ze wasze odtwarzacze spisuja sie bez problemow - coz mnie sie nie udalo i tez nie jestem pierwszym, ktoremu cos takiego zaczelo sie dziac:( Widac jak to w zyciu - rosyjska ruletka ;)

Pozdr

Jeżeli można dołączę się, co sądzicie o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:) oj Michale - nie kontruj mi w ten sposob...

Na prawde nie chce zasmiecac tega wątku moimi problemami z CD, ale dodam ze czystosc soczewki nie ma tu nic do rzeczy, poza tym odtwarzacz w srodku byl "sterylnie" czysty - jak po wyciagnieciu z kartonu - NIE WAZNE, jak chcesz - przeczytaj moj watek dot. tego problemu:

Ukryta Zawartość

Temat w kazdym razie jest juz zamkniety, bo nie mam juz tego CD - sorry ale utwory przerywane sekundowymi "szpilami" sa nie do zaakceptowania...

pozdr

Ukryta Zawartość

Dzięki za opinie. Teraz już sam nie wiem czy są warte świeczki te Technics'y...

Czy seria PS jest starszą serią od PG ?

Z którego roku może pochodzić SL-PS50? Bo wygląd, jak wspominałem- rewelacja- z tego może wynikać, że mało "grał". Czytał porysowaną CD-R i wskakiwał na ścieżki wzorowo. Przypominam, że mam go na miejscu, a to jest atut. Cena, myślę, że za 200 sprzedadzą.

>> stoney

Zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może nie ma tam wszystkich modeli ale jest sporo. O starych Technicsach było na forum też sporo. Poszukaj a znajdziesz. Mnie tak wystraszono, że dałem sobie spokój. A zanijm tu trafiłem mylaślałem, że mój pierwszy cedek to będzie Technics. Bo jeśli idzie o CD to sprzęt wśród tańszych Technicsy za uchodzą za dobre, jeśli nie bardzo dobre - a do tego niezawodne właśnie. Z takimi opiniami sie spotykałem i przyjąłem za pewnik. Do czasu... Właściwie to mi ulżyło, bo bon Technicsy wygląd mają taki bardzo paskudny. Niby to nie najważniejsze ale jednak. Skończyło się na zakupie w komisie kilkunastoletniego CECa (540CD) i jestem zadowolony. Zanim podjałem decyzje przeszukałem internet i jedyna informacja jaka znalazłem pochodziła z rosyjskiego odpowiednika tego forum. Budziła pewną nadzieję - określono go tam jako niezawodny jak traktor (widać z wyrobami Ursusa nie mieli jednak do czynienia:-) i nie najgorzej napisano o tym, jak gra. Na wszelki wypadek wymęczyłem go dobrze przed zakupem. I Tobie radzę tak samo.

A wygląda wstrętnie. Gorzej niż ten na zdjęciu bo jest jeszcze odrapany.

A przy okazji, jakieś rady co do użytkowania takich gruchotów. Przedmuchać co jakiś czas sprężonym powietrzem? Takie rady były na forum. Trzymać włączony, czy przeciwnie, wyłączać jak nie gra. Jak lepiej?

[obrazekLUKASZ-106720_1.jpg]

Ukryta Zawartość

-> RAFAL

teraz nie będę spał po nocach- mażą mi się klocki z lat 70-tych- cacka

-> ROBTANGO

w jakim przedziale czasowym umieszczasz granicę "stawiania" na muzykę?

pytam o cd-ki

-> Stoney

Wiem ze kazdy lubi swoje chwalic, jednak mialem Technicsy od nowiutkiego modelu z salonu (twuu) SL-PG3, ktory mnie po prostu zameczal, kupilem pozniej SL-PG 470A ktory gral zdecydowanie lepiej, nastepnie 670A ktory na prawde milo sie sluchalo, obecnie mam 770 o ktorym mozna sobie przeczytac ciekawa recenzje tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Jesli juz zdecydujesz sie akurat na ten model to radze znalesc wersje D niz A, (D) jest pozniejsza i na lepszych kondach.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Konsultacja długoletniego użytkownika Technicsa;)

Do ubiegłego roku byłem posiadaczem Technicsa SLP-200, kupionego jeszcze w Pewexie - czasy przed Balcerowiczem.

Prawda jest taka, że grał on ostrym, męczącym dźwiękiem i każde inne źródło, którego używałem (tuner radiowy diory, byle jaki gramofon z wkładką MF-coś_tam, tuner TV-SAT) sprawdzało się o niebo lepiej. Tak więc przy pierwszych objawach gubienia ścieżki (a był przez lata niezawodny), został pozostawiony na murku śmietnika i już za chwilę go nie było :-)

Technics to raczej droższy sprzęt w komisach z uwagi na niezawodność i dobry serwis. Faktycznie trudno znaleźć coś poniżej 200zł. Natomiast za 100-150zł to już masz WYLEW sprzętów w niezłym stanie- nazwy były wymieniane. Poza Technicsem tylko Yamaha trzyma cenę no i NAD, ale z wymienionych powodów lepiej tego nie kupować.

Pozdrawiam

Oferta cedeków w komisach w Wawie składa się głównie z Technicsów, a bywa, że wyłącznie z nich. Z pozostałych dość często można spotkać Pioneera i Kenwooda. Inne występują sporadycznie. Mowa tu o komisach, w których są cedeki na kieszeń tego, który zaczął ten wątek. Ceny tych cedeków wahają się zwykle między 200 a 300 złotych i za 250 powinno znaleźć się coś bez trudu. Nie powinno być problemu ze sprawdzeniem, czy są sprawne. Gorzej z prawdziwym odsłuchem. Pod tym względem będzie to loteria.

Ja się przy zakupie swojego starego CEC'a zmieściłem w tym limicie i jak już pisałem jestem z tego zakupu zadowolony.

Jest wiele rzeczy lepszych od Technicsa, ale za te pieniążki (200-300zł) nie wiem.

Sam miałem do niedawna SL-PG590 (zakupionyw 2000r.) obecnie odkupił go znajomy. Porównywał ze swoim 9-cio letnim Kenwoddem, który już odmawia posłuszeństwa i po odsłuchu nie chciał do kenwooda wracać. Stwierdził, że największa różnica była w sopranach.

Przez cały czas użytkowania nie sprawiał żadnych kłopotów, czytał wszystko. Co do zniszczonych płyt (porysowanych) raczej wrażliwy.

Cud to nie jest, ale to też nie potwór. Być może wcześniejsze modele szczekały metalicznie (jak o tym pisali wcześniej niektórzy), w serii SL-PG tego nie stwierdziłem (porównywałem ze starym Philipsem, DVD Yamaha 540, Arcam Alpha 8SE - który u mnie pozostał).

Warto poprzegladać ogłoszenia np. w prasie branżowej (są także na stronach internetowych gazet) oraz w serwisie "giełda" na

Ukryta Zawartość

Ja ostatnio znalazłem dla kolegi używaną Yamahę CDX396 (ponad 3-letnia) za 300 PLN (z pilotem i papierami).

Zatem warto poszukać.... Moim zdaniem, taka Yamaha jest lepsza od tańszych kilkuletnich modeli Technicsa :-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.